Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopie, mówię, to jest rezystor w torze tweetera/gł. wysokotonowego, który jest 8 Ohmowy. Zmienia się tylko niskotonowy (dwa rodzaje - 8 Ohm i 4 Ohm) i tu mamy tylko cewkę. Popatrz na schemat.

>>Bacek

Pi_etro ma rację. Rezystor jest w torze kopułki. Ponadto zakładam niemo że efektywność wersji 4R i 8R jest identyczna, wysokotonówka też zostaje taka jaka była więc nie ma powodów do obniżania efektywności kopulki o więcej/mniej dB.

Ok wiem że rezystor jest w torze wysokotonowego. Chdziło mi o coś takiego że wcześniej było 8Ohm góra 4 dół, na każdym odkłada się jakaś moc. Teraz jest 8 góra (moc odkłada się ta sama na górze), 8 Ohmów dół i tu odkłada się mniejsza moc niż poprzednio czyli dół gra ciszej niż w poprzedniej konfiguracji według mojej teorii .

Mówiłem że teoria mi jest obca.

Czyli rezystor rezystor to ten sam :).

niestety, teoretyczne wzory sa tylko teoria, zmieniajac impedancja cewki dla nikotonowego 8 ohm bedzie ok 1,5 x wyzsza niz impedancja dla wersji 4 ohm, jednoczesnie nalezy zwiekszyc tlumienie na tweeterze, w zasadzie jesli beda chetni moge wrzucic wersje z wooferem 8 ohm (symulacja w oparciu o pomiary glosnikow)

pzdr

>>Krysias

masz na myśli to że 2 razy większa/mniejsza cewka to odpowiednio większy/mniejszy jej opór, tak? Jeśli tak to zgoda, faktycznie wypadałoby to uwzględnić jeśli różnica jest znacząca.

A ja swoje 3 grosze jeszcze raz, moze by tak zrobic troche lepsza wersje z visatonem SC10n (50pln) ? Kopolka znacznie lepsza niz polskie wyroby Tonsilu.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Tak jakoś cicho się zrobiło wokół Mite-ków...

-> pkrecz

O ile wiem masz B-R z Polinka i planowałeś z nim próby długości (mniejsze fi jak pamietamy). Czy możesz coś podpowiedzieć?

-> zybel

Piękna robota z tymi Twoimi frezami pod klony.

Teraz gdy jestem po "swoich" frezach widzę, że przy następnych jajowatych głośnikach frezy wykonam całkowicie sam. W moich klonach frezy robił mi znajomy na centrum (ja tylko fornirowałem i szlifowałem "do frezów"; jeden głośnik leży idealnie drugi nie - albo przyssawki na maszynie popusciły albo kosze nie są idealne. Przy okazji to, że w płaszczyznie pionowej /względem ścianki przedniej obudowy/ kosze nie są równe to chyba wszyscy zauważyli, są wypukłe w połowie odległości miedzy otworami na śruby; róznica jest co najmniej 1mm).

Zybel czy mógłbyś odpowiedzieć na kilka prostych pytań?

1. Czy frezowania, w wykończeniu modyfikowanym fornirem, wykonałbyś przed, czy po fornirowaniu?

2. Czy szablon pod frezarkę górnowrzecionową dla jajowatego GDN robiłes "z natury" czy pomiarowo?

3. Czego używasz do małych, okragłych otworów (i wiadomo frezów) ?

Złożyłem Mite-ki. Na razie się grzeją (3 godz). W sobotę pograją, w niedzielę konkretnie pograją nawet w dwóch pomieszczeniach, to opiszę wrażenia i użyte komponenty. Aha GDN-y są 8 ohmowe, więc będzie jakaś wskazówka dla 8-ohmowców...cewka dla midwoofera to 1,65mH, jesli dobrze pamietam, ale rcd zostało 0,4...

Po trzech godzinach cichego grania już można powiedzieć, że środek i przestrzeń będą niezłe.

