Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry projektor.

emesze2

Rekomendowane odpowiedzi

Meloman

Prehistoria? ja za 1000 takiego nie widziałem. :-)

Są do kupienia od 2600 PLN w górę. Tak samo w Niemczech ich cena sięga

od 699 Euro w górę.

Ale jeśli mówisz że prehistoria tzn że do niczego się nie nadają?

Ja nie mam zbyt dużego doświadczenia z projektorami, dlatego opisz jak możesz

dlaczego on jest prehistorią i czy teraz jest zupełnie do niczego.

pozdrawiam

w sumie to lepiej wydać 2600 zł na projektor niż na np. telewizor

Z1 jak w sumie numer modelu wskazuje do projektor tzw. pierwszej generacji, obok Sony HS-1, Panasonica AE-300.

swego czasu model bardzo chwalony i jeden z lepszych w swojej klasie.

zważ jednak, że od tego czasu sporo wody upłynęło w Wiśle, a technologia LCD jakościowo wciąż pchnie się górę

ja w tamtym roku zamieniłem poczciwego Sony HS-1 na Panasonica AE-900 i powiem Ci szczerze, że w niektóych scenach różnica jest zniewalająca

co nie oznacza, że na HS-1 czy Z1 nie da się filmów oglądać. przecież mnie służył przez przeszło 3 lata i jakoś powód do narzekań nie miałem. teraz kiedy mam porównanie do 900-tki pewnie ciężko byłoby mi się przestawić.

ale jak powtarzam to wielokrotnie - dla KD tylko projektor. a może pokusisz się o Hitachi TX-100? można go już dostać za ok. 4000 zł, a jest to na pewno lepsze urządzenie.

trudno mi też uwierzyć, abyś dostał nowy, nieużywany Z1. to model sprzed lat juz nie produkowany. więc uważaj przy transakcji.

a za przechodzony - cena nie warta zainteresowania.

tutaj masz linka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i dla porównania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Meloman

Witam. O teraz to rozumiem dlaczego prehistoria :-). Dzięki za wytłumaczenie

Dałeś mi do myślenia tym że trudno kupić nowy. Facet sprowadza takie na zamówienie

i daje gwarancje swojej firmy a nie Sanyo. Także naprawdę może coś być nie tak.

Mój budżet jest raczej ograniczony i szukam projektora do 3 tyś.

Dlatego jeśli odradzasz Z1, to chyba narazie pozostaje mi Epson emp TW-20. jest to model

który wyszedł w sierpniu 2005. I mogę go dostać w całkiem rozsądnej cenie.

jeszcze raz dzięki

pozdrawiam

witam . czy toś może się zetkną z tym projektorem?co on jest wart?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SamoBiBo

Witam

miałem do czynienia z tym projektorem.

Wprosiłem się do jednego kolegi z forum o tych projektorach do domu na prezentacje.

Moje wrażenia:

1. Olbrzymie bydle :-), wydaje się trochę za duże jak do salonu, ale o gustach się nie rozmawia,

2. Obraz całkiem całkiem, wbudowany Tuner TV, telewizja całkiem przyzwocie wyglądała,

3. Wentylatory głośne jak skurczybyk. A ten projektor który ja oglądałem był już po tuningu wygłuszającym (lepsze, cichsze wentylatory i obroty ściągnięte o jakieś 20%), a mimo to szumiał jak opętany. Dziwię się że sam dystrybutor we własnym zakresie nie montuje lepszych wentylatorów.

Gdyby nie te wentylatory pewnie bym się dłużej nad nim zastanawiał.

Macie jakieś propozycje projektorów do 3 tyś.

Czy obecnie Benq 5120, trzeba koniecznie zobaczyć przed kupnem, efekt tęczy jest mocno widoczny.

