Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer A-717 Mark II renowacja + tuning

parantulla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zakupiłem niedawno taką oto maszynę i jak to zwykle w przypadku dziadków z allegro bywa to i owo w nim nie sprzęgli. Popierdujące kondensatory to już chyba standard, więc nie będę zadawał pytań retorycznych bo to jest nawet dla takiego laika jak ja sprawa oczywista. Ten temat już przerabiałem w moim poprzednim nabytku. A więc poza kondami co można za ciosem w tym modelu wymienić, żeby zagrało to to na przyzwoitym poziomie*. Chodzi mi o to, żeby napędzić tym urządzeniem moje kolumienki** ale nie przeginać bez sensu z modyfikacjami. Mówiąc krótko żeby to wszystko miało ręce i nogi proponuję po kolei:

1. Jakie kondensatory zastosować (typ/model)?

2. Co jeszcze wymienić (i na co)?

3. Czy zabawa w skróty (ominięcie wszystkich regulatorów i selektora wejść) może mieć jakikolwiek słyszalny wpływ na jakość dźwięku w tym konkretnie modelu?

* - "przyzwoity poziom" to klasa brzmieniowa opiewanych na forum takich klocków jak Denon PMA-1560

** - "moje kolumienki" to DIY na SS (D2905, 18W8535, 21W8555 na kanał)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6358-100008431 1170282392_thumb.jpg

post-6358-100008432 1170282391_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
https://www.audiostereo.pl/topic/23623-pioneer-a-717-mark-ii-renowacja-tuning/
  • 2 miesiące później...

Witaj w gronie Pioneer'owym.

Jestem przed poważniejszym tunningiem 656 mark II. Tyle, że mój nie popierduje, a gra i to całkiem przyjemnie :-)

Na pocieszenie powiem, że pierwszy, który kupiłem na Allegro 616-ka to totalna porażka - koleś sprzedał popalony wzmak, który naprawiał jakiś chałupnik wymieniając kości PA0016 na pająk na tranzystorach... Nawet nie powiem, jak to grało... Została mi z tego obudowa, trafo i bebechy. Zastanawiam się więc, czy nie przerobić swojego 656 na 7x7 poprzez dodanie drugiego trafa ;-).

Ale do rzeczy, co planuję u siebie.

1. Zacznij od okablowania wewnętrznego - kiepskawe taśmy zastąp kabelkiem interkonnektowym, ja użyję do tego Gotham'a GAC2V1 - można dostać z metra na Allegro.

2. Zasilanie - diody na szybkie FRED lub podobne plus bocznikujące kondensatory.

3. Kondensatory - Nie mam wrażenia, żeby "moje" nie działały ale to tu, to tam wszyscy o tym mówią ;-) (nowe - skrócenie, przyspieszenie basu i lepsze jego zejście). Więc czekam na zamówienie od Bikoza - 4 x Nichicony KG Gold 6800 uF/63V. Można wziąc lepsze i droższe, zależy, ile masz do wydania... Do soboty Bikoz organizuje nowe zamówienie u Petera, jeśli masz dużo cierpliwości, to masz wybór w paru sklepach w USA.

4. Nie wiem, czy w 717 zasilanie i kondensatory są full dual-mono? Ja w swojej 656 chcę zrobić oddzielne mostki na każdy kanał oraz odzdzielne kondensatory na kanał (symetrycznie oczywiście). Na dodanie drugiego trafa i full dual mono chyba się nie pokuszę..

5. Nie wiem, czy jest sens pozostawić oryginalne duuuże kondy Pioneer'a po 12 000 uF na jedna polowke zasilania (w quasi dual-mono muszę wydłubać z drugiego wzmaka dodatkowe 2 kondensatory) tak, by równolegle ze starymi dodać nowe Nichicony. Ma któś może jakieś sugestie, czy zostawiac stare równolegle z nowymi?

6. Jeśli będziesz słuchał na direct, to nie ma senu specjalnie bawić się w przeróbki płytki ze regulacją barwy dźwięku , konturu i balansu (ale okablowanie tak).

7. Powymieniaj na wszelki wypadek kondensatory elektrolityczne w torze audio. Ja to wymieniam na Panasonic FC.

8. Rezystory emiterowe. Podobno to warto zmienić, czekam na Millsy :-)).

9. To już hard-core i pewnie szybko pożałuję - ale zamówiłem wszystkie rezystory z bloku końcówki mocy w wersji precyzyjnych metalizowanych Roedsteinów, a ceramiki wymienić chcę na Silver Mica :-) ale jak znam zycie te przeróbki skończę w przyszłym roku...

