Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W GP Europy Schummacher pojedzie za Massę...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Badania lekarskie dały wynik pozytywny, więc już wiadomo.. Ciągle nie wiadomo co w przyszłym sezonie..

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

wp.pl | 2009.07.31 15:45

Robert Kubica nie zostawi w potrzebie zespołu BMW Sauber. Menedżer polskiego kierowcy zdradził, że nasz jedynak w F1 z pewnością pomoże ratować ekipę, która po zakończeniu sezonu 2009 przestanie być fabryczną stajnią BMW. Kubica "ratownikiem - ciekawe. Na czym będzie polegało ratowanie stajni w jego wykonaniu?

- Na pewno w jakiś sposób włączymy się w proces ratowania zespołu. Zasłużył na to - ujawnia Daniele Morelli, od wielu lat zajmujący się karierą Kubicy.

Te słowa brzmią dość tajemniczo i trudno wyrokować, co oznaczają. Być może nasz zawodnik będzie tylko służył radą ekipie, która najprawdopodobniej wróci w ręce Petera Saubera. A może zostanie w tej już nie fabrycznej stajni na sezon 2010?

BMW Sauber zamierza ratować Stowarzyszenie Zespołów Formuły 1 (FOTA), które chciałoby, aby ta ekipa pozostała w F1. Zapewne już pod nazwą Sauber, bo BMW nie jest zainteresowane nawet dostarczaniem silników.

Czy FOTA pomoże Sauberowi w szukaniu sponsorów? To może nie być konieczne. Mówi się, że koszty utrzymania ekipy może przejąć Petronas - malezyjski koncern naftowy.

W razie gdyby 66-letni już Peter Sauber (choć jak pokazuje przykład Berniego Ecclestone'a i Maxa Mosleya zaawansowany wiek w świecie sportów motorowych nie stanowi przeszkody) są już pierwsi chętni do jego przejęcia. Zainteresowanie przechwyceniem niemiecko-szwajcarskiej stajni, w tym świetnie wyposażonej bazy w Hinwil, jest Joan Villaldelprat. Bask szefuje startującej w World Series by Renault stajni Epsilon Euskadi. To właśnie jej zawodnikiem był w 2005 roku Kubica, gdy wygrywał WSbR.

Czy BMW Sauber, pod tą lub inną nazwą, pozostanie w Formule 1 w sezonie 2010? Zainteresowanie zespołem i liczba chętnych do jej wsparcia wskazuje na to, że tak. Ciekawe tylko jaką rolę w ratowaniu zespołu będzie pełnił Robert Kubica?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

No, nareszcie...

PAP | 2009.08.03 18:50

Team Formuły 1 Renault, po ogłoszeniu przez Nelsona Piqueta Seniora zainteresowania kupnem zespołu BMW Sauber, postanowił rozstać się z synem Nelsonem Piquetem Juniorem, ich dotychczasowym kierowcą.

Potwierdził to sam zainteresowany na swojej stronie internetowej. "Otrzymałem w poniedziałek informację od Renault, że w tym sezonie nie zasiądę już za kierownicą ich bolidu. Jestem zaskoczony i rozczarowany taką decyzją" - przyznał 24-letni Brazylijczyk.

Jednocześnie Piquet podziękował "małej grupie" osób, która od początku do końca go wspierała. Dodał też: "Jestem zadowolony, że ten najgorszy okres w mojej karierze nareszcie się zakończył".

I my również jesteśmy zadowoleni.

P.S.

Czyżby moje przepowiednie nabierały coraz realniejszych kształtów i Kubica zasiądzie jednak za kółkiem Renault?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Obstawiam, że tak - to chyba najbardziej prawdopodobny scenariusz. A jeśli nie to może jeszcze Brown GP albo maclaren - ale to chyba najmniej prawdopodobne.

Za rok Renualt może być mocniejsze niż w tym sezonie - to może być dobry krok.

