Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary charakterystyki mikrofonem

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

tdrozd

myślisz że jak kobieta cos mówi to jej spektrum zaczyna się od 1Khz ?.Nie wiem czy trafiłem ale z doświadczenia wiem że ok 500-1000Hz to nietety bardzo newraligiczny zakres jeśli chodzi o natarczywość brzmienia kolumn.Jest jescze jeden taki obszar częstotliwości ale to nie teraz

saczek_XTRM

ja tych kolumn nie słyszałem,ale określenie "darcie mordy " kojarzy mi sie właśnie z takim efektem jaki opisuje.Coś co jest wyeksponowaniem jakiegos zakresu raczej by nie było tak drastycznie okreslone "jako darcie".

Aby pokazac co ci wyszło powinienes zrobic tak.

Otwórz okno pomiaru i rozciągnij je na pełne okno . Prawym przyciskiem myszy otwórz okno zadań i wybierz w nim Chart Properties . Potem wybierz X Axis a tam gdzie jest grid lines wyłącz autominimax i włącz Major a Distance ustaw na 1000 .

Teraz otwórz zakładke Y Axis awniej wyłącz Auto minimax przy Scale i ustaw skalę tak aby odstęp miedzy min a max był 50 dB .

Niżej jest Grid Lines- wyłącz auto moinmimax. Major ustaw na 10 a minor na 2 .

Zmiany zaakceptuj przez OK na dole okienka.

Teraz zrób Print Screen i otwórz Paint . Po otwarciu Paint wciśnij ctrl+V - to wstawi obraz do painta . Zazancz tylko wykres ze skalami dB oraz Hz i naciśnij ctrl+c . Teraz Plik i wybierz Nowy . pojawi sie pytanie czy zapisać stary obraz ale nie zapisuj . Otworzy sie nowy plik i wciśnij ctrl+V - to wstawi obraz/wykres .

Teraz wejdź do Obraz i Atrybuty. Tam widac ile pikseli ma obraz ( nie może byc więcej niż 700- wymagania forum ) wiec przytnij wpisując maksymalnie 700 w polach ale pamietaj ,że to nie zmniejsza obrazka tylko go tnie od prawej - jak nozyczki :) Teraz Plik - Zapisz jako... ( proponuje w Moje obrazy a jako typ musisz wybrać GIF - małe pliki łatwo zamieścic na forum ). Zapyta czy akceptujesz ,że pewne informacje mogą zostac utracowe ale to jedynie odrobinę zmniejsza klarownośc obrazka. - więc TAK.

Przed zamieszczeniem na forum sprawdź jaka wielkośc obrazka ( max 50 na forum ) i jesli OK to wstaw .

No i wtedy to mozna pogadać. dla przykładu dwa pomiary . Focal 5W4211 z 1metra z bramka około 5,5ms, i ten sam focal z odległości 10 cm z bramką 30 ms .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100004989 1170287692_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

ok co mi sie udalo umieszcze -dla mnie wyrazne

Ukryta Zawartość

post-4575-100004980 1170287706_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przecież to widać ewidentnie....

na 2gim masz podbite pasmo w częstotliwości podziału i to Ci gra natarczywie. Te Twoje wokale damskie(2kHz-3kHz) są dzieki temu natarczywe

wokale natarczywe? powodem nie sa nierownosci pasma. Powodem sa podzialy i rezonanse membran glosnikow. Ale sw niestety nie nadaje sie do takich pomiarow. Ktos podpowiedzial mi o lsplab ale czy wersje demo cos potrawia zmierzyc a szczegolnie widmo wodospadowe? no i jak zrobic wieksza bramke niz te 3ms?

Ja się tam mało znam na pomiarach a co powiecie o tej konstrukcji?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>tdrozd

dla mnie to coś ciągle majstrujesz przy tych wykresach....

nawet jeśli 1 został zamieniony z 2, to porównuję fotę wcześniejszą z tą co zamieściłeś teraz

I co widzę? W punkcie podziału faza Tobie "wędruje". Dlaczego tak twierdzę? To popatrz... Na 1 rys (pierwotna fotka) w miejscu przecięcia się SPLów obu głośników i na 2gim jak wygląda przebieg samej fazy....