Tak mam tę rurkę z Polinka. Piszą, że jest to fi 35 mm, ale w żadnym miejscu nie ma tej średnicy. Trzeba więc poeksperymentować, podanie długości rurki nie ma znaczenia bo mam skrzynkę o ok. 0,4 litra większą. Proponuję trochę zabawy z pożytkiem, a mianowicie:

1. Kupić nie jedną parę rurek lecz dwie: jedna para do eksperymentów, druga do zainstalowania na gotowo

2. Docinasz jedną parkę na długość trochę większą niż to wychodzi z założeń teoretycznych i pod kątem 45 stopni.

3. Mocujesz umiejętnie w skrzynce i słuchasz, a efekt u mnie był taki: za długa rura - bas bułowaty, buczący nie nadający się do słuchania, za krótka rura - basu prawie nie ma. Na początek pewnie będzie za długa, więc docinasz za każdym razem o jakieś 4-5 mm. Tniesz i słuchasz - powtarzać ten algorytm do uzyskania właściwego efektu :)))))

4. Przez eksperymenty ustalasz długość rurki i docinasz tę drugą parkę "na czysto".

Powodzenia

Pouczające doświadczenie, a koszt dodatkowy to koszt zakupu dodatkowych rurek :)))))

Witam Panów!

A teraz podrzucę wam pomysł skąd wziąć rurkę fi 34 o rządanej długości.

po pierwsze:

trzeba kupić w sklepie z częściami do urządzeń AGD plastikową rurę do odkurzacza, fi mniej niż 34.

po drugie:

trzeba zorganizować sobie metalową rurkę o śr zewnętrznej fi 34 np. ze złomowiska.

po trzecie

metalową rurkę zamocować np. w imadle żeby była nieruchoma.

po czwarte

"naciągnąc" plastikową rurkę na metalową ( nagrzewając rurkę plastikową np opalarką)

w ten sposób otrzymujemy rurę br o śr wew 34 mm.

ja swoje zrobiłem w ten sposób.

pozdrawiam

->pkrecz

Dzięki za rady.

Z godziny na godzinę Mietki grały coraz lepiej więc jestem już po identycznych eksperymentach (problemu nie byłoby gdyby nie nieregularny kształt ). Obcinanie skończyłem na 9,5 cm i dalej ... raczej nie będę obcinał. Jak dla mnie jest OK. Po pierwszym obcięciu zrezygnowałem z kąta 45 st. (słyszalny czasem świst mimo, że najczęściej "kluchy", b-r miał wówczas 12,5 cm dług.) Fakt ciekawe doswiadczenia

Dzisiaj minie 30 godzin grania (jeszcze nigdy nie notowałem tak skrzętnie czegokolwiek), od jutra rana więc zaserwuję 3 ulubione płyty i kilka pojedyńczych kawałków, które zawsze biorą udział w takich zabawach.

Na razie

Czas na wrażenia...

Totem Mite CNC (Klon Nie Klon) wersja 8 ohm

- przetworniki: GDWK 10/80 8ohm, GDN 13/40/2 8 ohm

- manele: cewka powietrzna Polink 1,65mH 0,4 ohm dr-1,4 ; rezystory metalizowane TY-OHM 3,17 ohm 5W, (szeregowo 2,7 + 0,47 ); kondensatory SCR MKP 2 x 1uF 250V 5% + 0,68 uF 630V 5% równolegle; kable ProCab LS 15/LS 25

- obudowa : wymiary S 156 G 231 H 330, poj. netto 5,6 l (mimo zwiększonych wymiarów), mdf gr. 18mm, b-r ........ na froncie, fornir modyfikowany - orzech canaletto średniosłoisty, lakier podkładowy Syntilor, lakier wierzchni ICA

System:

- klocki: CA Azur 640A, CA Azur 640 C v.2

- głośnikowy QED Silver Anniversary bi-wire, sygnałowy QED Qunex 2

- Totem Mite Klon Nie Klon

Pokoje:

a/ 5 x 5 x 2,5 (otwarty na resztę mieszkania więc kubatura jak przy 5 x 8 x 3,5!)

b/ 4,5 x 2,6 x 2,5

średnio wytłumione i umeblowane

Muza:

