Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty SACD

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dobrze że podałeś te linki, przeczytaj je dokładnie, szczególnie to : "Philips 50 brings the excitement of those days back to life on 50 CD re-releases, each of which is enhanced by a sophisticated audio restoration process (96kHz, 24 bit technology) that extracts the maximum impact from the original tapes."

zwróć uwagę na dwa określenia : "CD" (a specyfikacja CD jest łatwa do znalezienia w googlach) i "sophisticated audio restoration process".

nic normalnie CD Audio,

W swoim DVD moge jeszcze przełączać w setupie aby sprawdzic płytkę

Dolby Digital out Bitstream/PCM

MPEG-2 Digital out Bitstream/PCM

DTS on/off

plus kompresja audio i odtwarzanie przy 2x scan

IMHO to LPCM (Linear Pulse Code Modulation, nieskompresowany strumien), 96kHz/24bit

Ukryta Zawartość

Pierwszy raz slysze o oficjalnych wydaniach w tym formacie (pure audio, bez obrazu).

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja oczywscie nie przechodze na razie na tzw gesty format ze wzgledu na mala dostepnosc plyt. Prawde mowiac na swoje pytanie oczekiwalem zupelnie innej odpowiedzi cos w stylu: kup sobie Samsunga czy Philipsa bo odtwarzacze gestych formatow mozna juz kupic za psie pieniadze i zabija dzwiekiem kazdego cdeka nawet powyzej 10kzl. Tymczasem MariuszJ udzielil konkretnej i rzeczowej odpowiedzi. Brzmieniowo znam Maranza SA 15 S1 i uwazam ze jst niezly aczkolwiek sporo mu brakuje do SA 11 S1 (tego ma chyba Jazz). Nie znam ani Denona ani Cayina. A szkoda. Podejrzewam ze jako zwykle odtwarzacze tez bylyby naprawde niezle - takimi na pewno byly oba Maranze. Pozdrawiam serdecznie MariuszJ.

jest troche płyt w gęstych formatach, narazie sporo klasyki nie wiem czy cie zainteresuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiscie i SA-11S1 nie otwiera nieba bram. Nalezy trzymac w ryzach ambicje dmuchania w jeden element toru - trzymajac poziom wszystkich komponentow na stalym poziomie. W realiach pomieszczenia wielofunkcyjnego, z kolumnami do 10kpln, zestaw Denona 2000AE moze byc koncem audiofilskiej drogi (nie traktujcie tego za usprawiedliwienie dla tego, ze nie nabylem sobie np. Accu DP-77, alez nie dlatego ;-). Szkoda by bylo nie posluchac na tym koncu czegos z formatu, dajacego jakas nadzieje na postep.

Co do Andrzeja: wydaje sie, ze zbyt pochopnie uwaza on ze format jest warunkiem koniecznym i wystarczajacym dobrego dzwieku. Tak niestety nie jest - przydatki, ktore nasz Privatandrzej bagatelizuje sa niestety niezwykle wazne, a ich koszt - niestety - pozostaje spory. Nie mowiac o gadzetach lechczacych meska proznosc typu metalowy pilot, 14 kg wagi czy lampki.

discomaniac71, 8 Mar 2006, 19:38

>wytlumacz jakiego odtwarzacza powinienem uzyc jako minimum zeby zaczac sie rozkoszowac gestym

>formatem i zeby brzmieniowo zabic np Lektora IV za 16.000zl - z gory dziekuje i czekam na powazna

>odpowiedz

Pytanie jest nie do konca dobrze sprecyzowane (odtwarzacz). Ale odpowiem, żeby usłyszeć różnice(zabić Lektora) musisz posłuchać dobrze ustawionego systemu wielokanałowego. Róznica jest olbrzymia, natychmiast i jednoznacznie słyszalna. Wówczas wydając mniej pieniedzy na system mch niż na extra stereo masz nową jakość której w dwóch kanałach NIGDY NIE UZYSKASZ bez względu na poniesione koszty.

pozdr

Pytanie do MariuszaJ

Co miales na mysli kiedy pisales: ,,zestaw Denona 2000AE moze byc koncem audiofilskiej drogi''. Czy sluchales tego zestawu i uwazasz ze np. jest lepszy od Marantza 15 - czy trzeba to jakos inaczej rozumiec.

pozdrawiam kaszanka7

Ps. Czy cena 9300 za Denona 2000 - jest dobra?

