Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary charakterystyki mikrofonem

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

Modelowanie chrakterystyk za pomca SW nie ma sensu . Nawet jesli program uwzględna efekt scianki to nie uwzględnia podbic w zakresie 500 -1000 jakie sa skutkiem zastosowania filtrów 2 i wyższych rzędów. Moim zdaniem modelowanie niczemu nie służy . I tak trzeba sprawdzic co wyszło przy pomocy pomiaru. Bez korekt sie nie obejdzie .To tak jakby stosowac teoretyczne filtry z wzorów .

Z resztą po co to robic ? Jesli zdobedziesz wprawę to filtr układu dwudrożnego opracujesz na podstawie pomiarów w 3 godziny .

...there is no spoon...

iby tak ale wyobraz sobie ze wybieram przetwornik tego samego producenta i jeszcze nie wiem ktore. Nie wiem tez jak mi sie zgra uklad zwrotnicy z wielkoscia scianki i nie wiem jaka charakterystyke obudowy zastosuje. Chce to zoptymalizowac na poczatku (oczywiscie wstepnie)

Zauwaz ze mierzac glosniki w konkretnej docelowej rzeczywistej obudowie dostosowujesz sie ze zwrotka do tego co obudowa juz wniosla (zepsula-zmienila) Startujac w tym momencie z symulacjami nie masz juz 100% wplywu na baffle step ani jej chrarakterystyke- bo obudowa juz zrobiona.

A mozna juz na etapie projektu optymalizowac i zwrotke i obudowe (glownie obudowe) i z tak zamodelowana wlasnie!!! obudowa zaczac dopiero mierzyc i optymalizowac zwrotki.

IMHO opisane podejscie jest bardziej racjonalne szczegolnie w przypadku duzego dylematu (a taki mam) co do parametrow obudowy a szczegolnie szerokosci przedniej scianki

Teoretycznie masz rację ale rzeczywistośc jest inna .Widzę ,że musisz sprawdzic aby sie przekonać . Rozumiem to - tez taki jestem ;p

Polecam ci tą strone jeśli znasz angielski . Koncepcja dźwiekowa tworzona przez tego człowieka nie bardzo mi odpowiada ale doświadczenie i sposób dokumentowania są godne uwagi . Poczytaj i pomyśl . Dla mnie to skarbnica cennych uwag, potwierdzenie moich dotychczasowych błędów i sukcesów w projektowaniu zwrotnic .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Wezmy obudowe zamknieta. Jezeli bedziesz sie poruszal od Qtc 0.7 do 1.0 spadek bedzie mial calkiem inny charakter. Do tego wyobraz sobie ze mozesz zaprojektowac rozne scianki a do tego zastanawiasz sie czy dac 2 srenioniskotonowe symetrycznie a moze jeden np na pol drogi. Jak widzisz mozliwosci jest wiele.

Twoim zdaniem nalezy od razu stwierdzic: biore 2 glosniki X i robie uklad 2 way gdzie glosniki pracuja razem.

A ja na to a jaka masz gwarancje ze akurat w przypadku takich glosnikow nie lepiej bedzie zrobic ukladu 2.5 way?

Odpowiadam na to mozna kazdy uklad probowac wstepnie zasymulowac co sadze moze wskazac ktory bedzie lepszy. I wtedy dopiero majac skrzynki i glosniki bierzemy sie za mierzenie i konkretne dostrajanie zwrotnicy.

Zrobiłem coś około 30 zestawów kolumn ( w tym roku już 3 :). Wszystkie były robione metodą prób i błędów nawet jesli wstępne badania wskazywały na to ,że można połączyc dane głośniki na danej częstotliwości to okazywało sie często ,że nie- i wiem stąd ,że symulacje , pomiary pokazywane przez producentów lub innych konstruktorów , wyliczenia itd nie maja sensu w moim procesie projektowania z wielu róznych powodów ( inne odległości pomiarów , bramka, częstotliwośc i wielkośc próbki, kalibracja karty i mikrofonu , pomieszczenie ... i nie wiem co jeszcze ).

Gwarancji nie ma żadnej - trzeba mierzyć i słuchać . To jest własnie cała sprawa w projektowaniu głośników . Mniej teorii , więcej praktyki i ucha. Teoria jest dobra żeby wiedziec co praktycznie robić.

Ale oczywiście zrobisz jak zechcesz , nie twierdze ,że mam monopol na wiedzę. Szczerze życzę ci osiągania dobrych rezultatów, a jesli dojdziesz do wniosku ,że trzeba mierzyc to służę pomocą w miarę moich skromnych możliwości.

No a jeśli opanujesz technikę projektowania przy pomocy symulowania charakterystyki w SW to podzielisz sie wiedzą na forum a ja ugnę się pod naciskiem logicznej argumentacji i skwapliwie wykorzystam twoje doświadczenia ;)

...there is no spoon...

Arturp

Ja nie twierdze ze mozna tylko symulowac. Najlepiej bylo by an poczatek zmierzyc na standadrowej odgrodzie.

Twierdze tylko ze warto dodac jeden krok wiecej przed zaczeciem robienia skrzynki i pomiarow. A tym krokiem jest zasymulowanie baffle step.

Ok jezeli obracasz sie w granicach typowych wymiarow scianki to gra moze nie byc warta swieczki.

Przyznasz tez chyba ze jednak zawsze wpierw symulujesz a pozniej mierzysz.

A mzoe przypadkiem wrzucasz glosniki do skrzynki policzonej wzgledem parametrow TS i dopiero zaczynasz symulacje zwrotek i pomiary glosnikow?

Zdarzylo sie tobie kiedys zmieniac obudowe bo cos nie gralo?

