Skocz do zawartości
IGNORED

Minas Anton by MgGyver

jaro4444

Rekomendowane odpowiedzi

Gipsy2

Szkoda ze nie ma teleportu :)

Przymierzam sie do konstrukcji kolumn stad draze temat pomiarow. Jako umysl scisly blizej mi nawet do slabszych pomiarow niz subiktywnego sluchu

>>Gwarantuje że pomiar bedzie miał góra 10% odchyłki (wpływ różnych pomieszczen,karty muzycznej itp)..

10%??? Mowimy o natezeniu od czestosci? To sporo kiesy zamiast 90 db bedzie np. 85...

Chyba ze na niskich tonach to wiadomo ze chodzi o fale stojace zwiazane z pomieszczeniem.

p.s. jak mozna to mam pytanie ale to juz na priva, ok?

adamo -> czyli Tobie chodzi oto aby zmierzyć jedną pare kolumn przez 2 różne osoby ? Piszę sie na to ,tylko co pomierzyć :) . Gwarantuje że pomiar bedzie miał góra 10% odchyłki (wpływ różnych pomieszczen,karty muzycznej itp)..

niestety jestem ze śląska :) ,czekam aż ktoś wymyśli teleport ;)

Jeśli młody adept DIY nie potrafi pomierzyć, to niech sobie kupi książkę do elektroniki. Jeśli nie zrozumie, przykro mi bardzo. Są tacy goście jak McGyver i Gipsy2 którzy robią to właśnie dla takich ludzi. Ot, idziesz i kupujesz gotowca. Po za tym są kity, dostajesz instrukcję i składasz jak klocki lego.

Myślisz, że ta sama osoba która dostanie CLIO od razu zrobi świetne pomiary? Niestety, obsługa CLIO też wymaga doświadczenia. Robienie kolumn to zabawa dla dużych chłopców.

Podsumowując: jeśli nie potrafisz, kup gotowca. Dobry DIY'owiec usiądzie i będzie tak długo męczył, aż uzyska zadowalające rezultaty. Jak przy SW spędziłem kilkadziesiąt godzin. Znam ten program, a glównie hardware dosłownie na wylot. Zaprojektowałem gotowe urządzenie, maksymalnie uproszczone (co nie znaczy, że ułomne) właśnie dla adeptów DIY. Jeśli wszystko będzie wykonane zgodnie z instrukcją daję 100% satysfakcji.

Dużo osób na początku zraża się do SW, obsługa jest tam trochę dziwna. Po opanowaniu można to robić z zamkniętymi oczami. Ale wymaga to wielu godzin "zabawy".

jest taka fajna strona Michała Lewandowskiego o SW . Polecam!

Igod -> Ty przecież poniekąd też należysz do naszej szajki dzielnych "siedzących byków" budujących kolumny. Ty jestes spec w estradzie,nie ? Jeśli źle mówie to popraw mnie . Tak w zasadzie to czym sie zajmujesz?

Gipsy2 :

"pomiar efektywnosci jest trudny na SW ,w zasadzie sie go pomija"

zaraz, zaraz...czyli nie mozecie zdjac charakterystyki natezenia od czestosci? Nawet w wartosciach wzglednych ale z uwzglednieniem ksztaltu?

adamo_0 - nie, nie o to chodzi. Żadnych mistrzów. Chciałem tylko pokazać, że jak się chce, to nawet amator zmierzy. To jest właśnie DIY.

Efektywność w zasadzie da się zmierzyć, ale musiał byś mieć coś referencyjnego. Zreszta po co Ci znać efektywność? Da się ją wystarczająco dobrze ocenić po głośnikach, zwrotnicy i obudowie. Z dokładnością 2dB.

Powracając do wątku, proszę jeszcze raz McGyvera o podanie f podziału, Fb i napisania więcej o tej konstrukcji. Szczegółów z budowy. W końcu to temat "Minas Anton by MvGyver".

gipsy2 - Jeśli ktoś nazywa kogoś specem, to jest to podejrzane. Ja mam do siebie duży dystans :-)

Kilowaty mnie trochę fascynują, więc czasami coś tam stworzę i włożę na dyskotekę :-)

To mnie uspokoiliscie :)

Oczywiscie... wystarczy ksztalt zeby ocenic czy zwrotnice dobrze zaplikowane i nie mamy dolkow itp.

A wiec MvGyver nie mierzy...

zniecierpliowscia czekam na jego wyjasnienia...

_igod_

"Kształt i do tego pomiar sygnałem prostokątnym, który IMHO więcej nam mówi o poprawności konstrukcji niż pomiar charakterystyki częstotliwościowej."