Też obstawiam Renault, choć jeszcze się pojawiła inna opcja.

Po pierwsze - nie wiem czy Renault będzie takie mocne. Przy odejściu Alonso do ferrari, Renault zostaje bez kierowców. Jak Kubica przejdzie do Renault to owszem zostanie pierwszym kierowcą, ale jak się trafi taki Piquet jako drugi kierowca to Robert będzie jedynym który będzie miał jakis wkład w budowę i rozwój bolidu.

Po drugie - wycofanie BMW. Na to miejsce się już szykuje kilka osób : Piquet który musi synkowi zagwarantować starty, Sauber - po BMW, i Epsilon euskadi. W epsilonie Robert już się ścigał i u nich wygrał w 2005 roku World Series. Może być tak że po kompromitacji w BMW będzie chciał pracować z zespołem z którym lepiej się dogada niz z BMW.

A ja myślę, że Alonso nigdzie się nie wybiera i w przyszłym roku razem z Kubicą stworzą "Dream Team" ;) zdobywając dla Renault podwójne mistrzostwo świata (kierowców i konstruktorów)

Przynajmniej tego bym sobie życzył w Nowym Roku :) ale z drugiej strony mam jakieś takie przeczucie, że Roberto zostanie w Sauberze (mamiony kolejnymi obietnicami) i razem pójdą na dno...

Misja ratunkowa Saubera nie powiodła się

wp.pl | 2009.08.06 11:06

Peterowi Sauberowi nie udało się uratować zespołu z Hinwil. BMW nie znalazło inwestora, który odkupiłby zespół i w konsekwencji team nie podpisał dokumentu "Concorde Agreement" bez czego nie będzie mógł przystąpić do kolejnego sezonu.

Termin, do którego zespoły mogły parafować dokument minął w środę wieczorem. Po tym jak BMW 29 lipca zapowiedziało, że wraz z końcem obecnego sezonu wycofuje się z F1, Peter Sauber, który jest współudziałowcem BMW Sauber podjął się próby uratowania ekipy z Hinwil.

Sauber i Mario Theissen mieli jednak za mało czasu, aby znaleźć kupca. Peter Sauber liczył, że uda mu się uratować zespół w podobny sposób jak uczynił to Ross Brawn po wycofaniu się Hondy. Niestety Szwajcarowi zabrakło czasu i nie znalazł inwestora.

- Od momentu ogłoszenia decyzji 29 lipca zrobiliśmy wszystko co w naszej mocy, aby zawrzeć umowę sprzedaży zespołu z siedzibą w Hinwil - stwierdził Theissen. - Niestety nie udało się. Nie mieliśmy wystarczająco dużo czasu, aby znaleźć rozwiązanie dla tak złożonej transakcji - dodał.

Fiasko misji ratunkowej Petera Saubera powoduje, że w przyszłym sezonie nie zobaczymy zespołu z Hinwil w Formule 1. 5 sierpnia minął ostateczny termin podpisania przez zespoły chcące startować w F1 dokumentu "Concorde Agreement". Na jego podstawie teamy zobowiązują się do udziału w serii do 2012 roku.

Oznacza to, że miejsce BMW Sauber może zająć inny zespół. Co prawda jest jeszcze cień szansy, że Peterowi Sauberowi uda się jednak uratować team ponieważ przedstawiciele organizacji zrzeszającej zespoły Formuły 1 (FOTA ) wyraziły zgodę, aby zespół podpisał dokument w późniejszym terminie. Nie wiadomo jednak czy na takie rozwiązanie zgodzi się Międzynarodowa Federacja Samochodowa (FIA).

No i jednak Schummi nie pojedzie. A szkoda, bo już się napaliłem na piękne widowisko jak "emeryt" łoi dupska tym wszystkim napuszonym miszczuniom...

to bylo pewne, Raikonen to nie Barichello, a F60 to nie maszyna z poprzednich lat... Ferrari nie gwarantowalo mu teraz takiej przewagi by spokojnie mogl wygrac... przestraszyl sie..

