Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty SACD

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

>wolf

„I uwierz już nie słuchasz czy i jak wybrzmiewa Jego głos, nie zwracasz uwagi na sybilanty czy nasycenie średnicy.”

Uwierz mi że nadal zwracam. Nawet bardziej bo dysonans przykrzejszy.

„Po prosty z zapartm tchem PATRZYSZ na niesamowity muzyczny dialog...”

Akurat ja zwykle zamykam oczy i tylko słucham...

„ I właśnie ten efekt uczestnictwa w muzyce rekompensuje wszystkie pozostałe braki.”

Komu rekompensuje temu rekompensuje. Stopień oddania rzeczywistej dynamiki i barwy w moim odczuciu BARDZIEJ zbliża do uczucia uczestnictwa w muzyce niż jakość stereofonii.

„No chyba że ważniejsze jest słuchanie sprzętu”

Ja nie wiem, k...., co to jest słuchanie sprzętu. No chyba że w przypadku odkurzacza. Nie używaj proszę tego idiotycznego argumentu, jak nie wiesz jak ktoś słucha, a jak już musisz w odpowiedzi załączać sugestie dyskredytujące, to w moim przypadku wymyśl coś ambitniejszego.

Pozdrawiam

Wolf, jak widzisz, na prawie każdym wątku pojawia się ktoś aby dorzucić łyżkę dziegciu do czyjejś beczki miodu...

Być może zainteresuje się Cię niedawny wątek na Audio Asylum pt Multi-channel SACD - an ear-opening experience. Tam również są entuzjaści oraz sceptycy, i wiele wyważonych głosów - ciekawa dyskusja na wysokim poziomie, co na tym forum nie jest niestety regułą.

Link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ogólne przemyślenia :O)bardzo mnie cieszy,że ktoś jest zwolennikiem MCh i w swoim systemie może słuchać muzyki tak jak lubi czyli wieloprzestrzennie ;o)widocznie moja percepcja jest już słabsza bo słuchanie muzyki w stereo w zupełności zaspakaja moje skromne potrzeby dżwiękowe:O)Nie lubię jak np.fortepian gra mi z tyłu głowy a kiedyś czegoś podobnego doświadczyłem podczas odsłuchów SACD ;O)

Zbig, 12 Mar 2006, 22:30

>>wolf

>>(...)to w moim przypadku wymyśl coś ambitniejszego.

Wybacz jeżeli Cie uraziłem ale jak zwykle zmuszasz mnie do niezwykle trudnej sztuki ubrania w słowa wrażeń odsłuchowych. Ponieważ nie jestem humanistą staram się oddać to przez analogie. Wiec wybacz ale jaki pisarz takie analogie, a niestety nie aspiruje do panteonu pisarzy polskich. Ot zwykły inzynier próbujący forumowiczowi opisać wrazenia odsłuchowe. Spróbuję jeszcze raz:

dla mnie (na przykładzie wcześniej wspomnianej płyty) odsłuch stereo to jak wsadzenie głowy przez okno do pokoju gdzie gra Charls. Słychać świetnie, ale jeszcze lepiej, bardziej dobitnie gdy siedze przed Charlsem czyli w SACDmch. Ale jeszcze raz wybacz Zbigu to są moje odczucia. A że takie mam to rozwijam swój system własnie pod katem poprawy brzmienia (czyli wywalam AV) poniewaz przyrost jakości (ponownie wg mnie) na każdą wydaną złotówkę jest dużo większy niż w systemie stereo.

pozdr

Pomimo, ze jestem tylko 2 kanalowy, mam podobne odczucia, ktore akustycznie slyszy wolf. Czesciowo sprowadza sie do sytuacji, w ktorych sluchamy, lub otaczamy sie muzyka. W 2 kanalach lepiej jest tak naprawde siedziec, specjalnie sie nie przemieszczac, zapalic fajke, nie siegac dalej niz po kieliszek. Kilka miesiecy mialem przyjemnosc znalezienia sie w prywatnym pomieszczeniu na przyjeciu, w obecnosci kilkunastu, moze kilkudziesieciu osob, w pomieszczeniu ze znakomicie zainstalowanym systemem wielokanalowym, ale nie do filmow, nie do KD, natomiast wylacznie do mc sacd. Moje zainteresowanie bylo o tyle wieksze, ze obecne kolumny byly identyczne do moich, natomiast bylo ich wiecej, odtwarzacz tez mi znany i ciekawie akurat niedrogi (w proporcji do pozostalych urzadzen) model marantza, sekcja wzmacniajaca i przedzwmancniacze od ML. Pomieszczenie rzedu +150m2. Jednak najbardziej istotnymi bylo przeznaczenie pomieszczenia i jego koncowy efekt w eksploatacji. Otoz pokoj jest centralnym punktem przyjec w danym domu, ma w sobie wygodne fotele wraz z niemalym asortymentem porozrzucanych siedzisk, bar, sciany sa wspaniale pokryte fornirem, w sumie nalezy sobie wyobrazic komercyjna przestrzen barowa z b. dobrego hotelu o odpowiedniej ciemnej, cieplej, klubowej atmosferze. Sadze ze efekt samej czesci naglosnienia, ktora niewatpliwie byla znacznie tansza od samego wnetrza, zostal znakomicie uzyskany, ale jako czesc skladowa w/w elementow. W towarzystwie kilkunastu rozmawiajacych gosci, ona spiewala na estradzie i czulo sie jej bezposrednia obecnosc bez wzgledu na pozycje w pokoju. Po wyjsciu wiekszosci osob z pomieszczenia, wraz ze znajomym mielismy jakiesz dziwne uczucie, ze ktoras ze scian jest zwykla atrapa i znajduje sie za nia zywy talent. Nie sadze, ze tego typu klimat bylby do zrealizowania przy pomocy 2 kanalow. Sam wlasciciel jest tez hobbysta audio, ale odsluchy odbywa przewaznie w towarzystwie, traktuje muzyke jako element spotkan towarzyskich. Bylo bardzo ciekawie.

