Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tak coby wątek nieginoł

Robert startuje w Rallye du Var -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - narazie niesamowite 5 miejsce w generalce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Transfer Kubicy? Oto konieczny warunek

wp.pl | 2010.11.26 15:43

Według menedżera Kubicy potencjalni przyszli pracodawcy Polaka powinni wziąć pod uwagę jego miłość do rajdów samochodowych. W tym sezonie Polak startował w rajdach samochodowych Renault Clio.

- Robert ma dopiero 25 lat i przed sobą 7-8 lat wielkiego ścigania w F1. Pewne jest to, że pewnego dnia Robert poświęci się rajdom w zupełności - powiedział Daniele Morelli.

Według menedżera, by Kubica mógł się prezentować w rajdach z dobrej strony, jeszcze w czasie przygody z F1 powinien choć w części brać w nich udział (tak jak obecnie dzieje się to w Renault).

- W BMW to było niemożliwe. Williams pozwala na wyścigi, ale McLaren, Red Bull, Ferrari czy Mercedes nie pozwalają - dodał Morelli.

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

parantulla, nie ma to jak studiowanie tak fachowego sajtu o f1 jak wp.pl :D Ferrari pozwalalo Kimiemu rozwalac rajdowe punto :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

- W BMW to było niemożliwe. Williams pozwala na wyścigi, ale McLaren, Red Bull, Ferrari czy Mercedes nie pozwalają - dodał Morelli.

parantulla, nie ma to jak studiowanie tak fachowego sajtu o f1 jak wp.pl :D Ferrari pozwalalo Kimiemu rozwalac rajdowe punto :)

No i gadaj sobie zdrów Morelli jak nasi forumowi eksperci i tak wiedzą lepiej ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Wczoraj oglądałem jakieś wyścigi równoległe, nie pomnę dokładnej nazwy tej imprezy, ale ścigała się tam śmietanka najlepszych kierowców na świecie z różnych serii m.in. A.Prost, M.Schumacher, H.Kovalainen, S.Vettel i cała plejada mistrzów, których akurat nie kojarzę (byłych i aktualnych) w najróżniejszych autach, od takich małych odkrytych KTM, poprzez Astry, Scirocco czy Porsche, na wielkich kobyłach z NASCAR kończąc. Każdy jeździł wszystkim po kolei w parach i o coś tam im chodziło, ale nie wiem za bardzo o co, bo mnie znudziło po pół godziny jeżdżenia na drugim biegu po kilometrowej długości torze. Mniejsza z tym, ale w każdym bądź razie widziałem tam na własne oczy kierowców RedBulla czy Mercedesa, których według tego co wkleiłem powyżej, nie powinno tam byc, no więc nie będę się wykłócał, bo ani szczegółów kontraktów nie znam (ciekawe kto je zna poza zainteresowanymi stronami) ani mnie to nie interesuje jakoś przesadnie, kto gdzie sobie i czym jeździ jak ma wolne od F1

No z rajdami może niewiele ma, chodzi tylko o to, że jeździli tam kierowcy, którym (wedle menadżera Kubicy) zespoły F1 zabraniają startów w "wyścigach"

cokolwiek to oznacza, to już jego się zapytaj co mają "wyścigi" wspólnego z rajdami, albo czereśniaka który tłumaczył ten tekst.

Obejrzyj film z pierwszego linku, który wkleił "piter z"- tam są dziesiątki miejsc z których można wyjść w czarnym worku, a to race of champions to było na stadionie? z bandami?

myśle że takie rajdy i to w s1600 niesą jeszcze tak kosmicznie groźne ( chociaż Krzysio H pokazał kiedyś jak się toczyć z wysokiej skarpy na podobnym rajdzie i niejest to napewno takie nic ) - jak dochodzi szuter, błoto i jazda po 150 między drzewami w czteronapędówce to juz troche inna bajka - tam jedzie się często nieznając dokładnej granicy pomiędzy za szybko a ok i to są dopiero wymagające wyscigi - myśle że jak Robert pojedzie w takim rajdzie to dopiero będzie można coś więcej powiedzieć o jego umiejętnościach jako kierowcy rajdowego i zadowoleniu teamu z jego przygód

W czarnym worku, to i ze spaceru z psem można wrócic, ale chyba nie o to chodzi w tych zakazach, tylko o jakieś tematy sponsorskie bardziej.

Zresztą nie wiem, a i zmartwienie też raczej średnie czy ktoś tam będzie jeździł w rajdach czy nie będzie.