W konia nas wszystkich próbujesz zrobić. Teraz jeszcze ta "pomyłka"

Ukryta Zawartość

post-5682-100004974 1170287716_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaro444 -> ta konstrukcja jest ewidentnie do dupy . Poważne problemy fazowe (widoczne głównie poniżej częst. podziału) , do tego charakterystyka mieści się w granicach +- 6 do 8 dB . Podbite wysokie tony , złe filtrowanie (Bóg wie czy to namiastka Likwitza czy kogokolwiek). Jakbyś ten wykres dodał w wersji : podziałka na osi Y na skali 50 (np od -40 do +10) do tego zrobił podziałke co 3dB i zamieścił Goale jakichś filtrów które niby mają mieć zakładany spadek to będzie wszystko jasne :) .

Gipsy2 też mi się tak wydawało. Ale to nie moja konstrukcja a naszego kolegi z forum.

Ukryta Zawartość

Wiem dwa lata to kupa czasu na nabranie doświadczeń...

Ukryta Zawartość

Kiedyś w wątku o Minas Antonach krytykowana była wielkość cewki na basie. Wydaje mi się, że nasz kolega w podanym linku dał zdecydowanie za małą cewkę i za duży kond na basie.

bron boze nie probuje was robic w konia

probuje wniesc cos dobrego

fakt pomylka w kolejnsci byla ale dalej to te same dwa wykresy

wylo ocywiscie na zwrotce z 1,1 mH

senicz slusznie zauwazyl ze pewnie to sa podbarwienia i rezoanse membrany

Wg mnie oba wykresy poza jednym na poczatku maja faze zgoda ( choc mi sie wydaje ze SW specjalista w pomiaach fazy nie jest)

wykres ktory jest zwiazany z 1,1 cewka to :

chce wkleic a nic nie idzie moze teraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>tdrozd

porównaj ten wykres który teraz jest z tym pierwszym. Ten co teraz wkleiłeś ma prawie zgodną fazę (widać ze zdjęcia) a na tym który był zamieszczony jako 1szy? Zupełnie co innego. Chyba że to SW zmienia wykresy pod wzglądem zmiany skali, ale wtedy oznaczałoby to totalną klęskę tego oprogramowania.

Teraz jeszcze jedno.... z jakiego materiału jest wykonana membrana?Ja tu nie widzę tego rezonansu membrany dla woofera, przynajmniej na tym wykresie. I na sam koniec jest najwiękdzy LOL.... mówisz 1,1mH, co oznacza że jest to pierwotny wykres "nr 2" (tak pisałeś na poprzedniej stronie tego wątku) a wykres który tutaj teraz zamieszczasz odnosi się do wykresu "nr 1".... Krótko mówiąc pogubiłem się, tylko nie wiem czy tylko ja ;))

Te upierdliwe granie raczej IMHO wynika z za małej wartości cewki niż z rezonansu membrany woofera.

No to na sam koniec podaj jeszcze co to za parka miała tak grać

pozdrawiam

gipsy 2,jaro 4444

gipsy2, 15 Mar 2006, 14:07

>Jaro444 -> ta konstrukcja jest ewidentnie do dupy . Poważne problemy fazowe (widoczne głównie

>poniżej częst. podziału) , do tego charakterystyka mieści się w granicach +- 6 do 8 dB . Podbite

>wysokie tony , złe filtrowanie (Bóg wie czy to namiastka Likwitza czy kogokolwiek). Jakbyś ten

>wykres dodał w wersji : podziałka na osi Y na skali 50 (np od -40 do +10) do tego zrobił podziałke

>co 3dB i zamieścił Goale jakichś filtrów które niby mają mieć zakładany spadek to będzie wszystko

>jasne :) .

a dla mnie to bardzo dobry przebieg charakterystyki,co tu jest złego ?Gipsy 2 nie ośmieszaj się swoją niewiedzą ,piszesz jakieś herezje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.