Skocz do zawartości
IGNORED

USB -> SPDIF interface do PC

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegos czasu mecze NOS DACa Petera Daniela podpietego do PC :) podpietego przez interface USB -> SPDIF na ukladzie PCM2906 swiatlowodem dookola pokoju :) pod koniec przejscie ze swiatla na sygnal elektryczny, cyfrowe trafo i do NOS DACa - musze powiedziec ze to jest dopiero to :) taka konfiguracja dala dzwiek lepszy od najlepiej wykonanej PCM2702. Po pierwsze zniknely kable od kompa do wzmacniacza, a mam ponad 10m wiec troche tego bylo i w miejscu kabli pojawil sie cieniutki swiatlowod dookola pokoju :) a po drugie mam teraz jednego DACa zbednego :) Jezeli ktos slucha duzo muzyki z kompa i chce miec najlepsza jakosc dzwieku to goraco polecam takie rozwiazanie jako nastepny krok po PCM2702 :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3138-100008073 1170282915_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23817-usb-spdif-interface-do-pc/

Dobrze, ze sie tym zajales Chumi ;) Taki interfejs jest planowany jako rozszerzenie do DAC Petera - temat byl juz poruszany na DIYAudio.com. Ze swojej strony chcialem jeszcze wyciagnac z PCM2706 I2S oraz SPI dla PCM2707.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Veteran ~ ciekawy ten schemat z PCM2706 - mnie zawsze odstraszala ta kwadratowa obudowa :) nie mam takich przejsciowek :( na cywilizowany DIP :) ale jak bede mial wiecej wolnego czasu to napewno tez pomecze PCM2707 :) Mysle ze to bylo by naprawde swietne rozwiazanie do NOS DACa :) Odpadl by problem zakupu drogiej jak by nie bylo kostki CS8412 Crystala. Myslalem tez ze fajnym rozwiazaniem bylo by zaprojektowanie plytki na ktorej mozna by polorzyc i jedna i druga kostke w zaleznosci od tego do czego chcemy miec DACa podlaczonego ??? sam byl bym pewnie chetny na taka plytke :) ... kurcze musze sie sam wziazs wreszcie za rysowanie plytek a nie tylko lutowanie ...

nowmar audioholik ~ staram sie nie klasyfikowac tak sprzetu ze cos jest o kilka klas lepsze od czegos :) ale gra fajnie, slucham godzinami bez zmeczenia i nic mnie nie drazni a to juz bardzo duzo - coz ... teoretycznie gra to jak NOS DAC Petera z napedem CD ;) a wierze ze przy zadbaniu o dobre zasilanie mozna z takiego ukladu wypchnac naprawde czyste dane :) i powinno byc wtedy jak NOS DAC Petera z dobrym napedem - a takich testow odsluchowych znajdziesz duzo na forum :)

systex ~ musial bym schemat narysowac :( przewaznie tak lutuje a uklad powstaje w glowie i przenosi sie odrazu do swiata rzeczywistego :) bez schematu ... czasami jakies szybkie obliczenia na kalkulatorze :) ale jak tylko bedzie schemat to wsadze - postaram sie zeby to bylo jak najszybciej :)

Pomiedzy PCM2706 a 7 sa niewielkie roznice i tutaj mozna je stosowac zamiennie. Mnie interesuje nozliwosc wykorzystania zarowno SPDiF jak i I2S (zlacze krawedziowe do dalszej rozbudowy). Podoba mi sie to rozwiazanie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No bardzo ciekawa propozycja, polaczenie PCM z DAC na TDA1543, wyglada fajnie i jest to najbardziej uniwersalny DAC jaki widzialem, mozna podlaczyc zarowno Transport jak i komputer, ciekwe tylko jak to brzmi?

Co prawda jeszcze nie posiadam zadnego DAC-a, dopiero sie przymierzam do NOS-a, ale to rozwiazanie jest jak najbardziej uniwersalne.

Swoja droga zastanawiam sie czy istnieje mozliwosc prostego zmontowania dwoch lub trzech wejsc S/PDIF w takim wlasnie NOS DAC-u? czy wyastarczy zastosowac taki przelacznik jak w torze analogowym?

