Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy - uszkodziłem wzmacniacz

Alex2

Rekomendowane odpowiedzi

Nie sądziłem, że mi się to kiedyś przytrafi, modyfikowałem już różne sprzęty typu Marantz CD67Mk2, CD6000, PM66, i zawsze efekty były poprawne co do zamiarów.

No nic, teraz sobie testuje różne zmiany w moim PM7000. Wstawiona jest podstawka w przedwzmacniaczu i zamiast NJM2114 (tak wiem, że to tylko malutki ruch w tym wzmaku) wstawiałem OPA2134, 2604, 2107, LM6172, AD825, itd., zmiany były wyraźnie słyszalne i o różnych walorach brzmieniowych (w większości pozytywnych), następny miał być OPA2132, ale niestety nie spojrzałem zbyt dokładnie jak w poprzednich scalakach na wycięcie w obudowie opampa, które powinno być od strony tyłu wzmacniacza i wstawiłem opa2132 odwrotnie w podstawkę, poszedł malutki dymek z okolic przedwzmacniacza i to był koniec odsłuchów. Cisza zupełna, wzmacniacz przestał grać na każdym źródle. Co mogło się przepalić, żaden element nie jest brązowy od przepalenia, ani pęknięty czy zniekształcony, może to tranzystorki (te 2 małe lub 2 większe na radiatorach) lub jakiś rezystor. Proszę o pomoc i ew. sugestie gdzie szukać uszkodzenia. Ew. czy ktoś by się podjął naprawy (po wysłaniu wzmacniacza i przy okazji poddał go tuningowi). Pozdrawiam i przepraszam za amatorszczyznę.

https://www.audiostereo.pl/topic/23786-pomocy-uszkodzi%C5%82em-wzmacniacz/

Uwaliłeś bezpieczniki. Takie okrągłe brązowe wlutowane w płytkę na której są tównież potki od barwy tonu (to ta na podłodze wzmacniacza). Są tanie, ale będziesz musiał zdemolo... zdemontować pół wzmacniacza żeby toto wymienić. Zamów sobie tego więcej, bo na pewno jeszcze nie raz sfajczysz. Są na Allegro u Javoreczka (a przynajmniej niedawno były).

>>> McGyver

Wielkie dzięki, sprawdzę je. Wysłałem do Ciebie maila z kilkoma fotkami wnętrz z prośbą o ich lokalizację. Czy zamiast nich mogę być inne bezpieczniki o odpowiedniej wartości stosownie zamontowane.

dym powiadasz? od bezp. to chyba nie no chyba ze rezystory zabezpieczajace idace w szereg z zasilaniem.

jakby co to wyslij do mnie lub ja w padne do ciebie z siostra szarpidruta. Ona jest chetna do nauki.

Ejjj Alex,

Zacznij od pomiaru napięć tutaj jak na zdjęciu, nawet masz wszystko opisany ile powinno być.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

A tutaj masz te "lubiące się palić" bezpieczniki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Daje schemat PRE, nie wiem czy będzie coś widać. Ewentualnie prześlę Ci na meila.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.