Skocz do zawartości
IGNORED

Nie smieciowe Hi - Fi (marantz i Usher)

Mystery

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystich

Na wstepie chcialem zaznaczyc, ze moja wiedza o Audio jest niewielka, ale wszystko idzie w dobra strone:]

Czytalem wiele archiwalnych tematow z tego forum, ale jednak dalej sa kwestie ktorych nie jestem pewien.

Zaczne moze tak... planuje kupic za jakis czas wzmacniacz marantz PM4001 oraz do tego monitory Usher S-520.

Kupie to w ciemno (tzn nie odslucham wczesniej tego zestawu) z dwoch powodow:

- Ushery w Rzeszowie sa z tego co sie orientuje calkowicie niedostepne

- Nie ufam swoim uszom:). Do tej pory mialem do czynienia jedynie ze slabymi sprzetami, nie mam wyrobionego sluchu jeszcze i jestem czlowiekiem wychowanym w epoce "mega double bass" itp... Boje sie, ze spodoba mi sie jakis badziew ktory bedzie mial potezny bass a pozniej w domu sie okaze, ze jest to sprzet bardzo meczocy i sluchanie go po 10 min jest watpliwa przyjemnoscia. Dlatego wybralem taki zestaw (poza oczywiscie przynami ekonomicznymi) bo: o marantz 4001 w "Audio" napisali bardzo pozytywna recenzje tego sprzetu (wiem, ze to bardzo lamerskie decydowac sie na zakup wzmacniacza na podstawie jakiego tam artykulu, ale tak jak mowie narazie nie jestem wyrobiony wiec dla mnie na poczatek taki sprzet pewnie bedzie idealny). O Usherach S - 520 wszedzie jest glosno, nie dosc ze maja rewelacyjne recenzje to jeszcze uzytownicy tego forum wypowiadali sie o tych monitorach pozytywnie.

Chcialbym jednak wczesniej zadac kilka pytan (aby bylo latwiej Wam na nie odpowiadac ponumeruje je:)

1. Marantz 4001 ma moc 30W dla glosnikow 8 omowych, zas glosniki Ushera maja 50W, wiec czy nie okaze sie, ze wzmacniacz jest za slaby? Albo co gorsza "spali" mi glosniki? Chodzi mi o to, zeby ten wzmacniacz idealnie sie nadawal do glosnikow, zeby nie bylo ostrzezen typu "no wzmacniacz ok, ale nie sluchaj dluzej niz przez godzine glosnej muzyki bo Ci spali glosniki" itp. Chce miec zestaw taki zebym sie o nic nie musial martwic, ze teraz moze byc za duzo W teraz ma malo itp.

2 Czy do tego wzmacniacza mozna podpiac Subwoofer? Chce zaznaczyc, ze przeczytalem ten arytul:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie jestem pewny czy dobrze zrozumialem, ale chyba dalo by sie podlaczyc: "Polaczenie subwoofera z wejsciem High-Level do wyjsc glosnikowych wzmacniacza stereo -> wariant (E)" - jednak tak jak mowie pewnosci nie mam czy dobrze zrozumialem:/

3. Takie zabawne jeszcze pytanie mam... jak sie powinno czytac marantz? tak jak sie pisze?:)

Zaznaczam, ze chce kupic sprzet nowy (nie mam zaufania do uzywanego). Pokoj w ktorym bede sluchal muzyki to 12m2 wiec 50W glosniki powinny mi wystarczyc w zupelnosci? Ewentualnie mam troszke watpliwosci jezeli chodzi o wzmacniacz - mozna kupic cos nowego w tej cenie ale lepszego od tego marantza? Bo Ushery s-520 to mi chyba nikt z glowy nie wybije :) Ma ktos moze jakies przemyslenia od siebie jakies rady dla poczatkujacego?

Za wszelkie uwagi i opinie bede bardzo wdzieczny

Aha

Marantz PM4001 kosztuje 1299zl

Usher S-520 - okolo 1300zl za pare

To tak jakby ktos mial jakies lepsze typy od moich w podobnej cenie:)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/23904-nie-smieciowe-hi-fi-marantz-i-usher/

Taka drobna rada co do marantzów, unikaj wszelkich marantzów z okresu kiedy supercope(później superscope/sony) trzymało łapki na marantzie.