ChUmI

Dzięki!To może inaczej zapytam.Czy przy tej karcie połączonej z NOS-DACem Petera Audigy 2 albo np.Envy HT

wypadają blado?Wnioskuję,że dzwięk tej kombinacji jest bardzo audiofilski,jeśli piszesz,że gra jak NOS z dobrym

napędem.Pozdr.

nowmar audioholik ~ Jak gra sam NOS DAC Petera poczytaj w watku o nim :) jak gra z PCM2906 moge Ci powiedziec ze ja czuje czasem niewielkie roznice w dzwieku. Gdy uzywam NOS DACa z odtwarzaczem CD jako napedem to czasem na dobrze wydanych plytach wydaje mi sie ze scena jest bardziej poukladana i wysokie bardziej jakby lekko graja, maja wiecej powietrza ale na wielu plytach poprostu nie slysze roznicy :( wiec sam ocen jak niewielka ta roznica jest w rzeczywistosci - oczywiscie odnosze to do mojego zestawu: odtwarzacz Sony DVP-NS900V -> GainClone -> ELAC 207.2 Jet. Na lepszym zestawie moze wyszlo by cos wiecej :)

nowmar audioholik ~ o sorry, chyba troche nie na temat wyszedl wpis :) to byly roznice pomiedzy NOS DACem Petera z CD jako napedem i z PCM2906 :) Jezeli chodzi o Sound Blastera to lepiej mnie nie pytaj bo mam o nim jak najgorsze zdanie :( ... jakies 2 lata temu mialem Extigy - przez kilka miesiecy. Dla mnie to totalna klapa. Niewiem jak gra Audigy lub inne nowsze produkty SB bo nigdy nie slyszalem. Zewnetrzny SB Extigy USB mial niby osobne zasilanie, 24bity i dekoder surround oraz tysiace wodotryskow ... ale dzwiek byl porazkowy, u mnie gral strasznie sucho i ostro, znacznie gorzej niz PCM2702 - po prostu juz go nie mam :) Ale nie twierdze ze SB robi jedynie zle produkty. Do dzisiaj u mojej siostry gra moj stary SB AWE 64 'Gold' z bardzo dobrze dopracowanym torem analogowym - to najlepsza wewnetrzna karta jaka malem w tamtych czasach :) Dlatego pamietajac o tym 'Goldzie' wiem ze panowie z Creative moga od czasu do czasu czyms ciekawym nas zaskoczyc :)

ChUmI;Wielkie dzięki

Chodziło mi o to czy dżwięk z tych kostek może być lepszy niż z dobrego AC97.Wiem,że z kodekami bywa różnie.

Słyszałem różne dzwiękówki,nie tylko Creative'a,i wiem,że nawet dwa Live'y to mogą być brzmieniowo całkiem

inne karty.Ceny i kwestia zdobycia PCM(przylutowanego) są dość wysokie i zastanawiałem się czy nie wystarczyłoby podpiąć np SB Live przez wyjścieS/PDIF do NOS-a aby uzyskać taki efekt jak Twój?

Ktoś tu na forum napisał nawet,że lepiej dać sobie spokój z dostępnymi obecnie dzwiękówkami bo PCM2702

gra dużo lepiej.No i teraz nie wiem.Obecnie mam Live 5.1 i jego dzwięk jest poprawny ale zbyt matowy.Wiem,że

można lepiej.Może jakiś tuning.Pozdrawiam.

nowmar audioholik, 15 Sty 2006, 11:04

Ceny i kwestia zdobycia PCM(przylutowanego) są dość wysokie.

>Ktoś tu na forum napisał nawet,że lepiej dać sobie spokój z dostępnymi obecnie dzwiękówkami bo

>PCM2702

PCmki tanio kupisz na Allegro, poszukaj też w dziale ogłoszeń na Foru, ew. zwróc się do Szoplera (PCM i PCB). Te układy można dostać już za 15zł.

