Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy na TPA6120...

szopler

Rekomendowane odpowiedzi

Co myślicie o takich kondkach na zasilanie ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bede słuchał na słuchawkach 32Ohm - trzeba zmieniać jakieś wartości aby uzyskać mniejsze/większe wzmocnienie ??

Ukryta Zawartość

bardzo dziwne bo ja mierzyłem napięcie stałe na wyjściu i nie ma nic jest zero,mam WO LM833 gra tak nie najgorzej ale do ad8066 to nie ma nawet startu,zobaczymy jak zagra z opa2134 bo niedługo bede miał,

jeśli chodzi o kondensatory to zastanawiam sie między tymi ROE a rubicon-ZL2200uf i nie wiem które lepsze,ostatnio testowałem kondensatory na zasilaniu tpa Nichicon Mouse-BP i te kondy są bardzo dobre dynamiczne z wyrażną średnicą,tylko nie ma nigdzie pojemnośći 2200uf bo bym zakupił

Potek na wejściu,ja mam alps rk27 i pieknie wzmacniacz się reguluje dodam że nie weim jakie jest ustawione orginalne wzmocnienie wzmacniacza,ale słuchawki 300omów steruje gdzieś od połowy głośnośći więc jest ok

ja mam słuchawki 32 Om

jaką powinienem mieć wartość tego potka żeby regulacja była w miarę normalna

to znaczy żebym nie miał maxa po obrocie o 2 stopnie :)

TNX

POZDRO

ja mam potencjometr 50K i jak podpinam pchełki iriverowskie 16omów to nie mam żadnych problemów z regulacją głośnośći,jest bardzo płynna i stopniowa,więc myślę że 50k będzie najlepszym rozwiązaniem 100k to już do większych i mocniejszych konstrukcji

polecam gdzieś zakupić używanego alpsa RK-27 jest naprawde bardzo dobry o wiele lepszy i bardziej precyzyjny od zwyklego hinola:) separacja kanałów dużo lepsza,ja dałem za używany z przytopioną obudową 25zł więc jak nie jesteś estetą to proponuję przyczaić się na coś takiego bo nowe są dość drogie.

Rezystancja potencjometru wpływa przede wszystkim na obciążenie źródła. Za "głośność" w funkcji obrotu odpowiada charakterystyka potencjometru. W tym miejscu stosuje się-wersję logarytmiczną typu B. Jeśli wzmacniacz reaguje zbyt szybko-gra za głośno- w niskich ustawieniach Volume należy zmniejszyć jego wzmocnienie. W przypadku gdy gra za cicho zwiększamy wzmocnienie. W tej konkretnej aplikacji zmian można dokonać za pomocą rezystorów 1kom/1kom przy TPA lub 1kom/330 ohm prz wo.

u mnie tam wzystko dobrze reaguje a rezystory przy TPA mam 1k i 300omów szarpie bardzo dobrze,chociaż zauważyłem że jak podłącze do odtwarzacza cd to dzwięk jest mocniejszy i bardziej dynamiczny jak z pc,czyli co wstawic potencjometr 10k i wtedy bęedzie łupało?

ostatnie pytanie:ma chęć sprawdzić kondensatory nichicon-KZ bo podobno fajnie wala basem:) z tym że sa tylko pojemnośći 1000uf/50v czy taka pojemność nie będzie za mała? czy ostatecznie może być?

Pomału ustawiam najlepsza konfigurację jaka da się wydusic z tego tpa,zostaje jeszcze podmiana stabilizatorów w wewnętrznym zasilaczu z LM na LT podobno są o wiele lepsze,zielone nichicony 100uf na wyjściu zasilacza za stabilizatorami zostają, teraz jeszcze problem na co zmienic kondensatory 10uf przy tpa i wo,capxony są bardzo dobre-albo elna albo bg-std

Nichicony Kz absolutnie nie walą basem, wręcz niekiedy przeciwnie. Jak chcesz silny bas to Rubycony ZL lub takie Vishay/ROE tylko nie złote takie czernie seria EY08 chyba o ile się nie mylę.

z uwagi na to że dwóch użytkowników prosiło mnie o spis elementów do tego forumowego wzacniacza na TPA6120 pomyślałem że może komuś się przyda i zrobiłem listę częśći jakie bedą potrzebne do zlutowania:

Lista częśći do wzmacniacza TPA6120

Rezystory:

R1,R2,R3,R4,R9,R10,R11,R12,R17,R18-1k

R1,R2-47k

R5,R6-330om

R13,R14-10om

R7,R8-47om

Kondensatory:

C1,C2-56pf

C3,C4-10uf

C5,C6,C7,C8-10uf

C9,C10-2700uf

C11,C12,C13,C14-100nf

C15,C16-22uf

Przełącznik Dip-Sw 3pozycyjny

złącza rk 2pin rozstaw 3,5mm 2szt

złącze zasilania rk 3pinowe rozstaw 3,5mm

Stabilizatory L7812,L7912

Diody prostownicze 4szt(według uznania)

Poprawka:

Rezystory:

