Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary charakterystyki mikrofonem

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak można zmierzyć wartość reference i series resisotrs miernikiem, SW swraca mi jakieś wariactwa. Nie ma już błędu ale wartości są często ujemne albo dochodzą do 1k.Obecnie testuje na Jig'u Wallina'a i AVT

w

zanim zlozysz jiga miezysz odpowiednmie rezystory referencyjne

czyli ten co ma miec 4 ohm i ten co ma miec 16 ohm (u mnie 3,9 ohm 1 % i 4 *3,9 ohm 1%)

wartosc w kalbracji referense resistor musi byc dodatnia ,natomiats wartosc petli okablowania powinna sie miecic w zakresie -150 do 150 mohm.mi jakos zawsze wqychodzi kolo -50-70 mohm

• 2 tygodnie później...

witam, udało się wywojować z JIG'iem. Główny problem był z ustawieniami driverów karty dźwiękowej. Mimo że mamy te same karty dźwiękowe z Mjaśkiem i te same sterowniki to jednak wspólne ustawienia nie pomagały.Problem wraz z wojtkiemr rozwiązaliśmy w ten sposób, że puściliśmy parę sygnałów przez JIG'a i obserwowaliśmy jak się zachowa SW. Szczerze mówiąc kombinacji podłączenia jest wiele (takich żeby na ekranie SW przy recordzie pojawił się sinus) ale tylko 1 opcja jest właściwa!!(przynajmniej u mnie) Jakby ktoś miał podobne kłopoty to proponuję powalczyć najpierw z ustawieniami w DSP (na stereo) potem sprawdzać kiedy mamy sinusa w SW a następnie dopiero czy JIG mierzy impedancję. Ufff ...

ale to nie koniec "kwiatków". Poniżej jeden z nich.... pomiar impedancji głośnika 10cm. Nie wiem zupełnie co się dzieje ale ten wykres na pewno nie przypomina wykresu impedancji. Powiedzmy że jeszcze jako tako do 200Hz to wygląda średniawo a co dalej to widać na rys. No i pytanie do obeznanych w temacie... gdzie szukać przyczyny? Dodam że rezystancja kabli na poziomie 170mR, a to co mnie trochę dziwi i chyba warto o tym powiedzieć, że przy robieniu recordu jeden z kanałów gra ciszej i musiałem w ustawieniach karty muzycznej dać większe wzmocnienie na prawy kanał. Czy to normalne? Czy może to być przyczyną takich wykresów impedancji?!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>_igod_

proszę tu jest. Igod też masz takie odjazdy z kanałami prze robieniu recordu sygnału?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmm, coś masz źle :-)

ps. widać piękny błąd w zwrotnicy przy f podziału. Cholerne twardo-membranowce, jak ładnie gra to na wykresach doliny. Jak ładny wykres to krzyczą. Walka trwa :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

głupia sprawa... raz jest sygnał innym razem nie ma, raz JIG ma impedancję OK innym razem do bani...ustawień nie zmieniam ... ma ktoś coś podobnego? po wielu próbach i ciągle przy tych samych ustawieniach proszę.... impedancja tego samego głośnika co wyżej..a wykresik cud malina ;)) Ma ktoś takie same doświadczenia/problemy z SW?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>uwe300

nie wiem, ale wydaje mi się że to nie wina procka, tylko prędzej samego SW. Ja pomiary robię na procku Celerona 2500+... ale dobrze wiedzieć że nie jestem sam z problemem, wielkie dzięki

----->Saczek

Daj znać kiedy robimy dalszy ciąg walki z SW i Jig.

A może ktoś się chce przyłączyć? Miejsce spotkania warszawski Gocław.

Już jestem szczęśliwym posiadaczem SB 1024

w

>>uwe300

hehe no to rzeczywiście... ale może coś się jeszcze i u nas zmieni ;))

>>wojtekr i INNI CHĘTNI z Wawy

ja ze swojej strony proponuję po niedzieli, będę miał trochę wolnego i poduczę się klikać na zakłądki w SW :o)

• 3 tygodnie później...

Witam

Mam pewien problem odnośnie kalibracji urządzenia pomiarowego z EDW. Wszystkie pomiary testowe miernikiem przy poszczególnych ustawieniach przełączników wychodzą ok a podczas kalibracji w SW cały czas wyświetla mi bezsensowne wyniki rezystancji wzorcowej i szeregowej a raz po raz pokazany poniżej komunikat. Co z tym fantem zrobić?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>wise_guy

przede wszystkim zrób tak...

1) z WE karty kabelkiem do JIGa a z WY JIGa do wzmacniacza do którego masz podłączone kolumny.. Teraz zapodaj sygnał z recorda w SW i sprawdź czy lewy kanał w SW *.ln.l to lewy kanał na głośnikach. TO BARDZO WAŻNE!!

2) WY z JIGa musi być połączone kablami do LINE IN karty a nie do MIC inaczej nic z tego nie wyjdzie...