Mnie osobiście bardziej kręci DTM na przykład, chociaż nie bardzo jest komu kibicowac, ale za to przynajmniej akcja non stop.

W czarnym worku, to i ze spaceru z psem można wrócic, ale chyba nie o to chodzi w tych zakazach, tylko o jakieś tematy sponsorskie bardziej.

Pewnie tak, tylko że w ferrari można teoretycznie jeździć punto s2000 a np. w mercedesie już nie ma czym

Nowy właściciel, nazwa i barwy Renault.

Grupa Lotus została głównym udziałowcem zespołu Formuły 1 Renault. Od przyszłego sezonu ekipa, w której barwach jeździ Robert Kubica, będzie nosić nazwę Lotus Renault GP Team.

Malezyjski producent aut kupił część udziałów w Renault od grupy Genii Capital, której prezesem był Gerard Lopez. Odkupiła także 25 procent udziałów od francuskiego koncernu motoryzacyjnego, który pozostaje w nazwie stajni, ale ograniczy się do roli dostawcy silników.

Grupa Lotus będzie tytularnym sponsorem zespołu Kubicy do 2017 roku. Czarno-żółte barwy bolidów zostaną zastąpione tradycyjnymi barwami Lotusa z czasów jego świetności w F1 - czarno-złotymi.

- Jesteśmy zadowoleni, że w końcu możemy publicznie ogłosić tę wiadomość. W 2011 roku będziemy startować pod nawą Lotus Renault GP - powiedział prezes Renault F1 Team Gerard Lopez.

- Będziemy z chęcią podtrzymywać silną więź łączącą nas z Renault w najbliższych sezonach. To zasługa znakomitej pracy ekipy z Enstone w tym roku, że udało się przyciągnąć uwagę sponsora. To nowa inwestycja, która daje nam szansę na znakomitą przyszłość - dodał Lopez.

Grupa Lotus ma być teraz głównym partnerem kapitałowym i współwłaścicielem stajni. Nie podano jego procentowego udziału w stajni, ale prawdopodobnie wynosi on 50 procent.

Jako że Lotus będzie większościowym udziałowcem stajni Kubicy, prawo do używania tej nazwy straci ekipa kierowana przez Tony'ego Fernandesa, której dysponujący prawami do niej producent aut Proton użyczył ekipie Litespeed na sezon 2010. Teraz stajnia zmieni zapewne nazwę na 1Malaysia Racing.

Ważny kontrakt z zespołem Renault ma Robert Kubica. Pojawiają się pogłoski, że będzie mógł rozwiązać umowę, jeżeli zmieni się właściciel stajni, ale na razie nie są one potwierdzone. Na dzień dzisiejszy Kubica jest zawodnikiem Lotus Renault GP Team. Nie wiadomo natomiast, kto zostanie drugim kierowcą wyścigowym nowo powstałej stajni.

I jak?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kombinacji wiecej niż potrzeba ale jak przynoszą 100 baniek i rzeczywiscie będzie lotus to tylko dobrze - marka z prawdziwymi tradycjami sportowymi która teraz zamierza wejść bardziej w rynek z nowymi samochodami które prezentuja się niekiepsko - dodatkowym + jakby ktoś niezauważył jest brak znaków rosyjskich sponsorów na bolidzie co może oznaczać że mają tyle $$$ że niemusza się męczyć z Petrovem w drugim bolidzie dla rosyjskich sponsorów

taki off topic ale chciałem wspomnieć o zmianach na 2013 - 13 to naprawde jest pechowa :/ - wchodzą silniki 1.6 turbo - F1 przewróci się do góry nogami - teamy będą musiały robić silniki i całe bolidy od nowa - huuraa oszczedzanie - kto wie jak to będzie - obecnie niewiem co o tym sadzić bo era turbo już była tyle ze wtedy mieli mniej innych restrykcji ( teraz dodatkowo będzie ograniczenie w zużyciu paliwa do chyba 100kg/h ) - może być ciekawie a moze być i też porażka i restrykcje dla innych serii coby niebyły szybsze od F1 :/ - ahhh gdzie te warczace potwory V12 którymi jak kierowca miał przejechac szykane to klepał zdrowaśki - mocy niby ustanie w miare ok bo będzie koło 600 koni + kers 150 koni ale przy obecnym aero to żadne wyzwanie

Hue hue, ale jajca...

wp.pl | 2010.12.08 19:59

"Team Lotus" oświadczył, że nie zamierza rezygnować ze swojej nazwy pomimo tego, że należąca do koncernu Proton Grupa Lotus została tytularnym sponsorem i udziałowcem zespołu Roberta Kubicy.

