Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy na TPA6120...

szopler

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu udało mi się skompletować cześć i złożyć tego wzmaka. Jednak dwie rzeczy mnie niepokoją i nie mogę sobie z nimi poradzić. Na wyjściu bez podłączenia sygnału na lewym kanale mam -35,8 mV a na prawym -38,4 mV stałej sad.gif . W tej chwili wzmacniacz operacyjny to NE5532. Testowałem też na AD8066 stała była trochę mniejsza ale też mocno ponad 20 mV dochodząca do 30mV. Nie mam pojęcia czym to może być spowodowane i jak się z tym uporać. Używam zasilania zintegrowanego na lm7912 i lm7812. Kondensatory w zasilaniu w tej chwili Philipsy 4700uF a wcześniej Rubycony ZL 2200uF. Za stabilizatorami Rubycony ZL 100uF. Przy NE5532 również Rubycony ZL 100uF. Przy TPA Panasonic FC 10 uF. Kondensatory 100nF w tej chwili Wima a wcześniej jakieś smd. Rezystory MMELF 1%. Na razie jest bez potencjometru. Głośność reguluje w źródle. Drugim problemem jest natomiast to, że wzmacniacz jak na mój gust ma za duży szum. Myśląc, że to ten NE5532 tak szumi podmieniałem na chwilę na AD8066 jednak na nim też szumi. Może po prostu jestem wyczulony ale porównując do np. MxM (gdzie jest dosłownie cisza w słuchawkach) to ten szum niestety rzutuje na mój odbiór tego wzmaka. Nie mam już pomysłów i kompletnie nie wiem jak sobie z tymi problemami poradzić. Może ktoś ma jakieś pomysły?

Popraw luty - może pomóc. Spore napięcie na wyjściu biorąc pod uwagę ze to wzmacniacz na opampie. Ja mam zamontowanego OPA2107 i na wyjściu jest 0.5-1mV na każdym kanale.

Moder<> Dlaczego zdecydowałeś się na zmiane kondensatorów głównych na zasilaniu z rubicon-zl 2200uf na philipsy 4700uf,czyżby philipsy były lepsze?

Na razie ciężko mi się skupić na jakości muzyki przez ten dość wysoki poziom szumu. Dlatego w tej chwili nie pokuszę się o porównanie tych dwóch kondensatorów. Jak uporam się z problemem szumu chętnie je przetestuję.

Popraw luty - może pomóc. Spore napięcie na wyjściu biorąc pod uwagę ze to wzmacniacz na opampie. Ja mam zamontowanego OPA2107 i na wyjściu jest 0.5-1mV na każdym kanale.

Luty są ok. Ale podążając za twoją sugestia poprawiłem luty. Stałe na wyjściu bez zmiany. Problem jest w czymś innym.

Miałem podobnie. W zależności od wo napięcie było ok -60mV do ok +60mV. Teraz czekam na AD8066. "Goły" TPA dawał pojedyńcze mV.

Czy napięcie sprawdzasz na "gołym" wzmacniaczu, bez podłączonego źródła? U mnie te napięcia występują na gołym wzmacniaczu.

Udało mi się częściowo to zniwelować. Zmniejszając wartości R1 i R2. A teraz pytanie za co one odpowiadają i czy można je sobie tak bezkarnie zmienić? Wiem, że najpierw powinienem zapytać a dopiero później zmieniać :) . Ale widziałem w innym projekcie z TPA, że miały one mniejszą wartość dlatego postanowiłem to przetestować. W tej chwili z włożonym AD8066 mam na lewym kanale 0,8 mV a na prawym 1,6 mV stałej na "gołym" wzmacniaczu.

Ale dalej pozostaje problem zbyt mocnych szumów tego wzmaka. Zmieniłem wzmocnienie WO podmieniając 330R na 1K. Oczywiście jest teraz ciszej więc i szum jakby trochę mniejszy :) ale nie wiem czy zmierzam w dobrym kierunku i czy tą drogą podążać dalej aby zmniejszyć szumy do poziomu niedokuczającego ? Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły lub miał podobny problem i udało mu się go zlikwidować to poproszę o rady.