3) u mnie czasem coś odwala dla SW i tak wypluwa takie komunikaty, pomimo tego że "przed chwilą" było wszystko OK. Sprawdź czy już po nagraniu sygnału i zrobieniu calibrate przy ponownej próbie recordu sygnału sygnał na lewym lub prawym kanale (w SW okna *In.r i *In.l) mają identyczne amplitudy. Nie wiem czemu ale czasem (przynajmniej u mnie) amplituda się zmienia i wtedy pojawia się ten sam komunikat co u Ciebie

4) u Wojtkar pomogło ponowne zainstalowanie systemu....problemy zniknęły jak ręką odjął. Ja póki co nie mogę sobie na to pozwolić (system mam niezmieniany od ponad 3 lat ---> XP) bo mam na nim kilka wżnych plików a dysk 80GB jest prawie full. Jeśli możesz zrobić format c: to spróbuj

jak coś się zmieni w tej kwestii to napisz co zrobiłeś. Nie jesteś jedyny z tym problemem, a i innym może się co nieco na przyszłość przydać.

pozdr

• 3 tygodnie później...

Witam przymierzam się do zrobienia JIGa, kupiłem wkładke na allegro, zdziwiła mnie wielkość mikrofonu, ma tylko 6mm średnicy i jest na niej tylko nr 61D61 czy to oryginalny panasonic WM61A?? dodam tylko że kosztowała 20pln

• 1 miesiąc później...

Witam.

To moj pierwszy wpis na forum i pewnie nie ostatni. Jestem wlasnie w trakcie budowy JIG'a na bazie plytki z AVT. Kupilem sama plytke bo kumpel doradzil mi ze taniej mnie wyjdzie jak sam kupie sobie komplet elementow i tutaj chcialem napisac do osob bedacych skladac ten uklad, ze lepiej kupic plytke z elementami. Tyle co najezdzielem sie za rezystorami metalizowanymi to tylko ja wiem. Ostatecznie zakupilem je w internecie. Mam pytanie odnosnie kondensatorow, czesc z nich jest elektrolityczna a te pozostale to kondensatory foliowe czy ceramiczne. Ma to jakies znaczenie ktorych uzyje? W opisie czytalem ze reaktancja indukcyjna nie jest mile widziana w naszym ukladzie i dlatego nasunelo mi sie to pytanie o kondensatory.

Drugie moje pytanie tyczy sie karty dzwiekowej, czy na poczatek wystarczy mi karta zintegrowana z plyta glowna? Plyta to Abit NF7-S na ktorej jest Sound Storm. Jak JIG bedzie dzialal to kupie cos lepszego.

Za odpowiedz z gory dziekuje!

Dzieki za tak szybka odpowiedz.

Mam jeszcze pytanie odnosnie kabli i mikrofonu.

Rurke w ktorej znajduje sie mikrofon zaokraglamy tylko po stronie zewnetrznej czy wewnetrznej tez? Wkladka mikrofonowa jest mocowana w rurce na wcisk czy jest osadzona na jakims kleju? Jeszcze nie mam rurki stad moje pytanie, jak bede w sklepie to nie wiem czy kupowac odrazu jakis klej :)

Ostatnie pytanie na dzisiaj brzmi: czy kable miedzy gniazdami na obudowie a plytka to zwykle miedziane kabelki czy lepiej uzyc jakis glosnikowych?

Sorry za te glupie pytania, moglem zapytac na privie ale pomyslalem ze moze kiedys ktos bedzie mial podobne problemy. Pozatym forum jest od tego zeby pytac i rozruszam troche ten watek bo to napewno nie ostatni problem z jakim sie spotkam podczas budowy JIG'a. Dodam jeszcze, ze kiepski ze mnie elektronik, ucze sie dopiero :)

A teraz moje głupie pytania:

w sklepach elektronicznych w pobliżu nie ma oczywiście układów ale Lm-a ani Ne gdzie je tanio dorwać?

nie mam także przekażnika ani rezystorów 5watowych, jak wykombinowaliście wartośći 4 i 8 ohm?

Ja z rezystorami mialem tez spory problem, ale w koncu znalazlem je na stronie www.rezystory.net . Maja tam kazda wartos jaka chcesz. Koszt wysylki to chyba 3,5 zl. Mi doszly chyba pod dwoch dniach od zamowienia.

Co do LM-a to proponuje allegro. Ja kupilem w sklepie elektronicznym w Krakowie i zaplacilem 20zl. Na allegro kupisz za 14zl + koszt wysylki czyli wyjdzie podobnie, jak nie taniej.

Przekaznik tez mozesz sprobowac kupic na allegro, a jak nie bedzie to w jakims internetowym sklepie elektronicznym.