R1,R2,R3,R4,R9,R10,R11,R12,R17,R18-1k

R1,R2-47k

R5,R6-330om

R13,R14,R15,R16-10om

R7,R8-47om

Kondensatory:

C1,C2-56pf

C3,C4-10uf

C5,C6,C7,C8-10uf

C9,C10-2700uf

C11,C12,C13,C14-100nf

C15,C16-22uf

Przełącznik Dip-Sw 3pozycyjny

złącza rk 2pin rozstaw 3,5mm 2szt

złącze zasilania rk 3pinowe rozstaw 3,5mm

Stabilizatory L7812,L7912

Diody prostownicze 4szt(według uznania)

czy ktoś wie jak na tej płytce regulować wzmocnienie TPA? czy jeśli mam słuchawki 300omów to dla nich wzmacniacz gra na ponad połowie głośnośći i dlaczego prawie na takiej samej głośnośći musi być odkrecony potencjometr dla pchełek 16omów:O

Odpalilem ten wzmacniacz i gra bardzo ładnie. Używalem NE5532 i było ok, ale kiedy wstawiłem NJM4556D (wymontowany z CD SONY) zagrał dużo lepiej. Wiem ze to Opamp projektowany z myslą o wzmacniaczach słuchawkowych, ale czy w roli bufora też mgę go użyć? Nie ma wielkiego doświadczenia w dziedzinie elektroniki i nie chciałbym sobie czegoś zwalić przez niewłaściwą aplikację.

Poniżej link do datasheetu :)

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mcdenko> zauważyłem że w twoim "o mnie" widnieje między innymi słuchawkowiec na PCL86 oraz kilka zes słuchawek bayerdynamika czy jako słuchawkowiec mugł byś porównać dzwięk naszego TPa6120 do tego PCL86 jak jest z basem w obu wzmacniaczach gdzie jest bardziej sprężysty i dynamiczny? oraz lepiej kontrolowany

Witam,

Mam OTL86 i ogromny sentyment do niego, bo to moja pierwsza konstrukcja słuchawkowa. Mnie się bardzo podoba jak gra. Może być bardziej mięsisty (z kondensatorem C11) lub spokojniejszy (z odłączonym kondensatorem C11). Dźwięk z tego wzmaka daje mi dużo radości (szczególnie w konfiguracji "mięsistej

") Ma bardzo fajną barwę i przestrzeń (Często łapię się na tym, że odruchowo odwracam głowę bo wydaje mi się, że coś zagrało za mną, albo obok). Głownie podłączam do niego CAL! Kilka razy przy basowym "tąpnieciu" zdejmowałem słuchawki, żeby sprawdzić czy coś w domu nie spadło! ;)

Do TPA 6120 nie porównywałem bezpośrednio. Ot czasem słucham na tym, czasem na tym.

TPA 6120 mnie oczarował przestrzennym i rześkim - "wiosennym" dźwiękiem :). A do tego ten basior!

zapytałem o porównanie bo podobno ten otl bez przeróbek gra trochę ostro czy składałeś go zgodnie z instrukcja z audiotonu czy coś przerbialeś i napisz czy TPA nie gra sybilantami ze słuchawkami bayerdynamik bo to ważne,czasem na forum pojawija sie takie wpisy że bayery sieją sybilantami jak nie są podłączone do lampy:)

mam jeszcze pytanie: ilu z was podłacza wzmacniacz TPA do zewnętrznego zasilacza? ja mam zasilacz De-toma na diodach mur860 gra bardzo czysto i szczegółowo ale bas jest potężniejszy na zintegrowanym dlaczego?

:)

Nie zauważyłem niczego niepokojącego. Podobno NE5532 gra ostro. Miałem jako bufor w TPA6120 i wszystko było OK. A beyery grają wyśmienicie. Chociaż wolę np 990tki podłączone do Sohy, a 770 do TPA6120. TPA6120 jest wg mnie jaśniejszy i lepiej się dla mnie tutaj sprawdzają "ciemniejsze" słuchawki. Może moim sponiewieranym uszom już ew. sybilanty nie przeszkadzają, bo są poza ich zasięgiem? :)))) Bo i takiej ewentualności nie wykluczam! :)

Spotkałem się na audiotonie z opinią, że OTL PCL86 ma wyostrzoną górę i po zastosowaniu kondensatorów, pasmo się wyrównuje. Kiedy ja wlutowałem te kondensatory, to brzmienie było dla mnie nie do przyjęcia. Więc pewnie moje uszy mają już te kondensatory wlutowane! :))) A może to kwestia zasyosowanych elementów?

Do OTL PCL86 dodam jeszcze, że jak dla mnie ma ten wzmak najfajniejszą scenę 3d. Przestrzeń jest niesamowita. A kiedy przystępowałem do budowy, czytałem wielokrotnie, że ten OTL nie nadaje się w sumie do słuchania muzyki. :)))) Mnie się podoba.

Nie podejmuje się napisać, który z nich jest lepszy, czy który gra lepiej. Czasem człowiek ma ochotę na tort śmietanowy, czasem na ostre chipsy a czasem na pieczonego kurczaka! :))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.