Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz Sony CDP 950, a Sony CDP 991

wiktor3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

niestety bez możliwości odsłuchu (byłem w paru komisach w Poznaniu i nic ciekawego niemieli), ale po przeczytaniu waszych opiń i opisów oraz innych artykułów kupiłem Sony CDP 950 za przystępne pieniądze.

Od kilku dniu sobie słucham na nowo wszystkie moje płyty i mogę stwierdzić jedno (pewnie Ameryki tym nie odkryłem), że DVD i CD to inna bajka.

W dźwięku jest różnica znaczna, nie powalająca na kolana ale jest........

DVD Denon 700 za którego dałem dwa lata temu 1,5kz. wypada przy tym CD sztucznie i nienatularnie.

CD 950 gra z lepszą sceną, głębią, dynamiką, pełniejszą średnicą i natularnie otwiera to co jest zawarte na płytach. Poprostu inny świat, a wydawało mi się wcześniej pogodzę Dvdikiem jedno i drugie.

Narazie jestem zadowolony z zakupu i pójdę tym kierunkiem stopniowo będę sobie wymieniał elementy

na lepsze.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Właśnie zrobiłem "coś" z tymi kablami (w CDP227ESD). Mianowicie wyciąłem w pień, a zamiast nich dałem dość krótkie zwory. Niestety nie wiem czy to coś dało, bo jednocześnie z tym wstawiłem kwarc z Omigu (później dam dobry zegar), wymieniłem diody w zasilaniu i usunąłem boczniki na kondach wyjściowych (były fabrycznie, czego wcześniej nie zauważyłem) oraz założyłem sieciowe gniazdo IEC. Gra lepiej, ale nie sposób stwierdzić co dało wycięcie tych kabli biegnących okrężną drogą.

No i kilka fotek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100006954 1170284647_thumb.JPG

post-3550-100006955 1170284645_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wskrzesiłeś laser?

Gdzie są te boczniki na kond. wyjściowych (nr na płycie)? Zauważyłeś,że są oba filtry cyfrowe (cxd1144A i 1125)!

Znów jakieś dziwne rozwiązanie :)

Dałeś mniejsze pojemności na ich zasilaniu? Widzę,że przy DACach wlutowałeś sporo większe os-cony.

Co masz przy op-ampach? Wyglada na Panasonici FM 270uF 50V

przy opampach są BG F

które to boczniki? Nie pamiętam. Jak bedę tam wsadzał zegar to zanotuję. Ale to nie teraz jeszcze.

Laser sobie kupiłem, nie wskrzesiłem starego.

Mc Gyver mam prośbę umieśc w wolnej chwili fotki tego cd 228ESD z BB pcm58p jak to to cudo w srodku wyglada sony rzadko stosuje w swych klockach BB i to mnie ciekawi.

Fotki wnętrza CDP228ESD umieściłem w wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tym wskrzeszaniem lasera to oczywiście był żart :)

Wie ktoś do czego jest zostawiony ten drugi filtr cyfrowy?

Co do kwarców z Omigu. McGyver masz może na zbyciu jedna szt. ? Ktoś gdzieś pisał,że oni już nie ich produkują

• 2 tygodnie później...

McGyver jeszcze Ci pomarudzę.... Czy nie masz za dużo basu w 227ESD z tymi os-conami 330uF przy DACu? Czemu dałeś więcej aż o 1/3 niż oryginalnie? Może dałeś mniej przy filtrze?

Aha, czy dobrze zlokalizowałem te bocznikujące kondensatory na wyjściowych? Na zdjeciu zaznaczone są ciemniejszym czerwonym.

Czy zostawiałeś ten prostownik w cyfrówce czy też wstawiałeś diody?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź.

A jak z tym basem i os-conami 330uF, bo zastanawiam się jakiej pojemności kupić?

Co do diod to myślę wstawić w cyfrówce shottky, a w analogówce byv26c, choć ciągle czasu brakuje żeby cokolwiek zrobic :( ale napewno wywalę za Twoją poradą te boczniki

Leszek B

Pytanie: odwracales faze prawego kanalu w swoim odtwarzaczu?? Jak tak to jak to wplynelo na caloksztalt ??

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

• 2 miesiące później...

Nie należy pomijać 74HCU... bo on podaje sygnał zegara na dwie kostki TDA1541A.

Za stabilizatorami w cyfrówce dałem to co miałem. A miałem oscony. W CDP227ESD stabilizatory są tuż przy kościach TDA1541A.

Mc Gyver ---- Sygnał zegara na dwie kostki daje CDX 1144 czy się mylę - na zdjęciu widoczny jest brak dwóch kondesatorów 3300 uf ELNY na ich miejsce wstawione kondesatory z serji LXY czy to zamierzone posunięcie czy takie były pod ręką co z pytanie-------- BORYSGO 2 ----na temat odwracania fazy prawego kanału Mam prosbe o więcej informacji na temat modyfikacji CDP 227 ESD możę nowy wątek

Generalnie ten CD ma już 19 lat, więc starałem się powymieniać wszystkie kondensatory.

Odwracanie fazy jednego z kanałów występowało ponoć w CDP991, a tego nie dotykałem, więc nie wiem.

Ja jestem jak najbardziej za nowym wątkiem (albo przenieść się do mojego starego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) . W długi weekend siadłem znowu do lutownicy i 227ESD. Wczoraj miałem kolejną nockę ekperymentów. Metodą drobnych szlifów doszedłem już do bardzo obiecujących rezultatów :) a jeszcze sporo przed nim.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.