Skocz do zawartości
IGNORED

aktywna kolumna na IC?

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

senicz, a to jest twój projekt wzmacniacza czy na czymś się wzorowałeś?

A co do śrubokrętów, to te maluchy wiedzą, że śrubokrętów się nie pali, bo szkoda, te stare jeszcze niedouczone widocznie :)

panterka to jak dziewczynka pyta sie o rzeczy oczywiste. jasnie ze to ja wszystko wymyslilem bo nie zdawalem sobie z tego sprawy ze nie mozna wymyslec. narazie mamy schemat krososfera i tda7294 z sieci. Zasilacze to wiadomo jest ew. jeszcze schemat service 544 dawcy flakow philipsa. Co wiecej trzeba.

Co do mfb to prawdopodobnie przerobie te glosniki orginaly na swoje rozwiazanie a moze nawet na stx. Szczegolnie chodzi o sensor. ten orginalny to strasznie glupi. Widac ze chlopaki nie znali sie na mfb a tylko tak krecili sie kolo tematu jak smrod w gaciach.

Jak tylko opublikuje pomiary orginalnej i mojej system to dopiero bedzie zabawa co?

Oczywiste?, ale żeś mnie rozbawił, żadnych dowodów nie pokazałeś:). Ahhh, nie wiem, czemu, jakoś nie mogę zrozumieć twojego postępowania, przychodzisz na forum chwalisz się czymś, wychwalasz czy nawet wywyższasz, robisz niektórym smaka na posłuchanie, chociaż zobaczenie, obiecujesz i na tym The End. My wierzymy w ciebie a ty w nas chyba nie, szkoda szkoda. Nie miej mi za złe, ale napisałem, co myślę. Są osoby na tym forum, które sporo czasu spędzą nad jakimś projektem, chętnie się podzielą swoim osiągnięciem nie tylko w celu umożliwienia budowy innym, ale także wniesienia jakiś poprawek itp. To, co czytałem z twoich wpisów to masz problemy ze wzbudzaniem się Df, widzę, że niedopuszczasz żeby ktoś ci pomógł i odsuwasz klocek Hi End na bok zajmując się czymś na niskim poziomie a wartościowe rzeczy idą w kąt jako zbieracze kurzu. A wiem, że jak na coś się poświęciło sporo pracy i to nie dział tak jak powinno, to szybko do tego się nie wróci (i pewnie Df nie zobaczy juz nikt), bo zrobisz coś innego moze leprzego kto wie. Pozdrawiam wszystkich i Senicz mam nadzieje ze dożyje jeszcze zdjęć na forum Twojego Df.

dla elektronika wazne sa tylko wyniki pomiarow. Napisalem juz jak sie wynikowo rozwijala praca nad damfakiem.

Troche jestem df zniechecony gdyz nikt nie pochwalil mnie za wyniki a nawet wszyscy ganili. Macie racje najlepeij sie nie chwalic czego ja nie czynie gdyz jestem dobrze wychowany. Tyle o damfaku.

Co do kolumny aktywnej to dokupilem gniazda sieciowe nowe mostki 3A i jak znajde czas to zaczne pilowac klecic lutowac itp. No i co komu da foto tej roboty? nic. Takich fotek jest kupa w necie. Zreszta wszystkie ifo znajdziecie w necie na temat 544. Trzeba bylo kupic taka na allegro to ktos razem ze mna bylby kreatorem hi-endu na 544. A tak kupil je ktos obcy.

Zastanawiam sie nad takim numerem. Objac petla tda7294 czyli zrobic uklad poprawiacza brzmienia. Ciekawe czy ten tda moze pracowac ze wzm np. 1? jesli tak to mozna walnac do niego poprawiacz lampowy i zmienic jego brzmienie i parametry. Kiedys takiego robilem z jakimis polskimi scalakami tda 2020 rezultaty super delikatne brzmienie lamp.

jesli dam jedna lampe na scalak to chyba bedzie dobrze co?

Mostek 3A to trochę mało (w sekcji niskotonowej) ale może wytrzyma. Foty są po to żebysmy mogli zobaczyc czy już coś zrobiłeś :-)

W nocie pewnie będzie wszytko o TDA - zapewne może pracować ze wzm=1 ale zwykle wymaga się by było ono nie mniejsze niż 20dB. A po co lampy? Nic nie poprawią tylko komplikują. W Polsce nie produkowali tych TDA, co najwyżej w Czechosłowacji MDA2020. Olej lampy... szkoda prądu na nie :D

oczywiscie mozna zrobic improved na op ale lampy ladnie wyczyszcza dzwiek z tranzystorowego syfa. A lamp mam duzo a dobrych op malo i drogie. Moge uzyc mikrodamfaka jako poprawiacza ale lampy maja teraz wziecie no nie? praktycznie sprzedaje sie tylko lampowce z malych manufaktur bo zwykle to tylko kino bo tanie i glosne z kolumnami. Snobi kupuja aby byc inni od reszty holoty!!!