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Krótko mówiąc, dwie marne kolumny i takiż dwukanałowy wzmacniacz to byle co, ale jak to pomnożyć przez 3 to się nagle robi audiofilska nirwana. Proponuję jeszcze podłączyć naraz trzy odtwarzacze, to dopiero będzie cymesik. Wiesz co wolf, jestem przekonany że nigdy nie słyszałeś porządnego stereo z hiendowych klocków.

Niedawno słuchałem systemu kina domowego za jakieś 200 kzł. Koncert JMJ z orkiestrą symfoniczną, ale nie ten ze stoczni. To robiło wrażenie... przez pierwszą minutę. Potem zacząłem po kolei stwierdzać braki w barwie instrumentów i w ogólnej neutralności brzmienia , typowy dla mch bałagan przestrzenny (te same dźwięki dobiegające zewsząd) no i szczególnie irytujące, muzycy z przodu a dźwięk z tyłu.

Ja rozumiem, że efekty przestrzenne mogą być imponujące, ale dla większości audiofilów nie wyłączając mnie najważniejsza jest barwa i dynamika, bo to ma największy wpływ na wrażenie naturalności dźwięku i mnożenie liczby głośników nic tu nie da.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zbig nie sposob sie z Toba nie zgodzic. Ja takze uwazam ze gros piewcow systemow multi channel po prostu nie slyszalo naprawde dobrego dwukanalowego stereo. MariuszJ napisal ze wszystkie odtwarzacze ktore podal sa dwukanalowe. I niech tak zostanie. Geste formaty interesuja mnie tylko jako klocki posiadajace scalaki o wiekszych potencjalnych mozliwosciach oferujace wieksza ilosc szczegolow ladniejsza scene szerszy i glebszy dzwiek. Nie podalem nazwy owych formatow bo juz wiadomo ze SACD i DVD-Audio nie wejda na szersza skale ale zapewne pojawi sie za jakis czas nastepca poczciwego CD wiec dlaczego mialbym nie zapoznac sie z nowinkami technicznymi? Bzdury ktore pisze privaten o koncu formatu jakies apokaliptyczne wizje itp przynajmniej na razie mozna wsadzic sobie miedzy bajki. Tak samo pierdu pierdu o cudownym brzmieniu plastikowych swiecidelek z hipermarketu jako rzekomych killerow CD. Jak to napisal senicz: po co kupowac CD-ka za 100.000zl skoro wystarczy Philipsa 963 ktorego on ma a dzwiek bedzie lepszy:):):) Mysle ze mimo tego iz uwaza sie za znawce imc senicz tez malo slyszal...

Moze glupia uwaga. Kiedy jestesmy na koncercie np. w Sali Kongresowej to przeciez scene z muzykami mamy przed soba ich instrumenty tez raczej sa przed nami - czy to czasem nie przypomina STEREO?

Akurat jedna realizacja m.ch. zrobiła na mnie wrażenie -"Jarre in China" w DTS THX - nie czułem sztuczności przekazu m.ch. - brzmiało to to niezwykle naturalnie i wyraźcie, bałaganu nie było, ogólnie jednak 2 ch RULEZ 8), Filmy - only multichannel 8) Jednak akurat w system wolfa wierzę, bo nie ma o nic wspólnego z plastikowymi pierdziawkami z MM, jak jeszcze dokupi pięciokanałową końcówkę Primare będzie git ;-) - Zwoliński pisze w ostatnim numerze, że realizacje m.ch. zrobiły na nim wrażenie 8)

Kaszanka7:

>Co miales na mysli kiedy pisales: ,,zestaw Denona 2000AE moze byc koncem audiofilskiej drogi''. Czy

>sluchales tego zestawu i uwazasz ze np. jest lepszy od Marantza 15 - czy trzeba to jakos inaczej

>rozumiec.