Mógłbym pewnie ustawiać źródło na dużą głośność a potencjometr wstawić na wyjście wzmacniacza i nim regulować głośność na słuchawkach co zwiększyło by poziom sygnału względem szumów i stały by się one niesłyszalne ale takie rozwiązanie chyba jest mało audiofilskie ;) ?

Tak- mierzyłem napięcia bez podłączonego źródła ale miałem potek na wejściu. Jak podgłaszałem rosło stałe na wyjściu. TPA wzmacnia nap stałe które wychodzi z WO. Ale najdziwniejsze są te szumy u Ciebie. Można sprawdzić co jest tego przyczyną. Wyjmij WO i zobacz czy "goły" TPA też szumi.

• 2 tygodnie później...

Tak- mierzyłem napięcia bez podłączonego źródła ale miałem potek na wejściu. Jak podgłaszałem rosło stałe na wyjściu. TPA wzmacnia nap stałe które wychodzi z WO. Ale najdziwniejsze są te szumy u Ciebie. Można sprawdzić co jest tego przyczyną. Wyjmij WO i zobacz czy "goły" TPA też szumi.

W końcu znalazłem chwilkę aby znów pogrzebać przy tym wzmacniaczu. Po wyjęciu WO i podpięciu się źródłem w miejscu wyjść z WO czyli przed R7, R8 szumu prawie nie ma. Jest on ledwo słyszalny (gdyby tak było z włożonym WO to już było by super). Od razu napiszę, że problemem raczej nie jest kiepskiej jakości (podróbka) WO gdyż testowałem już na 3 różnych NE5532, AD8066, AD8397 i na wszystkich jest to samo :(. A AD8066 i AD8397 używałem w innym wzmacniaczu i tam szumu nie było.

składam tego wzmaka na tpa z forumowego projekty,i chciałem zapytać jakiekondensatory 10uf będą do niego lepsze elna sylmic2 czy panasonic-fc,czy może mieszane? nie chcę aby dzwięk się zmulił a podobno panasonic fc mulą,na bg-std mnie nie stać,na zasilaniu będą rubicon-zl- 2200uf a za stabilizatorami nichicon mouse-kz

• 1 miesiąc później...

Moja budżetowa wersja wzmaka na TPA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

www.myspace.com/loszmi

W środku są niebieskie Nichicon, Elna, rezystory Dale. Potek Telefunken od mixera vintage.

Znajdę jakąś fotkę wnętrza, bo wzmak gra już u MatmaN'a.

Elektronikę lutował Dzikoosek (dzięki), ja to tylko opchałem do pudełka.

l_3630fa7f72df4114bae60323828c49ce.jpg

www.myspace.com/loszmi

Słuchałem z AKG K241 Studio

Ładne pogłosy, ładne drugie plany. Lekko ściemniony, lekko zwolniony. Bardzo przyjemny, pomimo wszystko mocno neutralny, bardzo duży zakres głośności, świetna dynamika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.myspace.com/loszmi

będę miał płytkę pod TPA według tego projektu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy ktoś ma takowy wzmacniacz na tej pcb? ciekawjestem jak gra ten wzmacniacz w stosunku do wersji z buforem wejściowym,oraz nie bardzo rozumie oznaczenia wyjścia A,B,c

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam te płytki, ale czekam na elementy. Użyję ich chyba jako dziurki w jakimś wzmaku. Zasilanie dam niestabilizowane, albo z "naszych" forumowych płytek zasilaczy ze stabilizacją.

www.myspace.com/loszmi

• 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Chcę zasilić wersję kolegi pkrecz z akumulatorów i potrzebuję układ sztucznej masy. Znalazłem trochę informacji tu:

Ukryta Zawartość

Czy któryś z zaproponowanych układów mógłbym zastosować?

