Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-Ject 1 Expression II vs. Debut SE

thoughtcrime

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich uczestników forum,

"znalazłem" Was przez przypadek poszukując informacji dotyczących gramofonów i już po pobieżnej lekturze wpisów na forum zorientowałem się że dobrze trafiłem tzn. jesteście ludźmi którzy z pewnością będą w stanie mi pomóc.

Przestudiowałem wiele wątków ale nie odnalazłem takiego który jednoznacznie odpowiadałby na nurtujący mnie problem.

Zatem do konkretów. Postanowiłem "sprawić" sobie gramofon analogowy (pierwszy w mojej karierze że tak powiem audiofilskiej) i prawdę mówiąc nie wiem co wybrać. Budżet jak to zwykle bywa ograniczony jest, a oczekiwania spore. Zdecydowałem się już właściwie na firmę Pro-Ject ale waham się między modelami z tematu tj. Expression II i Debut SE. Zastanawiam się mianowicie, czy różnica w ich cenach oddaje różnicę w jakości dźwięku (miałem kiedyś okazję pracować w sklepie ze sprzętem audio - niestety nie zetknąłęm się wtedy z analogiem :( - i z doświadczenia wiem że nie zawsze tak jest).

Gramofon mam zamiar podłączyć do swojego wzmacniacza, który to szczęśliwie jest wyposażony w wejście phono (jest to Marantz PM 66 KI) i tu drugie pytanie : czy przy tej klasie sprzętu jest sens inwestować później w preamp czy"mój" wbudowany da radę?

https://www.audiostereo.pl/topic/23871-pro-ject-1-expression-ii-vs-debut-se/
  • Redaktorzy

Wkładka preinstalowana w Debut (OM5) jest bardzo słaba. Jeśli w Expression jest lepsza, bierz go. Jak nie to też, i wymień wkładkę na coś lepszego.

Dzięki za głos jozwa maryn. Z tego co wyczytałem to w Expression II jest wkładka K4 ponoć lepsza od tej z Debuta. Czy ona na początek wystarczy? Chciałbym jeszcze "dopytać" o preamp. Czy mój wbudowany w Marantza będzie OK? (Gdzieś na stronie brytyjskiego What Hi Fi znalazłem informację że jest całkiem w porządku ale nie wiem jak to się ma do rzeczywistości) Dzięki za pomoc

• Redaktorzy

K4 na pewno będzie lepsza od OM5, to jest jakaś Grado firmowana dla ProJecta. Preamp gramofonowy na pewno na początek wystarczy, a potem ewentualnie się rozejrzysz za lepszym, jeśli ci będzie mało, jeść w końcu nie woła.

Właśnie "wracam" ze strony firmy Voice dystrybutora Pro-Ject w Polsce i zastanawia mnie jedna rzecz. W opisie gramofonu Xpression II który mam zamiar nabyć napisano, że jest on fabrycznie wyposażony we wkładkę K-4/At95e. Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale mam wrażenie, że można wybrać między dwoma wkładkami - K4 Projecta i At95e firmy Audiotechnica. Jeśli mam rację, to która z nich jest warta grzechu? Bardzo proszę o pomoc ponieważ jutro chciałem zamawiać i nie jestem pewien co :)

Zależy jaki dźwięk lubisz. Grado gra bardzo "ciepło" i miękko, wysokie nie są uwypuklone i natarczywe - ja akurat to lubię.

AT jest bardziej agresywna w wysokich tonach i nie ma już tego "ciepełka" co Grado.

Takie są moje oddczucia.

No to całe moje plany szlag jasny trafił :( Byłem dzisiaj zamówić gramofon i okazało się, że nowa dostawa Xpression II nie jest już wyposażona firmowo we wkładkę K4; do wyboru pozostaje At95e Audiotechnica lub Ortofon OM10. Rozmawiałem z dystrybutorem i dostałem informację, że mogą mi założyć K4 ale muszę dopłacić i cena całości wzrasta z 1590 na 1770. Czy ta dopłata ma sens? Właściwie to ta wkładka K4 to był wybór poparty lekturą forum i stron w internecie, ale jakoś się już oswoiłem z myślą o jej zakupie. Czy charakter jej brzmienia (K4) uzasadniałby podniesienie ceny?

Szukam i szukam i znaleźć nie mogę. Oczy mi już od tego czytania łzawią. Czy Ortofon OM 10 i Grado Prestige Black (czyli to K4 Projecta) to wkładki podobnej klasy a tylko o odmiennym charakterze brzmienia, czy może jedna z nich przewyższa czymś drugą? Będę bardzo wdzięczny za jakieś głosy.

• Redaktorzy

Ta damm! Papamek, złota myśl! Oczywiście, w tym momencie można kupić dwójkę Goldringa z ramnieniem Regi i wkładką 1006. Eleganckie rozwiązanie. Nie twierdzę, że to MUSI być lepsze, ale to jednak solidny pewniak, a wkładkę można upgrade'ować w przyszłości przez samą wymianę igieł.

Dziękuję za głosy. Prawdę mówiąc myślę o Xpression Projecta ponieważ mam okazję "wyciągnąć" go w dobrej cenie (znajomy sprzedawca da mam nadzieję upust) tak więc od ceny katalogowej będę mógł chyba zejść w dół. Jeżeli uparcie zostałbym przy opcji Project to w co go "wyposażyć" na początek?

Dziękuje lenin, w takim razie czego mam się trzymać na początek? K4 czy OM10? Przyznam, że wolałbym żeby była to jedna z tych dwóch ponieważ obie to wkładki MM a taki preamp ma wbudowany mój wzmacniacz.

Napisze tak. OM 10 dla mnie to porazka. Dzwiek jakby zza zaslony, chociaz moze niektorym sie podobac. Malo szczegolow, bas zlany chociaz wcale go nie jest malo. Wysokie tony sa, ale zlane w jednolita sciane. Zmienilem toto na 540 i tez sie zawiodlem. Tej wkladce z kolei brak dynamiki jak na wkladke za prawie 600zl. Niby wszystko jest, ale w dzwieku caly czas sie czegos szuka. Obecnie uzywam wysokopoziomowej wkladki mc denona dl-110 i ten dzwiek mi bardzo odpowiada. Jest wprawdzie mocno techniczny, ale dokladny jak sklapel. Wszystko poukladane, jak ma byc bas to jest bas, jak ma grac milutko to gra milutko. Bardzo dokladnie uklada instumenty na scenie. Chociaz niektorzy mowia, ze jej brzmienie za bardzo przypomina odtwarzacz cd. Minie sie tam podoba.

Witam.

Po przeczytaniu opisu asterix'a i lenin'a wybrałbym K4 (za ciepełko). Mam obecnie OM5 i moja opinia o niej jest podobna do opisu OM10 (wpis asterix'a). Czyli przeskok z OM5 na OM10 jest tylko przeskokiem cenowym.

Skoro piszesz, że możesz jeszcze coś utargować na samym gramofonie, to w rozliczeniu

zestawu (gramofon + wkładka droższa) zapłacisz cenę jak za tańszy zestaw.

Powodzenia.

• 1 miesiąc później...

Mam pytanie. Czy gramofon pro- jecta debut ze wzbudowanym przedwzmacniaczem jest dobrym rozwiązaniem, czy lepszym wyjściem jest wersja bez i wtedy podłączenie do wzmacniacza (wejścia phono)?

pozdro

• 1 rok później...

Jest nowy TT Pro-Jecta. Ma akrylowy talerz i - opcjonalnie - wkładkę AT 95 E:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jest też nowy przedstawiciel Thorensa ( z pełną ofertą) ,łodzki Best:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.