Też uważam zę taka karta bije wszytko co jest dostępne na rynku za rozsądne pieniądze. Jesli chcesz mieć dodatkowo możliwośc nagrywania i we/wy cyfrowe zainteresuj się np. PCM2906, z tym że jest jakiś problem ze sterownikiem ASIO i te dodatkowe funkcje nie są za bardzo obsługiwane. Odtwarzanie działa normalnie.

Tuning karty SB to dość trudna sprawa, wszytko montowane powierzchniowo, kondensatory prawie nie do wylutowania. Próbowałem ale nadal nie było efektów. Przede wszytkim brak ekranowania i zasilanie z PC nie umożliwiły wyeliminowania szumów i zgrzytów od pracującego HDD. Ale coś może jeszcze zrobię - wymienię opampy na inne.

Dzięki Molibden>>

Wygląda na to,że aby z PC mieć dobry dzwięk trzeba mieć zewnętrzną kartę.Jakbyś wymieniał te opy to napisz coś o tym.Przelutowywanie elementów powierzchniowych to "teksańska masakra..."dla płytek,a wogóle wymiana

czegokolwiek na kartach komputerowych jest skomplikowana a elementy bierne często wołają o pomstę do

nieba.Lutowania SMD się nie podejmę bez sprzętu i umiejętności i zostawię tego Live'a w spokoju,nie gra zle

dopiero pózniejsze grały kaszaniasto.Dzięki za podpowiedzi ten PCM2906 byłby dla mnie.Pozdr.

Zrobiłem takie wejście USB/SPDIF w swoim DACu (prototyp) - według aplikacji podstawowej z PDFa PCM2906 - działał od razu, nic specjalnie nie trzeba kombinować (chyba żeby coś poprawić).

• 1 miesiąc później...

Jako ze stary interface USB->SPDIF z poczatku watku sprawdza sie znakomicie i syganl SPDIF z ukladow BB jest naprawde bardzo dobry postanowilem rozbudowac troche uklad. Wlasciwie bedzie to taka finalna wersje ktora bedzie dawala zarowno SPDIF jak i I2S ktory moze sie porzydac do podlaczenia bezposrednio roznych kostek DAC do PC :) Na szybko machnalem schemat i teraz w miare wolnego czasu bede sie przymierzal do zrobienia plytki :) Jezeli macie jakies sugestie do schematu to chetnie poslucham :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

ChUmI-> Gratuluję, super płytka. Teraz wiem po co Ci była biblioteka gniazda USB;)

Jakby ktoś chciał pobawić się PCM2706, a nie ma jak się do niego dobrać przez tą obudowę, a z tej super płytki nie zrobiłoby się jakieś "forumowe" zamówienie, to jest coś takiego:

Ukryta Zawartość

Kiedyś to złożyłem i dosyć senowne, SPDIF (optyczny) tam jest, natomist linie I2S są wykorzystane do przycisków: Play, Pause, Stop, Prev, Next, Vol+, Vol-, Mute (też swoją drogą fajna sprawa - działa we wszystkich programach do odtwarzania czegokolwiek). Właśnie czytam notę żeby się zorientować jak to się wybiera między tym, a I2S.

Ukryta Zawartość

No i niby wszystko jasne: FSEL-0 I2S, FSEL-1 przyciski. Tylko mnie coś dziwi, czemu oni mają w tym I2S jeszcze linię SYSCLK. Nie czytałem jakiejś specyfikacji tego standardu, ale tak praktycznie to zawsze było: DATA, LRCK, BCK, a oni jeszcze jakiś dodatkowy zegar. Nawet go nie ma na wykresie przebiegów czasowych - tam są tylko te "normalne" linie. Ktoś wie co to za zegar, może tam po prostu 12MHz dali?

Ten zegar to raczej synchroniczna wielokrotność częstotliwości próbkowania, np x256, x384,x512, x768. Niektóre przetworniki mają wejście zegara, inne wykorzystują własny wewnętrzny lub zewnętrzny oscylator.

A no właśnie! Przecież to musi być to, choroba mnie męczy i słabo kojarzę;) Tylko ciekawe który to mnożnik. Ale robi się coraz ciekawiej, bo myślałem o urzyciu tego do testowania przetwornika na AD1955, zanim kupię jakiś CD z I2S, a tu się okazuje że się przyda zanim jeszcze znajdę dobry generator do tego DACa.