>jak wykombinowaliście wartośći 4 i 8 ohm?

te wartosci (i 16ohm tez) nie musza byc super dokladne wzgledem tego co podane (czyli 4.000nic ohm ;-D) wazne zeby bylo mniej_wiecej 4 np. 3.9, mniej_wiecej 8 np. 8.2 i mniej_wiecej 16 np. 16.5 (2 szt 33ohm rownolegle). Wazna jest za to odpowiednia obciazalnosc (lepiej zeby byla wieksza niz podana niz mniejsza)

i jeszcze pare uwag dla "walczacych" z JIGiem (troche z tym swego czasu walczylem). Jesli dzieja sie cuda, nic nie wychodzi to moze byc to:

1. karta dzwiekowa - polecam SB Live! - brzmi raczej sredniawo ale mierzy dobrze. (przetestowalem spora ilosc kart np. yamahe724, vortexa 1 i 2, kilka terratecow i z kazdym byly problemy)

2. jesli SB live! - najlepiej sterowniki windowsowe. Bajerow zadnych ale rowniez klopotow minimum

3. JIG - to ze omomierz pokazuje ze jest ok wcale nie znaczy ze jest ok. Omomierze wystepujace w multimetrach maja mizerna dokladnosc przy niskich rezystacjach, poza tym mierza b. malymi pradami. Jak ktos chce lepiej pomierzyc to polecam metoda techniczna i pradem np. 0.5A. Mozna sie czasem zdziwic np. przegrzane przelaczniki daja zly styk, do tego inny za kazdym razem. Efekt - raz sie kalibruje raz nie, za kazdym razem inne wartosci albo np. poszarpane dziko wykresy pomiaru impedancji

4. JIG - nalezy uzyc przyzwoitej jakosci czesci - gniazda, przelaczniki (nie radze uzywac tego najtanszego niebieskiego badziewia, w szczegolnosci jesli ktos jest nerwowy jak np. ja ;-D)

5. okablowanie - nie za dlugie (1-1.5mb), uzyc przewodow o przyzwoitym przekroju, dobrze ekranowanych

5. uwazac na wtyki mini-jack. Ciezko w Polsce kupic przyzwoite (jedyne mi znane zrodlo to muzyczny.pl - maja tam wtyki NYS Neutrika). Ja poradzilem sobie wyprowadzajac sygnaly z live! na dodatkowe zlacze DB15 zamontowane z tylu kompa. Dodatkowa zaleta - podlaczam JIGa 1 zlaczem (ciezko sie pomylic), szybko i skutecznie.

Teraz JIG kalibruje mi sie za kazdym razem, rez. szeregowa rzedu 40mOhm, wyniki pomiarow wychodza super.

• 2 tygodnie później...

Chciałbym skalibrować swój zestaw pomiarowy, preamp + mikrofon, bo bez tego cała zabawa w pomiary może być stratą czasu, a pliki kalibracyjne dostępne w necie wcale nie muszą nic polepszać, bo rozrzut pomiędzy ch-kami egzemplarzy tego samego typu jest spory. Czy znacie kogoś, kto może w tym pomóc lub świadczy takie usługi, najlepiej w Warszawie ?

majac mikrofon kalibrowany to latwo. wstepnie mozesz skalibrowac uzywajac do tego celu glosnika jakies dobrej firmy np. scana gdzie wartosc skutecznosci jest raczej dobra. Zasilamy bialym szumem i mierzymy. Z charakterystyki na srednich mozna skalibrowac mik. nastepnie dobrze jest zrobic glosnik z malym otworem do wsuniecia mikrofonu najlepeij gdy jest to maly wzm zasilacz gen szumu poziom ustawiamy tak aby odpowiadal wskazaniam na scanie i juz masz wzorzec poziomu na srednicy. Mam takie cos do pomiaru mikr. bruela cena 5zl na zlomie.

senicz:

Nie wiem, czy w pełni rozumiem Twoją ideę, ale mam wrażenie, że nie rozwiązuje mojego problemu - ja chciałbym mieć możliwie jak najdokładniejsze współczynniki korekcji amplitudy mojego zestawu preamp+wzmacniacz, a nie to ile to jest decybeli w skali bezwzględnej. Najprostszym rozwiązaniem byłoby pomierzenie tych samych głośników i w tych samych warunkach przy pomocy skalibrowanego mikrofonu i mojego. Tylko, czy ktoś ma taki zestaw i może mi pomóc ?

Potrzebuję tego bardzo, bo już słychać w mojej zwrotnicy cyfrowej z korekcją ch-ki głośników, że im dokładniejsze pomiary wrzucę, tym ewidentnie lepszy efekt słychać. Tak np. było, kiedy skorygowałem plikiem korygującym do Panasonica WM61A z internetu. Tylko, że to jest plik generyczny, z uśrednionych pomiarów, a ja chciałbym zawalczyć o max. dokładność. Zgodnie z przekonującymi badaniami zrobionymi przez amerykańskiego JBL, za naprawdę skorygowaną można uznać ch-kę, która odchyla się mniej niż 0,5 dB od liniowości. Inaczej to od razu słychać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.