Skocz do zawartości
IGNORED

Małe monitory nie Tesla?

Bacek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na czym zrobić małe monitory 8-10L innym niż Tesla 150 tak żeby budżet na głośniki zamknął cię w 300-350 PLN

a żeby było czuć wyraźną różnicę w stosunku do Tesli?

Coś trzeba dłubnąć a że może z okazji całego zachodu nie warto aż tak oszczędzać na przetwornikach.

https://www.audiostereo.pl/topic/23360-ma%C5%82e-monitory-nie-tesla/

A gdzie można je kupić odpowiednio tanio? W Akkus obydwa kosztują po ok 250pln szt. co już na samym dole przekracza budżet a co wtedy z górą?

Masz jakieś sprawdzone projekty na te przetworniki? Jaką górę można do nich dorzucić?

Bacek, 21 Gru 2005, 19:01

Mozna jeszcze spróbować Monacory SPH-130 (ok.150zł.) lub SPH-135C (ok.190zł.)

Ale wtedy cena przekroczy zaplanowany koszt. Może wiec tradycyjnie - Tonsil 13/40/8 z Dexona?

i góra tez na Tonsilu GDWK 10/80/19 - (88zł. plus 54zł.)

A co wtedy do tej 135 na górę?

Na stronie piszą żę małą obudowę 8L to zamkniętą a Bass reflekX to już 17L prawdo to czy mniejszy Reflex też da się zrobić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oto moja propozycja w miarę tanich monitorków. Głośniki Tonsilu GDN 16/40/4 8 Om (ok.87 zł/szt.) i GDWK 8-11/120 8 Om (ok.50 zł/szt.). Obudowa zamknięta z pochyloną tylną ścianką wytłumiona 3 cm pianką. Wymiary (wys. x szer. x głęb. : 385 x 210 x 265 (dół) 210 (góra). Takie kolumienki zrobiłem ok. rok temu. Grają dość dobrze, oczywiście niskich basów nie przenoszą, ten co słychać jest szybki, twardy, bez podbarwień i mulenia, Srednie dość agresywne ze względu na podbicie na charakterystyce GDNa o 6 dB w paśmie 1-2 kHz. Wysokie tony czyste, poprawne.

Ukryta Zawartość

post-8410-100008966 1170281581_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Patefil:

A gdzie tu jakakolwiek kompensacja baffle step? Rzadko się zdarza żeby cewka w filtrze woofera była mniejsza niż u gwizdka. Po drugie mam poważne wątpliwości co do faz w punkcie podziału - drugiego rzędu akustycznego zwrotki nie dostaniesz nawet przy pochylonej ściance (bo tweetery Tonsila rezonują jednak dość wysoko), natomiast 6-ty rząd akustyczny wymagałby jednak wyższych rzędów elektrycznych. Robiłeś jakieś pomiary zgodności fazy w okolicach podziału?

Bacek

A może jednak nie tak małe, na Teslach ale nie na 150-tkach?

Np. Tesla ARN5614 -4 om w obudowie bass-reflex 22-26 litrów nisko strojonej. Na górę Tonsil GDWK 11/100 i zwrotnica bardzo podobna do tej jaką masz tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Do 4 Ohm jakoś nie mam przekonania a Tonsil trochę świszczący. Może faktycznie trzeba trochę gotówki dołożyć.

Dość pochlebne opinie widziałem o Monacor SPH-165KEP, do tego obudowa BR ok 22L i jakaś średnia góra.

Taki kit mają tu

Ukryta Zawartość

tylko może jakaś inna góra.

Ukryta Zawartość

Bacek, 23 Gru 2005, 08:50

SPH-165KEP stosowany jest najczęściej w obudowie 16-17 litrów. Na górę DT254. Trim Audio przyznał się że wystepował na forum z opisami takiej konstrukcji pod jakims innym nickiem chyba.

Tak widziałem ten post. Z kolei na jakimś holenderskim forum ktoś pisał że w obudowie 22 wypada lepiej niż w 18.

No cyba że pokręciłem coś przy tłumaczniu (ja z angielskiego lub babelfish z holenderskiego)

Może z 22 litrów bedzie więcej basu. Ale te 17 daje najlepsze wyniki. WinIsd zaleca mu obudowe około 15-16litrów.

Jest też głosnik SPH-165CP ktoremu WinIsd zaleca obudowe około 14 litrów ale w kicie Monacora na tym głosniku jest pokazana obudowa około 20 litrowa.

Obudowa 17 litrowa dla SPH-165KEP jest dostateczna. Koval pisał na forum że taka własnie daje dobre efekty. Oprócz tego na stronie Trim Audio masz taki link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i konstrukcję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na SPH-165KEP i DT-254. Są rozbieżności w parametrach tych Monacorów i chyba kazda partia jest inna - Trim Audio pisał że je paruje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

misiomor, 22 Gru 2005, 23:33

>Patefil:

>

>A gdzie tu jakakolwiek kompensacja baffle step? Rzadko się zdarza żeby cewka w filtrze woofera była

>mniejsza niż u gwizdka. Po drugie mam poważne wątpliwości co do faz w punkcie podziału - drugiego

>rzędu akustycznego zwrotki nie dostaniesz nawet przy pochylonej ściance (bo tweetery Tonsila

>rezonują jednak dość wysoko), natomiast 6-ty rząd akustyczny wymagałby jednak wyższych rzędów

>elektrycznych. Robiłeś jakieś pomiary zgodności fazy w okolicach podziału?

