Skocz do zawartości
IGNORED

PIONEER PDR-05 USZKODZENIE

Lord

Rekomendowane odpowiedzi

Jedziem dalej ...

Na bocznicę lub PW ?

Znalazłem fotkę jak mniej więcej powinny być poustawiane potki .

Jednak nie mogę znaleźć opisu którym co się robi.

Ale w kilku PDR-05 jakie miałem ustawienia te były niemal identyczne.

Jednak najpierw kondek od pamięci a jak chcesz ruszyć te potki to najpierw zmierz omomierzem jak są ustawione i zapisz.

muda44> ten sprzęt romka to pdr04 nie 05. Pełna instrukcja jest na sieci wraz z dokładną procedurą regulacji.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

romekjagoda > jeśli przyciśniesz na pilocie przycisk stop i przytrzymasz go ok. 10sekund to co się wyświetli?

Sprawdzę w domu dziś wieczorem i dam znać jutro, odczytałem Twoją wiadomość dopiero teraz.

Nie

Jeśli właściciel Pionka poda kod błędu .... będzie wiadomo z grubsza co :)

Ale

Nie będę mu kazał rozlutowywać całego pionka :)

Nie naprawiam pionków CD (i nie tylko) powód jest prosty części są prawie nie dostępne a jeśli już to w cenach totalnie odstraszających (DSV)

Kiedyś naprawiłem dwa w miarę nowe amplitunery, ponieważ właściciele tak chcieli ale części sprowadzane z DSV :) kosztowały krocie :) (cos w okolicy cena całego /2)

Podam kod błędu jutro rano najpóźniej.

To, że lasery do pdr-04 i 05 są niedostępne jest mi dobrze wiadome. Chciałbym tylko potwierdzić, czy faktycznie padł laser, czy może to inny błąd.

Dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc i porady.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gdyby się z laserem coś stało to z odtwarzaniem też byłyby problemy.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Na jakich płytach nagrywasz ?

Spróbuj Maxell XLII , oczywiście do AUDIO . Zobacz też czy kond od podtrzymania pamięci nie wylał a najlepiej od razu go wymień bo to najczęstsza usterka w tych nagrywarkach.

Muda, nagrywam na TDK

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oczywiście audio.

Też juz zastanawiałem się, czy to nie płyty, ale po sprawdzeniu 6-7 z dwóch różnych pudełek założyłem, że to nagrywarka... tym bardziej po tym jak znalazłem w kieszeni odwrotnie włożoną płytę.

Na bocznicę lub PW ?

Znalazłem fotkę jak mniej więcej powinny być poustawiane potki .

Jednak nie mogę znaleźć opisu którym co się robi.

Ale w kilku PDR-05 jakie miałem ustawienia te były niemal identyczne.

Jednak najpierw kondek od pamięci a jak chcesz ruszyć te potki to najpierw zmierz omomierzem jak są ustawione i zapisz.

Dzięki. Tyle, ze mnie to by trzeba łopatologicznie wskazać który to kond od pamięci ;/ Sorry, wiem, że to denerwujące jak musicie gadać z elektronicznym bałwanem.

muda44> ten sprzęt romka to pdr04 nie 05. Pełna instrukcja jest na sieci wraz z dokładną procedurą regulacji.

Sprawdzę tą instrukcję ale na domowym kompie, bo na pracowym nie mogę jej ściągnąć (antywiry, etc.).

Na obronę wklejki od Mudy: pdr05 to tylko nieco bogasza wersja pdr04. Różnica jest w możliwości regulowania poziomu sygnału analogowego (chyba tyle, nie wiem czy tor odtwarzania też nie został poprawiony).

Więc na chłopski rozum jest szansa, że topologia i architektura jest wspólna dla obu.

Gdyby się z laserem coś stało to z odtwarzaniem też byłyby problemy.

To jest bardzo optymistyczna uwaga! Zapaliłeś światełko nadziei.

Sprawdzę błąd, a potem jakby mi ktoś wskazał ten kond od pamięci to byłoby super.