>wolf

Nie uraziłeś, tylko zirytowałeś. Trochę. Też jestem inżynierem, ale słucham muzyki. Zdarza mi się ze zdziwieniem stwierdzić, że płyta skończyła się zupełnie nie wiem kiedy.

Pozdr

Zbig, 15 Mar 2006, 22:12

>Zdarza mi się ze zdziwieniem stwierdzić, że płyta skończyła się zupełnie nie wiem kiedy.

>

>Pozdr

:-))) Właśnie testuję "czysty" pieciokanałowy wzmacniacz. Rozumiem Cie :-)))

pozdr

Masz zdjecia. Pierwsze powazne wrazenia jak sie solidnie oslucham

Ukryta Zawartość

pozdr

Ukryta Zawartość

Wolf bez urazy, ale mysle ze wzmacniacz ktory kosztuje 5kz i napedza 5 lub 6 kanalow raczej nie jest zbyt wysokiej klasy. Jezeli juz masz zamiar w cos takiego sie bawic to moze Rotela

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

=> kaszanka 7

Niewiadomo, budowa wewnętrzna bardzo zachęcająca - potężne trafo, a tylko 5 razy 80 W/ 4 ohm, prosta audiofilska budowa bez połączeń kablowych jak w tych starych "kultowwych" Marantzach czy Grundigach ;-))) Jak gra niewiadomo, ale wygląda zachęcająco. 8 kondensatorów dookoła - wielgachne trafo w środku :)

=>Kaszanka

Powiem szczerze byłem baaaardzo sceptycznie nastawiony do tego klocka, tym bardziej że CERATEC to raczej mi się kojarzy z design-rskimi klockami a nie audiofilskimi. Jak już podłączyłem to założyłbym się o każdą kasę że w środku musi być zasilacz impulsowy (dynamika dzwieku) a jak rozkręciłem to mi kopara opadła. Podręcznikowa audiofilska budowa w środku. Nie widziałem jeszcze tak minimalistycznego wzmacniacza, a słuchając zaczynam rozumieć dlaczego audiofile cenią sobie prostotę konstrukcji. Gra zaskakująco dobrze, na 50% troche zaczyna sie grzac ale nie mam się do czego przyczepić w kwesti budowy wewnętrznej, obudowy jakości montażu. JEDNO jest pewne pomiedzy Yamaha750 wspomaganą KD269 a tym CERATECIEM jest po prostu przepaść. Inaczej tego opisać nie mogę.

pozdr

Darekk, 18 Mar 2006, 22:43

>wolf - słuchałeś Thule ia350? (elcoexim)

>Dobre opinie, duża moc (szczeg. w stereo)

Opinie są różne, ponad dwa razy droższy. Ale głowna przyczyna że dystrybutor mnie zlewa. Nie odpowiada na emaile po interwencji telefonicznej też cisza. Z koniem się kopać nie bede. Zastanawiałem się nad dzielonym Atollem ale historia podobna. Usher miał być ale jak na razie także cisza, Vincent podobnie. Cayin to jakaś fatamorgana, cisza. NAD-a nie za chamstwo z AS...

Moze chcę za dużo wydac pieniedzy??? Ja nie rozumiem polskich dystrybutorów :-/ :-(

pozdr

"pomiedzy Yamaha750 wspomaganą KD269 a tym CERATECIEM jest po prostu przepaść" - to zrozumiałe, ale koniecznym byłoby posłuchać jeszcze czegoś - wtedy byłbyś pewien, że lepiej nie można...albo i można :)

Wolf - a moze jednak zmiana podejscia do rzeczy? Moze jednak mch-procesor z preampem z jak najwyzszej polki, a koncowki na razie odkladamy do spadku po babci? Mnie by bardzo kusilo... elestycznoscia w ksztaltowaniu ostatecznego efektu, mila perspektywa powolnego dochodzenia do idealu :-)

=> wolf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a to oglądałeś ? - można conieco taniej wyszarpać :)

Ukryta Zawartość

=>mariusz

Kusi oj kusi... Nawet nie masz pojecia jak ;-) Tylko że:

1. Musi być zintegrowany, to o czym piszesz to nastepne dwa-trzy lata. A teraz zaoszczedzone pieniadze przeznaczam w adaptacje akustyczna pokoju. Coś wybrać trzeba było.

2. Zaczynam sie poważnie zastanawiać czy w "tym wyscigu technologicznym" coś mi nie zaczeło uciekać. Dlatego na razie chyba pozostane przy wzmacniaczu zintegrowanym. Tym bardziej że teraz gram na 25m2

3. Kolejny argument przeciw procesorom to nastepujaca aktualnie zmiana połaczeń cyfrowych.

=>zyzio

Tylko że w przypadku wzmacniaczy zintegrownych wyboru specjalnego nie ma :-(

pozdr

zyzio, 19 Mar 2006, 14:16

>=> wolf

>Przecież wiesz o czym myślałem ;-)))

Wiem :-))) Ale w TopHiFi we Wrocławiu (pozdrawiam serdecznie sklep). Najpierw nie opdowiedzieli na emajla. Pózniej nie zadzwonili po moim telefonie. Ba pojechałem do nich. Umówiłem się już twarzą w twarz.... I do dzisiaj nie zadzwonili :-( Nie wiem może strajk okupacyjny lub głodowy z mojej strony zmusiłby ich do jakiejś aktywnosci?

pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.