Skocz do zawartości
IGNORED

Ciekawa zwrotnica w Tannoy R1

konri

Rekomendowane odpowiedzi

Stało się, otworzyłem moje Tannoyki R1.

chciałem zobaczyć (jak zapewnia prospekt producenta) komponenty podwyższonej jakości w zwrotnicy :).

Niestety zawiodłem się bardzo. Nic tu ciekawego nie ma oprócz tego autotransformatora w torze głosnika wysokotonowego i "wspaniałej" cewki filtru dolnoprzepustowego krytykowanej już w innych wątkach o Tannoyach.

Autotransormator jest elementem dla mnie dyskusyjnym, jakość tego komponentu pozostawia wiele do życzenia, element ten jest jednoczenie cewką filtru górnoprzepustowego drugiego rzędu na dodatek ma rdzeń.

Czy rzeczywiście jest to lepsze rozwiązanie od rezystora czy może zwykły chwyt reklamowy?

Czy moglibyście mi wytłumaczyć czemu producent zastosował taki transformator w zwrotnicy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23969-ciekawa-zwrotnica-w-tannoy-r1/

A ja tu nie widzę żadnego autotransformatora! Tylko cewki dla sekcji niskio i wysoktonowej, obie rdzeniowe, rezytor tłumika gł. wysokotonowego i w kompensacji impedancji woofera i kondensatory w filtrze LPF, HPF i korekcji impedancji.

Tzn. kondensatory są 2. coś źle policzyłem :D. Znaczy w torze wysokotonoym nie ma kondensatora? To taki układ jest RL, bardzo ciekawy, jak w patent w Sonusach, filtr HP I rz. bez kondensatora. O to chodziło chyba Autorowi wątku?

Gdzieś na forum w jakimś wątku o Tannoyach M1 jest schemat zwrotnicy do nich mojego projektu. Ponieważ R1 mają dokładnie te same przetworniki i taką samą (tylko ładniej wykończoną) skrzynkę, to można tamta zwrotnicę wykorzystać również do upgradu R1.

>Molibden

W sekcji wysokotonowego jest kondensator 4,7 uF a ten "autotransformator" nazwałem tak gdyż tak podaje Tannoy. W torze wysokotonowca nie ma rezystora szeregowo jest równolegle.

>McGyver

Widziałem twój schemat do M1 jednak pozostaje przy teraźniejszej zwrotnicy, mam tylko zamiar wymienić niektóre rzeczy na lepsze, tzn cewki dla midwoofera i kondensatory dla kopułki oraz całe okablowanie.

Dla pełniejszego obrazu zamieszczam schemat (narysowany przez amatora) więc wybaczcie.

Ten element zwany przezemnie "autotransformatorem" ma 3 punkty lutownicze, czyli tak jakby pomiedzy dwoma punktami była cewka filtru gornoprzepustowego, a trzeci punkt był wyjsciem na + głosnika.

Ukryta Zawartość

post-4946-100007713 1170283447_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam jeszce raz wysokotonowy filtr, źle umiejscowiłem rezystor

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>konri, 22 Sty 2006, 22:25

Połączenia wewnątrz autotransformatora wyglądają zapewne tak, jak na obrazku poniżej, czerwony punkty to te trzy wyprowadzenia. Też czytałem materiały wychwalajace takie rozwiązanie zwrotnicy. W/g mnie jedynym pozytywnym aspektem jest izolacja wysokotonowca od wyjścia wzmacniacza, znacznym minusem jest fakt, że przy zwarciu całości przez niską impedancję wzmaka mamy równoległy układ rezonansowy(ze względu na za pewne sporą indukcyjność cewki aututransformatora działający w okolicach środka). Co prawda jego dobroć jest zmniejszana przez rezystor, ale to i tak może dawać górkę, lub dołek na charakterystyce. Spróbowałbym jednak zmienic to na bardziej konwencjonalny filtr, ale to juz trochę zabawy i pomiarów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>maszto, 22 Sty 2006, 22:52

Dzieki za cenne informacje, teraz mam o wiele szersze pojęcie.

Robiłem już testy tego głośnika na "konwencjonalnym" filtrze II rzędu, jednak gra niezbyt przyjemnie, ostro.

Ten pierwotny daje bardzo poprawne i selektywne brzmienie wg mnie.

>McGyver, 22 Sty 2006, 23:19

Być może masz racje, wykorzystałem kondensator 4,7 uF i cewke bez rdzenia 0,35mH, brzmienie było jednostajne, ostre.

Oczywiście i tak było to całkiem niezłe brzmienie i gdybym nie słyszał jak to gra pierwotnie pewnie bym nie narzekał.

Typ kondensatora foliowego aż tak wielkiej różncy nie zrobi, przede wszytkim winny będzie zły podział pasma albo za duża efektywność wysokotonowca ktory może wymagać tłumienia lub inna zwrotnica, np. zmiana stromości filtrów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.