Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary charakterystyki mikrofonem

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

hehe, Igod, spoko właśnie ściągnąłem SW i biore się za kalibrację Jigga.

Jako mikrofon do testów można użyc wkładki słuchawkowej?

W planach zakup WM61A, ale to dopiero po świętach, a jutro też trzeba coś zrobić:)

Witam,

ma ktoś jakiś pomysł, albo czy może ktoś opisać kalibrację SW aby wykresy były takie jak na filmikach a nie jak moje?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jesli wszystko zrobiłeś dobrze to znaczy ,że twoja karta nie współpracuje . To sie zdarza - jedna z moich też nie chce pracować z preampem. Wykresy sa podobne - czyli żadne- i ciągle sie wzbudza. Sprawdź z innym komputerem .

...there is no spoon...

Czy komuś udało się odtworzyć plik TS.MOV z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Inne pliki chodzą idealnie

Ukryta Zawartość

Ts chyba był uszkodzony ale pamiętam ze potem został podmieniony przez Igoda i ten który tam sie znajdował chodził chyba ze zle pamiętam i sciągałem z innego miejsca najlepiej niech sie wypowie sam autor

cholera pomóżcie bo tracę cierpliwość na tego JIG'a ;))

JIG jest sprawny, przeszedł tessty na 5, karta dźwiękowa SB Live CT4830 tak samo. Podłączam wg schematu poniżej z tym że nie podłączam głośnika i preampu (mierzę impedancję JIGa więc nie powinno mieć to wpływu). Nie wiem czy na rys jest pewna nieścisłość czy błąd bo w miejscu podłączenia LEFT OUT z karty do JIG'a w tym miejscu jest J4 a nie J1 jak oznaczono na rys. W każdym razie próbowałem i do J1 i do J4, próbowałem lutować wtyki mini jack na mono i na stereoi nic... ciągle ten sam zwalony komunikat o zerowej impedancji wejściowej JIG'a. Zawsze wykrzacza się w tym samym miejscu - options>preferences>impedance>test> przełączam JIGa na pozycję SW1 w górę, SW2 w lewo, SW3 do dołu (czyli IMPED CAL 16 OHMS). Brakuje mi pomysłów co robię źle, bądź gdzie jest byk w połączeniach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu masz pieknie ladnie opisane,ja z tego kozystalem i nie bylo zeby nie dzialalo a testowalem na roznych kartach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>saczek_XTRM

nie łam się. ja mam tak samo i też nie znajduję przyczyny.

na szczęście mogłem olać sprawę bo mam zdjęte charakterystyki głośników na Clio a do pomiarów char. można olać te wszystkie IMPED...

>>tdrozd

z tego artykułu właśnie korzystałem+filmiki Igoda. To raczej nie tutaj jest pies pogrzebany...

no właśnie już wcześniej zauważyłem że Jx są pozamieniane. Pytanie jest która wersja jest właściwa?

tdrozd gdzie mieszkasz?

>>pawcio

a nie jest to w pewnym sensie kalibracja JIG'a? skoro u Ciebie też się to chrzani to jak wypadają pomiary ch-k? OK?

szczerze mówiąc ch-ka impedancji jest dosyć ważna i nie chciałbym tego zupełnie tak olewać :/

pomiary ch-k wychodzą ok. nawet bez jig'1 wyjdą.

oczywiście, że charakterystyka imp. jest ważna (do symulacji filtrów chociażby), ale jak napsałem mam ją "zdjątą" clio.

nie mam pojęcia w czym jest problem i już przestałem się wczuwać. test jig'a wychodzi o.k. a przy kalibracji wyskakuja takie schizy.

właśnie doszła nowa niespodzianka... teraz przy nowym sygnale po zaznaczeniu go i próbie sound>record w nowych plikach *.in.l i *.in.r nie widać sygnału, czego wcześniej nie było. O co tu do cholery chodzi?

mikser... właśnie tak patrzę że nigdzie go nie mam. Przejrzałem pół systemu+w panelu sterowania "dzwięki" i nie mogę go znaleźć. Gdzie się to ukrywa?

tam mam tylko tyle (to wszystko!!) i jak widać miksera ni ma :/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nawiasem mówiąc to podłączony mam głośnik do JIGa i słychać w nim sygnał przy robienoiu sound>record, więc raczej w dobre IN i OUT karty wpiąłem JIGa. Nic tu nie kapuję. Sygnału w *.in.l i *.in.r dalej nie ma :|

Hej Saczek.

Używam tej samej karty co ty CT4830 Live i obsługuje ją ze sterowników KX 3537full i jakoś nie mam problemów z JIG-iem. Wklejam jak mam poustawiane suwaki i wykresiki

Ukryta Zawartość

post-10001-100003225 1170290525_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mieszkam na slasku :))

w mikserze trzeba powylaczac wszytstkie niepotrzebne urzadzenia bo robia jakies przeklamania

w opcaj nagrywania zal tylo line

pomiar parametrow elekrtycznych wychodzil mi nawet na byle jakich kartach (zintegrowane)

gozej juz bylo potem z pomiarami z mick

mialem kiedys strery kx i nie potrafilem z nimi dojsc do ladu z SW

teraz uzywam tylko samych sterow do sb

>>Mjasiek

zainstalowałem ten sam driver, ustawienia identiko i dalej mam brak sygnału...osiwieję :/

Może jest ktoś z Wawy kto ma JIG'a i do kogo mógłbym podejść wieczorkiem ze swoim na mały teścik?

Witam,

po spotakniu z saczek_Xtrm i wspólnych walkach z dwoma jigami: AVT i Wallin'a przedstawiamy dumpy z problemami:

1. dump 1 to sygnal i test.in.r test.in.l- dosyć dziwne wykresy

2. rezystancja (jezeli nie wystąpił błąd z rys.3) to wartości były od -200k do +100k również z rezyst. równą 0

3. bardzo częsty komunikat wyświetlający się losowo, nie zauważyliśmy żadnych zależności anie kable, jigi itp.

oba jigi przechodzą testy z tabelki

Może jest ktoś z w-wy ze sprawnym jigiem, byśmy podjechali, pożyczyli albo coś?

Ukryta Zawartość

post-8810-100003177 1170290583_thumb.jpg

post-8810-100003178 1170290582_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.