Skocz do zawartości
IGNORED

Problemy ze Speaker Workshop

AlexE

Rekomendowane odpowiedzi

roberttro bycmoze to ta starsza wersja sb pci 128 nieobsługiwana przez SW

Co do pomiarów za pomocą SB PCI 128 z zintegrowanym wzmakiem to nie robiłem ich jeszcze jestem na etapie przerobki tej karty według E Wallina jak poprzerabiam wtedy sproboje i dam znac.

jeszcze nie urzywam zadnych zakupiłem karte i szczeze mowiąc narazie na tym sie skonczyło (praca i sesja) ale niedługo zacznę znowu koszt rezystorków jest bardzo niewielki wiec zapoznam sie dokladniej z opisem przerobki i cos wykombinuję.

Zainteresowały mnie artykuły o SW. Czy ma ktoś z Was jakiś bardziej czytelny rysunek schematu JIG-a? Bo ten na "audiomania.info" jest praktycznie nie czytelny (chodzi o wartości elementów).

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tutaj jest wszystko

Ukryta Zawartość

Co do fotki mojej karty :)...

To na stronie Creativa jest ona opisana jako - "Ensoniq Creative Audio PCI"

Można pod adresem -

Ukryta Zawartość

zidentyfikować dokładnie jak nazywa sie posiadany model bo w necie jest bajzel i raz to jest nazywane PCI128 a raz Ensoniq choć od 128 się różni ilością wyjść itd.....................

Ukryta Zawartość

no i dorwalem SBLive Value (CT4830). No i .... dupa bo jest mniej wiecej to samo co bylo, ani troche lepiej!!! Wylaczylem wszystkie urzadzenia obok komputra (telefon bezp, skaner, modem neo), wyrwalem nawet sieciowke z kompa (byla obok dzwiekowki). No i co - no i dalej to samo. Ozeszwmorde, musze walczyc dalej ...

no coz, wzialem sie do roboty na powaznie bo przecie materia nie moze byc madrzejsza od inzyniera. Pierwsze co widze to przelaczniki w JIGu mimo porzadnego wygladu nadaja sie na smietnik. W zaleznosci od przelaczenia rezystancja styku waha sie od 0.003ohm do nawet 1ohm (przecietnie jest to 0.03-0.1). A przelaczniki sa 3 ... to nie moze dobrze dzialac.

Do tego przewody - uzylem kabla 2x0.14mm2 w ekranie. Rezystancja tez wychodzi spora, szczegolnie jak sie zrobi dla wygody kabelki 3m. Bede wiec musial wziasc przewod 2x0.5mm2, do tego krotszy, no i zdecydowalem sie na dorobienie wejsc/wyjsc z karty na zlaczu DB15.

Bede wiec szukac jakis przezwoitych przelacznikow. Uzylem czegos podobnego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wiec w razie czego pamietajcie - te sa do d.

Ukryta Zawartość

Albo kupujesz przełączniki hebelkowe na giełdzie za 30gr, albo je przegrzewasz. Moję mają zawsze grubo poniże 0,1R. Przewody daję 0,5mm2 bez ekranu, na odległości 5cm nie ma sensu.

Natomiast SW kalibruję rezystancję wewnętrzną JIG'a.

>Albo kupujesz przełączniki hebelkowe na giełdzie za 30gr, albo je przegrzewasz.

to nie sa te najtansze przelaczniki w ktorych plastik sie topi jak sie za dlugo lutuje ;-) te akurat (jak sprawdzilem) mozna grzac dlugo i nic sie nie dzieje. Rozebralem nawet jednego i przeczyscilem styki kontaktem - troche pomoglo ale dobrze nie jest

nie ma co kombinowac, bede szukac nowych przelacznikow

>Natomiast SW kalibruję rezystancję wewnętrzną JIG'a.

ale jak tu kalibrowac jak za kazdym przelaczeniem wynik jest inny?

Czy SB Live (jest bez wzmacniacza - nadaje się do pomiarów impedancji? Wczoraj używałem gainklona jako wzmacniacza i pomiary miałem kiepskie (series resistance -2.01 ohm!). Katastrofa.

Mam jescze SB PCI 128 z LM1876 na pokładzie CT5507 i AKM4531. Wygląda zachecająco (wzmacniacz też taki mały gainklon). SW sprawdził ją i podał że jest fully compatible.