Sprzęty z tego okresu mają z marantzem wyłącznie wspólną nazwę...

Co do wymowy nazwy Marantz, to trzeba by się zastanowić jakiego (orginalnie) pochodzenia była rodzina złożyciela firmy, który nazywał się bodaj Soul Marantz (bądź co bądź firma powstała w stanach zjebnoczonych, więc...)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jesli juz to na Marantzu... Gosc nazywal sie Saul Marantz i byl Zydem to po 2 a po 3 wlascicielem Marantza byl do niedawna Philips obecnie firma ma wspolna polityke z Denonem.

PM 4001 to bardzo kiepski wzmak. Co do Usherow - mysle ze to dobry wybor choc posluchalbym AA Dione - dobrze graja ze wzmakami Marantza.

Qr !!! Międlicie człowiekowi w głowie,że aż łeb boli bez kaca ! Człowiek pyta o konkretne modele,dobrze zrecenzowane w prasie. Tak, bierz tego Marantza i Ushery.

A przy okazji dla kolegow chwalących się erudycją:

Gościu nazywał się Saul a nie Soul ,który to od wczoraj gra mi w duszy (patrz wątek)

Wymowa : maranc (w U$ maeraenc)

W latach 70-tych szefem technicznym był niejaki Paul Tuschinsky

Zdaje się od połowy lat siedemdziesiątych (pierwszej?), do czasów philipsa (sony przy okazji jakiś rozliczeń związanych z formatem CD odsprzedało).

Jak coś poszukam u siebie dokładniejszych danych (może nawet ze spisem modeli).

Usher - owszem, marantz - również, ale na pewno nie ten model. Sprzedałem niedawno za mniejsze pieniądze PM8000 (różnica klas). Za tą kwotę można kupić coś znacznie lepszego.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

zildjian o ile dobrze widze napisalem to wczesniej:):):)

nie wiem o jakim okresie pisze Lt_Bri ale wiem ze Marantz z lat 70-tych i pierwszej polowy 80-tych gra bardzo dobrze...

Niektórym podobał się niedrogi wzmacniacz firmy Reloop - wrzuć tę nazwę w wyszukiwarkę na forum. Reloop jest też stosunkowo łatwo dotępny, choć raczej poza siecią typowych sklepów RTV. Marantz jest bardzo ładnym przedmiotem, ale jak gra, to nie wiem.

W cenie nowego najtańszego Marantza można byłoby kupić używany wzmacniacz - albo lepszy model o naprawdę niewielkim "przebiegu", albo całkiem przyzwoite starsze urządzenie. Jeśli masz w tym względzie opory - zamiast allegro itp. korzystaj raczej ze stron ogłoszenia na portalach gazet o tematyce hi-fi, lub nawet z ogłoszeń na tym forum. Audiofile-melomani bardzo kochają swoje zabawki i dbają o nie. Jeśli będziesz miał pytania o konkretny sprzęt - zapytaj.

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi:)

Jak widze opinie na temat wzmacniacza marantza nie sa pochlebne...

Ten wzmacniacz jest stosunkowo nowy wiec nie wiem czy Wam sie przypadkiem nie pomylilo i pisaliscie o PM 4000? bo to jest PM 4001 ?:)

Zestaw planuje kupic dopiero w kwietniu (sorry, ze juz w styczniu na forum sie pytam, ale spac po nocach nie moge;). Zatem Usherki widze, ze zachwalane sa przez wszystkich, nad wzmacniaczem sie do tego czasu zastanowie... moze rzeczywiscie kupie cos uzywanego? Boje sie uzywanej elektorniki bo jak mi sie cos zepsuje to nie ma szanse zebym to naprawil... no i to moje pierwsze w zyciu Hi Fi wiec fajnie bylo by miec wszystko od nowosci:). Pomysle jeszcze nad tym wzmacniaczem i pewnie za te kilka miechow bede sie Was pytal o wzmacniacz do tych Usherow.