ChUmI, 10 Mar 2006, 22:12

>Jako ze stary interface USB->SPDIF z poczatku watku sprawdza sie znakomicie i syganl SPDIF z

>ukladow BB jest naprawde bardzo dobry postanowilem rozbudowac troche uklad. Wlasciwie bedzie to taka

>finalna wersje ktora bedzie dawala zarowno SPDIF jak i I2S ktory moze sie porzydac do podlaczenia

>bezposrednio roznych kostek DAC do PC :) Na szybko machnalem schemat i teraz w miare wolnego czasu

>bede sie przymierzal do zrobienia plytki :) Jezeli macie jakies sugestie do schematu to chetnie

Sugestie i pytania - czy twoja aplikacja zakłada własne zasilanie w 5 V i 3.3V?

Jeśli ma to być "audiofilski" receiver/converter USB->I2S to musi być zasilany samodzielnie. Próbowałem już wszystkiego od BB2706/2707, CM108 i różne kart USB i zasze coś było nie tak w stosunku do CD. (oceniam to jako naleciałości z PC. Czyściej mi "gra" SPDIF z coaxa z karty RME digi 32.

CM108 testował Veteran i miał te same zastrzeżenia. Jest potencjał ale trzeba oczyścić zasilanie. Lepszy zegar 12 MHz (Tent) podobno daje na granicy słyszalności i autosugestii w aplikacji BB2707....

Dowiedziałem się od jednego użytkownika bardzo "egzotycznego" DACA (TwinDAC+) że obecna wersja z reclokingiem 100 MHz jest o niebo lepsza (USB->SPDIF->multibit DAC z wyjściem transformatorowym bez OPA). Może tędy droga?

Jestem również baardzo zainteresowny transferem audio z kompa do DACa.... Od dawna...

~Ryszard_wpl

Troche poprawilem zasilanie w wolnej chwili - o nieeebo lepiej ;) Doloze wyjscie I2S i SPDiF i jezeli sam nie sprawdze to odesle do zabawy Tobie.

CM108 to ciekawy, chociaz mocno budzetowy uklad scalony (Tajwanskie zalozenie - duzo i tanio). Posiada DAC, ADC, wyjscie I2S oraz SPDiF. DAC wyglada na oversampling, ale glowy sobie nie dam uciac.

Sporo ciekawych informacji mozna znalezc tutaj:

Ukryta Zawartość

jezeli pomiary prowadzone byly na karcie zasilanej bezposrednio z portu USB to jest szansa, ze po niewielkich przerobkach bedzie lepiej.

Ciekawe duskusje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fajna pomiarowka ;)

Ryszard_wpl, cos dla Ciebie ;)

-> Wyglada na to, ze obecnie jednym z lepszych rozwiazan jezeli chodzi o wykorzystanie portu USB w audio jest TUSB3200 z rdzeniem (kompatybilnym) 8052:

Ukryta Zawartość

Jeszcze dokumentacja do CM108, gdyby ktos chcial sie pobawic:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

veteran, 11 Kwi 2006, 23:10

>~Ryszard_wpl

>Troche poprawilem zasilanie w wolnej chwili - o nieeebo lepiej ;) Doloze wyjscie I2S i SPDiF i

>jezeli sam nie sprawdze to odesle do zabawy Tobie.

Przecież wyjścia Spdif i I2S już są podpięte ;-) - Nie niszcz mojej mikroskopowej roboty. BB przy tym to kolos!

TAS3200 widziałem na jednej "budżetowej" karcie - nie pamiętam nazwy ale jest przeźroczysto-mleczna i wielkości Dużego pendriva.

• 4 tygodnie później...

Witam:) Mam taką prośbe. Czy nie dało by się do tego układu dorobić również wejść, zarówno toslink jak i coax? Gdyby dało rade to zrobić, to wyszła by bardzo fajna przystawka audio do komputera. Można by zrzucać z DAT-ów, odtwarzaczy CD dane bez poważniejszych strat na dysk. Co o tym sądzicie? POZDRAWIAM:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.