Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest na pokładzie stolarz?

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zamierzam zrobić sobie obudowę do wzmacniacza z wykorzystaniem drewna łaczonego z aluminium. Coś w stylu projektu Petera: Boki i spód drewniane, przód i tył aluminiowe; wierzch aluminiowy z wyciętymi otworami wentylacyjnymi, ale łączony tak, aby nie było kontaktu elektrycznego między metalowymi składnikami obudowy.

W tym celu potrzebuję równe,dokładnie obrobione i wykończone części drewniane do w/w obudowy. O ile metalowe części jestem w stanie gdzies tam zamówić a tyle jeśli chodzi o robotę w drewnie, to nie mam żadnego rozeznania. A tu jakość i dokładność jest potrzebna;-)

Może ktoś chętny? Znacie kogoś godnego polecenia? Najlepiej z Wawy lub okolic. A może fachowcy od budowy kolumn coś zaproponują?

https://www.audiostereo.pl/topic/23434-czy-jest-na-pok%C5%82adzie-stolarz/

kup deseczki z odpowiedniego drewna i poszukaj wrezera a nawet kup taka prosta maszyne do frezowania.

Taniej moze wyniesc kamienne elementy. teraz kamieniarze nie ma ja zbyt duzo pracy bo zima i grobow sie nie robi po drodze do milanowka jest zaklad ktory tanio takie rzeczy robi nawet cala kolumne z kamienia tano wykona oczywiscie z plyt 10mm.

może coś takiego :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A może poszukaj w castoramie deski o odpowiedniej szerokości. Oni tam mają bardzo dokładne piły i powinni uciąć na prawdę równe kawałki. Potem papier ścierny i na gładko. Jeśli chce się jakieś egzotyczne drzewo to można sobie taka deskę walnąć fornirem. Ja mam zamiar właśnie w taki sposób to zrobić. I kolumny i wzmak chce mieć w Jaworze Pawie Oczko :)

A cięcie alu? Nie wiem czy to dużo czy mało, nie mam porównania. Rozmawiałem z kolesiem z Allegro który robi te osłonki na wentylatory

Ukryta Zawartość

Za dwie płyty alu z jego materiału, wymiary 300x100x8mm wołał 120PLN. Przy większych ilościach zapewnił upusty.

Ukryta Zawartość

Witam a może coś takiego alumunium + drewno

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu jeszcze jak wygląda bok można to zrobić samemu w domu ja też nie mam super narzędzi wszystko robione w domowych warunkach .

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten Pionek zajebisty. Sam na swojego chętnie bym takie deseczki przyfastrygował. Miałem cos takiego na starym Akai. Lekko był sfatygowany (stuknięty jeden narożnik) i chciałem to jakoś naprawić ale po rozbiórce sie okazało, że to zwykła płyta wiórowa oklejona fornirem i zachodu z tym by było więcej niż dorobienie nowych boków z kawałka deski. Wydawać by się mogło, że nic prostszego jak uciąć dechę, przeszlifować i chlapnąć lakierem, ale jakoś słomiany zapał szybko sie wypalił jak sobie policzyłem co muszę kupić, żeby uzyskać efekt taki jak na foto tego Pioneera wyżej :(

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

>parantulla

no nie wiem cz to taki straszny problem, ostatnio osiagnalem taki efekt bez problemow. bierzesz ladna gladka deseczke (brzoza np.) doszlifowujesz to na tyle ile dasz rady. potem uzyskujesz bejca kolor. nastepnie nakladasz pedzelkiem lub waleczkiem warstwe lakieru, badz lakierobejcy (glebiej pujdzie odcien), po wyschnieciu papierek wodny 1200 az do wyrownania powierzchni, czynnosc lakierowania i czyszczenia papierkiem powtarzasz 4 razy, na koncu polerujesz pasta i gotowe.

Zrobilem tak i wyszlo zajefajnie a jestem laikiem stolarstwa i lakiernictwa, po prostu wydawalo mi sie, ze tak to sie robi i tak zrobilem. piwnica lub garaz i troche czasu tylko potrzeba, bo lakier musi za kazdym razem ladnie przeschnac co zajmuje jakies 24h.

redrobo, 27 Gru 2005, 18:30

Z technicznego punktu widzenia to żaden problem, ale nakład kosztów i czasu... Nawet tą głupią "gładką deseczkę" trzeba gdzieś czymś uciąć ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ja robię właśnie swoją z drewnianymi boczkami. Mam właściwie już boczki zrobione i pociętą blachę na resztę obudowy. Koszt dwóch boczków z drewna olchowego niewielki, a efekt wyśmienity. Tnę w domu piłką ręczną z prowadnicami, a pod blachy podfrezowania wykonuję frezareczką.

senicz:

>po drodze do milanowka jest zaklad ktory tanio takie rzeczy robi nawet cala kolumne z

>kamienia tano wykona oczywiscie z plyt 10mm.

Krótko: gdzie dokładnie? Kamieniarza właśnie szukam, solidnego i niedrogiego.

• 4 tygodnie później...

Panowie te wasze bardzo dokładnie na piłach w castoramie i praktikerze to +/- 3mm, najlepiej żeby absolutnie wszystko przycieli od razu, pracowałem na takich sprzętach to wiem, jeden pamięta żeby ustawić na podziałce 3mm więcej(grubosć tarczy tnącej) a inny nie z tąd te róznice.

jar1, 26 Gru 2005, 13:24

>W tym celu potrzebuję równe,dokładnie obrobione i wykończone części drewniane do w/w obudowy.<

Hehehe - stolarze to najwieksi knociarze jakich spotkałem. Dla nich np kąt prosty to on jest w zasadzie prosty. A frezarke do drewna to widzieli w telewizji... W dodatku trafisz na "filozofa" fachowca który powie ci dokładnie jak taka obudowa musi wygładać - po czym i tak zrobi ja inaczej.

Najlepszym stolarzem jakiego znałem był pewien ślusarz który po amatorsku robił pewne rzeczy w drewnie. A że slusarzem był dobrzym to i jego prace w drewnie były równie dokładne.

napiszcie do mnie na pw... mam sasiada stolarza, ma rozne fajne egzotyczne drewno takie jak w tym linku to akurat machoń

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) podajcie wymiary to zapytam co da sie zrobic ;)

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Szukam stolarza we Wroclawiu ktory dotnie ladnie krawedzie pod katem 45st.

Zjezdzilem dzis pol miasta i najkrotszy termin jaki mi zaproponowano to 3 tygodnie, a sprawa jest dosc pilna.. Rozumiem ze wszyscy sa zaweleni robota, ale dla dobrego speca jest to przeciez moment i po bolu.

Z klejeniem poradze sobie bez problemu, chodzi tylko o ladne przyciecie.

Bede wdzieczny za namiary na kogos kto zrobi to w krotkim czasie.

Ukryta Zawartość

post-4217-100004548 1199452753_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

ja taki kupiłem w Obi chyba za 25zł

w zestawie z frezarką też był pobydobny taki stożek z kątem 45' tylko on był malutki i by trzeba na dwa razy jechać a to się tak nie da dokładnie poprowadzić

materiał przykręć sobie ściskiem do stołu

jakąś listwe w charakterze prowadnicy w poprzek pod kątem prostym do materiału

najlepiej poćwisz sobie na jaimś odpadzie bo frezarka zjada ci troszkę z wymiaru więc cięcie z długości też zostaw na koniec bo ci mogą sie zakrótkie zrobić

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.