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Sek w tym ze Schumacher nie musial nic nikomu odowadniac, zapewne ma wyjebane na to czy jakis kubicoman powie po wyscigu ze Schumacher sie skonczyl i nie ptorafi jezdzic a caly event traktowal jako zabawe, gratke dla fanow i pomoc dla Ferrari:)

Czym byly testy w 2007 i 2008? Zapewne zabawa dla dziadka dla emeryturze tak samo jak jego wyscigi na superbikach. Schumacher niejedno pokazal i juz nic nie musi, a mina dlugie lata zanim ktos mu dorowna..

udowadniac komus pewnie nie... ale sobie pewnie tak... a to juz gorsza sprawa... a tak bedzie spal spokojnie snem wielokrotnego mistrza swiata...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Ferrari zapłaci Raikkonenowi 25 milionów?

wp.pl | 2009.08.14 13:23

Z końcem sezonu 2009 Ferrari zamierza pozbyć się Kimiego Raikkonena. Włoski zespół zaproponuje Finowi wielomilionowe odszkodowanie, byle tylko zwolnił on miejsce w ekipie dla Fernando Alonso - uważa dziennik "The Sun".

Plotki o odejściu Raikkonena z F1 pojawiają się już od ubiegłego roku. "Iceman" zdaniem mediów jest już wypalony i nie ma motywacji do walki o jak najlepsze wyniki w "jedynce". Mistrz świata z 2007 roku ostatnio ma nową pasję - rajdy samochodowe. Zaliczył już nawet debiut w WRC w Rajdzie Finlandii.

Jak donosi "The Sun" Ferrari chce zaoferować Raikkonenowi połowę wartości jego kontraktu na 2010 roku, czyli 25 milionów funtów, by rozwiązać umowę po zakończeniu tego sezonu.

Miejsce Fina miałby zająć Fernando Alonso, obecnie kierowca Renault. Ferrari już od dłuższego czasu chce sprowadzić Hiszpana do swojego zespołu. Już wkrótce ma nawet przedstawić swojego nowego sponsora - bank Santander, który od 2010 roku będzie wspierać włoską stajnię. A dla potężnego banku posiadanie w swojej stajni Alonso jest absolutnym priorytetem.

No i robi się burdel bo okazuje się że jednak BMW zgłosiło się na następny sezon w F1.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prost o papierowym tygrysie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeden Prost wiosny nie czyni, zawsze znajdzie sie jakis malkontent ktory bedzie narzekal, szkoda ze nie przytoczyles komentarzy innych znanych w F1 ktorzy twierdzili ze Schumacher pokaze klase:) a tych bylo znacznie wiecej:) Zawsze komus bedzie cos nie pasowalo. Jak bylo naprawde zaden z nas sie nie dowie:P

Schumacher kierowca wybitnym byl, jest i bedzie. Watpie zeby ktokolwiek, kiedykolwiek mu dorownal.

no i w końcu wraca F1.

1 trening prawie bez niespodzianek. Bmw jak zwykle średnio, brawn w czołówce.

2 ciekawostki - Sutil szósty i Luca Badoer ostatni ;)))) z ponad sekundową stratą do przedostatniego Glocka.

A ja skolei przeczytałem właśnie wywiad z Robertem :

Q: You are on the driver market now. There are only a few competitive seats. How do you see your situation?

RK: I was linked with BMW for a very long time, since 2006, so many seasons already, and I have a contract for next year, so this situation is new for me and the people working for me. We will probably have more meetings, apart from the debriefs and technical meetings, to find the best solution for me for next year.

"i have contract for next year" ????? czy dobrze zrozumiałem że Robert ma podpisany z bmw kontrakt na 2010 rok ? W takim razie jak bmw zostanie w f1 to robert nadal uwięziony.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.