Mam jeszcze do Was jedno WAZNE pytanie:)

Moze mi ktos wytlumaczyc jak to jest z ta moca wzmacniaczy? Bo np czytalem tutaj jak piszecie, ze wzmacniacz stereo za 1000zl bije na glowe amplituner kina domowego za 1500zl. Taki denon czy yamaha do KD maja cos kolo 105W na kanal, zas ten marantz za 1300 (PM 4001) ma 30W? Huh nie potrafie tego zrozumiec:)

Jeszcze ostatnie pytanie, ktore jest dla mnie SUPER WAZNE:)

Jak to jest z tymi wzmacniaczami, zeby je dopasowac do glosnikow? Pod wzgledem mocy? Jak to jest, ze jeden wzmacniacz moze spalic glosniki a inny nie, kiedy wzmacniacz jest za slaby lub za mocny do jakis glosnikow? jest jakas tabelka?:)

Narazie czytalem to :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ale poza tym, ze powinienem podlaczyc wlasciwy wzmacniacz do wlasciwego cd i wlasciwych kolumn to mi to nic nie powiedzialo, bo dalej nie wiem jaki wzmacniacz jest wlasciwy dla jakich kolumn jaki cd jest wlasciwy do wzmacniacza itp. Przyznaje, ze mam obawy wielkie, ze kupie wzmacniacz i te glosniki i bede sobie sluchal glosno muzyki i nagle "sru" i po glosnikach... dlatego chcialbym na ten temat dowiedziec sie jak najwiecej jest to mozliwe:)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

O Marantzach wiele Ci nei powiem, sam dopiero co kupiłem ampli stereo SR1041 i nei wiem jak gra, jescze nei doszedł. Kupiłem go w ciemno, bo to model robiony tylko na rynek japoński.

Co do kolumn Usher S-520

Tez sie na nie napaliłem i to strasznie, cena stosunkowo niska za tak opisywany sprzęt.

Mam zamiar kupić jakieś monitorki i ostatnio słuchałem kilku propozycji.

Usher wypadł naprawdę nie najlepiej, może nie tyle źle, co spodziewalem sie więcej.

Nie imponują niczym poza pasmem os górnej średnicy do dolnej góry, bas bardzo szybko się gasił, nie pozostawial w pomiesczeniu po sobie śladu, po prostu go brakowało.

Być może na moja negatywną ocenę wpłynęły następujące czynniki:

- pomiesczenie odsłuchowe było za duże (18m^2)

- wzmacniacz za słaby (CAYIN i cd tej ze firmy, modeli nie podam bo nie pasjonuje mnie tak drogi sprzęt)

- kolumny były nie wygrzane (wygrzewane juz sporo czasu, a przed moją wizytą bite 4 godzinki grały)

- razem ze mna był znajomy który słuch ma czuły i to bardzo

Proponuję odsłuchać czegoś innego jeśli tylko sie da (ja polecił bym Infinity Beta20)

Na marginesie

bardzo dobry krótki kawałek oceniajacy nie tyle dynamikę, ale ilosć i jakosć niskiego basu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W praktyce do Usherów czy innych monitorków tego typu możesz podłączyć zarówno wzmacniacz o mocy 25W na kanał jak i 100W na kanał. Grając zbyt głośno prędzej zniszczysz sobie słuch niż kolumny. Cyferkami radziłbym się na razie nie bardzo przejmować.

Witam

ja moge z czystym sumieniem polecic male Usherki - dla mnie graja rewelacyjnie poz jedna sprawa - Bass. tego zeczywiscie brakuje szczegolnie niskiego ale reszta dla mnie super w tej cenie. Powiem tak chcialem kupic B&W 603S3 - wlasciwie juz bylem zdecydowany to zrobic. Ale po odluchaniu tych Usherkow dalem sobie spokoj. Dla mnie te Ushery zagraly lepiej niz Bowersy (wlasciwie to bylem lekko zaszokowany jakoscia dzwieku w TEJ CENIE). Tych malych usherow tez nie kupilem ale skierowalem sie w drozsze modele taj firmy i ostatecznie zdecydowalem sie na X-718 ale to juz inna klasa cenowa.

Szczeze Ci powiem ze dokladnie nie wiem jaki byl metraz odsluchowy pokoju ale napewno nie mniej niz 20m2. Dla mnie reszta zakresu jest ok!!!. Jak na tak male kolumienki to i tak bylem pod wrazeniem jakosci i ilosci basu. Ale mimo wszystko dla mnie bylo za malo i oczywiscie dysponowalem funduszami zeby kupic cos lepszego. Ale gdybym mial tylko taka kwote do dyspozycji z pewnoscia bym je kupil nawet kosztem nieskiego bassu. moim zdaniem w tej klasie cenowej HIT.

