Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy amplituner do 800zł :(

Axl2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, rodzina przekabaciła mnie jednak na kupowanie klocków po kolei, niestety najniższa półka...poszukuje amplitunera do 800-850zł (mogą być z allegro)

moje typy: (jakość dźwięku z nich nie ma aż tak dużego znaczenia bo przez 3-4 miesiące bedzie grał w stereo w pokoju 11m2 około a dopiero potem przenosci sie do pokoju 25m2 i KD 5.1)

- Pioneer VSX 415

- YAMAHA RX-V357

ktory wybrać? osobiście mimo negatywnych opinii skłaniam się ku Pioneerowi (ładniejszy fizycznie + tanie czytniki DVD Pioneera do kompletu)

Głośniki jakie bedą z tym współpracować to NARAZIE niestety...2x Tonsil Perfect 150....:((( Potem...nie wiadomo :(

https://www.audiostereo.pl/topic/23394-nowy-amplituner-do-800z%C5%82/

Źle określiłem że nie ma znaczenia, śpieszyłem się.....

powinno to brzmieć na odwrót ;) Który bedzie lepszy do oglądania filmów oraz słuchania muzyki stereo (rock, metal, niekiedy coś a'la dance na imprezki ale rzadko) odsłuch bedzie narazie tak jak pisałem na 2x Tonsil Perfect 150, potem nie wiadomo aczkolwiek całkiem mozliwe ze bedą to Eltax Universe...

Proponuję raczej Pionka choć sam mam Yamaszkę. Ale 357 to troszkę porażkowy sprzęcik.

Oczywiście o wszystkim musi zdecydować osobisty odsłuch. Nic w ciemno! Ale stawiałbym na Pionka.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Teraz sobie uświadomiłem że ta yamahe ma mój znajomy (co prawda nie najlepszy znajomy ale jednak ze 2 razy ja słyszałem) i śrdnio mi się podobało, pionka słyszałem w MM ale na kolumnach Eltaxa (jakiś wysoki model, dokładnie nie wiem) i mi się podobało heh...

Pytanie za 100 pkt. czy jak bede kupował ów sprzęcik (prawdopodobnie niestety MM lub Euro) mam sobie zarzyczyc rozlozenie mi tego i podlaczenie pod wybrane przezemnie kolumny? Maja obowiazek to zrobi czy pewnie oleja i powiedza ze nie moga a ja bede musial kupowac w ciemno ??

Pytanie za 1000pkt. zakładając że złoże Pioneer 415 + DVD 380 + Eltax Universe (lub Holywood) to będzie to dużo lepiej grało niż mini zestawik LG 6420 ?? Pytam bo wszędzie gdzie nie pójde to "audiofile" mi mówią że to nie bedzie różnicy bo ten pionek to niski model i głośniki tanie i bedzie grało jak ten mój aktualny LG :|

Pytam bo wszędzie gdzie nie pójde to

>"audiofile" mi mówią że to nie bedzie różnicy bo ten pionek to niski model i głośniki tanie i bedzie

>grało jak ten mój aktualny LG :|

Tacy z nich audiofile jak z koziej... :)

Oczywiście że będzie różnica. A jeszcze większa gdy odpuścisz sobie padaki Eltaxy i zainwestujesz w przyzwoitsze kolumny (na dziś mój typ to JBL Balboa). Bo, wbrew pozorom, w tej zabawie to nie playery, dekodery, prolodżiki, przełączniki, amplitunery i dupersznyty są najważniejsze tylko KOLUMNY. Reszta to jedynie dodatek... zwykle dość podobny do siebie. A kolumny mogą Twój system wynieść na wyżyny albo strącić w przepaść. Twój wybór. :)

Zalecam też posłuchanie Tonsila Premium. Miałem pecha - trafiłem na niewygrzane, prosto z pudełka i nie zachwyciły mnie. Ale czuję pod skórą że to bardzo fajny zestaw. Koniecznie poszukaj i posłuchaj wygrzanych Premium. To może być mocny partner dla budżetowego Pionka. Kto wie? Może nawet odpowiedni dla droższych ampli?

Co do suba to poszukaj na Allegro Paradigma lub B&W.