1/ Al. Di Meola World Sinfonia – Heart of the Immigrants, Mesa 1993, cd

2/ Sade – Love Deluxe, Epic 1992, cd

3/ Jon Anderson – Change We Must EMI 1994, cd (tu miało być co innego lecz po Adu chciałem szybko sprawdzić wokale na tej płycie)

Muza - pojedyńczo z cd:

1/ Eva Cassidy - Wade in the Water

2/ Tracy Chapman – Behind the Wall (a capella)

3/ Norah Jones - Sunrise

4/ Sinead O’Connor – Jah Nuh Dead (a capella)

5/ Marta Gomez – La Ronda

6/7/ Fleetwood Mac – Tango in the Night, Caroline

8/ Kahah & Bregović – To nie ptak

Podczas wygrzewania Mietki wędrowały wraz z manelami od pokoju do pokoju (te uśmieszki domowników). Po pewnym czasie stało się jasne, że wielkiego-niskiego basu tu nie usłyszymy ale ostatnie godziny pokazały, że w dużym pomieszczeniu grają poprawnie (przepinałem co pewien czas kable i porównywałem z Mission M34, które są 6 razy większe) a w 12m2 są wprost rewelacyjne. Ostateczne , dzisiejsze, przedpołudniowe odsłuchy robiłem w małym pokoju. Nie można oczekiwać dużo lepszego basu od podobnych kolumienek w tej wielkości pomieszczeniach. Jędrny, szybki, kiedy trzeba też potrafi przyłoić i gdzieniegdzie nawet zamruczy i szybko wybrzmi. Pewnie dla niego prawdziwym testem byłby różnorodny kontrabas ale nie przepadam.... Za to gitara basowa w Sade-w No Ordinary Love to był miód... Nawet niedźwiedzie basy w „To nie ptak” Mietki super zakamuflowały.

Ogólnie te głośniki grają przestrzennie, swobodnie, stereofonia jest bardzo dobra. Nie miałem kłopotów z ich ustawieniem bo rurką dmuchają do przodu. Na Heart of Immigrants dwie klasyczne gitary sobie nie przeszkadzają, łatwo rozpoznamy gdzie usadowili się muzycy, słychać palce na progach gitar na wyciągniecie ręki. Szósty utwór na tej płycie to próba oddania dynamiki (nie jest to orkiestra symfoniczna ale ekipa gra prawie od 0 – 10), Mietki zdały ją na piątkę. „Taneczny” kawałek Parranda, w którym Meola z Carringtonem grają jakby co najmniej czterech grało, Totemki odtworzyły bosko, bandoneon zresztą też. Coś o wokalach. Eva Cassidy, Tracy Chapman, Norah Jones, Marta Gomez bardzo ładnie wypadły. Sinead i Tracy a capella z powietrzem nabieranym i wydychanym. Anderson już trochę gorzej ale on na tej płycie śpiewa „w kościele i z góry” i odtworzenie takiego głosu, i takiej akustyki to zadanie dla troszkę droższego sprzętu. Mite tu rozpoznały i „kosciół”, i „z góry” a to już dużo.

Gdybym miał powiedzieć krótko, do jakiej muzyki są zrobione (sklonowane) te głośniki, to chyba właśnie do takiej, jaką wykonują te i inne podobne panie. Małe i średnie składy, kobiece wokale, trochę smaczków, od czasu do czasu odrobina czadu ale z umiarem. Cztery godziny słuchałem bez bólu głowy, kultura ale bez mulenia środkiem. Wyżej wymienionym kawałkom Fleetwood Totemki dały pięknie radę i chciało się dać jeszcze głośniej.

Wysokie tony OK., zapiaszczenia brak ale syknąć potrafią. Smyczki w Andersonie w porządku (Vivaldi mi się zapodział) a ta płyta w niektórych fragmentach to już namiastka symfoniki. Wszystkie przeszkadzajki, granie po talerzach itd.wychwytywałem bez problemu i nie raniło to uszu.

