Skocz do zawartości
IGNORED

Na pohybel antykablarzom-kable Tara Labs

Mart2M

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj stalem sie szczesliwym (nawet bardzo) wlascicielem kabli glosnikowych Tara Labs Helix Prism 6 i postanowilem podzielic sie wrazeniami z odsluchu systemu po zainstalowaniu nowego nabytku. Zaznaczam, ze nigdy nie bylem kablosceptykiem, zawsze staralem sie starannie dobierac przewody tak, aby wspoltworzyly z pozostalymi elementami harmonijna calosc, roznice zawsze byly dla mnie wyraznie slyszalne, jakkolwiek generalnie zgadzalem sie z opinia najpowszechniej chyba wyrazana na tym forum, ze owszem, kabel cos tam wnosi, zmienia, ale przyrost jakosci dzwieku jest niewielki, a powazna zmiana charakteru zestawu - wrecz niemozliwa. Wpialem Tara Labs i....... coz za niespodzianka. Przede wszystkim dzwiek sie OTWORZYL - przestrzen jest doskonala, wysokie tony barwne i dzwieczne (na ile stary NAD na to pozwala hihihi), jednoczesnie caly spektakl muzyczny rozgrywa sie z niespotykana wrecz lekkoscia i swoboda. Wszsytko odbywa sie naturalnie, zywo, dzwiecznie i po prostu bardzo bardzo przyjemnie :-)

Moja konkluzja jest taka: kable porafia wniesc BARDZO DUZO do chakteru brzmienia systemu. W bledzie sa Ci, ktorzy sadza, ze jest to bardzo malo istotny element, ktorego dobor mozna pozostawic przypadkowi. Niech mnie drzwi scisna, jesli Krell czy Levinson zagra gladkimi dzwiecznymi wysokimi i holograficzna przestrzenia po podlaczeniu zwyklych drutow :-) Nie bede dyskutowal o slepych testach. Jesli ktos jest ciekawy, zapraszam do mnie na odsluch, hihihi

Aaaaa.... Tytul tematu jest z przymruzeniem oka ;-) Nie chcialbym, aby ten watek wywolal cala mase bluzgow...

Pozdrawiam.

Po prostu widzisz te piękne, nowe kabelki i fascynacja nimi fałszuje prawdziwe doznania słuchowe. Zamiast tkwić w błędzie lepiej zrób ślepy test. Wtedy stwierdzisz, że nie warto było nabijać kasy kablarzom-szarlatanom. Sam robiłem wiele slepych testów kabli i zapraszałem na nie "audiofilów". Bardzo ich denerwowało, że nie mogli rozróżnić drutów telefonicznych od jakiegoś Real Cable i Siltecha wcale nie najtańszego. Podkreslam, że byli bardzo zdenerwowani, próbowali zwalac winę na akustykę pomieszczenia itp...

Takich pieknych nowych kabelkow mialem w ostatnim okresie u siebie kilka, faktycznie z nimi nie zaryzykowalbym slepych testow. Niektore byly bardzo piekne: bajeranckie koszulki, piekna konfekcja. Jak wytlumaczysz fakt, ze slysze teraz na dobrze mi znanych plytach szczegoly, ktorych wczenisej NIE bylo?? Autosugestia???

Morven, 23 Sty 2006, 21:30

>Jak wytlumaczysz fakt, ze slysze teraz na dobrze mi znanych plytach szczegoly, ktorych wczenisej NIE

>bylo?? Autosugestia???

Raczej głucha pała :)))

Krzylo po prostu posłuchaj a pozniej sie wypowiadaj - powtarzaniem wytartych sloganów furory na żadnym forum nie zrobisz. A jeżeli drut telefoniczny gra u Ciebie jak Siltechy to wyrzuc sprzet jaki posiadasz i kup jakiegos bum-boxa - bedzie grał dla Ciebie dokładnie tak samo, a bedziesz mogl sie chociaz lampkami pochwalic.

Moje zdanie jest taki ... nie przekonasz sie dopuki nie spróbujesz ... ja nie byłem sceptyczny co do "grania kabli", ale gdy przeszedłem z jakiegoś gównianego Klotza na moje DIY, plecionke ze sreberek w teflonie to poprostu 5s znanego mi kawałka i kosmiczna różnica ... wyły to IC... natomiast jestem zdania, że czym pułap przewodów rośnie, tym różnice są coraz mniejsze, aż wchodzi sięna sfere "grania inaczej" czyli dany kable nie gra gorzej ...on gra inaczej ... i wszystko zaczyna od gustu zależec i od posiadanych funduszy,

Te ślepe testy robiłem w studiu odsłuchowym( dobrze odizolowanym ) jednego z gdańskich sklepów Euro na sprzęcie jaki tam był ( kilka lat temu najlepsze były w ofercie jakieś Jamo Concerty 11, sprzęt Onkyo Integra i Sony Es. Dodatkowo znajomi "audiofile" przynosili swój sprzęcik, kable i płyty). Zamykalismy się w studiu i porównywalismy różne rzeczy. Kable te tańsze to może nie były telefoniczne tylko jakieś technokable 1.5mm2, odcinki po ok.5m i grały wg naszej oceny IDENTYCZNIE jak pożyczone Siltechy z domieszką złota( chyba tak, ale symbolu nie pamiętam) o dł. 2m. Były jeszcze jakieś Transparenty i parę innych wynalazków.

Być może do usłyszenia różnic w kablach potrzeba lepszych kolumn niż te Jamo, ale tylko takie badziewie było pod reką, a kumple przecież nie będą wozić swoich kolumn.

Moja opinia wynika właśnie z tych testów.

Morven, 23 Sty 2006, 21:41

Nie wiem co słychać na Technicsie i nawet nie wiem co to jest toslink.

Ale patrzę w opis Twojego sprzętu i też tam widzę "g..." klasy Technicsa ;)

No, ale wcześniej były i inne kabelki... A zresztą nie rozwijam wątku bo i tak to do niczego nie prowadzi :-) Jednak faktycznie uważam, że z kabelkami to trzeba w granicach rozsądku :-)

>Qubrick

Ty jesteś kablolog czy antykalolog ?

Przed chwilą przyznałeś się w sąsiednim wątku że nawet słyszysz różnicę między dwoma podróbkowymi Monsterami

z bazaru :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O! Tu się nie zgodzę. Kiedyś też tak myślałem. Wyobraź sobie, że np. Zmora łączy budżetowy sprzęt lampowy okablowaniem za parę tysięcy złotych. Czasem kabel potrafi zdziałać cuda.

no to stary wpadles , spirala wydatkow , wzmacniacz , kolumny , listwy , kondycjonery , kable sieciowe , ..... bezpieczniki zlote ,

nieorzespane noce , pusty portfel , przyjaciele znikna , dluga broda Ci urosnie ,

zastanow sie , zastanow ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.