Ukryta Zawartość

Topologia czy architektura może być nawet identyczna, nie o to mi chodziło kiedy wskazywałem na to że chodzi o model 04. Różnica zasadnicza tkwi w tym, że instrukcja serwisowa która jest na sieci do 05 jest szczątkowa, a do 04 pełna ponad 100 stron.

to daj link do tego manualsa ...

Serwisówki też znaleźć nie potrafisz? Podpowiem Ci jak. Należy wpisać w google frazę ''pioneer pdr04 service manual''. Następnie kliknąć w pierwszy link od góry. Dalej chyba dasz radę, jak nie to pisz.

Ty stern daj se już sianka

Robisz straszną piaskownicę

Znalezione

Ukryta Zawartość

tez się zasugerowałem tematem i jechałem i szukałem 05 :)

Ukryta Zawartość

Ty stern daj se już sianka

Bardzo chętnie przystanę na tę propozycję pod warunkiem jednak że przestaniesz wypisywać bzdury. Co Ty na to?

Kalibracja jak wszystkich analogowych serv jest trudna i bez wiedzy i sprzętu ...

Romek dobra rada jeśli nie masz do czynienia z elektroniką sensowniej jak dasz sobie siana

Owszem proste przeczyszczenie etc tak

Naprawa nie

Możesz sprawdzić co najwyżej ten kod błędu ...

Masz CD ciesz się bo może się to tak skończyć ze przestaniesz mieć i CD ...

a nie kręć tymi potkami to droga dla zawodowców :)

Zaraz Stern zacznie wypisywać jakies inwokacje (tylko wierszem proszę)

Ale mam lamerskie pytanie do MURD-y jakie jest powiązanie podtrzymania pamięci - SuperCap -> a funkcjonowanie - nagrywanie płyt. Pytam bo widzę ze masz do czynienia z tymi PDR-kami

W tym manualsie jest pełna instrukcja kalibracji :) ale to droga przez mękę :)

Zaraz Stern zacznie wypisywać jakies inwokacje

Nieee, tylko wtedy jak bzdury napiszesz

Nie w tym rzecz. Jak napiszesz bzdury to wprowadzasz tym samym w błąd innych i aby uniemożliwić Ci wprowadzanie innych w błąd będę zawsze reagował ilekroć zauważę że pisząc bzdury wprowadzasz innych w błąd, bez względu na to czy jesteś tym zachwycony czy nie. To czy w błędzie sam pozostaniesz czy nie, nie obchodzi mnie za bardzo

Jezli te nowe czarne TDK to lipa jest. Te sprzed nastu lat tez trafiaja sie wadliwe.

Zanim cokolwiek ruszysz kup te Maxelki. To to samo co te Sony premium tylko z inna nazwa i znacznie tansze.

Kond od podtrzymania pamieci jest w układzie kalibracji do nagrywania . Jest z prawej strony na dole pod gorna płyta. Kosztuje grosze a jak mocno wyleje to nagrywarka do smietnika.

A wcześniej na tych TDK nagrywał ?

PS Całe szczęście ze Stern czuwa ...:) wiec każdy mój błąd zostanie wychwycony zanalizowany i wypunktowany. W sumie mi to pasi o ile będzie to w miarę prawdziwe

Panowie dziekuje bardzo za odezwe. Mi leczenie mine spowodowane bylo pracy oczywiscie.

Sprawdzilem wlasnie Kodak bledu: wyskakuje dd

Sprawy ze jeszcze inne polystyrene jesli uda mi sie je kupic. Niestety dotychczas moglam kupic tylko te Tdk I okazjonalnie Sony. Obecnie od miesiecy widze tylko Tdk. Wiem ze to chlam bo tragically mi sie juz uszkofzone ale nigdy seria 6-7pod rzad.

Przeprazam za literowki ale pisze ze srajpoda ktory do pisania zupelnie sie nie nadaje. Szalu dostaje.