Moze blizej o pomiarach prostokatem? Chodzi o odpowiedz impulsowa kolumny. O otrzymanie widma wodospadowego?

p.s. Chyba troche pisze w tym watku off topic wiec jak uwazasz to prosze o odpowiedz na priva (adres w o mnie)

Podsumowując: jeśli nie potrafisz, kup gotowca. Dobry DIY'owiec usiądzie i będzie tak długo męczył,

>aż uzyska zadowalające rezultaty. Jak przy SW spędziłem kilkadziesiąt godzin. Znam ten program, a

>glównie hardware dosłownie na wylot. Zaprojektowałem gotowe urządzenie, maksymalnie uproszczone (co

>nie znaczy, że ułomne) właśnie dla adeptów DIY. Jeśli wszystko będzie wykonane zgodnie z instrukcją

>daję 100% satysfakcji.

>

>Dużo osób na początku zraża się do SW, obsługa jest tam trochę dziwna. Po opanowaniu można to robić

>z zamkniętymi oczami. Ale wymaga to wielu godzin "zabawy".

Igod -----> ja tylko poproszę Ciebie i wszystkich "ortodoksyjnych" pomiarowców o charakterystyki ich mikrofonów pomiarowych i pomieszczeń "bezechowych" :P

Nie uważam, że Adam robi dobrze zaniechując pomiarów, co nie wyklucza jednak tworzenia dobrych kolumn.

Gipsy2 -----> skoro praktycznie tylko mierzysz a na czym odsłuchujesz swoich konstrukcji? Czym weryfikujesz wyniki pomiarów? Czy linia prosta w charakterystyce równa jest rewelacyjnemu dźwiękowi?...

>Nie uważam, że Adam robi dobrze zaniechując pomiarów, co nie wyklucza jednak tworzenia dobrych

>kolumn.

Ale robienie na głosnikach, których nawet się nie zna się parametrów podawanych przez producenta, to już jest jazda po bandzie...

jaro4444 - mikrofon to Panasonic WM61A. Znajdziesz w googlach. Nawet sam mistrz Linkwitz ich używa. Natomiast sama charakterystyka mikrofonu jest mało ważna. Ważniejszy jest plik kalibracyjny. A ten został wykonany w komorze bezechowej i udostępniony aby ułatwić życie amatorom. Potem sprawdzony przez Michała w Qbie. Wszystko wyszło idealnie.

Charakterystyka komory bezechowej? Cały czas piszemy o MLS, prawda?

Zresztą DIY'owiec nie musi się spowiadać. Ja sprzedaje moje kolumny hi-fi tylko jak mi się znudzą. Wykonuję natomiast zestawy o trochę większych mocach i nie pozwolił bym sobie, aby robić to na ucho. Jak coś sprzedajesz to rób to profesjonalnie. Myślę, że gdyby McGyver do swoich kolumn dodawał charakterystykę, było by to bardzo profesjonalne.

mam zestaw pomiarowy i sam dzieki niemu mierzylem nie jeden glosnik i potem kolumny.

NIe jest to proste ale da sie przez to przebranac.Duzo pomogla mi plyta z filmami instruktazowymi ( nie wiem kto to ale ma mily fajny glosik -moze to ty igod??) I tak do dzis nie wiem niektorych rzeczy ale charakterystyke umie pomirzyc .SW bardzo przydatne jest do pomiarow pojemnosci indkcyjnosci i rezystancji.Wyniki dokladne i szybkie.

Warunek podstawowy- im lepszych dokaldniejszych komponentow uzyjemy tym dokladniejsze sa nasze pomiary.

Niesty SW i caly uklad ma swoje wymagania i nie udalo mi sie poprawie sklaibrowac tego na mojej karcie zintegrowanej ( o laptopach mozna zapomniec w wiekoszci nie maja wejscia liniowego stereo).Ja do tych celow uzywam karty creative SB audigy 2 , podobno b dobre efekty sa przy zastosowaniu SB live 1024( da sie ja kupic za niewielkie pioeniadze)Caly komplet wyniosl mnie oklo 200-250 zl bez karty.

I jak to bedzie gipsy w sobote?? daj konkretna( tak lub nie) odpowiedz czy mam sobie planowac wolnego troche !!!

tdrozd - zapewne chodzi Ci o te filmy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ich autorem jest Michał, faktycznie, głos ma ładny. Pewnie zmyliło Cię to, że są na moim serwerze.

Co do pomiarów laptopem - oczywiście brak wejścia liniowego przekreśle możliwość pomiarów. Natomiast nowe laptopy na pewno je mają. Nawet na stronie producentów programu piszą, że nie udało im się zrobić pomiaru na laptopie. Na forum też wszyscy mają takie problemy. Ja natomiast nie miałem żadnych. Nie używam oryginalnego JIG'a tylko takiego własnej roboty, ale to raczej nie powinno mieć wpływu na pomiar. Może trafiłem na dobrego laptopa. Logicznie rzecz biorąc nie powinno być znaczenia na czym mierzymy.

Dane mikrofonu z tego PDF'a:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.