Polecam tą stronkę. Niezły instruktaż dla początkujących (jak ja w tym przypadku)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i w koncu doszedlem do jakis sensownych rezultatow. W nastepujacy sposob

1. wymienilem przelaczniki w JIGu na porzadne (firmy SECME, 10zl/szt po znajomosci w hurtowni)

2. skrocilem kable doprowadzajace

karta to w dalszym ciagu SBlive! value ale moze poproboje jeszcze kiedys z ciekawosci na innych

Nareszcie wynik kalibracji jest powtarzalny (3 kolejne pomiary: reference resistor=7.785, 7.78, 7.785ohm, series resistance=92.93, 92.33, 86.62mOhm) a charakterystyki impedancji dosc gladkie. Tylko 15kHz dzieja sa dalej rzeczy dziwne.

ponizej przykladowy wykresik (bez wygladzania)

Dalej planuje wymienic okablowanie (na pewno beda grubsze kabelki i zlacze DB15 jesli znajde to ze zloconymi stykami zamiast minijackow). Ciekawe o ile wyniki sie jeszcze poprawia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Troszke nie na temat ale co tam :)

Zakldajac, ze glosnik X nadaje sie do obudowy zamknietej i BR to teoretycznie zamknieta bedzie miala mniejsza objetosc ?? Jesli tak to teoretycznie o ile % (glosnik niskotonowy 8'')

Ja moge tyle dodac od siebie ze bardzo dobrze jest dotrzec przelaczniki tzn przelaczac je wiele razy tak zeby wspolpracujace powierzchnie stykow sie dotarly. U mnie po takim przelaczaniu (jakas 1h) roznice podczas sprawdzania impedancji praktycznie nie bylo, wczesniej za kazdym razem wynik byl rozny.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Nietypowy problem, ponoć za pomocą SW można też mierzyć elementy R L C (czyli w zasadzie wszystko :) ).

Macie może jakiś pomysł jakby tu dokładnie pomierzyć (nawet lepiej: poparować) transformatory w SW?

Męczę się już z tym dłuzszy czas, kilka sposobów/pomysłów (nie związanych ze SW) przerobiłem, a wyniki raczej marne, a chciałbym w najbliższym czasie z 15 transformatorów wybrać 6 - 7 najlepszych parek.

Pomiary rezystancji uzwojeń nijak się przekładają na napięcia (13 sztuk pod względem rezystancji jest identyczna, napięcia -chyba- odbiegają mimo to po 2V - 5V).

Próba zapodania przebiegu sinusoidalnego (50Hz potem też 100Hz, płyta testowa z cedeka) na wejście wzmacniacza ("karmiony" na wszelki wypadek na tę okoliczność z zasilacza impulsowego) i podłączenie transformatorów zamiast głośników, i wtedy mierzenie napięć, też nie dała dobrych efektów (niezależnie czy transformator do zacisków wzmacniacza był podpięty uzwojeniem wtórnym czy pierwotnym).

Powyższe pomysły mogą być dziwne(a na pewno wyjątkowo nieskuteczne), więc proszę o jakąkolwiek radę/pomoc w tym problemie.

Z góry dziękuję za wszelką okazaną pomoc.

Ktoś mi polecił przeczytać coś ze strony o lampowcach, może tam coś bedzie ciekawego (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), w zasadzie u mnie są to zasilające a nie głośnikowe, ale pewnie zasady te same obowiązują.

Nadal czekam na ewntualne rady co do pomiaru za pomocą SW.

Ukryta Zawartość

"Pomiary rezystancji uzwojeń nijak się przekładają na napięcia (13 sztuk pod względem rezystancji jest identyczna, napięcia -chyba- odbiegają mimo to po 2V - 5V)."

Napięcie zależy od przełożenia transformatora, czyli od stosunku ilości zwojów uzwojenia pierwotnego do wtórnego.

Co to za transformatory? Do wzmacniacza lampowego, czy zwykłe sieciowe? Jak wzmacniacz to PP czy SE ?

-->Przemek, jeżeli 13 (z 15) sztuk ma identyczną rezystancję uzwojeń pierwotnych (tak samo jest przy uzwojeniach wtórnych), to czemu różne (nawet więcej niż 5V się zdarza) napięcia dają?

A transformatorki są jak najbardziej zasilające, toroidy 2x 23.5V 2x 2,2A, bardzo podłej jakości (dtw elektronika), ale za to tanie były (po 8zł sztuka, z przesyłką 9zł/sztuka) i zalane żywicą.

Zakupione z myśla o kilku tymczasowych GC.

Jeśli prąd wyjściowy wynosi 2,2 A to drut na uzwojeniu musi być dosyć gruby, jego opór jest więc dosyć mały. Jeżeli jedno uzwojenie ma powiedzmy 10 cm to opór jedengo uzwojenia jest dosyć mały, na tyle mały, że może nie wpływać na wynik z miernika (może być poniżej jego dokładności). Natomiast jeden zwój może dosyć znacznie zmieniać przełożenie. Załóżmy, że błąd na wtórnym wynosi 2 zwoje i na pierwotnym też 2 zwoje. To już dosyć znaczna zmiana przełożenia, co może spowodować duże różnice napięcia.

• 7 miesięcy później...
Gość cadam

(Konto usunięte)

Mam problem z tworzeniem schematu zwrotnicy polegający na tym, że nie mogę zrobić węzła w którym łączyły by się trzy przewody. Też jest trudność z ułożeniem nietypowego układu zwrotnicy. Jaka jest na to rada?

>Mam problem z tworzeniem schematu zwrotnicy polegający na tym, że nie mogę zrobić węzła w którym

>łączyły by się trzy przewody. Też jest trudność z ułożeniem nietypowego układu zwrotnicy. Jaka jest

>na to rada

robiac takie polaczenia trzymaj SHIFT

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.