Szczerze powiem że jak widzę oznaczenie DLP na projektorze to mocno się zastanawiam.

pozdrawiam

Rozdzielczosc 854x480 jest faktycznie niska, ale zakladajac ze zrodlem bedzie DVD a ekran ok. 80 cali jest to wystarczajace. Ostatecznie jest to rozdzielczosc tego formatu, 720p czy 1080i uzyskuje sie tylko przez interpolacje i jest to przyczyna braku znacznej poprawy ilosci detali w obrazie (na niektorych odtwarzaczach DVD 480p wyglada czasem lepiej jak 720p). Co innego bedzie z Blue-Ray. Ale projektor optymalny do tego formatu kosztuje $8000 - Sony VPL-VW100. Przewaga DarkChip2 w innych aspektach nad LCD poprzedniej generacji jak Z3 jednak wystepuje. Obraz jest bardziej naturalny / przekonywujacy jak dla mnie. Ale wszystko zalezy od tego do czego bedziemy projektor uzywac. Napewno Z3 duzo lepiej nadaje sie do komputera (poserfowac na internacie na 100 calach) ;)

ABs, 7 Lut 2006, 13:16

>H27 a sanyo Z3??

>Jak sprawy maja sie w takim przypadku i jakie glowne roznice w obrazie miedzy dlp i lcd? Na co

>zwrocic szczegolnie uwage jezeli bierzemy pod uwage te dwa modele?

Tutaj masz kilka fotek z tego Sanyo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moj ekran w podstawie ma 180cm, moge siedziec nawet do 5m od ekranu, sygnal bede podawal z samsunga 950 po hdmi, projektor uzywany wylacznie do filmow, nawet z przewaga bajek. Czy brac jeszcze cos innego pod uwage, oczywiscie w tej klasie? Narazie stawiam na z3.

myślę, że Sanyo Z3 może być dobrym wyborem, jeżeli cena to czynnik decydujący

w mojej "budżetowej" 900-tce, jedynie co mnie irytuje to paski u góry i dołu ekranu w sytuacji kiedy oglądam film w formacie kinowym czyli np. 2,35:1. a zdarza się mi to coraz częściej.

wtedy rzeczywiście można dostrzec, że czerń nie jest jeszcze ideałem

jednak z drugiej strony - w mrocznych scenach "Batman begins" obraz jest naprawdę znakomity.

jest np. parę ujęć Gotham City z lotu ptaka, wygenerowanych nocą i szczerze przyznam, że potrafi zrobić to wrażenie...

oczywiście, że ideałem jest jakiś Runco czy Branco, ale ile osób na tym forum stać na takie cudo?

Radziłbym zastanowić się jeszcze na hitachi pjtx 100, wprawdziem ma trochę niższy kontrast 1200:1, ale w rzeczywistości świeci lepiej niż Z3, najlepsza optyka w testach i cena porównywalna, też mam zgryz między sanyo a hitachi ale po prezentacji skłaniam sie ku hitachi. Najlepiej zobacz sobe testy i opinie na projektorcentral.com. Podobno hiachi łatwiej ustawić ,Ale wybor i tak jest cholernie trudny :-))

Na sanyo Z3 bedzie bardziej detalicznie, wyrazniejsze kontury / krawedzie obiektow, na optoma H27 krawedzie lekko rozmyte (z stylu film - like), obraz gladki i przyjemny, lepsze kolory oraz czern i glebia 3D. Tylko do DVD wolalbym H27 (oczywiscie zakladajac ze nie trzeba przeplacac czyli maks. $1000). Do optomy ekran 80 cali z wysokim gain, widzialem z gain 6.0 vutec wypada genialnie (!) choc czytalem sprzeczne opinie... Mnie sie bardzo podobal i nie byl wcale kierunkowy.

ale wystarczy tak naprawde ekran z gain 1.8-2.0, do Z3 moze nawet nizszy jak 1.3-1.5 bo bedzie screendoor efekt zbyt widoczny. Pokoj koniecznie czarny jak smola :-) no-compromise...

DVD warto miec lepsze i puscic sygnal po component (internal processing) a nie jakis tani panasonic S97 czy samsung 950 po HDMI... Niezle playery: yamaha DVD-S2500, Denon DVD-3910, Pioneer DV59-avi, najlepszy player Onkyo DV-SP1000. Podobno w sekcji video Philips DVP-9000S jest tozsamy z Yamaha DVD-S2500. Jesli to prawda to ten philips bedzie najlepszym playerem w Polsce za stosunkowo male pieniadze i powinien swietnie sie sprawdzic z H27 / Z3 ...

Z zaciemnieniem pokoju nie bede mial problemu. h27 i z3 sa w tej samej cenie, niestety w Polsce za nowe trzeba zaplacic ok.4000zl. Tak, philips 9000 i yamaha2500 to po calosci to samo, inna obudowa i cena, bylem juz zdecydowany na p9000 (800zl), wybralem samsunga z divixem, ale do konca nie jestem przekonany...