Niestety, zestaw Denona znam tylko na podstawie informacji z drugiej (choc pewnej) reki. Nie wiem nic na temat porownan go do SA-15. Z tych trzech wybralem Cayina, bo jego sluchalem - bardzo mi sie podobalo, choc akurat jego wklad w tym systemie oceniam za najnizszy. 2000AE jest entuzjastycznie przyjmowany w Japonii, Niemcy rowniez bardzo go chwala, nasza prasa rowniez choc to akurat mialo by dla mnie znaczenie jedynie dla pozniejszej odsprzedazy.

Moja wypowiedz o koncu audiofilskiej drogi proponuje interpretowac tak: aby dosiegnac poziom (przeczuwalny co do Denona, jakos tam sprawdzony w przypadku Cayina) reszta - ze szczegolnym uwzglednieniem pomieszczenia odsluchowego robi sie juz albo cenowo albo - nie wiem jak to nazwac - ergonomicznie (?) nieakceptowalna. Ladowac kase w elektronike, druty (to juz zaprawde szokujace, jak dla mnie - juz nie bede mowil o czym dla mnie swiadczace, zeby nie poruszyc lawiny) przy tak kompromisowym potraktowaniu znieksztalcen efektu koncowego generowanych przez super-duet kolumny/pokoj odsluchowy to parafrazujac - jedna z najwiekszych audiofilskich glupot.

>Czy cena 9300 za Denona 2000 - jest dobra?

Za komplet DCD+PM z gwarancja? Swietna.

>Jeszcze jedno pytanie - ile dales za swoj Cayin SCD-50T

W Niemczech z full-servicem chyba circa 1800 euro. Ja sprowadzilem z Chin, z transportem wyjdzie 700 GPB lub nieco wiecej + clo i VAT. Nie moge Ci go polecic z czystym sumieniem - gra co prawda bardzo dobrze, czyta plyty chodnikowe, ale jest troche niedopracowany (za swiezy na rynku) Juz musialem dokonac w nim pewnych modyfikacji natury niesonicznej, ze sie tak wyraze. Niemcy oceniaja tego Cayina porownujac go z SA-11, Denonem DCD-SA1 i Lindermanem, oceniajac go jako bardzo dobry ale gorszy od tychze - niemniej lepszy od SA-15 i 2000AE z ktorymi, ze wzgledu na cene, porownywany byc powinien. Amerykanie pisza o sporym podobienstwie dzwieku (nawet ze wskazaniem na Cayina) do dzwieku MF Tri-Vista. Japoncom sie podoba mniej, patriotycznie nastawieni spychaja i chinszczyzne i produkcje z przyladka zauralskiego na dalsze pozycje w rankingach. Jednym z argumentow za Cayinem sa dwa niezalezne wyjscia analogowe, dajace Ci mozliwosc eksperymentow (lampy/opampy) oraz podlaczenie drugiej amplifikacji np. sluchawkowej. A ja lubie eksperymenty.

Jak sie kiedys zbiore, napisze cos w "Opiniach".

>Moze glupia uwaga. Kiedy jestesmy na koncercie np. w Sali Kongresowej to przeciez scene z muzykami mamy >przed soba ich instrumenty tez raczej sa przed nami - czy to czasem nie przypomina STEREO?

Mch sluzy (czy raczej powinno) do wykreowania Sali Kongresowej wlasnie, a nie zmianie reprodukcji i kierunkow odbioru materialu stricte muzycznego. Nuworysze techniki mch zwykle sa niezmiernie zdziwieni jak malo dzwieku wydaja z siebie kanaly tylne (nie mowie tu o realizacjach studyjnych typu bum-cyk z lewej a trzasku-trzasku od tylca). Dosc ze u mnie roznica pomiedzy dzwiekiem z dobrej plyty mch w trybie front only i mch downmix do 2.0 nie jest wcale znaczaca. Co nie oznacza ze mch skreslam. Nic nigdy nie skreslam, nie usiluje robic z siebie guru. No moze poza praca :-)))

Zbig, 9 Mar 2006, 08:43

>Krótko mówiąc, dwie marne kolumny i takiż dwukanałowy wzmacniacz to byle co, ale jak to pomnożyć

>przez 3 to się nagle robi audiofilska nirwana.

