Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary charakterystyki mikrofonem

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

skali - niestety CLIO ma to coś. Przy mniejszej bramce potrafi zmierzyć niższą częstotliwość. Natomiast SW też można z powodzeniem używać, przynajmniej ja używam. A za dwa miesiące zmieniam samochód i zamierzam włożyć nowe głośniki (aluminiowy SEAS 180AL i Hertz HT25). Do pomiarów użyję SW. Niestety odbicia to duży problem, więc poniżej 1-2kHz będą bzdury. Na szczęście te częstotliwości można symulować i raczej nic niespodziewanego się tam nie zdarzy. Ważne są charakterystyki kierunkowe głośników, ich umiejscowienie i ostre filtry. 3-4 rząd dla góry i 1-2 na dołu, pod kątem charakterystyka głośnika "złączy" się z charakterystyką zaporową filtra i w rzeczywistości uzyskasz 4. Na szczęście w CA są świetne narzędzia i użycie filtrów aktywnych to nie problem. Trzeba po prostu użyć trochę teorii, trochę doświadczenia i robić wiele odsłuchów. To, co widać na pomiarach CLIO z samochodów to charakterystyki, powiedzmy, wygodne dla użytkownika lub firmy montującej. Zmieniając położenie mikrofonu o 10cm może to wyglądać zupełnie inaczej. Stąd ja zawsze daję ostre filtry. U mnie ciekawostką jest to, że nie chcę dać subwoofera, dlatego zastosowałem domowy aluminiowy woofer 18cm. Przy dobrym montażu da to naprawdę potężne brzmienie na dole. Przy okazji nie dam zarobić złodziejowi i będę miał więcej miejsca w bagażniku :-)

arturp - behringer.

_igod_, 24 Mar 2006, 17:33

W skrócie odpowiem tak - jeżeli on axis z 1 metra , z bramką około 6ms , w pomieszczeniu 16m2 uzyskuję wiarygodny pomiar do 500Hz to chyba tyle wystarczy za rekomendację :)

...there is no spoon...

Witam!

Mam takie pytanie. Czy aby skorzystać z programu Speakr Workshop można użyć jako wejścia- zintegrowanej karty dźwiękowej, a jako wyjścia- karty USB na PCM2702 ? Czy musi być osobna karta dźwiękowa z tzw. duplexem.

Proszę o wyjaśnienie, ponieważ chciałbym się "pobawić" tym programem (SW), a nie bardzo mi się chce kupować specjalnie do niego kartę dźwiękową. Myślałem też o wykorzystaniu systemu pomiarowego o któtym pisał w pierwszym wątku tego tematu _igod_.

Pozdr.

Jak kupowałem tę płytę główną (MSI-KT3 ULTRA2) to jako jedyna miała ocenę za dźwięk bardzo dobrą. Było to jakąś chwilę temu:-) Dźwięk jest na procesorze Realtek ALC650. Charakterystykę przenoszenia, pewnie można by zmierzyć. Chodzi mi o to, czy taka konfiguracja może działać z SW.

Pozdr.

jest w sieci program do mierzenia ch-k kart dźwiękowych, tylko nie pamiętam nazwy.. może komuś się przypomni to poda. W kazdym razie łączyło się chyba INPUT i OUTPUT a program pokazywał ch-kę+bodajże całkowite zniekształcenia.

Karta nic poza full-duplexem nie musi mieć. Jeśli takie Twoja posiada, to możesz spokojnie podłączać całą aparaturę

Tak, jest taki program - Right Mark Audio Analyzer (RMAA). Mam go ale jeszcze nie mierzyłem nim karty zintegrowanej.

Będę musiał najpierw wszystko pomierzyć. Dziękuję za informację.

Pozdr.

skali -> osobiście niedługo będę robił testy właśnie z pomocą SW w samochodzie i bardzo możliwe ze będzie ten sam samochod mierzony z pomocą CLIO jak tylko uda mi się coś ustalić dam znać o rezultatach

soundman, 24 Mar 2006, 22:48

Około 500 + kable + statyw mikrofonowy = 600

Kupiłem od dealera z Wrocławia bo mój warszawski nie był w stanie sprostac zadaniu ;P

Wpisz w wyszukiwarkę ,,dealer ,behringer" i wyrzyci ci strone tego dealera- jedyny , który ma stronę. Nazwy nie pamiętam .

