Skocz do zawartości
IGNORED

Mala tragedia! - B&W CMD NT1

mlody2

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega wlasnie odebral kupione pare dni temu ww glosniki. Jak wam powiem co sie stalo to bedzie za prosto. Po prostu chce sie zapytac jakie tam siedza wysokotonowce i czy mozna je wogole dostac i wymienic. Bo rozumiem ze trzeba wymienic 2 sztuki odrazu innaczej nie ma sensu bo kolumny nie sa nowe.

Pytanie do MG

Czy mozna sie w razie czego jeszcze w ramach super pilnej ptorzeby i naglego wypadku podpiac pod zamowienie z AC dotyczace tych ww glosnikow o ile beda dostepne?

Dzieki wszstkim za pomoc:)

Pozdrawiam i zycze wesolych swiat:)

https://www.audiostereo.pl/topic/23393-mala-tragedia-bw-cmd-nt1/

domyślam się że jest pognieciona membrana. Są to głośniki B&W, produkowane albo przez nich samych, albo OEM wyłącznie dla nich. Same membrany można zamówić u dystrybutora, wymiana jest łatwa. Tyle że pewnie słono każą sobie zapłacić.

Jeśli tylko wgniotłeś kopułkę, to jeszcze da się przeżyć. Trzeba ją jakoś zassać, coby wyszła na zewnątrz. Kumplowi w 7NT dzieciak wydłubał siateczkę i wniótł palcem. Po naprostowaniu gra nadal i żadnych negatywnych skutków nie usłyszałem. Jesli coś poważniejszego, to niestety dystrybutor. Nie będzie tak tanio - ja stawiam od 500zł w górę.

Jeżeli dzieć, czy inny domowy szkodnik wgniótł tylko kopułkę, to można spróbować rozkręcić głośnik, zdjąć układ magnetyczny i wypchnąć membranę od drugiej strony. Spróbuj w ten sposób, bo odkurzaczem raczej nie da rady (aluminium to zbyt twardy materiał aby odskoczył). Tak dało się robić w modelu CDM1. Poza tym nie słyszałem negatywnych skutków brzmieniowych po naprawie. Co prawda pozostaje złe samopoczucie, ale zanim się wyda 900 zł to warto spróbować.

ZABRANIAM używania odkurzacza. Może wyrwać całą membranę "z korzeniami" i wessać do srodka. Pozostaje głośnik rozmontować, wyjąć membranę, wypchnąć, wyprostować, złożyć. Slady wprawedzie pozostaną, ale jeżeli nie była nbardzo zniszczona, to będzie grać bez utraty jakości, choć estetyka ucierpi.

mlody2, kurier powiadasz? To co powiecie koledzy na to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - przejdźcie tam do wątku o tytule "Kolumny KEF REFERENCE SERIES 203 - kontra firma Transportowa POLAMER" z 9.12.2005. Ku przestrodze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ARGOS, 24 Gru 2005, 09:47

>Rzuć mi zdjęcia na priva, skoro jest "rozszczepiony" to warto wiedzieć jak, czasem takie coś ta się

>poskładać jakoś.

>

>Pozdrawiam!

>Bartek

Oczywscie:)

Ale po swietach:)

Wesolych..:D

• 2 tygodnie później...

McGyver ma rację odkurzaczem sie nie da. Sam próbowałem ;-) Mój dzieciak też wgniótł kopułkę.

Działania odkurzaczem spowodowały że gąpka otaczająca aluminiową kopułkę (seria 600 S3) wylazła z obudowy. Głośnik grał dalej bez zauważalnej zmiany ale widok był okropny i wku....ał że hej.

Wymiana kosztowała mnie około 350-400 zł (już nie pamiętam dokładnie).

Głosnik wysyłałem do dystrybutora kurierem sam nie kombinowałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.