Złożysz zestawik, odpalisz Matrixa i będziesz się śmiał z pseudoznawców co nie widzą różnicy między hipermarketową zabawką a specjalizowanym (choć budżetowym) sprzętem.

Powodzenia! :)

PS: Co do zwyczajów w MM to się nie wypowiadam. Widocznie jestem idiotą bo tam nie bywam. :)

Wolę małe specjalistyczne sklepiki z przyjacielską atmosferą niż anonimowość wielkich hal. Jednak - na zdrowy chłopski rozum - jeśli sprzedawca w sklepie nie ma ochoty zademonstrować sprzętu w wybranej konfiguracji klientowi, który zamierza zostawić tam, bądź co bądź, kilka tysiaków, to bym wołał kierownika. Jeśli i kierownik mnie oleje - to bym wiał stamtąd, gdzie pieprz rośnie, bo to nie handlowcy, tylko oszuści albo kretyni. Z jednymi i drugimi nie ma co się zadawać. A na pewno nie warto karmić ich swoją kasiorą. Bo mogą się rozmnożyć i mieć młode... ;)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Też niedawno stałem przed podobnym problemem. Zdecydowałem się na Pioneera VSX-415 ale.... kupiłem VSX-515 za.... 870zł (w sklepach [nawet wysyłkowych] cena wacha się od 890 do 1499zł!).

A jak moje odczucia? Bardzo pozytywne, choć początkowo miałem mieszane uczucia, no, ale to już inna bajka. W każdym razie ja jestem zadowolony z ich produktu.

Alan - czym sie roznic 415 od 515 ?? Bo moze sie skusze na 515 jesli ma cos pozytecznego :)

Najchetniej bym skonsumowal 915 ale najtaniej jak widxzialem to wysylkowo 1249zł...dość drogo jak na moje mozliwosci...

515 widziałem najtaniej za 889zł...w poblismm MM jest za 1099zł...ech...:| Też drogo...

do 800zł to bym szukał Y rx-v 450, albo coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pzdr

Ukryta Zawartość

123... test

Nic używanego, musi byc z Warszawy, nówka, gwara, pudło...

Ok, ze wzgledu ze wlasnie dostalem hajs to cena wywindowana do 1000zł :P

Więc:

Pioneer 515 czy DENON 1706 czy cos innego? Może yamaha 457 ?? :) Do sklepu pędze 27 grudnia (lub zamawiam w Warszawie na odbiór osobisty...)

PRZEPRASZAM ZA PROBLEM Z POPRZEDNIM WPISEM, JUŻ W SUMIE ZADECYDOWAŁEM, LICYTUJE PIONEERA 415

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i może wygram ;) Koleś z mojego miasta, może się uda w miare tanio kupić...

Potem Pioneer DVD 380 a na końcu głośniki :) Dam znać jak poszło jak towar przyjedzie...

Ukryta Zawartość

Róznice? Narazie jeszcze nie wyczytałem (bo porównac sam nie mogę; nie mam 415 ;-) ). Napewno mocą: 80W --> 100W/kanał. VSX-515 posiada PrologicII-extended, 415 nie. 515 ogólnie ma więcej dekoderów, wyjścia 7.1 a nie 5.1. W 515 można ustawić głośniki za pomocą..... mikrofonu. Jest dołączony do amplitunera; sam robi pomiary i odpowiednio ustawia w setup-ie. Sporo tego.

No i w moim przypadku był o 170zł droższy (kupiłem go za 870zł a VSX-415 mogłem dostać za 700zł.)

Czyli aż tak dużo różnic nie ma...DPL2 nie uzywam, chyba ze TV gladam, wyjscia 7.1 (swoja droga 515 ma 6.1 tak naprawde) nie chce bo by mnie kusilo zeby kupic wiecej glosnikow...automatyczne ustawienia jakos do mnie nie przemawiaja (wiem, fajny bajer ale...wole ręczeni ustawiać)

Swoją drogą i tak juz załatwione bo kupiłem za 780zł model 415 i czekam do 27 zeby podjechac do sklepu i odebrać...a przez pierwsze 3-4 miesiace i tak bedzie grał w pokoju 11m2 na zestawie stereo Tonsila heh...

Dzieki za pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.