>>_igod_

"saczek... - 1m. Niektórzy 0,5m, ale podają to w datasheet'ach. Zreszta każdy szanujący się producent podaje warunki pomiaru"

No właśnie. Ale często też nie podaje się informacji bezpośrenio obok wykresu że jest to np 0,5m. Problem jest w tym, że to ów "wklepanie" ch-ki do pliku txt i potem importowanie go do SW nic nie daje. Poza tym i tak nie będzie tam informacji o fazie.... Jednym słowem - BEZSENS

Kurcze uparliscie sie ze dolaczenie jednego kroku wiecej w symulacjach przed rozpoczecie pomiarow to jest bezsens. Nikt tu nie chce przeciez zakwestionowac sensu pomiarow. Na marginesie symulacje tez mozna nazwac rodzajem pomiaru.

A jaka osiagacie powtarzalnosc wynikow?

Ale wracajac do poczatku...z tego co sprawdzilem mozna SW na wyjsciowa charakterystyke naniesc poprawke z przenoszenia obudowy i poprawke z baffle stepp (program edge).

p.s. co do fazy to zgadzam sie niestety tej informacji nie bedzie.

Zeby watek nie umarl smiercia naturalna.

Czy ktos z was robi pomiary znieksztalcen liniowych oraz intermodulacyjnych i harmonicznych ?

Jesli tak to jak i jakim programem ?

SW daje mozliwosc zrobienia wykresu wodospadowego, jednak jak probowalem zrobic na szybko to nie wychodzilo. Czy ktos mial udane proby i mozliwosc porownania z wykresem producenta ?

>>pawcio

w tym wątku chyba igod gdzieś podawał....

>>GrzMiL

przyłączam sie do prośby. Ktoś pisał że w SW nie da sie rady zrobić waterfall'u. Trzeba w jakiś sposób zmodyfikować JiG'a czy skorzystać z innego programu? Ma ktoś z tymś jakieś doświadczenie? No i jak to jest z tymi pomiarami zniekształceń?

Witam, wczoraj i ja dolaczylem go grona wykonujacych pomiary samodzielnie i rowniez byla to metoda 2. Mam pozatym pytanie: jaka jest roznica miedzy tymi rodzajami pomiarow? moze inne metody maja jakies zalety, prosze kolegow jakies drobne zestawienie. A dla ciekawosci moze kogos zainteresuje link do opisu innego programu i potrzebnego sprzetu do pomiarow:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

we wczesniejszych wpisach widzialem screeny z LspCad'a i mam pytanie do uzytkownikow tego programu ktorzy kozystali tez z SW: na ktorym wam sie lepiej pracuje? moze jakies zalety i wady obydwu?

jesli chodzi Ci o wejscie line in do karty dzwiekowej to z jednego jeka po stronie karty rozgalezia sie na dwa czincze lewy i prawy, chyba ze chodzi ci o ten drugi kabelek ktory jest zlozony z jednego jeka stereo ale w nim jest wykozystany tylko lewy kanal i on rowniez zozchodzi sie na dwa osobne czincze jeden do wzmaka drugi do jiga :)

>>tomash

nie rozumiemy się ;)) Chodzi mi właśnie o to wejście LINE IN do karty dźw które potem się rozgałęzia na cinche. Sposób lutowania kanałów w Jacku: lewy kanał na czubek bolca, prawy na resztę końcówki bolca. Tak? czy lewy i prawy kanał lutować razem a potem na dowolny koniec bolca? (będzie a la mono)

ten kabelek jest normalnie w sprzedazy (z jacka stereo przejscie na czincze L i P, czubek jacka to lewy czincz srodek to prawy czincz a masa wspolna dla obu czinczy) wydawalo mi sie ze napisalem to zrozumiale wczesniej :) dla upewnienia prosze link dla Ciebie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam problem...

1. przy ustawianiu poziomu głośności zniekształca mi się sinusoida - połączenie 2 jak wyżej, i jak się domyślam jest to spowodowane tym że podłączam bez preampa a przy ustawieniach 50% dla samej karty dźwiękowej pojawiają się ów zniekształcenia. Dobrze kombinuję?

2. Przy kalibracji, gdy SW pyta się o wartość 1szego rezystora (u mnie rezystor referencyjny 8,2R) przy WŁAŚCIWYM ustawieniu JIG'a (imped 16R) wpisuję w okno 16R, klikam i dostaję taką wiadomość... Nie wiem co z tym fantem zrobić. JIG'a sprawdzałem (wszystkie punkty testowe OK), kable... no chyba dobrze polutowałem...więc jestem w kropce

dzięki za pomoc

ten komunikat swiadczy o zlym polaczeniu

pokombinuj z miksereem,wycisz wszytkie niepotrzebne urzadzenia

pospradzaj kable

pozatym wg mnie masz za maly poziom sygnalu w kanale referencyjnym L

powinno byc kolo 15-30K i podonbne w kanale miezonym bez znieksztalcen

Dziś odpaliłem pomiarówkę wg Igoda. Mam kłopot, ale o tym za chwilę. Zrobiłem dokładnie tak jak było podane w instrukcji z EDW. Trafo zamiast 2x12v mam 2x17V. Przekażnik jest na 12V, kondensatory na odpowiednio wyższe napięcie. No i nie atartuje.

Sam Lm jest zasilany prawidłowo, lekko się grzeje, scalak od pre mic też. Niestety po podłączeniu głośnika i podaniu sygnału na line in dźwieku brak. Z tego co przejrzałem schemat układu odpowiedfzialny jest raczej przekaźnik, który się nie załączył, no ale ze mnie taki elektronik, że pomyłka w interpretacji schematu to u mnie normalka:)

Narazie mam rozgryzione zwrotnice i GC:)

Help.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.