Skocz do zawartości
IGNORED

Problemy ze Speaker Workshop

AlexE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od jakis 3 dni walcze z materia w tym temacie i zaczynam siwiec. Zrobilem sobie JIGa, okablowanie i proboje cos pomierzyc. Na razie chocby ch-ki impedancji glosnikow (preamp mikrofonowy dopiero w planach). Ale juz tu poleglem. JIGa sprawdzilem, okablowanie takoz - bez zastrzezen. Jedyne do czego mozna sie przyczepic to wtyki minijack - sa zwykle ze sklepu czyli dosc badziewne (mam zamiar dopiero zamowic neutriki) ale jak sprawdzilem dzialaja poprawnie.

Przeczytalem tutoriale na audiomanii i wzialem sie za kalibracje. Za dugim podejsciem wyszlo bo okazalo sie ze moja "glowna" karta dzwiekowe (Terratec DMXfire1024) okazala sie miec za slaby sygnal na wyjsciu. Wzialem wiec drugiego Terrateca - Solo1. Udalo sie. Kalibracja rezystora pomiarowego tez poprawna choc za kazdym razem wychodza nieco inne wyniki, hm ...

Wzialem sie wiec do pomiarow impedacji glosnika (pierwszy lepszy ktory wpadl pod reke - kolumienki 1.5drozne). Cos wyszlo, jednak o ile ogolny ksztalt wykresu jest prawdopodobny (rezonans woofera w obudowie 150Hz i wzrost impedancji ok 5kHz) to sam wykres wyglada paskudnie. Jest po pierwsze strasznie poszarpany a po drugie widac jakies dziwne zjawiska - wzrost i gwaltowne skoki impedancji

https://www.audiostereo.pl/topic/23748-problemy-ze-speaker-workshop/

Wrzuć jakieś screeny chociaż... Tak to ciężko powiedzieć, choć chyba karta ma słabe wyjście. Ja miałem podobną sytuację tzn. mam kartę CMI8330 na płycie i ona się totalnie nie nadawała. Wsadziłem jakąś Yamahę na ISA i zaczęło coś mierzyć ale przy pomiarze impedancji za każdym razem był inny wynik. Do tego wykres był strasznie poszarpany... Z kolei przy ustawieniu wyjścia w tryb speaker - była za duża moc (tak jak u Ciebie)...

Wniosek - jeżeli nic sie nie da mierzyć, to karta jest za słaba, a jak są porąbane wykresy to znaczy, że mamy słabą jakościowo kartę (np. spory DC offset, duże szumy etc.).

tez mialem problemy na poczatku... zaczalem od kupna SB live... pozniej mierzyl alles oki z b.duza powtarzalnoscia, kolejnym problemem bylo wyliczanie ujemnych elementow w zwrotnicy... rozwiazanie to ze SW czasami przy kalibracji zmienia niektore wyniki na ujemne... poprawic na dodatnie i jeszcze raz skalibrowac... powinno smigac;)

>wtyki do JIG-a olej zlutuj alles. wtyk zostaw tylko do mikrofonu... bedziesz mial mniejsza serries

>resist. i mniejsze ryzyko jakis poruszen i zmian sr przy pomiarach

prawde mowiac bardziej podejrzane wydaja mi sie wtyki jack niz cinch (te mozna kupic przyzwoitej jakosci bez problemu a lutowac poprawnie umiem ;-) ). Dlatego mysle tez ze jesli juz to wyprowadze wyjscie z karty na innych zlaczach (ja mysle o d-sub - w obudowie kompa sa akurat gotowe otwory tylko zlacze przykrecic - bede mial wszystko w 1 pewnym zlaczu, wtyk bedzie mogl byc przykrecony na stale).

A tego SB Live chyba bede musial jednak zdobyc. Trudno, siostra zostanie go pozbawiona, ofiary musza byc ;-D Mysle tylko cos w zamian do jej kompa zamontowac ...

Przykladowe wykresy z obecna karta wrzuce wieczorkiem.

oto i przykladowe wykresiki (kalibracja, pomiar impedancji i to samo ale po wygladzeniu)

No i co o tym sadzicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6836-100008166 1170282795_thumb.png

post-6836-100008167 1170282794_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta karta to jakies straszne za przeproszeniem GÓWNO.

Widzicie ten DC offset ?!

Weź to chłopie wyrzuć i kup na allegro SB 128 PCI za 15 zeta i będziesz miał pomiary normalne :).

>Ta karta to jakies straszne za przeproszeniem GÓWNO.

ale wyniki sa podobnie beznadziejne na kilku innych kartach w tym takich uznawanych za calkiem niezle (np. MX300 - na nim jest jeszcze gorzej - spojrz w mojego pierwszego posta)

>Widzicie ten DC offset ?!

a od kiedy DC offset to cos z czym nie mozna sobie poradzic (ten program jest az tak glupi???)