takie sprzedalem juz mam chyba 1 6p45s i duzo 6p42s najwyzej daj dwie 42 rownolegle?? czyli 4 na kanal ale czy zarzenie wytrzyma? jesli to otl to moga byc a jak zwykle trafolec to przelicz czy bedzie trafo dopasowane.

mam sporo e55l o nachyleniu 50ma/v ale te to chyba zbyt dobre do takiej konstrukcji?

bede potajemnie obserwowal temat jagoda bo przyda mi sie wiedza do pomiarow tych actywow co teraz je koncze. A co do poprawiacza to chce te tda ew. LM potraktowac jako skompensowane wtorniki wyjsciowe poprawiane przez lampy. Kiedys prof. Cherry opisal takiego porawiacza. To bylo w czasach kiedy pracowal w Australii. nawet niezle mu to wyszlo. Ale czy w aktivie wstawiac lampy na poklad? a wstrzasy? od basu?

nic w necie nie ma na temat improved amplifiers? a moze zle szukam? moze kolega ma cos na ten temat? czy znowu musze wymyslac nowe opracowania? czy nareszcie bede se mogl poklonowac?

>senicz, 11 Sty 2006, 14:07

Witam Kolegę!

Najlepiej niech Kolega sklonuje sam siebie, będzie więcej wesołości na forum.

Co to za diabeł, ten improved amplifier?

Może choć jeden link?

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

kiedys gdy chodzilem do PAN na Swietokrzyska to byly tam w czytelni naukowej oczywiscie rozne madre pisma. I w jednym z nich z Australii przeczytalem o ukladzie Cherrego o ukladzie poprawiacza do wzm. Gdzies mam nawet ksero z tego artyk. tego akurat nie wywalilem bo ciekwy pomysl. Pomysl polega na opleceniu wzm ukladem poprawiacza o bardzo dobrze zbalansowanej fazie i wzm. co na zwyklym wzm. niskiej jakosci dalo niesamowite efekty glownie w thd no bo inne to juz kiepski wzm zaltwil. Chyba nie ingerowali we wzmoc. wzm? my mamy lepeij bo mozemy z tda zrobic co chcemy!

Lampy potrzebują żarzenia, napięcia anodowego, a do tego tłuką się i parzą. Bez nich układ może będzie działać, ale z nimi...? Pewnie się nie doczekamy jak będziesz tak kombinował z tymi retro bańkami.

Op-Ampy drogie? Chyba żartujesz. NE5532kosztuje złotówkę, a po ile są lampy? LMy też są tanie, tak ze 12zł?

lampa ma jednak zasadnicza zalete - daje sprzedaz. Ci co chca kupic lapowe cos zgodza sie na wykonanie niefabryczne i chetnie wysluchaja kitu roznego rodzaju. To oczywiscie zart a lampy zmienia dzwiek tych koncowek na tyle z4e ich nie poznacie. Ponasdto dadza impuls do podwyzszenia df i zmniej thd. jesli nawet jakosc wzrosnie tylko 10 razy to i tak thd spadnie do 0.001% a spodziewam sie lepszych rezultatow. lampy sa bardzo liniowe i latwe w uzyciu. Zarzenie jest bo scalaki zasilana sa z niskiego a anodowe mozna dostac z powielenia zasilania od koncowek. A co do zywotnosci to e88cc beda dzialac jeszcze za 20lat kiedy wiekszosc uzytkownikow bedzie juz glucha i impotentna na bodzce nie tylko dzwiekowe.

>544 pojawily sie na allegro ponownie teraz juz bez ceny minimalnej. Pewnie pojda za grosze a wiec

>macie szanse!!! robic cos ze mna mistrzem MFB.

... ale kiedy one są takie ohydne, mógłbym je postawić jedynie w szafce i nie otwierać, żeby nie straszyły słuchaczy swoim wyglądem..

a poszla moje mfb a philipsiakow to ogromna roznica. Czy wartokupic takie 544? a tak gdyz sa tam bardzo dobre glosniki basowe i srednica. Wysokie to lichota ale latwo wymienic. Graja orginalne strasznie. I co ciekawe wielu to nie przeszkadza? glownym powodem sa wzm tranzystorowe brrr

przemyslalem sprawe i oprawie tda w lampy. Zarzenie bede mial z 24 volt zmiennego lub z dodatkowego trafa a anodowe z powielenia z + koncowki mocy. 3 razy wystarczy wyjdzie jakies 100v po filtracji. Tda ustawie na wzm 3-5 zeby nie wymuszac a lamp zbyt duzego wyjsciowego i wystarczy. Ogolne sprzezenia ustawie na -36db niby malo ale trzeba pamietac ze thd i inne syfy scalaka juz on sam bedzie se redukowal. Spodziewam sie super dzwieku jak wszystko co robie.

