Skocz do zawartości
IGNORED

Cd do 6-7kzł

emesze2

Rekomendowane odpowiedzi

1. możcie napisać coś na temat dźwięku - Burmester 006 - ? jak to gra, jaki może mieć wpływ na resztę systemu?

2. Co do napędu CEC, spotkałem sie z opinią, że właśnie zintegrowany CD TL51XZ wypada w tej roli lepij niż sam napęd. To jak to w końcu jest?

Panowie, trochę żeście się rozpędzili z tymi porównaniami:-)

CEC 51XZ spokojnie rozjedzie Naimy(5i), Arcamy (CD23,CD33), Linna Ikemi itp.

Ale po to żeby znokautował Wadię 23, Krella 300CD, Meridiana czy Cary Audio potrzebny jest komplet 51XZ+DX71mkII połaczony superlinkiem.

Nie twórzmy mitu - 51XZ to znakomity odtwarzacz o świetnym stosunku jakości do ceny, ale to jeszcze nie hi-end. W komplecie z DACiem 71 sądzę, że już tak.

Zobaczymy, może po Nowym Roku uda się zorganizować jakiś odsłuch takiego zestawu, może na przykład w KAiM?

Jeżeli chodzi o różnice pomiędzy transportem a odtwarzaczem to z tego co wiem w najnowszych modelach 51X i odpowiednio 51XZ sekcja transportu jest identyczna (tyle przynajmniej udało mi się dowiedzieć). 51XZ ma dodatkowo własną sekcję DACa i to jest jedyna różnica. Przy podłączeniu do DACa - z tego co wiem - 51X oraz 51XZ to jest praktycznie to samo urządzenie.

->Jerzyk23

Trochę przesadziłeś, nawet połączenie transportu cec-a z przetwornikiem Ikemi nie rozjedzie, nie mówiąc już o nowej integrze. Wiem, że zależy Ci na sprzedaży, szanuję i lubię cec-e ale bez przesady.

Jerzyk23 -->

Czy możesz w kilku słowach opisać rożnice jakie pojawiają się w brzmieniu CEC 51XZ po wpięciu do systemu DX71 mkII ?

Posiadam CEC 51XZ i uważam go za urządzenie wybitne w swej klasie cenowej :)

Tylko ten DAC nie daje mi spokoju :)

zdezintegrowany_3PO

Przepraszam, mój poprzedni wpis naprawdę nie miał charakteru komercyjnego a tylko wyrażał moją SUBIEKTYWNĄ ocenę. Nie chciałem nikogo urazić ani nic zareklamować. Po prostu osobiście nie cenię sobie Ikemi. Uważam - ale to tylko moje zdanie - Ikemi za niezbyt wybitny odtwarzacz. Nie jest zły, ale niemalże kultowa otoczka wokół tej marki jest moim zdaniem nieuzasadniona. Na szczęście z lepszym sprzętem audio jest tak, że nie ma urządzeń, które wszystkim bez wyjątku się podobają - zawsze jest to kwestia gustu i upodobań. Wiem, że dla wielu osób Ikemi jest znakomity.

Jeżeli chodzi o komplet CECa z DACiem - to trzeba po prostu samemu posłuchać - moim zdaniem przenosi to poziom odsłuchu o kilka klas wyżej. Scena, rozdzielczość, płynność (analogowość?), rozłożenie planów jest dla mnie absolutnie wzorcowe. I rzecz najważniejsza - komfort odsłuchu. Żyje się muzyką wspólnie z wykonawcami.

Natomiast tak jak zostało to słusznie zauważone powyżej - proszę, aby nie traktować moich wypowiedzi obiektywnie - gdyż nie jestem w materii CECa (co zresztą wielokrotnie podkreślałem na forum) bezstronny. Dlatego zawsze podkreślam: tylko osobisty odsłuch jest miarodajny.

O teraz lepiej :-)

Ja chociaż posiadam Ikemi wcale nie uważam go za znakomity cd, jest bardzo dobry i nowy powinien (mógłby :-) kosztować około 9-10kz, wtedy ten obiekt kultu byłby bardziej strawny. Ale już używka za 7-8kz jest godna uwagi.

Cecowe zestawienie (testowałem w domu 51z + świetny Dx71) gra inaczej, ma lepszą przestrzeń od ikemi ale gorszy bas. IMO to ta sama półka urządzeń.

Pozdrawiam

Jerzyk23, 27 Gru 2005, 15:29

>Profil->

>A próbowałeś zestawienia Ikemi + DX71???

Połączone superlinkiem ;) ?

A ja właśnie wybrałem CEC 51XZ ze względu na piękną średnicę i "drive" którego Ikemi nie posiada...