W Formule 1 mamy do czynienia z dosyć dziwną sytuacją, dwa różne zespoły zamierzają startować pod szyldem Lotusa: ekipa Team Lotus należąca do Tony Fernandesa oraz Renault F1 Team, który został przemianowany na Lotus Renault GP.

Oba zespoły chcą, aby ich przyszłoroczne bolidy miały czarno-złote barwy, które nawiązują do lat 80, kiedy w Lotusie jeździł Ayrton Senna. Wszystko wskazuje, że obecną sytuację będzie musiał rozstrzygnąć sąd. "Team Lotus" bowiem wydaje się być pewny swego.

"Dany Bahar (dyrektor generalny Grupy Lotus) wyświadczył nam przysługę" - napisał na portalu Twitter szef Team Lotus Tony Fernandesa. "Nigdy nie miałem lepszych przeczuć co do naszej przyszłości i Teamu Lotus. Wygląda, że chcą nam ukraść pomysł czarno-złotego malowania".

Całą sprawę na Twitterze skomentował również szef techniczny Teamu Lotus Mike Gascoyne. "Lotus jest jak autobusy, czekasz wieki na jednego i nagle przyjeżdżają dwa w jednym czasie. Chcę zapewnić, jesteśmy Team Lotus i zostaniemy tutaj" - napisał Gascoyne.

tak jakby ktoś niewidział nowych lotusów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

No i super.

Widocznie Steve Wonder był już zajęty...

albo może za drogi...

• 4 tygodnie później...

"Nowy złoto-czarne barwy bolidu Roberta Kubicy mogą... łamać kanadyjskie prawo. Jak informuje "Globe and Mail" ma to związek z przepisami zakazującymi reklamowania papierosów.

Dziennik z Toronto wyjaśnia, że w latach 70. i 80. złoto-czarne barwy zespołu Lotus były reklamą marki papierosów John Player Special należącą do Imperial Tobacco.

Rzecznik prasowy organizacji Health Canada powiedział, że teraz, jeśli bolidy Lotus Renault Grand Prix pojawią się na torze imienia Gillesa Villeneuve'a, "odpowiedni inspektorzy będą musieli zbadać sprawę, by sprawdzić, czy barwy te nie są złamaniem prawa".

- To absolutnie niezgodne z prawem, by prezentować jakiekolwiek podobieństwo do paczki papierosów - powiedział z kolei rzecznik Imperial Tobacco. - Na miejscu Lotus Renault przejąłbym się tym - zastanawiam się, czy wiedzą, jakie jest prawo w Kanadzie - dodał."

Ciekawe czy to samo prawo tak samo dotyczy na przykład Ferrari, a konkretnie tylnego skrzydła w ich bolidach...

"Nowy złoto-czarne barwy bolidu Roberta Kubicy mogą... łamać kanadyjskie prawo. Jak informuje "Globe and Mail" ma to związek z przepisami zakazującymi reklamowania papierosów.

Dziennik z Toronto wyjaśnia, że w latach 70. i 80. złoto-czarne barwy zespołu Lotus były reklamą marki papierosów John Player Special należącą do Imperial Tobacco.

Rzecznik prasowy organizacji Health Canada powiedział, że teraz, jeśli bolidy Lotus Renault Grand Prix pojawią się na torze imienia Gillesa Villeneuve'a, "odpowiedni inspektorzy będą musieli zbadać sprawę, by sprawdzić, czy barwy te nie są złamaniem prawa".

- To absolutnie niezgodne z prawem, by prezentować jakiekolwiek podobieństwo do paczki papierosów - powiedział z kolei rzecznik Imperial Tobacco. - Na miejscu Lotus Renault przejąłbym się tym - zastanawiam się, czy wiedzą, jakie jest prawo w Kanadzie - dodał."

Ciekawe czy to samo prawo tak samo dotyczy na przykład Ferrari, a konkretnie tylnego skrzydła w ich bolidach...

A jeśli z Lotusem i Ferrari nie pojadą do Kanady inne zespoły?Ciekawe co zrobią...wtedy.

• 2 tygodnie później...

No i zrobili...

Ukryta Zawartość

post-6358-081320500 1296463651_thumb.png

post-6358-054851000 1296463658_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

parantulla, ale kto zrobil? znaFco ;) To jest auto Team Lotus nie r31 :D

Edytowane przez foxbat

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.