Skocz do zawartości
IGNORED

problem z Sony Xa30ES

xniwax

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to sa symptomy lasera do wymiany? Czyta CD po wlozeniu do kieszeni. Po probie przestawienia na inna sciezke niz 1, przestaje czytac. Innymi slowy startuje OK po nacisnieciu PLAY. Przy wybraniu sciezki innej niz pierwsza, nie czyta i wylacza sie, tak jak by w kieszeni nie bylo juz CD.Czy jest cos innego, potencjalnie odpowiedzialnego za te problemy? Laser zostal przeczyszczony izopropanolem i przedmuchany pod cisnieniem.

Koteczku

U mnie koniec lasera w Sony 222 ES objawiał się brakiem widzenia niektórych płyt, a nade wszystko głośnymi trzaskami, zwłaszcza w pobliżu końca płyty. W Krakowie jest bardzo kompetentny serwis Sony, z którym jestem nieco zaprzyjaźniony, to ich jutro zapytam o te symptomy i ten nieszczęsny laser, a to w ramach rewanżu za lampowe porady i chińskie sprzeczki.

PS

Pan serwisant pouczył mnie, że według wewnętrznego okólnika Sony, laser należy wymieniać co trzy lata.

koteczek

Ja miałem bardzo podobne objawy w moim NAD C521i.Laser został wyczyszczony,co nie zlikwidowało problemu.Dopiero wyczyszczenie prowadnicy,po której porusza się laser (WD 40) pomogło od razu.Koszt w serwisie RTV - 10 zł za wszystko i 10 minut roboty.

Koteczku

Od p. Adama z serwisu Sony wiem już, że to jest wina lasera, który utracił zdolność poprawnego ogniskowania. Wiem też, że ten Twój CD nie był przeznaczony na Europę i dlatego są problemy z jego naprawą. Za pół godziny mam mieć odpowiedź, czy jego laser jest do zdobycia, ale szanse są małe.

No, niestety. Lasery do tego typu CD przestały być dostępne od 1999 roku. Jedyna szansa, to zakup na wolumenie. Podobno tam takimi handlują, przynajmniej w Krakowie. Ale jest to źródło niepewne i p. Adam z niego nie korzysta. W razie zakupu wadliwego wymieniają ponoć w ciągu tygodnia. Nie czuję się kompetentny radzić w tej sytuacji. Może jednak nowe CD?

Pozdrowienia

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Do Piotrek608

Czy wymiana silnika lub całego napedu w Sony XA30ES ma sens (finansowo)

W moim sony padł prawdopodobie mechanizm lub jak mówia fachowcy ;-( "drivery"

Nie znam się - czy można poznać Twoją opinię na tylę ile to możliwe.

Objawy: aby wczytał sie "toc" muszę płytę sam palcem zakrecić i zamknąc szufladę, dalej po kilku ścieżkach zawiesza się lub zniekształca dźwięk.

Laser jest wymieniony, mechanizm przeczyszczony i nic.

pozdrowienia

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• 3 lata później...

czy jeszcze komuś oprócz xniwax-a padła 30ES (ewentualnie 20ES, 50ES, 70ES) - czy jest to może pojedynczy przypadek padnięcia drivera (chipsetu, servo) czy jak to tam się nazywa i czy można dokonać "przeszczepu" drivera z innego odtwarzacza Sony np z 20ES albo może z 930QS?

Moj denon tez czytal do pewnego momentu i przeskakiwal do konca plyty.wystarczylo 5 minut zabawy z srubokretem i ustawieniem serwa i gra jak nowy.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.