Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary charakterystyki mikrofonem

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

dodam jeszcze cos

elementy te sama ale mala zmiana -jaka ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?tdrozd

poważnie projektujesz zwrotnice z taką charakterystyką fazową?

Ps drze się ten który ma 1,1 mH ze wzgledu na baffle step, akurat do tego metoda MLS nie jest zbyt dobra

jesli ten drugi wykres to faktycznie tweeter podłączony w przeciwnej fazie, to można wnioskować z głębokości dziury tylko -10dB o złej integracji fazowej obu głośników (przesuniecie pewnie coś koło 50st.), czyli zwrotka zaprojektowana nie najlepiej, o czym w takim razie cała dyskusja?

tdrozd,

ja na twoich pomiarach niewiele widzę . Wynika to z faktu ,że stosujesz za dużą skalę a za małe obrazki wklejasz . Zrób sobie widoczek gdzie skala zaczyna sie np na 50 a konczy na 100 dB. podziel podstawowe 10 dB na mniejsze co 2-2,5dB. Wtedy zobaczysz co ci się ,,drze" . Dla pewności zrób pomiar woofera on axis z odległości 10 cm z bramką rzędu 30 ms. ładnie widac od 200 do 1kHz wykres woofera - często są tam peaki lub rezonanse niewidoczne na pomiarach z 1 metra ze wzgledu na małą bramkę . Widac też jak układa sie charakterystyka w stosunku do basu i czy pod wpływem filtrów 2 i wyzszych rzędów nie powstaje podpbicie w okolicy 1kHz .

Nie zrozum mnie żle , nie chcę sie wymądrzać ale ja nie jestem w stanie odczytac wykresu gdzie dołek 5dB jest ledwo widoczny-a przeciez wiesz jak to słychać.

Pozdrawiam

...there is no spoon...

>saczek

dokładnie tak, bo 180-50=130 :-))

ale to bynajmniej nie dowód ze SW jest do kitu,

jak to ktos wczesniej zauważył to tylko narzedzie i od tylko nas zalezy jak sie nim posługiwać.

arturp zgodnie z zyczeniem

Ukryta Zawartość

post-4575-100005017 1170287646_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.