...there is no spoon...

Polutowałem pomiarówkę wg.Igoda. W domu mam trafo 2x17V, mogę takie użyc?

Wiem, ze mogłbym dorobić dodatkowe stabilizatory i zrobić na nich spadek napięcia, ale cała plytkę wraz z diodami mam już polutowaną;)

Może jakiś rezystor w szereg z uzwojeniem?

Pozdrawiam

BBodek -> morzesz urzywać 2ch kart dzwiękowych mających nawet half duplex poprostu ustawiasz w panelu sterowania jedną jako urządzenie do odtwarzania a drugą jako urządzenie do nagrywania i będzie działać SW zauwazy full duplex (sprawdzone i urzywane przezemnie :)) inna sprawa to charakterystyka bo jezeli karta będzie do bani to i pomiar też :)

arturp

Czy kupiles mikrofon ecm8000 i ULTRA-CURVE PRO DSP8024 a jesli nie to podaj prosze jaki dokladnie zestaw.

Pewnie ten analizer laczy sie z komputerem moze jakies z rzutu z ekranu umiescisz?

adamo_0, 25 Mar 2006, 16:12

mikrofon ECM 8000 i preamp UB 802- to jest przedwzmacniacz a nie jakiś jakis tam panie ,,alizer"-prościzna,tylko można do niego podłaczyc cała kapele rokową ;p dlatego tak ,,poważnie" wygląda.

...there is no spoon...

adamo_0, 25 Mar 2006, 16:12

mikrofon ECM 8000 i preamp UB 802- to jest przedwzmacniacz a nie jakiś jakis tam panie ,,alizer"-prościzna,tylko można do niego podłaczyc cała kapele rokową ;p dlatego tak ,,poważnie" wygląda.

...there is no spoon...

i dalej na SW ma sie rozumiec???

A nie ma czegos tanszego w co by mozna bylo wpiac emc8000? Pojedynczego preampa bo kapeli miksowac nie zamierzam :). Nie wiesz czy berhlinger nie robi jakis pojedynczych tanszych preampow?

p.s a co masz do takiego equalizera cyfrowego berhlingera ktory i pomierzy i skoryguje itp. a kosztuje 1200 pln.

Minus taki ze fazy nie pomierzy i parametrow glosnika.

soundman>

Właśnie o takim czymś myślałem, ale nie wiedziałem czy tak można. Jeżeli to sprawdziłeś to super.

Przynajmniej nie będę musiał (narazie) kupować specjalnie karty dźwiękowej.

Wielkie dzięki za wyjaśnienie.

Pozdrawiam.

troche poszukalem i znalazlem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak widac mozna kupic cos tanszego i mysle ze posiadajacego chyba lepsze wlasnosci (bo wiadomo ze 3 w jednym to zawsze kompromis)

A moze ktos jeszcze zna uklady mikrofon + preamp w cenie do kilku stowek?

arturp...na czym polega jeszcze wyzszosc takiego jak Twoj zestawu nad kapsulka panasonic (pomijajac oczywiscie to ze Twoj uklad juz jest liniowy (skalibrowany)?)

Ukryta Zawartość

adamo_0 wydaje mi sie ze wyzszość tego preampa nad innymi tkwi w jego jakości mam tu na mysli niesamowicie niskie szumy i zniekształcenia wprowadzane przez taki przedwzmacniacz jak to okreslił producent jest on niewidzialnym przedwzmacniaczem mikrofonowym :)

A ja znalazlem jeszce cos takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak widac mozna za 4 stowki mozna miec na wejsciu na karte pewna (o ile ufac producentowi :) liniowa charakterystyke.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja mam pytanko do Igoda na Twojej stronce w plikach gdzie są filmy jest ich kilka i są numerowane ale numerki to 1 potem siedem itd czyzby było więcej filmów których nie udostęniasz ogólowi ??

ECM 8000 nie jest skalibrowany ,, sam w sobie " kalibrowac można program , którym sie posługujemy do pomiarów ( np SW ) ale nie mikrofon- to jakieś nieporozumienie .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.