Coś w tym stylu, tylko że:

1. Nie audiofilska noirwana, tylko jakość jakiej nie uzyskasz w stereo. Doznania niemozliwe do uzyskania w dwóch kanałach.

2. Nie marne tylko średniej jakości.

> Proponuję jeszcze podłączyć naraz trzy odtwarzacze,

Raczej pięć, rozważam właśnie ten wariant.

>to dopiero będzie cymesik. Wiesz co wolf, jestem przekonany że nigdy nie słyszałeś porządnego

>stereo z hiendowych klocków.

Słuchałem. Wielokrotnie rozdziawiłem szczęke z wrażenia.

Problem polega na tym że ja nie słucham dzwięków, ja słucham muzyki. A system wielokanłowy powoduje że ta muzyka ma zwiększoną siłę oddziaływania. Odrywasz się zupełnie od rzeczywistosci. Emocje są zwielokrotnione. Nie zwracasz już uwagi na barwe, wybrzmienie. Jesteś w muzyce.

>Niedawno słuchałem systemu kina domowego za jakieś 200 kzł. Koncert JMJ z orkiestrą symfoniczną,

>ale nie ten ze stoczni. To robiło wrażenie... przez pierwszą minutę.

Hmmm DTS??? Uwierz mi różnica pomiędzy DTS-em a SACD jest większa niż pomiędzy mp3 a CD. I dodatkowo ustaienia KD nie sprawdzają się w ustawieniach SACD/DVDA mch.

=>kaszanka7

W sali kongresowej masz za plecami prestrzeń a nie próżnie i na nagraniach SACDmch to przetrzen slychać. W nagraniu sterofonicznym ten rewelacyjny koncert z sali kongresowej słuchasz przez otwarte drzwi, w mch SACD słuchasz siedzac wygodnie na sali.

pozdr

Wolf - bysmy sie dobrze zrozumieli - chyba ja i wiekszosc osob wpisujacych sie w tym temacie chetnie by posiadalo dobrej klasy sprzet Mch, a przyklad Sali Kongresowej podalem dlatego ze nie widzialem nigdzie w niej tylnich glosnikow.

"Problem polega na tym że ja nie słucham dzwięków, ja słucham muzyki."

Figura retoryczna albo po prostu ściema godna ekipy budowlanej u moich znajomych. Byłej ekipy.

" A system wielokanłowy powoduje że ta muzyka ma zwiększoną siłę oddziaływania. Odrywasz się zupełnie od rzeczywistosci. Emocje są zwielokrotnione. Nie zwracasz już uwagi na barwe, wybrzmienie. Jesteś w muzyce."

To mi wygląda na typowe objawy przedawkowania :-)

Zbig, 12 Mar 2006, 01:04

>To mi wygląda na typowe objawy przedawkowania :-)

Genius Loves Company...

Po lewej (a nie w lewym kanale) Ray Charles, po prawej (a nie w prawym kanale) jego gość, a my wszyscy w Jego prywatnym salonie. I uwierz już nie słuchasz czy i jak wybrzmiewa Jego głos, nie zwracasz uwagi na sybilanty czy nasycenie średnicy. Po prosty z zapartm tchem PATRZYSZ na niesamowity muzyczny dialog... Czegoś takiego po prostu z dwóch kanałów nie darady uzyskać. I właśnie ten efekt uczestnictwa w muzyce rekompensuje wszystkie pozostałe braki. No chyba że ważniejsze jest słuchanie sprzętu ale jak sam już kiedyś zauważyłeś to hobby ma rózne oblicza...

pozdr

Hahaha, dawno sie tak nie usmialem. Wlasnie przeczytalem w co wierzy niejaki Guzia, ktory/ktora wmawia nam cuda niewidy.

Zadziwiajace jak zwykly napis na okladce potrafi podzialac na sluchacza, haha. Coz, sila reklamy jest wielka haha

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.