Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

MG, nie osłabiaj mnie, co udowodniłeś? Że ziemnia jest plaska? Nie pisz głupot. Ty byś pewnie napisał kłamstw hihi

Ale juz wyjaśniam: Z tego co pamiętam to przeciwprostokątna jest zawsze dłuższa od przyprostokątnych, więc tu nie ma cudów. Dxwiek z dolnej Vify w Twoich MA zawsze dotrze do siedzącego słuchacza prędzej niż z górnej.

Mam nadzieję, ze uwzględniłeś to w projekcie zwrotnicy?;)

Dlatego na odsłuchach kolumny brzmiały najlepiej słuchane na stojąco za kanapą;)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Leszek, te kąśliwości są akurat na temat, więc nie ma klopotu. Mietki nawet 2 tygodniowe ponić jeszcze nie grają, cierpliwości:))

Zauważyłem, ze górny resor jest cholernie gruby(tzn. guma z którego został wykonany), więc rozruch tych kolumn moze być faktycznie dosć długi. Chyba juz to pisałem wcześniej, ale w Tonsilu dostałem minfo, że wynika to zstąd, ze formy na resory co jakiś czas są piaskowane. wtedy reszta parametrów mech/elektr. jest tak dobierana, zeby uzyskać katalogowe parametry T-S

Pozdrawiam

uwe, zmierz linijką jezeli nie wierzysz na słowo;)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jest Uwe300, i o to chodziło. Przy symetrycznych podłogówkach o prostej sciance z tweeterem na wysokości 72cm od podłogi musisz posadzić słuchacza wprost na podłodze żeby osiągnąć równe odległości jego uszu od obu wooferów w kolumnie. Albo, przy słuchacZu siedzącym na fotelu ją pochylić. Albo też postawić proste podłogówki na owym proponowanym przez qubrica pustaku.

Z kolei przy pochylonych podłogówkach istnieje jeszcze mozliwość regulacji kąta pochylenia za pomocą regulacji wysokości kolców, co załatwia sprawę zmiany odległości słuchacza od kolumn.

co innego tak, jak poniżej tu jest dokladnie tak jak piszesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ja już pisałem kiedyś nawet lekko załamany po tym jak przeczytałem że grają od razu i nic się nie zmienia ale napisze swoją opinie ... mianowicie może grają od razu ale po jakimś miesiącu jest bezapelacyjnie wg mnie lepiej więc trzeba się cieszyć i chyba nie ma co się martwić za bardzo że to Mite ala Sttaf ...

Leszek B

Widzę że masz te same kolce co ja. Są maksymalnie wkręcone? nie wiem jak Twoje ale moje mają trochę luźne gwinty i wypadku gdy któryś będzie wykręcony całość może się trochę rylać. Ale już nabyłem silikonową taśmę do rur wodnych i będę uszczelniać :-).

PANOWIE, PANOWIE ale o co te wojny? Ktoś chce włożyć inny tweeter wkłada, ktoś nie chce nie wkłada. O ile się nie mylę już ktoś to robił (SDP) z Monacorem dt-107 i efekt był zły, ale nikt go z forum za to nie usunął. Oczywiste, że efekt zdecydowanie pewniejszy (a może nawet i najlepszy) będzie z pierwotną bo już przetestowaną konfiguracją. A jak ktoś ma na to pieniądze, możliwości i ochotę, to chyba nikt go nie napiętnuje jeżeli zrobi inną konfigurację i swoimi doświadczeniami podzieli się z nami wszystkimi.

lancaster, 16 Sie 2006, 13:06

MG zaraz narysuje w odpowiedzi taki sam rysunek ale z trójkątem równobocznym - i w ten sposób udowodni że odleglosci sa równe :))))

Ps. tylko zapomina narysować drugą zależność - zmiany kątów odsłuchu wzgledem odległości slucahcza od kolumny :) Czyli kazda kolumna (niska czy wysoka) w układzie symetrycznym z prosta ścianą bedzie miała lepszą zbiezność czasową od takiej samej z pochyloną ścianą (bo ta będzie miała prawidłową zbieżnośc tylko w ściścle określonej odległosci i na sciśle opisanej wysokości, a jej przesunięcie tę zbieżnośc burzy).

Słuchaczowi trzeba przywiązać głowę do zagłówka fotela i odpowiednio go pochylić zeby mógł skorzystać z dobrodziejstw dźwiękowych macgyverowej innowacyjnej geometrii kolumny z symetrycznym układem głosników:)))

MG, znajdzie sie miejsce w pomieszczeniu odsłuchowym, ale będzie to pewnie z 2m od zestawów. Chyba, ze minasy były projektowane z myślą o byciu monitorem bliskiego pola?

To są raczej spore kolumny, i siedzac na kanapie u Lutka tweetery są wycelowane lekko ponad głowę. Wtedy cały efekt o którym piszesz diabli biorą i zostają nierówno dochodzące fale z górnego i dolnego midbasu.

Poza tym jeden wniosek: trzeba sie naprawde donrze usiaść;)

Pozdrawiam

uwe300, 16 Sie 2006, 13:10

>jezeli prostokatna wychodzi z tweetera to przeciwprostakatne wychadzace z rowno oddalonych wooferow beda jednakowe.<

I bedą trafiały w sufit albo w pierś słuchacza w zalezności czy się trochę pochyli czy odsunie.