Ikemi to dobre źródło, tyle że jego cena jest troszkę przesadzona ... ale trzeba przyznać, że prasę posiada w naszy m kraju rewelacyjną ;)

zdezintegrowany_3PO

->Jerzyk23,

Nie, to błąd i na razie nie porównam, kolega sprzedał cecowe zestawienie na rzecz cd mac-a z przeznaczeniem do integry mac-a :-) Ale może ktoś inny próbował takiego połączenia?

Podejrzewam, że Ikemi góruje dynamiką (bezpośredniego odsłuchu porównawczego nie robiłem), bo na przykład w porównaniu z Wadią 23 dynamika CECa jest minimalnie gorsza. Tylko że po długim czasie, gdy miałem okazję słuchać na przemian na CECu lub na Wadii stwierdziłem, że komplet CECa jest jak wpadanie w nałóg. Chcesz wracać do fotela i dalej słuchać (muzyka "chodzi" za Tobą nawet jak jej nie słuchasz). Przy Wadii, i tak pamiętam również Ikemi, posłuchać fajnie, ale po pewnym czasie starczy. No i porównanie dla mnie najważniejsze - muzyka klasyczna: barwa, przestrzeń, rozłożenie planów - tutaj moim zdaniem CEC jest absolutnie fantastyczny. Im więcej dzieje się na scenie tym większa frajda z odsłuchu. Również linia/fundament basowy jest w CECu bardzo dobrze prowadzona. Ale tutaj to już naprawdę istotne, jakie są pozostałe elementy towarzyszące - zwłaszcza wzmacniacz, ale również kolumny - nadające ostatecznego charakteru.

No, jak na mnie to chyba już starczy tych wypocin:-D

Mars->

Ależ wcale nie sprzedaję, mój komplet nie jest na sprzedaż. Zostanie ze mną pewnie na bardzo długo.

Przejrzyj wpisy na forum - pomagam czasem w nabyciu nowego CECa w rozsądnej cenie innym forumowiczom - i tylko tyle:-)

Masz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8530-100008809 1170281813_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam, nie doczytałem, że chcesz gołego. Już Ci wkleję.

Ukryta Zawartość

post-8530-100008806 1170281817_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->Jerzyk23

mialem CECa i wiele innych i wcale nie jest wedlug mnie taki Tayson do nokautowania ,ja teraz używam 10letni odtwrzacz niezbalansowany Vimak MK2 robilem testy z Gamutem cd1, Levinsonem 360 i legendarnym Emt 981 słynne gold crown 1541 i dziadek Vimak nie daje sobie w kasze dmuchac ,nawet spotkanie z gramofonem{co ja gadam ci od analogu zaraz mnie zajeb....} wychodzi b.dobrze ,dlaczego jest tak ok dlatego ze compact gra bardzo liniowo a bas jest odpoczatku nawet przy cichym odsluchu jak w gramofonie,wpis jest dlatego ze mozna kupic ten cd za 6-10kzł ale ja widziłem przez ok trzy lata 2szt w ogłoszeniach na swiecie.

pozdrawiam noaudiofil

Profil,

co to znaczy, że CEC miał gorszy bas?

Nie schodzi tak nisko jak w Ikemi, jest gorzej kontrolowany? Skraje nie są kontrolowane? Gra jednym rodzajem basu tzn nie dostrzega pozostałych odcieni tej barwy tylko swoje bum bum zawsze tak samo ino wyżej niżej?

->PMD

Gorszy w moim odczuciu, ponieważ jest podawany mniej energicznie niż przez Ikemi, ponadto cec ma mniejszą swobodę w pokazywaniu szczegółów, nawet jeśli ukazuje ich więcej.

Poza tym wciąż powtarzam, cec to bardzo dobry cd, miałem, chwalę go i tyle. Być może kiedyś do niego wrócę, przez TL-0? ;-)

Patrząc na fotki i wnętrze mojego CECa TL51 nie widzę różnic. Ta sama płyta zasilacza, servoprocessora i wyjść z zegarem. Oczywiście mój nie ma płyty z DAC. Konstrukcja mechaniczna też ta sama.

Ja słucham i mam ten duet :O)Dla mnie połączenie idealne ;o)Dźwięk mam taki jaki lubię(patrz w o mnie)Przez ok 2 m-ce grał tylko goły CD ;O) i było dobrze, po podłączeniu DAC`a muzyka jeszcze bardziej wyszła ;o) z kolumn,stała się bardziej wyrazista jakby zdjęto tiul rozpostarty między mną a kolumnami :O)

Są płyty,które na poprzednim moim systemie(MF A3.2) nie dały się słuchać z powodu złej produkcji a teraz brzmią ładnie ;o) i produkcja nie rani moich uszu ;o) np.Metallica-St.Anger czy też ostatnie płyty Slayera.

Emesze

W ogłoszeniach jest Classe CDP 10. Zainteresuj się ! (jeśli może to być rekomendacją,onegdaj pobił w teście grupowym w HiFi Choice Meridiana 507,Nad 500i,Cyrusa 8x,Exposure XXII).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.