zamowilem lm w impolu przywioza na wolumen. Tak wiec w niedziele po wizycie w ipolu 12zl i u floriana 0zl bede mial okazje powariowac na temat wariacji lm uwentualnie tda + e88cc zasilanej z mojego cudownego zasilacza opisanego schematycznie na stronie motionalfeedback.com i pomyslec ze kiedys kupilem dwa zasilacze hp 800V/1.5A stabilizowane regulowane. sssstrach to wlaczac zabija na miejscu.

lm3886tf kupilem po 10zl. Najpierw jednak zrobilem driver na tda7294. Zaczelo sie kiepsko. Wzbudy duze thd syf. Ale dokladnie przyjzalem sie aplikacji fabrycznej i doszedlem do wniosku ze ten scalak powinien byc aplikowany inaczej. Zasilanie to +-30v a obciazenie 5 lub 10om. No i rezultaty:

thd bez obciazenia dla 10V rms wyjsc.

0.0008%

dla 5om i 10V

10hz 0.001%

100hz 0.0012%

1k 0.0015%

10k 0.01%

20k 0.02%

dla 15V rms i 5 om wyniki podobne

max nap. wyjs. 18.5V przy 19V male sutki na szczytach sinusoidy wypelnione mleczna poswiata wzbudzenia.

na sin 20k i duzej ampl. widac minimalne pofalowanie o f 0.5-1Mhz ale o minimalnej wartosci miernik hp analog nie wylapuje tego jako thd gdyz ma pasmo chyba do 200k?

uklad dzialal w pajaku a po przeniesieniu na plytki kupione w avt po 6zl wzbudzil sie strasznie. Plytki wywalilem i robie na probn. mont. wszystkie trzy wzm i uklad filtrow i uklad sterowania pod wplywem sygnalu.

Acha df dla 8om 1600 gdyz dla 2A obciazenia 10V/5om spadek wynosil tylko 10mV dla 1k i ponizej.

Czy warto teraz robic nowy uklad na LM3886? chyba nie?

Kilka uwag uzytkownika. Uklad dla 45W grzal sie niemilosiernie do tego stopnia ze zaczal znieksztalcac pod wplywem temp. potrzebne jest wrecz idealne chlodzenie byc moze nawet przylutowanie scalaka do plytki z miedzi i ew. jej izolowanie na duzo wiekszej powierzchni. Niestety minus na radiatorku scalaka. Moze zrobie uklad mostka ale narazie nie mam poco i do czego. Ew. mozna zrobic i mostek i rownolegle polaczyc po dwa. Musze najpierw skonczyc te kolumne a sporo roboty mam jeszcze.

Z tych badan wynuka ze wzorcowa ktywna kolum. zrobie jednak na 4 20 zasilanych kazdy z TDA7294 z mfb na kazdym co pozwoli mi zbudowac kolumne w stylu slupa co pozwoli wypelnic ja sloma co pozwoli uzyskac super tlumienie dudnienia. Byc moze zastosuje basrefleks na 15hz ale to wyjdzie w robocie. $ szt 20 odpowiadaja jednemu duzemu basowcowi ale zwiekszy sie znacznie masa cieplana cewek z podobna amplituda drgan.

Byc moze zrobie damfaka na srednicy i wysokich ale to sie zobaczy.

za wpisem w watku gejklone poszukalem tda7293 w ktorym mozna wykorzystac sam stopien koncowy i laczyc rownolegle??? to ciekawe. problem tylko w dlugosci sciezek miedzy scalakami. Ale za 14zl mozna dostac koncowke mocy - same tranzystory wyjsciowe 100W? chyba tanio? nie mam juz sil na dalsze eksperymenty ze scalakami. Moze ktos za mnie to zrobi? i poda wyniki.

Teraz zastanawiam sie nad operacyinymi do napedzania tych tda7294. Planowalem tl082 w podstawkach. Ale moze cos innego? tylko nie te hiendowe po 20zl sztuka. Najblizszy jestem zrobienia hybrydy na lm318 bo jak pamiatam byly przynajmniej tak dobre jak ad797 a moze lepsze dzwiekowo. tylko ze te lm318 to strasznie duzo pracy zlozyc te hybrydy. Moze zrobie tak - kilka hybryd i reszta tl082? np. tl w srednicy i niskich a LM318 w wysokich?

>za wpisem w watku gejklone poszukalem tda7293 w ktorym mozna wykorzystac sam stopien koncowy i

>laczyc rownolegle??? to ciekawe. problem tylko w dlugosci sciezek miedzy scalakami. Ale za 14zl

>mozna dostac koncowke mocy - same tranzystory wyjsciowe 100W? chyba tanio?

Za 14 PLN to można mieć 4 irf610 i 4 irf 9610 na przykład..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.