Zapytam jeszcze o instalacje. Korzystajac z kalkulatora

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w moim przypadku 180cm podstawa ekranu, wychodzi odleglosc 3,2m. Czy mozna zwiekszyc odleglosc projektora od ekranu do 5m, ale zachowac podstawe 180cm? i w jakiej odleglosci najlepiej siedziec czy do 4m, czy "mozna dalej", np 5,5m? W przyszlosci pewnie kupie prawdziwy ekran o wiekszej podstawie (2,2m), narazie to pomalutku wchodze w temat stad takie pytania ;-) i jak to jest z 15sto metrowym kablem hdmi kiepskiej jakosci a wyswietleniem 720p czy 1080i, trzeba bedzie sprawdzic...

Ukryta Zawartość

korzystając z cytowanego przez Ciebie kalkulatora wychodzi, że z odległości 5,0m uzyskasz obraz o podstawie od 279 cm do 363 cm (chodzi o Sanyo Z3)

osobiście uważam, że z odległości 5,0 m obraz o podstawie 1,8 m może być niesatysfakcjonujący

ja rzucam z odległości ok. 3,2 m i obraz o podstawie ok. 2,20 m nie uważam za przesadnie duży

komfortowo ogląda mi się zwłaszcza filmu w formacie 2,35:1

Hitachi TX-100 był swego czasu bardzo chwalony i może to być strzał w 1o-tkę jeżeli mówimy o przedziale cenowym do 4 tys. zł

jego następca TX-200 już nie zbiera tak pochlebnych opinii

Tx-200 nie zbiera pochlebnych opinii ? Chyba jest odwrotnie. TX-100 był i jest uznawany za dobry projektor ale chyba był trochę niedoceniany. Natomiast tx-200 zbiera praktycznie same dobre opinie i jest lepszy od poprzednika.

Podpisuję się pod tym rękami i nogami. :)

Czytając recenzje na stronach poświęconych KD, zawsze TX200 jest chwalony i wypada co najmniej podobnie, ale zwykle lepiej od konkurencji w tym przedziale cenowym.

Sam właśnie jestem w trakcie jego zakupu. Zdecydowałem się na niego po wielotygodniowych obserwacjach opinii w internecie. Pytałem się też w paru sklepach, gdzie sprzedają większość projektorów z czołówki rankingu i wszyscy wymieniali Hicia jako faworyta. W dodatku cena jego spadła na tyle, że wg mnie nie ma w tej chwili lepszej oferty.

Ja go kupuję za 4880 zł netto. :P

Teraz się zastanawiam nad właściwym odtwarzaczem... ale to już inna historia.

w grudniowym numerze niemieckiego miesięcznika "Video" TX-200 wypadł najgorzej z recenzowanej "trójki muszkieterów".

zresztą patrząc na zdjęcie z prezentacji poniżej - nie dziwota

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdzie można dostać za tyle PJ-TX200? :)

Bo sprzet wydaje się odpowiadac parametrami Panasowi900 (w końcu zoom 1:2.0, co jest ważne dla mnie) a co do obrazka to bym się nim nie sugerował - przecież wszystko można sobie wyregulowac.

PJ-TX200 nie może być gorszy od poprzednika tak jak Panasonic 900 nie będzie gorszy od 700. Mi się obraz z 700 bardzo zawsze podobał (mam w pracy) a kolega widział "w akcji" Hitachi PJ-TX100 i mówi że zaliczył "opad szczęki". :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ciekawe, jest to pierwsza taka informacja z jaką się spotkałem. Może mieli trefny egzemplarz.

Uważam, że jedno takie info to trochę za mało by twierdzić, że tx200 nie zbiera dobrych opinii.

Zdecydowanie więcej niepochlebnych opinii o projektorach pochodzi od osób które widziały ae900 i z4.

Tu są linki zawierające linki i porównania w których tx200 wypada bardzo dobrze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - po japońsku ale jest parę obrazków; polecam tym którzy się przejęli obrazkiem w jednym z poprzednich postów; uwaga - nie zawsze obrazki się pokazują

Dla mnie wybór jest jeden - tx200

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.