Niestety w serwisowce nie znajduje opisu kodow Bledow wiec nie wiem jak rozkodowac to dd.

Moja PDR-05 i dwie poprzednie nie lubiły się z innymi płytami jak te Maxelki i wspomniane SONY .

I czasem coś się wysypywało .

Muda, może być coś na rzeczy! Bo wczoraj już zgłupiałem. Postanowiłem po napisaniu posta sprawdzić dalsze płyty z tego opakowania TDK które mam (a właściwie z dwóch). I co? - ano na którejś z kolei nagrało bez wyrzucania błędu. Opcje są więc dwie:

1) albo parszywa partia płyt od TDK;

2) albo laser się faktycznie kończy i kaprysi.

W każdym bądź razie dziś spróbuję jeszcze coś nagrać i w drodze do domu kupić może jakies inne płyty, choć jak pisałem bedzie to trudne, bo innych w 2 dużych sklepach audio nie widziałem. Totalna wiocha...

Autorze, moja rada.

Kup oscyloskop albo najlepiej dwa, generator i wymień koniecznie te dwa lasery ( :D)

Teraz poważnie, jedyne co mogę podpowiedzieć Ci w tym temacie to nie słuchaj AudioST ;)

Muda, może być coś na rzeczy! Bo wczoraj już zgłupiałem. Postanowiłem po napisaniu posta sprawdzić dalsze płyty z tego opakowania TDK które mam (a właściwie z dwóch). I co? - ano na którejś z kolei nagrało bez wyrzucania błędu. Opcje są więc dwie:

1) albo parszywa partia płyt od TDK;

2) albo laser się faktycznie kończy i kaprysi.

Przecież już pisałem że z tymi nowymi płytami CDR AUDIO są problemy a próbowałem wszystkie .

Kupuję te :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Autorze, moja rada.

Kup oscyloskop albo najlepiej dwa, generator i wymień koniecznie te dwa lasery ( :D)

Teraz poważnie, jedyne co mogę podpowiedzieć Ci w tym temacie to nie słuchaj AudioST ;)

A tam kupować będę. Se zbuduję ;)

Przecież już pisałem że z tymi nowymi płytami CDR AUDIO są problemy a próbowałem wszystkie .

Kupuję te :

Ukryta Zawartość

Jak będę w PL kupię ich więcej na zapas, bo te TDK faktycznie już nie pierwszy raz się wysypały (ale wcześniej były to pojedyncze sztuki).

Nic, jeśli będzie nagrywać dalej, to ok (mam taką nadzieję).

Dziękuję wszystkim za porady i pomoc i przepraszam trochę za zawracanie gitary, ale i tak to co napisaliście komuś może się przydać.

Ukryta Zawartość

Tomek naprawia Pionka :) jak się nie mylę i jak na razie Kupa dymu jest z tego "naprawiania"

Oto jego rada

Chłopak ci może jedynie doradzić jak spowodować pożar w sprzęcie.

Pominę ten drobinutki fakt że nie ma pojęcia o elektronice

Na podstawie info od S..A wylutowywaną wszystko jak leci i następnie wlutowują :)

Nie rób tego ten CD-ek tego nie przeżyje ....

Ta kupa dymu jest w twojej głowie jedynie. Twoje wpisy mówią same za siebie. Błazen jesteś zwykły.

Muda, ten kond na 100% nie był wymieniany, bo mam nagrywarkę od nowości. To jest ten od podtrzymywania napięcia, jak rozumiem?

Czy jego wymiana jest uzasadniona tymi objawami o których pisałem, czy to raczej profilaktycznie, by nie wylał i czegoś nie uszkodził?

To jest ten od podtrzymywania napięcia, jak rozumiem?

Tak

Czy jego wymiana jest uzasadniona tymi objawami o których pisałem

Może być

czy to raczej profilaktycznie, by nie wylał i czegoś nie uszkodził?

To najczęstsza awaria tych nagrywarek.

Jak wyleje to elektrolit zeżre ścieżki i scalaka obok.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.