>Weź to chłopie wyrzuć i kup na allegro SB 128 PCI za 15 zeta i będziesz miał pomiary normalne :).

mam zamiar wyprobowac SB live value i mam nadzieje ze to pomoze ... (ostatnia deska ratunku)

bron boze nie kupuj SB 128 PCI !!!!!!!!!!!!!!!

jest w 100% niekompatybilna z SW, zanim kupilem liva, kupilem wlasnie ww. karte sie nameczylem ze 2dni zeby cos sklaibrowac po czym patrze na stronie audua ze SB128PCI jest niekompatybilna :P udalo sie wymienic na liva ;)

AlexE

No niestety duzo masz tych dzwiekowek ale na tym co wkleiles to niestety nie widac nic pozadnego. Offset jest (no dobra niech sobie jest). Na kanale lewym (nagranym) widac jak wierzcholi sinusa nie sa w jednej linji (to juz jakies nieporozumienie).

Ja robie pomiary na audigy (nowej i starej), kodeku cmi8738, cmi9739a (badziewia nie ta ziemia ale pomiary - > skała), narazie nie probowalem zadnego tetrateca ani yamahy to nie wiem jak to wychodzi w praniu.

Mi rezystor referencyjny za kazdym razem wychodzi 8,24R (zadko 8,25R) o series rez do 100mR max.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

ja tez robilem pomiary na audigy i wykresy mialem lepsze i przedewszystklim powtarzalne mierzac glosnik kilka razy zawsze byly b podobne parametry

podobnio najlepsze do SW z dostepnych i tanich kart jes live 1024 lub 5,1

Również odradzam SB128 i polecam SBLive1024. Różnica w pomiarach kolosalna, znikną Ci te wszystkie śmieci przed pikiem rezonansowym a wykres bedzie wyglądał jak po wygładzeniu.

Pozdrawiam

Upss wlasnie tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

hmmmm no nie wiem ja mam sounda 128 pci i pomiary wychodzą mi ok pozatym soundblaster to nic innego jak nijaki kopia ensoniq audio pci przerabiany przez Erica Wallina do pomiarów ponieważ ma wewnętrzny wzmacniacz wiec nie rozumiem dlaczego ma być niekompatybilna. Moim zdaniem to jedna z najlepszych dzwiękówek do pomiarów tymbardziej po modyfikacji opisanej na stronie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niektore wersje SB 128 niestety nie dzialaja :(

Ukryta Zawartość

Boards that are known NOT to work with Speaker Workshop

1. Creative Labs PCI128 (early version).

This board suffers from a feedback loop connecting input (aux) and output. It is usable with extreme care with Speaker Workshop but not recommended.

Ukryta Zawartość

Ten model co jest na fotce działa z SW na 100%

(To jest właśnie ten Creative 128 = Ensoniq)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno głupie pytanie:

gdzie można kupić rezystor bezindukcyjny 8Ohm 20W, bo nigdzie nie moge takiego namieżyć, ani żadnych z których by się dało te 8 Ohm uzyskać.

Ten wzmacniacz bez przerobek karty sie nie nadaje do pomiarow bo wtedy musisz miec sowaki prawie na minimum w mikserze a wtedy jak wiadomo szumy sa prawie rowne sygnalowi. Zreszta bez wzmacniacza karta daje na tyle silny sygnal ze mozna mierzyc (i tak nie jest volume na 100%). Co do 8 OHM 20W - wartosc ta nie jest krytyczna. Nawet jak dasz to i tak wystarczy. Poprostu w ten sposob zabezpieczono sie przed wpływem temperatury na pomiar. 8 Ohm tez nie jest krytyczne. Ważniejsza jest stałość tej wartości w funkcji czasu i przede wszystkim temperatury. Więc 8.2 Ohm 5W 1% jest więcej warte niż 8.0 Ohm 50W 5% :). A bezindukcyjne to zdaje się są wszystkie ceramiczne (te białe kostki robią je bodajrze 5W,9W...). Więc kupujesz 8.2 Ohma powiedzmy. Mierzysz dobrym miernikiem, zapisujesz wartość i poźniej jej uzywasz do kalibracji...

Jeśli każdy ceramiczny jest bezindukcyjny to nie ma problemu :)

W zasadzie to tolerancja 5% z 8,2 Ohm to 0,41. Czyli kilka testów i pewnie się dobierze coś co ma 8 Ohm.

Moja karta jest innna, na niej pomiary były beznadziejne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.