Skocz do zawartości
IGNORED

aktywna kolumna na IC?

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

przebadalem te tda i lm3886. Wiec te katalogowe 60 czy 100W to duzo na wyrost. Mysle ze tda to moze oddac coagle jakies 30-40W a lm max 30. Oba bez dodatkowych elemntow nie nadaja sie do sterowania basowym z mfb gdyz do niego potrzeba duzej mocy wzm gdyz aby wyrownac spadek poziomu glos. dla basu z powodu malej skrzyni potrzebny jest silny wzm np. 60-100W rms.

Parametry LM3886

thd dla 20W mocy 10V/5om

20-10000 - 0.002%

dla 20k - 0.006%

najciekawszy jest df dla 8om

20khz df=8000 a dla mniejszych f df>20000 ciekawe co?

tak wiec scalak jest super jakosci tylko delikatny.

Jednego spalilem przy pomiarach dla 10hz. juz przy 12V ampl. zaczynal sinie znieksztalcac sygnal. Ostatecznie padl. zwarcie do +zasilania. Ciekawe dlaczego dla malych f? aplikacja nie zawierala kondens izolacyjnego od masy w nfb i noga mute byla podlaczona do minusa zasil. przez 10k filtrowane przez 220/16V do masy z nogi.

Jednak z tych pomiarow wynika ze Lm3886 idealnie nadaja sie do wzm sredniej mocy lub do sekcji wysokt i sred. w sytemach kolumn aktywnych. Do basu sa zbyt delikatne. Mozna je ew. podeprzec jakimis tranzystorami.

sękacz a widziałeś ostatni numer Audio?

jest tam test wzmacniacza Gryphon Diablo. podobno diabelnie dobrze gra.

wsp. tłumienia 91.

ale pewnie twój doomfak jest lepszy. no nie?

(qrde! nie potrafię tak pisać jak nasz sękacz :-))

pawcio czy ja ciebie obrazam przez przekrecanie nazwiska? co to za maniery?

lm3886 okazal sie bardzo dobrym scalakiem i potwierdzil Prawo Senicza. jest dobry bo ma duzy df.

A co do gryfona to sluchalem jego poprzednika. Bardzo mocne tranzystorowe brzmienie choc czyste to z typowym tranzystorowym zabarwieniem. Idealny do rocka.

Tego lm spalilem lub raczej sam sie spalil i teraz prace wstrzymane.

nigdzie w necie nie znalazlem pomiarow ani tda ani lm3886?

lm to super scalak i po oblozeniu go tranzystorami da napewno extr. dzwiek. Samotny jest dosc slaby ale z dodatkowymi tranz i systemem zabezpieczen wykorz. noge mute to bedzie super wzmak za male pieniadze. Byc moze nawet lepszy do damfaka. Choc ten ostatni ma wydojnosc pradowa 100A i to dluzsza chwile.

Mozna zrobic uklad typowy dla op dodajac stopien mocy czyli albo tranzystory w nogach zasilajacych albo rezystory np. 1om i kompl. para kolektorami do wyjscia.

moj lm padl na 10hz przy obciazeniu 5om i zasilaniu 2x33V juz przy amplitudzie 12-13V zaczal robic kaszane z przebiegu - oscyloskop - i ostatecznie sie zesral. Teraz nie mam do prob i czekam na nowe dostawy w kilku firmach. Sprowadza tego sporo bo zrobilem niezla zadyme z poszukiwaniami tego lm. Nigdzie go nie ma.

A co do tych 100A to wystarczy dac 4X24V aku z traktorow i mozesz ciagnac nawet 400A no przez kilka sekund a i tak juz po sekudzie nic nie bedzie zylo tylko dym z glosnikow.

planuje zrobic wzm na tych lm tak ze 300W bo jesli one potrafia dac 17V z jedengo to w mostku bedzie 34V na 4om bedzie duzo. Oczywiscie podeprzec to trzeba tranzystorami a pare schematow mozna znalezsc w necie. Idealny do tego bylby 4780 ale kupic w polsce ich nie mozna. To sa dwa 3886 w jednym flaku. Ale nie ma.

LM4780 jest dostepny tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rekin - miał AC, więc po wyprostowaniu jakieś 46V. A LM3886 wytrzymuje max 2 x42V z sygnałem na wejściu.

No ale biedny srenicz nie potrafi czytać z not aplikacyjnych (co już nie raz na forum udowodnił) i po podaniu na wejście 10V układ się zaczął dymić. Do teraz nie wie dlaczego.

Tak to już jest z samoukami...

>Senicz

kupiłeś LM3886TF i go nromalnie zajechałeś! On ma izolowana obudowę i do takich eksperymentów się nie nadaje bo za słabo oddaje ciepło. Do suba musi być ten nieizolowany, z (-) na obudowie. Poza tym przy 10Hz to on ma zawsze przekroczony SOAR bo nie sądzę by przez 50-100ms można w nim było wydzielić po kilkadziesiąt W mocy strat lub więcej, a potrafi znieść tak do 130W przy dobrym chłodzeniu. Więc nie pisz że nie da się osiągnąc na nim katalogowych paramterów podanych przez Nationala. To nie jest układ do spawarki. Takie rzeczy to możesz robić na tryrstorach!! Zrób wzm. do suba na tyrystorach i falowniku, będzie miał 100A wydajności. Z obciążeniem też chyba trochę przesadziłeś. No i chyba nie dawałeś prstokąta na wejście? Z nap. zasilania też mocno przesadziałeś, max. to ok.+/- 30V dal 4ohm.

