Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka wkladka i PRE na poczatek???

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

>Pal55

Dzis nie dalem rady w zwiazku z ta waga, bo ksiadz mnie odwiedzal. Jutro tez nie dam rady. Jak znajdzie sie chwilka, to napisze do Ciebie maila, to sie umowimy.

PZDR.

Witam serdecznie

Ja uzywam tego Pre BUGLE w/g projektu Hagermana juz od ok dwoch miesiecy.

Jestem bardzo zadowolony, tym bardziej ze sam go zmontowalem, tzn polutowalem wszystko itp :-)

czyli pelne DIY, Pan Bogdan, od ktorego zakupilem komponenty oraz PCB duzo mi pomogl, wszystko przyszlo ladnie opisane, takze problemu z montazem nie bylo, ok dwoch godzin lutowania i gotowe, pozniej nadszedl czas na obudowe, wiec na razie siedzi to w blachach po starym CD-Romie komputerowym.

Nic nie buczy, nie brumi itp, JESTEM BARDZO ZADOWOLONY!!! WAZNE - trzeba podlaczyc kabelek od masy.

Jednak nie porownywalem tego z niczym, wczesniej mialem jakis ampltuner Rotela, ktory byl wyposazony w phono stage, wiec sie nie martwilem.

Niestety, lub na szczescie nadszedl czas na Gainclona i powstal dylemat jak podlaczyc gramofon (Wega z wkladka Shure, ale nie pamietam symbolu).

przez jakis czas uzywalem wejscia mikrofonowego w komputerze :)) jako pre do gramofonu i nawet dziala takie rozwiazanie, no ale sluchac tego na dluzsza mete sie nie dalo, wiec zmontowalem Bugle.

Poniewaz w moim systemie duzo sie pozmienialo, nie jestem w stanie okreslic jak sam PRE wplynal na jakosc dzwieku, ale gra to ze OH AH i jeszcze EH :))

W porownaniu do CD (Philips CD-604 nie modyfikowany, wiec tez zadna rewelka) gra ....hmmm inaczej

W CD jest wieksza stereofonia, ale jakby troszke sztuczna, z gramofonu scena jest wezsza ale glebsza, troszke bardziej za zestawami niz w CD, za to jakosc tonow wysokich i srednich jest nieporownywalna, oczywiscie na korzysc systemu analogowego.

Co do basu to nie pisze gdyz w mim systemie ze wzgledu na kolumny jakos jest go niewiele, wiec i niewiele da sie napisac, genaralnie ten wyzszy bas ktory u mnie wystepuje z analogu jest bardziej "rytmiczny", z CD lekko potrafi czasami przydudnic.

Porownywalem to na plycie Dire Straits Brothers in Arms, oraz Love over Gold, obie posiadam w wersji CD i Vinyl.

Jak juz powyzej napisalem nigdy nie porownywalem bezposrednio tego PRE BUGLE z zadnym innym pre, wiec jestem bardzo ciekaw takich porownan, bede z zaintersowaniem czytal pozytywne opinnie na jego temat (negatywow nie przyjmuje :)))))))) )

No i "Mis" sie juz pozytywnie wypowiedzial, Mis czy mozesz to troszke rozwinac, co brzmi lepiej co gorzej, a moze wszystko lepiej :))

Jeszcze jedna uwaga dla uzytkownikow GC i innych wzmacniaczy DIY. W tym pre nie ma na wyjsciu zadnych kondensatorow, wiec w polaczeniu z np GC w wersji "hardcore" czyli bez rezystora i kondensatora na wejsciu, moze sie cos stac z glosnikami, tak mnie ostrzegaja w watku o GC. Co prawda u mnie nic takiego nie wystepje, ale warto zwrocic na to uwage. Dobrym rozwiazaniem aby nie kombinowac juz wewnatrz wzmacniacza jest zmontowanie specjalnego IC z takim kondensatorkiem przy cziczach do wzmacniacza, ja chyba wlasnie zastosuje takie rozwiazanie i porownam kabelki z kondem i bez niego.

W pozniejszym etapie pojawi sie w systemie przedwzmacniacz lampowy wiec problem odejdzie w niepamiec :)

Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow no i z niecierpliwoscia czekam na opisy i testy

PS sorry ze tak duzo napisalem, i tak pewnie nikt tego nie przeczyta :)

>>>> Systex

...przeczyta przeczyta

u mnie ten preamp tez bedzie grał z Clonem(będe go mial na początku tygodnia).

Gdzie podłączyłeś kabeł uziemiający od gramofonu???

pozdrawiam

Z clonem Gryphona PS1 i swoim czeskim DIY w oparciu o popularny schemat mniej więcej taki jak był we wzmacniaczach Pro-Ject. Ale jak wiesz miałem i inne pre u siebie ten jest pierwszy, który tak się spasował w posiadanym systemie (oscylowałem do pułapu 3000 zł).

>Mis

A czy Ty masz juz ta wersje na rezystorach ELMOD??? Bogdan (konstruktor Bugle) specjalnie zamawial w Elmodzie rezystory do tegoz PRE. Sa tez nowe, lepsze gniazda RCA. Jak twierdzi gra toto duuuuzo lepiej od wczesniejszej wersji na zwyklych rezystorach....

