Skocz do zawartości
IGNORED

problem z Sony Xa30ES

xniwax

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 8 letnią 30-tkę - W ostatnim czasie mam z nią problem.

1. Niewczytuje płyt - muszę zakręcić płytkę palcem i zamknąc szufladę, wtedy wczytuje.

2. Bez problemu odtwarza płyty do ok. 55-60 min.. dalej przeskakuje (przeslizguje).

Mam prośbę o opinie, porady, sugestje. Laser padł czy servo. Czy ktoś to naprawia ?

Z góry wszysrkim dziekuje za odzew.

PS. Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

https://www.audiostereo.pl/topic/23721-problem-z-sony-xa30es/

W pewnym sensie mam podobny problem: 9 letnia Sony XA7ES, lata czytala wszystko czym byla karmiona, ostatnio nie czyta wszystkich moich CD. Zwlaszcza wypalonych w Rosji albo z domowego wypieku. Czyta orginalne, fabryczne bez problemu.

Poniewaz lata nie bylo tego problemu, co sie stalo? Laser? Kto w Warszawie jest rekomendowany by naprawic tego typu problem?

Ja bym polecal najpierw dmuchnac mocno w soczewke. Najlepiej sprezonym powietrzem albo na ile pluca pozwalaja.

Nastepnie mozna rozebrac mechanizm, przeczyscic izopropanolem te czesci po ktorych jeździ laser. Czyli najczesciej metalowa rureczka i czesc plastiku. Jak rozbierzesz to na czesci, to mysle, ze nawet ludwikiem mozna by bylo to odtłusic. Tylko trzeba wytrzec i wysuszyc zeby nie skorodowalo potem.

Niedawno u siebie robilem podobny zabieg w NAD C522 ktory nie przyjmowal nawet oryginalow. Po plukaniu izopropanolem (jakies 8zl butelka wielkosci wody utlenionej) nalozylem na czesci zebate i tam gdzie nastepuje ruch posowisty smar. Dobry do tego jest smar silikonowo-teflonowy (5zl tubka). Niektorzy stosuja wazeline techniczna ale na opakowaniu jest napisane do 35 stopni, wiec sobie odpuscilem. Do tej rurki metalowej pewnie dobrze by bylo uzyc czegos bardziej plynnego, bo ona jest dobrze dopasowana do otworku, ktory po niej jeździ i gestrzy smar tylko jest przesówany na brzegi rurki, gdyż nie chce sie zmiescic pomiedzy otwór i rurke.

Jest jeszcze taka mozliwosc ze laser Ci siada. Radzil bym jednak zadbac o poprawna prace mechaniki. Ja spedzilem kilka dni na regulowaniu lasera potencjometrem i nic to nie dawalo. Przeczyscilem mechanike i sie okazlo ze to byl strzal w dziesiatke.

Powodzenia i pozdrawiam.

ja bym tego ESa ani ludwikiem ani nic nie kręcił w okolicach lasera, poszukaj jakiegos speca w okolicy do kogo masz blisko Piotrek608, DcAudio itd. raczej nie pana z serwisu RTV, te lasery sa niestety kosztowne ale nie padają znów tak łatwo , mozliwe ze serwo prędzej stawiam na zimny lut niż laser,(kurz w domu do ESa raczej nie wnika)

serwis sony "naprawił" mi laser w moim cd. tzn mieli wymienić laser (zapłaciłem za to ok. 200zł) a podkręcili tylko napięcie. ktos złosliwy, nie taki super gość jak ja, powiedziałby, ze normalnie mnie okradli, bo w specyfikacji naprawy była wymiana lasera...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i laser wyglada na tani .... skasowalbym tu mój 1 wpis :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzieki za porady. Chyba go rozkrece. A jesli nic z tego nie wyniknie no cóż trzeba bedzie szukać czegoś nowego.

A tak przy okazji co możecie polecić w miejsce soniaka tak przejść na wyższy pułap dźwieku (do 5 kzł.)

>ja bym tego ESa ani ludwikiem ani nic nie kręcił w okolicach lasera,

nikt nie mowi zeby polewac laser ludwikiem. Jednak jesli to jest KSS-213B to faktycznie nie ma co sie bawic tylko kupic laser z mechanika za 25zl.

