Skocz do zawartości
IGNORED

poskladaj sam wzmak napedzany 12V

Harvi

Rekomendowane odpowiedzi

Chce zamontowac w samochodzie sub'a. W gre wchodzi DLS 8'' z pojedyncza cewka. Mam wiec prosbe, podajcie linki do schematow wzmacniacza ktory bylby wstanie napedzic taki glosnik lub opcjonalnie symetryzatora ktory podlaczylbym do ''tylow'' w radiu i mial oba kanaly zmostkowane.

Niechodzi mi o jakies starszne lupanie, nie mam szerokiego karku ani nawet dresow, muzyka ma grac w tle.

https://www.audiostereo.pl/topic/23842-poskladaj-sam-wzmak-napedzany-12v/

rzuc okiem na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mam cos podobnego (na nic innego mnie w tej chwili nie stac) i nawet jakos dziala. Ale musisz spelnic kilka warunkow:

- male auto (hatchback, na pewno nie sedan)

- stosunkowo malo efektywne glosniki glowne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

==> AlexE

Dzieki za link, faktycznie konstrukcja jest bardzo prosta.

Nie wiem tylko czy spelanim warunki, glosniki przednie maja skutecznosc 94 dB a samochod to citroen jumper :)

Moze ktos jeszcze ma jakis schemat wzmaka zasilanego na 12 V

witam

zrobiłem kiedys tego tda 1562 i co moge o nim powiedziec to nedza !!!brak kontroli nad głosnikiem,szybko sie przesterowuje .do subwoofera samochodowego jak chcesz zrobic wzmacniacz to bez przetwornicy pwn podwyzszającej napecie NIEPODCHODZ!!! wzmak niemusi miec duzej mocy wystarczy przetwornica 12/2x30 do tego lm3886 jeden i ognia :) ładnie napedza subwoofer bez problemu i zejscie jest pożądne

taka jest moja rada !

pozdrawiam

Święta racja z przetwornicą, to najlepsze rozwiązanie. Co do TDA1562Q - nie przeczę, że układ jest nienadzwyczajny, ale jeśli chodzi o prostotę to bije wszystko inne na łeb. Aby działał lepiej wystarczy dać dwa razy większe pojemności w pompie ładunkowej niż podaje aplikacja. Polepsza się mu wtedy pasmo od dołu, poza tym trzeba uważać, żeby go nie przesterować za niskimi częstotliwościami (np. odciąć go poniżej 30Hz). Na tym układzie zrobiłem "samochodową integrę" (końcówka, preamp, regulacje, wej. róznicowe) w obudowie od radia samochodowego. Z dwiema elipsami w półce daje rade dużo lepiej niż jakiekolwiek oszukane "high power 4x52W" znane z radii samochodwych.

rafo>

Chciałem kiedyś wypróbować właśnie powstający subwoofer (głośnik 4 ohm śr. 25 cm o dość niskiej skuteczności), podłączając go do wzmacniacza na 3886. Porażka!

Sądzę, że ten układ, by dobrze działał, potrzebuje obciążenia 8 ohm (chyba, że taki głośnik trafi do suba samochodowego to będzie OK).

Do suba tylko końcówka dyskretna, i to najlepiej wysokoprądowa!

Daje sobie spokoj ze skladaniem koncowki mocy. Widze, ze wzmaki bez przetwornicy maja jednak ograniczenia. Kupie jakas uzywke na allegro za 200 pln sa juz calkiem znosne klocki i to w ladnej obudowie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.