Tyle po 30 godz., sorry po 34 godzinach. (Melua fascynuje mnie od 3 lat, więc nie uczestniczyła w odsłuchu, byłbym mało obiektywny). Powiem tylko jeszcze czego posłucham następnym razem:

1/ Putumayo Presents African Oddysey (to miało być zamiast Andersona)

2/ Ali Farka Toure & Ry Cooder – Talking Timbuktu

3/ Habib Koite & Bamada – Baro

Amen

-> konik63

Dla mnie najważniejsza była tu aplikacja i to, że jak tu ktoś powiedział "wszystko podano na tacy". Z resztą, wielu z klonujących poczyniło mniejsze czy większe ustepstwa ( te wszystkie inne forniry, ostre krawędzie obudów, Mite a'la Staff, terminali, cewek, kondensatorów i kabli tyle ilu klonujących itd. itd.). A gdzie leży granica Totem Klon a Totem Nie-Klon. Dla wielu klonujacych dmuchawka z tyłu i wymiary co do milimetra pewnie mają pierwszorzędne znaczenie, ale wiemy dlaczego.

Początkowo założyłem, że Majtki będą grały u mnie w pracy, a tam nie mam miejsca aby stały na standach (ekspozycja, klienci!), więc została mi tylko pozycja wisząca. Jakoś nawet przez myśl mi nie przeszło, że b-r możnaby zrobić...w górnym wieńcu (brzyyydal)-stąd rurka z przodu. B-r na górnej ściance to nie jest jednak taki głupi pomysł, ponieważ taki rodzaj obudowy mógłby sie sprawdzić na tyle kina domowego. Wszyscy wiemy, że mało kto tylne głośniki odsuwa choćby metr od ściany, czy stoją czy wiszą. Kiedyś Totemy sprawdzę w tej roli bo kino domowe czeka mnie niechybnie. Kiedyś podmienię u znajomego tylne Elaca. Jak mnie rodzina w końcu zgwałci na home cinema wtedy Majtki z rurkami z przodu ( zgóry) będą jak znalazł bo ze stereo nie zrezygnuję a jak tu zmieścić w pokoju 8 pudeł. Teraz trafią do syna, do 12m2.

Fotki może jeszcze dzisiaj, lub jutro rano.

Totem Mite KlonNieKlon

50kB to jest to...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12714-100004754 1170302571_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś robił porównania zmian dźwięku kolumienek w zależności od zastosowanej cewki? - (zwykła powietrzna, taśmowa i litz).

Zastanawiam się nad zamówieniem cewek litz solena, ale nie wiem czy warto. Obecine mam zamontowane zwykłe cewki powietrzne z Polinka.

cewka litz do klonow

jakos tak nie moze ruszyc zamowienie z cewkami litz

wczesniej ktos probowal zrobic zamowienie ale sie zatrzymalo

chyba wiekszosc z nas ma cewki z polinka

• 2 tygodnie później...

Morda mógłbyś zapodać schemat zwrotki do wersji 8ohm? Albo krysias, z góry wielkie dzięki :)

I mam pytanie czy mógłbym użyć tego

Ukryta Zawartość

lub tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) głośnika zamiast GDN 13/40/2 8ohm?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Schemat zwrotki -> patrz choćby wpis Lancastera z 11 Kwi 2006 (wersja z 4 omh GDN). Dla wersji GDNa 8 Ohm cewkę dałem za radą Lancastera 2 x wiekszą 1,65 mH przy takim samym 0,4 ohm i gra.

Myślę, że w/w przez Ciebie, to inne głośniki.

• 2 tygodnie później...

Zybel co się dzieje?

Niedługo będzie pół roku, jak czekam na moje obudowy do Mite.

Jak nie chcesz mi ich wysłać to chociaż napisz że masz to gdzieś, przelej mi kasę i po sprawie.

Dość już mam wymiany maili o treści "Wysyłam w poniedziałek...". Zresztą ostatnio to już nawet tego nie ma...

Nie mam zamiaru roztaczać tu smrodu jakim potraktowano kiedyś Darkula, ale zachowaj się honorowo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.