Relacja , ....... nasza ulubiona......... to jest............cena / (dzielona na) jakość = (znaczy wychodzi)………… jaaakieś …. w przybliżeniu…hhm…..inaczej mówiąc ……pomyślmy jeszcze ………no i ……..zaokrąglając ......…zero .....jeszcze sprawdzę........0(czyli nic) - wychodzi prawie darmo bo wypada dorzucić te 50 zł na 2 akumulatory żelowe.

Ja tu ten tego he, he a prawda jest taka, że z pre jestem niezmiernie zadowolony. Niebawem sprawdzę jak działa z lapkami, wszystkie płyty CD trafiły na półki zobaczymy, kiedy po nie sięgnę.

> Pal55

Pan Bogdan wyslal mi dzis PRE, wiec na 99,9% jutro powinien byc u mnie. We wtorek-srode ma dotrzec robiona specjalnie izolowana obudowa z laminatu miedziowanego, ktora wlasnie schnie po malowaniu proszkowym. Jakbys chcial posluchac tego PRE, to po malym wygrzaniu mozemy sie dogadac.

>pal55

>12 Sty 2006, 19:10

>rafko - chetnie acz oczywiscie wolalbym u siebie :)

- totez ja wlasnie o tym myslalem :-)

>wiec moze ja na pare dni dam Ci moj do porownan a potem Ty mi swoj :)

- OK. Jak juz dotrze i bedzie w obudowie, to obgadamy szczegoly.

>>>Miś

jutro prawdopodobnie dostanę wspomniany pre i zastanawiam sie nad wyborem baterii/akumulatora.

czy jest możliwość ładowania tych akumulatorów żelowych?

jeśłi możesz to daj jakieś linki do sklepów gdzie posiadają takie aku.

>>>Rafko

o jakim laminacie miedziowanym mówisz? gdzie to można kupić?

chetnie bym zobaczył jakieś zdjęcia tego laminatu bo przyznam, że jeszcze tego na oczy nie widziałem.

czy on ma jakieś lepsze właściwości?

Pozdrawiam

Powiem Panowie, ze mnie zaintrygowaliscie tym pre. wlasnie jestem przed zakupem jakiegos. Moze ktorys z Was na Goldringa elektre podpieta do tego pre. I jeszcze jedno, jak on sie zachowuje gdy gramofon na wyjsciu nie ma uziemienia, w moim Dualu 701 nie ma go wyprowadzonego na zewnatrz, czy nie brumi. Pozdrawiam ciepło.

Momok

Moim zdaniem, jesli nie masz osobnego kabelka do masy, to oznacza ze mase podlaczono poprzez ekran czincza, a akurat w tym pre ekran wchodzi bezposrednio do Ground zanzaczonego na plytce, gdzie normalnie podlacza sie wlasnie taki specjalny kabelek, jesli tak jest, nic nie bedzie brumilo, jesli jest inaczej, byc moze mase masz juz wyprowadzona wewnatrz swojego gramofonu od zasilania.

W jednym i drugim przypadku nie pownno wystepowac zadne brumienie.

Oczywiscie z niecierpliwoscia czekam na testy,

z wiarygodnego zrodla wiem ze moj Bugle Phono byl pierwszym jaki powstal :))))))))

Witam!

Wczoraj dostałem pre ampa Bugle i podłączyłem go do mojego Gain Clona i niestety mam przydźwięk sieciowy pomimo tego ze podłączyłem kabel od gramofonu do GND na preampie!

ma ktos może pomysł jak to rozwiązać?

pozdrawiam

Los Pavikos

To na pewno nie jest wina preampa, bo ja tez sie nim juz ciesze drugi dzien i mimo tego ze nie mam osobno wyprowadzonej masy z gramofonu, jest idealna cisza.....

U mnie masa z gramofonu jest wyprowadzona razem z kablami RCA, moze u Ciebie nie jest w ogole wyprowadzona masa w ogole?

Co do samego dzwieku to narazie nie chce pisac zadnej opinii, bo chce go wygrzac oraz chce go bezposrednio porownac ze sklepowymi PRE. Niemniej jednak juz moge napisac ze gra zdecydowanie lepiej od Pro-Jecta mkII.....

PZDR.

Los Pavlikos

Przeczytaj dokladnie moj wpis na poprzedniej stronie (taki obszerny)

Jezeli masz GC w wersji hardcore to taki efekt na niektorych systemach moze wysteowac, chodzi o brak kondensatorow wejsciowych w GC, wyjsciowych w Bugle.

Sprobuj wykorzystac jakis pre-amp, albo podlaczyc jakies Jantzeny od do 4 uF pomiedzy Bugle a GC. efekt powninien zniknac.

Ew to co pisal Rafko, brak masy po prostu

Witam!

dzięki panowie za wszystkie wskazówki.

Jutro spróbuje podłączyć uziemienie z gramofonu do masy w GainClonie-zobaczymy jakie będą efekty. A co do brumienia z powodu braku obudowy to zdaje sobie sprawe ze taki czynnik może wystąpić.

poinformuje o postępach moich prac.

pozdrawiam

Los Pavikos

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.