Sklepy z laserami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chodziło mi o to ze taki laser w np. starym X33ES to rząd 500pln

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam jest troche inna mechanika, jakoś nie chce mi się wierzyć że to mutacja 213 w innym miejscu znalazłem że to KSS160

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) trzeba rozebrac i przeczytac ale wyglada na 99% ze KSS213B - to się tanio naprawia ..... i

Ukryta Zawartość

fotoarkady, 10 Sty 2006, 00:06

>mam tez klopot z cd micromega , ktora czasami przed koncem plyt cd fiksuje cos tam zagrzechocze i

>sie wylacza , a czasami rusza dalej

zrobilem dopiero jeden Cd wiec sa lepsi specjalisci niz ja od odtwarzaczy.

Jak cos grzechocze to istnieje duze prawdopodobienstwo ze przeskakuja trybyki. Cale te ustrojstwo ktore sie sliga moze sie przyblokowywac i silniczek nie moze tego przesunac na dalsza sciezke. Tak bylo u mnie. Laser sie przesowal do pewnego momentu a potem sie blokowal co konczylo sie wyswietleniem napisu error. Tak jak wyzej napisalem u mnie pomoglo przezmarowanie czesci na ktorych wystepuje tarcie. Przy okazji dmuchnalem mocno w soczewke. Niektorzy ja przemywaja. Napeno do tego nie nadaje sie spirytus salicylowa, bo jesli soczewka jest plastikowa to zmatowieje. Cy izopropanol reaguje z plastikiem tego nie wiem. Ja balem sie sprawdzic.

Nie wiem jaki jest laser w micromega bo jak jakis za 25zł to moze nie ma sensu sie bawic w czyszczenie. Z drugiej jednak strony jak przestaje wogole dzialac to nie ma nic do stracenia. Noi trzeba pamietac ze jesl usterka tkwi w tych przeskakujacych trybikach to wymiana samego modułu z elektroniką nic nie pomorze. Trzeba wtedy kupic cały czytnik z mechaniką i miedz nadzieje ze nie lezy w magazynie 6 lat lub smar w nieuzywanym mechanizmie sie nie starzeje.

Decyzje czy warto rozkrecac musisz podjac sam. Dla jednego koszt calego czytnika jest niewielki. Dla mnie 60zł to bylo sporo. Popsute mozna reperowac bez obaw bo albo naprawisz albo zostanie popsute :) Zapamietuj tylko w jakiej kolejnosci i co rozkrecasz zeby potem powtorzyc to samo od konca. U mnie w czytniku nie mam zadnych kabelkow lutowanych. Wszystko bylo na wtyczkach wiec tez bylo z tym mniej paprania.

Powodzenia

a czy ktos w Wa-wy jest godny polecenia przez forumowiczow do naprawy napedow cd ?

najgorsze sa usterki takie co to pojawiaja sie co jakis czas./najczesciej ustepuja w serwisie , przywozisz do domu i trach ... znowu skacze/

tak wlasnie jest z ta micromega , generalnie dziala ale co jakis czas daje znac o sobie usterka

Wracając do tematu - mojego problemu z Sony XA30ES - mam prośbę: czy jest ktoś w Szczecinie kto rozwiąże mój problem (opisany w pierwszym wpisie).

• 3 tygodnie później...

Poszukaj w wyszukiwarce były gdzieś linku do sklepów mających lasery, ale niestety niepamietam gdzie konkretnie. Chyba był ten twój.

a moze trzeba uzbierac pieniazkow i pojsc do sklepu po nowy plejerek, co? zamiast zawracac d... bedzie taniej niz trzy pary butow na wyprzedazy. trzy pary butow za drogo, tak? no, sorry, za darmo to mozna dostac tylko loda podczas promocji w hipermarkecie

Nie ma latwo. Od kilku dni poluje na laser do Sony XA7es. Dzieki uprzejmosci Piotrka608 dostalem namiary na dzial czesci Sony, niestety nie ma KSS273a ani w Polsce ani w Brukseli (centrala Sony). Myszkowalem na roznych forach audio. Dupa blada. Nie ma ani tu ani tam. Wiem, ze po 10 latach lasery moga pasc, ale.... Czy ktos cos wie gdzie mozna je upolowac. Mimo, ze preferuje winyl, szkoda mi zlomowac ten CDP. Tyle jest pieknej muzyki na CD.

Jednoczesnie ostrzegam wszyskich, zeby dwa razy zastanowili sie przed nabyciem z drugiej reki Sony XA7es, brak czesci zamiennych do tego CDP jest ewidentne. Czy jest jakas nadzieja?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.