• 1 rok później...

Witaj Mystery. a więc tak jeżeli już się zdecydujesz na tego marantza to, znalazłem sklep, w którym kosztuje troche mniej a mianowicie 999 zł podaje linka :

Ukryta Zawartość

I zgadzam sie z przedmówcami na temat reelopa, też zebrał same pochwały a i cena mała za nowy podaje linka gdzie możesz go nabyć za 799 zł :http://www.djs.com.pl/index.php?go=pok&id=237&kat=9&podkat=37&from=tow&PHPSESSID=f786409ed87581f6bea5199ccd6d892a

Mam nadzieje że troche pomogłem. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

jesli marantz to duzy wzm duzej mocy i chyba jakis dosc stary. Moze z 10lat. Schamatologia od tamtego czasu nieiele sie zminila podobnie i tranzystory wiec lapanie sie za nowoczesne moze sie okazac pomylka. Co do usherow to duza pomylka jakosci. Dretwe granie. A recenzje? no coz kazdy musi z czegos zyc. usher tylko wyglada tak jak powazne glosniki ale gra..................... wlasciwie to mozna kupic takiego ushera i wymienic w nim glosniki. W tej cenia stolarz nie zrobi paczek. A glosniki na allegro.

Witaj poczatkujacy

na wstepie powiem ci ze musisz napisac czego oczekujesz od dzwieku to znaczy czego szukasz co lubisz...???

Musisz troche bardziej sprecycowac swoje oczekiwania pozwoli to troche zawezyc spekrum poszukiwan!!!

To jest bardzo wazne bo kady tutaj forumowicz (prawie) ma swoje preferecje dokonal juz swojego wyboru i jest zadowolony i bedzie tobie wciskal to co sam ma a przy okazji zkrytykuje kolege ktory juz sie wypowiedzial i lubi co innego

Wiec te wypowiedzi na twiom temacie beda wygladaly mniej wiecej tak:

1) Ja polecam Ushery i Rotela

2) Rotel to kicha nie kupoj go ja mam Marantza i jest super

3)Nie kupoj Marantza to jest kicha i rptel tez kup Denona

4) kup paradigm Usher to kicha....

5)..........

tak bedzie w nieskonczonosc nawet jesli wiekszosc poprze ci w kupowaniu Usherow bo to jest naprawde dobry produkt to nie znaczy ze tobie sie spodoba bo zalezy jakiej muzyki sluchasz no i pomieszczeniu

Bo jesli nie masz audiofilskich zapedow sluchasz glownie Techno i hip-hopu lubisz duzo basu -to zupelnie zmienia postac zeczy wtedy taki forumowicz jak jest obeznany w sprzecie powiedzmy pooleci ci np. "Paradigm" a nie Ushery ze wzgledu na to ze beda lepiej pasowac do tego co sluchasz..

To bardzo proste !!! Pomoze ci to uniknac mieszania ci w glowie no jezeli nie masz opcji posluchania roznych zestawow to w sumie sam nie wiesz czego oczekiwac czy czego sie spodziewac to na pewno utrudnia sprawe ale postaraj sie zastanowic na czym ci najbardziej zalezy no i czego sluchasz?

Pozdrawiam i zycze powodzenia

"Co do usherow to duza pomylka jakosci. Dretwe granie. A recenzje? no coz kazdy musi

>z czegos zyc. usher tylko wyglada tak jak powazne glosniki ale gra...... wlasciwie to

>mozna kupic takiego ushera i wymienic w nim glosniki. W tej cenia stolarz nie zrobi paczek. A

>glosniki na allegro."

Senicz wybacz kolego ale jak Cię czytam w tym i innych wątkach zastanawiam się czy Cię razem z Villas nie powinni zamknąć. Wygacz ale robisz chwilami wrażenie niezrównoważonego psychicznie. Rozpanoszyłeś się na tym forum jak zaraza, na każdy temat masz coś do powiedzenia, głupio czy mądrze nieważne - ważne, że klepiesz.

Teraz wiem dlaczego na innych forach dostałeś dożywotnio bana. Nie kuś i tu losu kolego ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.