NO UCZE SIE NIE? PRZECIE JESTEM SAMOUKIEM WIEC UCZE SIE SAM.

Moc byla mala bo na 5om i 12V outputa. Ale padl. Cos z tym scalakiem jest nietak. Byc moze jest on z tych co to nie lubia basow? teraz czekam na dostwy lm w firmach lub od kolegow. Z tego wynika ze musze dopudowac dopalacz na tranzystorach. I bedzie to super uklad jak wszystko co robie. Planuje tak ze 300W ale nie do tych philipsow tylko tak dla kawalu.

zlikwidowalwm ten delikatny wzbud na wcz na TDA7294. Wystarczylo tylko rozchylic nogi i pomoglo. Teraz jest czysto na ekranie. Wysle swoja aplikacje do st, ciekawe co oni powiedza na ten temat? no i koniecznie dopale na tranzystorach! a moze na mosfetach? o to by bylo cos. Wewnatrz scalaka mosy i nazewnatrz! ale mam pomysl!

no coż jak się rozchyli nogi to zawsze pomaga...

MOSFET-y pracujące praktycznie w klasie B, to nie jest dobry pomysł. Przy niskich napięciach zniekształcenia będą gigantyczne, dlatego właśnie w tym TDA w stopniu wyjściowym jest lokalne sprzęzenie zwrotne.

kupilem w paw. nr. 7 na warszawsk giel elekt kolo gus tda2030 i na nich bede sie cwiczyl. Stare to scalaki ale w mysl przyslowia na starej ...............sie cwiczy mysle ze sie sporo naucze. Bede robil dopalarke na mosfetach bo nikt tego nie robi a ja nie wiem dlaczego i ja to zrobie bo jak nie wiem ze nie mozna to trzeba.

Co do basowcow to mam do wyboru orginalne philips z nich calkiem dobre choc leciwe nowoczesne tesle 20cm kiepskiej jakosci ale juz z sensorami zbadane i opublikowane wyniki. No i vify 20cm kupione na allegro jako 25cm i firmy monacor czy podobnie ale okazaly sie ze to vify. No i teraz nie wiem co wybrac. Mysle ze jedna zrobie na org. a druga na teslach a vify sprzedam.

Jako dawce bodyna srednice i wysokie wybralem juz samochodowe glosniki. A te musza byc dobre bo do samochodow robi sie mocne glosniki bo warunki atmosferyczne w samochodach nie sa najlepsze a jak wytrzymaja w sam. to i w moich kolumnach tez.

no wiec uzyskalem to com chcial czyli te 60W na basie i to na scalaku podpartym tranzystorami. Uzylem bd249C/bd250c. Moc kretynsko duza w ostku. jakies 600W na 4. Glupota.

grundiga? o kurcze zapomnalem. Kupilem denona wzm mocy uszkodzony oczywiscie. Wstawie w nim ten moj nowy wynalazek lm podpartego tranzystorami. Tani i przyjemny w odbiorze. Moglbym ostatecznie boostrapowac tego lm do zasilania 2x70v i pewnie tak zrobie.

Jesli to mozliwe to prosze admona o dane osobowe nieprzyjemnego goscia drazniacego sie ze mna. Lub o usuniecie go z listy. Facet duzo ryzykuje bo jak go wywesze - co jest oczywiscie mozliwe - to mu morde obije.

Hihihi, po pierwsze każdy ma prawo polemizować z twoimi wypowiedziami, tym bardziej żę wypisujesz ewidentne bzdury, po drugie może morda to wyraz którym posługujesz się na codzień (nie wiem, może tak twoi rodzice określali twoją twarz..), po trzecie nic nie ryzykuję, po czwarte bliżej tobie do wylecenia z listy urzytkowników tego forum (wypisywanie bzdur i zaśmiecanie wątków) i wreszcie po piąte - straszenie mnie może się dlaciebie skończyć bliskimi spotkaniami ze sztachetą.. :D

ten wzm na lm ma narazie 150w bez mostka. Lece poprawic mu parametry bo thd zwiekszylo sie do 0.02% a nawet wiecej dla wysokich. Mam kilka pomyslow. Dla dobra sprawy kupilem nawet lm za 20zl aby nie czekac na dostawe tanszych. Ostatecznie lm i lm zasila srednice i wysokie bo te sa 8om a lm z tranzystorami zasili bas. Do 1khz thd super male wiec ciet na 500hz bedzie pracowal super. DF w ukladzie z tranzystorami spadlo do 4000 ale i tak dobrze. Jednak dmafak jest lepszy. On wszystko olewa pojemnosci indukcyj. itp a jak trzeba to i 100A dmuchnie w kolumne!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.