Nie robiłem żadnych pomiarów tej konstrukcji, po pierwsze gdyż nie miałem możliwości technicznych, po drugie nie chciało mi się. Zwrotnicę opracowałem tylko na podstawie odsłuchów i doświadczeń własnych.

Pochylona jest ścianka tylna, a nie przednia, by zredukować wpływ ewentualnych fal stojących.

Pierwotnie zakładałem zastosowanie GDN 16/40/4 w ogóle bez filtra, ze względu na ładną charakterystykę, która opada począwszy od ok.3,5 kHz bez żadnych rezonansów i zafalowań, aż do ok. 8-9 kHz na poziomie ok. -30 dB od poziomu średniego, dopiero powyżej są nieznaczne poszarpania charakterystyki sięgające -15 dB. Z kolei wadą tego głośnika jest podbicie w zakresie 1-2 kHz o ok. +6 dB od poziomu średniego, a więc by stłumić niepożądane efekty zastosowałem prosty filtr. W każdym razie moim zdaniem z filtrem gra lepiej niż bez.

• 5 miesięcy później...

Jak by kto chcial to ponizej TS kepa wyciagnietego z prosto z pudla (no moze z 5 utworow pogral). Moim zdaniem swietny glosnik, narazie gra u mnie w 18L z 27TFFi naprawde potrafi zadziwic!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Miałem podbny problme na małe monitorki a niechcaiłem tesli bo nei ma srednicy ten głośnik. Kupiłem Tosnila GDn 16-40-4 gra o wiele lepiej niz tesle polecam rowniez Tosila GDn 16-50-6 tylko ma jedna wileką wade kosz to prawie 20cm:/

dj_zibi, 18 Cze 2006, 17:09

A jaka to wada??

Obudowa do szesnastki i tak bedzi emiała ok. 21cm szerokości, a szeroki rant kosza GDN16/50/6 ułatwia mocowanie.

Jaką obudowę do niego byś proponował?

Jesli chodzi o GDn 16-50-6 to trzeba dosc dużo 20-23 Litry. U mnie ten glośnik pracuje jako sredniotonowy w konstrukcji 3 way i za swoją cene 50zł jest bezkonkurencyjny w stosunku do Wisatonów wxxxs wg mnie oczywiście.

dj_zibi, 18 Cze 2006, 19:23

Na Allegro widziałem te głosniki podobno pomierzone. Ale ich parametry były zgoła inne od katalogowych. Wg katalogu rzeczywiście obudowa powinna mieć te 20-23 litry i strojenie na 46-48 hz. Daje spore podbicie wyzszego basu. Za to srednie moga być bardzo ciekawe.

Śmieszy mnie czeste porównywanie Tonsili do Tesli. Jesli ktoś słuchał Diorowskich Polarisów na Teslach i też Diorowskich na Tonsilach to wiedział o co chodzi już od pierwszej minuty słuchania.

PS. Diora produkowała kiedyś kolumienkę podłogową z głosnikiem GDN13/50/1 i mam wrażenie że była to konstrukcja 2,5 drozna w układzie compoud (drugi głośnik był wewnątrz)?

Qubaric U mnie ten tonsilek pracował w 20 i 25 litrach w 25 był lepszy basik. One graja bardzo ładnie. Maja skromny ale szybki bas i ładna srednicę. U mnie idealnie zgrywa się z DT 100 oraz SLS 12" Peerlessa Ci którzy słuchali tego wiedza że ggra na tak samo wysokim poziomie jak one. Wg mnie lepszy nawet od Vif TC które sa do dupy wg mnie.

dj_zibi, 18 Cze 2006, 19:23

>Jesli chodzi o GDn 16-50-6 to trzeba dosc dużo 20-23 Litry. U mnie ten glośnik pracuje jako

>sredniotonowy w konstrukcji 3 way i za swoją cene 50zł jest bezkonkurencyjny w stosunku do Wisatonów

>wxxxs wg mnie oczywiście.

Za 50zł nie ma żadnych niskotonowców Visatona, zbliżony wymiarami do tego Tonsila jest W170S, ale porównywanie głośników, z których jeden jest 100% droższy uważam za mało sensowne. Czy gdyby ten Tonsil kosztował ok. 90-100 zł też byś taką opinię o nim wyraził?

Wiesz niegdybajmy wyrazięłm opinie Tonsil konta Vifka więc masz cos podbnego. Wydaje mi się ż enienalezy przepłacac 100% jak różnica jakościowa jesli bedzie to będzie moze kilku procentowa.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.