A jeszcze lepiej, gdyby gdzieś można było dostać gotową płytkę takiego symetryzatora:)

Ukryta Zawartość

witam, ja kupiłem kiedyś przenośny wzmacniacz słuchawkowy na AD8397 ( MXM ) tam jest sztuczna masa też na drugim AD8397 i zasilanie z baterii 9V. Bezsens, wywaliłem sztuczną masę i dałem 2x4 akumulatorki AA z masą wyprowadzoną po środku. Można dać oczywiście małe paluszki ( AAA ) albo 2x3 ale ja lubię dość głośno słuchać więc zrobiłem j.w. Z ładowaniem też nie ma problemu można nawet ładować z gniazda zapalniczki w samochodzie.

witam, ja kupiłem kiedyś przenośny wzmacniacz słuchawkowy na AD8397 ( MXM ) tam jest sztuczna masa też na drugim AD8397 i zasilanie z baterii 9V. Bezsens, wywaliłem sztuczną masę i dałem 2x4 akumulatorki AA z masą wyprowadzoną po środku. Można dać oczywiście małe paluszki ( AAA ) albo 2x3 ale ja lubię dość głośno słuchać więc zrobiłem j.w. Z ładowaniem też nie ma problemu można nawet ładować z gniazda zapalniczki w samochodzie.

Banalnie proste.

Ale jaką masz gwarancję, że akumulatorki rozładowują się równomiernie?

nie mam z tym problemów, napięcie na wyjściu zależy bardziej od napięć na wejściach odwracającym i nieodwracającym a nie od idealnej symetrii napięć zasilania, a na wejściach masz potencjał masy więc na wyjściu nawet przy nierównym zasilaniu też powinno być zero, ale to można łatwo sprawdzić

W planie mam zasilanie właśnie dwoma akumulatorami żelowymi 12V, ale to najprostsze rozwiązanie odrzuciłem na starcie. Rzeczywiście w dokumentacji TPA6120 jest mowa o zgodności napięć obu wzmacniaczy (żeby V+ lewego i prawego były identyczne, podobnież V-), a nie pełnej symetryczności V+/V-. Chyba, że to jest tak oczywiste, że pominięto. Czyżby Ockham miał rację?

Przed TPA6120 jest jeszcze podwójny WO - tu też nie jest to tak ważne?

czy klon hed audio canamp zagra lepiej od tpa? planuje takiego zrobić tylko nie wiem czy warto,jako bufor zarówno w jednym jak i drugim zastosowane są WO,interesuje mnie bardziej miły i muzykalny dzwięk od tpa a zarazem z taką dynamiką jak TPA6120

czy klon hed audio canamp zagra lepiej od tpa? planuje takiego zrobić tylko nie wiem czy warto,jako bufor zarówno w jednym jak i drugim zastosowane są WO,interesuje mnie bardziej miły i muzykalny dzwięk od tpa a zarazem z taką dynamiką jak TPA6120

Ja nie mam dobrego słuchu, ale piszą, że TPA jest przezroczysty, a brzmienie można lekko modyfikować opampami. Przetestowałem trzy i zostałem przy OPA2604.

również mam zastosowany opa2604 i uważam że ten opa wraz z tpa gra bardzo przestrzennie i trochę łagodzi nieco za ostrą górę tpa która to daje się we znaki na senkach hd520 o podobnym dzwięku co hd600,dlatego czas zmienić wzmacniacz na coś o klasę lepszego tylko nie wiem na co i dlatego pytałem o clone heda.

ps:do wzmacniacza na tpa proponuje kondensatory- elna sylmic2 to znacznie łagodzi wysokie tony i daje świetny bas.

Jeśli ktoś byłby chętny na kompletny, uruchomiony wzmacniacz razem z transformatorem zasilającym, to ma okazję:

Ukryta Zawartość

mój ostatni post na powyższej stronie.

post-15154-0-26523700-1304513292_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.