Rookie, 16 Mar 2006, 20:48

>Parantula, czy reanimowales tego wzmaka? Mozesz sie podzielic wrazeniami?

Nawiązałem "pewne kontakty" w celu wiadomym, ale niestety nic z tego nie wyszło :(

Tego Pionka kupiłem doraźnie bo miałem ciśnienie widoczne na fotce na dole czyli wreszcie skończone upragnione kolumny. Nie miałem kasy na coś lepszego, więc łyknąłem w biegu pierwsze lepsze mocne bydlę z brzegu jakie akurat stało za w miarę znośną dla mnie wtedy cenę. Rozmowy o tuningu podjąłem w okolicach założenia tego wątku, ale najbliższe terminy w jakich spece mogli wziąć go na warsztat to "najszybciej pod koniec lutego albo na początku marca". I ten piec tak sobie grał, grał, grał... aż zacząłem się zastanawiać czy go dalej nie sprzedać, dołożyc i kupić coś lepszego już "fabrycznie". W tzw. międzyczasie runął mi samochód (w końcu ponad 30-letni diesel, więc nie ma co się dziwić zbytnio, że ma swoje kaprysy i nie pali w mrozy hitlerowski, upierdliwy, wredny, stary su***syn) który był mi z kolei niezbędny do skończenia remontu w mieszkaniu... Stanęło na tym, że w końcu sprzedałem wszystko (wzmacniacz, kolumny i parę innych pierdół) co tylko mogłem spieniężyć i tyle wyszło z mojego tuningu wzmacniacza :(

Takie są moje wrażenia a raczej w spomnienia...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Teraz ja go mam ale że w międzyczasie kupilem Sansuia w "stanie idealnym" w którym jakiś idiota tak naprawił jeden kanał że płakac się chce ,więc zanim nie zrobię jak trzeba z nim, Pioneer postoji.Ale może wiecie coś na temat tego scalonego PA........

zapomnialłem o bypassach na kondensatorach

odnośnie klasy - opinie o wyższych starych klockach pioneera sa raczej pozytywne. ciepłyy troche misiowaty dźwięk, który po stosunkowo lekkim tunningu (diody, kondy, generalnie zasilanie) dostaje kopa. Ale w sumie trzeba pytać ludzi, którzy mieli na warsztacie rzeczonego denona i porownywali to z pionkami.

madly, 17 Mar 2006, 08:09

madly, halo ,halo, tu ziemia, ja go już nie mam u siebie ;)

Jestem przed wstawianiem tych Panasonic'ów FC. We wzmacniaczu mocy praktyczie nie ma elektrolitów w części stricte sygnałowej (bodajże jest ich 3 i to w stabilizacji tranzystorów), więc ich wpływ jest znikomy. Ba w trybie direct nie ma nawet kondensatora sprzęgającego (sygnał wpada na dual FET'a).

FC wstawię do przedwzmacniacza gramofonowego i korekcji barwy włączającego sięw trybie non-direct - do zasilania (+-24V tych wzmacniaczy i jako kondensatory sprzęgające).

mzawku - jakieś typy na inne kondy?

Do zasialnia mam jeszcze Vishay/Rhoe 1000 uF/63 tyl, że one niemają b. niskiego ESR, ew. Rubycony ZL, ale.... to do cyfrówki.

Jako sprzęgające mam FC mna 50 i 63V oraz ew. mogę wrzucić ERO MKC 10uF tyle, ze będzie rzeźba w pająku - rozstaw nóżek kompletnie nie ten.

Zamierzam trochę podrasować przedwzmacniacz, bo częśto muszę słuchać b. cicho muzyki, więc te parę dB na konturze łągodzi spadek czułości naszego ucha ;-).

Przedwzmacnicz to praktycznie brzmienie wzmaka.Co do regulacji tonów to jezeli jest mozliwosc całkowitego pominiecia to ja bym wywałił zupełnie.Choc nie wiem jak jest skonstruowany tone direct w pioneerku.Doskonałe rezultaty daje wstawienie polipropylenów w wyjsciu preampu.Co do innych kondów to nic ci nie doradze jako ze jestem poczatkujacy zupełnie w DIY.Ale za duzo PanasonicFC to bład.Sprawdziłem na wlasnych uszach.

Grundig High Fidelity

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.