Na szczęście McGyver ma prawdopodobnie zwyczaj wiazania słuchaczy do krzesła - potem juz mówią sami że jest miszczem :)

Qubric, może nie rysować, włąśnie napisałem, ze takie rozwiazanie jest możliwe, ale bardzo mało uniwersalne. Trzeba usiaść porzy kolumnie, albo słuchać na stojąco;)

Pozdrawiam

lancaster, 16 Sie 2006, 13:17

>uwe, zmierz linijką jezeli nie wierzysz na słowo;)

>Pozdrawiam

Lancaster, zmierz linijką na jakiej wysokości od podłogi masz uszy jeżeli siedzisz (nie leżysz) na fotelu. Po dokonaniu tego prostego pomiaru zrób właściwy rysunek. Nie taki odręczny w dowolnej skali jak ten poprzedni, który jest jedynie wyrazem Twoich pobożnych życzeń.

A tak BTW to widzę że od w miarę rzeczowej dyskusji o tweeterach przeszedłeś już to potępiania w czambuł jak leci wszystkich działań McGyvera.

Ty widzę też to napisałeś, tylko bardziej dosadnie;)

A tak serio, to faktycznie głowę słuchacza należy umieścic dokłądnie na osi kopułki, zeby warunek MG był spełniony, każda nawet najmniejsza odchyłka w osi pionowej skutkuje natychmiastową zmianą centr akustycznych midbasów względem kopulki.

Pozdrawiam

rozsiadając się w wygodnym fotelu wychodzi ok 100cm. Pierwszy pomiar był na fotelu regulowanym od kompa, ale zobaczmy jedna i drugą opcję. W zależności od mebli;)

Pozdrawiam

lancaster, 16 Sie 2006, 13:27

>Ty widzę też to napisałeś, tylko bardziej dosadnie;)

>A tak serio, to faktycznie głowę słuchacza należy umieścic dokłądnie na osi kopułki, zeby warunek MG

>był spełniony, każda nawet najmniejsza odchyłka w osi pionowej skutkuje natychmiastową zmianą centr

>akustycznych midbasów względem kopulki.

>Pozdrawiam

Zgoda. Tylko że w metrowych symetrycznych podłogówkach o pionowej ściance ten warunek spełnisz jedynie wtedy, kiedy posadzisz słuchacza na podłodze. Lub posadzisz go na fotelu, a kolumny odpowiednio pochylisz. Lub postawisz owe podłogówki na qubricowym pustaku.

W

Przepraszam nie wytrzymam - mało tutaj moich postów - bo wolę czytać niż pisać. Do jasnej cholery! to jest temat o totemach - jak chcecie dowalać McGawerowi lub pisać o jego kolumnach to sobie załóżcie nowy temat Albo nawet osobną stronę www. Czytając co poniektóre posty mam wrażenie że w imię swojej chorej pasji niszczą to forum!!!

A gdzie moderatorzy? Czemu nie zwracają uwagi na chamstwo i nie trzymanie się tematu?

Słucham tylko muzyki.

No i sam widzisz że siedząc na fotelu masz uszy na wysokości zbliżonej do górnej krawędzi metrowych podłogówek. Na niskiej kanapie jest lepiej, ale nadal źle. Tweeter w MA jest na wysokości 72cm od podłogi. To ma sens to pochylenie czy nie ma? Lepsze będą proste podłogówki o tej samej konfiguracji głośników i tej samej wysokości?

A kąt pochylenia można skorygować w pewnym zakresie wysokością kolców. To załatwia sprawę różnic odległości słuchacza od kolumn.

lancaster, 16 Sie 2006, 13:36

To na nic - jak nie dobijesz gada, to w nastepnym watku przy kolejnej okazji uslyszysz ze niczego mu nie udowodniłeś a wręcz przeciwnie - to On udowodnił Tobie ! :)))

Jestem poprostu ciekaw jak to wychodzi z symulacji. Czy np. symetryczne podłogówki z pionową z pionowym frontem i kopulką na wysokości 75cm będą pod względem wyrównania centr akustycznych lepsze/gorsze/takie same od takich z pochylonym frontem.

Kolumny są duże więc słuchacz pewnie siedzi 3-4m od nich.

Policzymy, naprawdę jestem ciekaw, tylko ten kąt...7stopni ala AP?

Pozdrawiam

McGyver, 16 Sie 2006, 13:40

>Lepsze będą proste podłogówki o tej samej konfiguracji głośników i tej samej wysokości?<

Tak! Będza lepsze. Bo zwiększając odległość zmniejszasz przesunięcia kątowe. I nie musisz siedziec jak kukła w jednym miejscu.

Beda tez lepsze dlatego ze mozna je podnieśc na podstawkach i wtedy juz mieć w ogóle super zbieżnosc w kazdej odległosci od kolumny (w zasadzie, bo zawsze musi byc wieksza niż wymiary międy głosnikami).

A z twoimi wynalazkami nie mozna zrobić NIC - poza przywiązaniem słuchacza do fotela.

Qubric, nie mam zamiaru nikogo dobijać;)

Ale skoro ja musialem w watku o mite bronić rzeczy oczywistych, to nie widzę powodu dla którego osoba, która wywolała tą dyskusje ma sie nie wykazac;)

MG, bardzo proszę o ten kąt, nie opowiadaj mi tu o regulacji kolcami, bo zaraz się okaże, ze tego pustaka W to trzeba podłożyć w minasach pod tylką ściankę;)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.