Skocz do zawartości
IGNORED

music serwer

pitdog

Rekomendowane odpowiedzi

Już pisałem wyżej.

1. Spory dysk ok. 200 - 320 GB ( zakladam ,ze można wymienić na większy )

2. Wyjcie cyfrowe ( najlepiej oba ) !!!

3. Wyswietlacz - czytelny i wygodny

4. Oprogramowanie biegle czytające ; WAV, APE, FLAC itp.

5. Jakies łącze ; USB lub sieciowe

gutek, obecnie uzywam XBOX (pierwszy) i Xbox Media Center i...

1) dysk ok dokladasz jaki chcesz

2) niestety nie ma w standardzie, ale istniej mozliwosc domontowania SPDIF

3) nie ma, nie wiem czy mozna (pewnie mozna domontowac) ja steruja via PDA lub laptop, albo odpalam TV

4) czyta chyba wszystkie mozliwe standardy

5) ma ethernet, u mnie dodalem bridge'a wifi

imho jako mediacenter bije wszystko... kissy sirisy itp :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jest wiele fajnych i eleganckich rozwiązań na podanie muzyki z komputera do zwykłego sytemu grającego.

Nie mniej wydaje mi się że najbardziej efektywny i finansowo uzasadniony jest jednak zwykły komputer.

Rozwiązania sieciowe wymagają uruchomienia sieci i postawienia serwera (dla mnie to koszty i upierdliwość zarządzania serwerem).

Jedyny problem w przypadku wejścia w komputer - jak dla mnie - to trudność w zdobyciu sensownych obudów w ludzkiej cenie dla takich rozwiązań.

Jeżeli o mnie chodzi, bardzo podoba mi się pomysł na komputer opisany tu:

http://www.epiacenter.com/modules.php?name=Sections&sop=viewarticle&artid=46

Jest pewna rozbieżność poglądów - oczekiwań ;-)

Ja chcę sie oderwać od laptopa - komputera, bardziej widzi mi sie cos w rodzaju CD - normalny klocek do zestawu audio, ale nie widzę powodu dla którego miało by to kosztować nawet 3000 zł przy cenie dysku ok.200-300 zł ???

Foxbat zapomniał napisać, że KISS DP-600 kosztuje połowę ceny X-Box 360.

Moim zdaniem rozwiązanie bardzo dobre. Duży wybór odtwarzaczy o różnej funkcjonalności

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nic tańszego od komputera się nie znajdzie. Nie trzeba robić tego z EPIA (choć do muzyki wystarczy najtańsza płyta za 260-400 złotych). Może być dowolny stary złom. Upierdliwość osobnego komputera do muzyki polega na konieczności ładowania systemu. Nie znam rozwiązania które zrobi to w czasie krótszym niż 15 sekund.

Dlatego mało kto stawia osobny komputer o tak ograniczonej funkcjonalności. Raczej sensowniej jest zrobić lepiej wypasiony komputer uniwersalny, lecz mniej szumiący. Żeby można z niego słuchać dobrej jakości muzyki czytając przy tym jakieś durne forum w Internecie - takie audiostereo na przykład :-)

Edwardzie, bo to zły komputer był, ten macintosh ;-)

Ukryta Zawartość

Qubric, napisalem XBOX (pierwszy) nie 360, za swojego zaplacilem 350zl, dodalem hdd 160GB i bridge wifi mialem... sumujac, kosztowaloby to jakies 700zl a mozliwosci wieksze niz te mjusik serwery :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Najlepsze i najtańsze rozwiązanie ;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem co to jest ten squeezebox ani jak to działa?

DP-1600 nie widziałem. DP-600 nie ma dysków. Są w VR-558 (poprzednia wersja DP-558 nie była chwalona z powodu trudności z oprogramowaniem). Ogólnie mozna coś wybrac w przyzwoitej cenie - DP-600 mozna uchwycić za około 900 złotych. Nie sprawdzałem ile kosztują modele z dyskami twardymi.

Komputer daje większa uniwersalnośc tylko pozornie. Zawsze powstają problemy kompatybilnosci oprograsmowania ze sprzetem.

Qubric, wgranie softu, pare sekund via ftp... czy ma mnie funkcji? :D polemizowalbym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry, ale mialem Kiss-a 1500 i nic dobrego o nim nie mozna powiedziec. Wlasciwie jedyna jego zaleta bylo odtwarzanie DiVX-ow i MP3 z DVD w czasach kiedy kumały to tylko PC-ty - bo on de factro jest mini pc-tem zapakowanym w obudowe DVD. Obecnie każda Manta czy jakiś Lidlowy Silvercrest odtwarza o wiele wiecej plikow multimedianych niz ten Kiss i robi to sprawniej. Dodatkowo Kiss potrafil odtwarzacz te rzeczy po WiFi, niestety tylko w oparciu o jedna stara karte sieciowa Zyxela z obsluga szyfrowania WEP czyli złamanego już lata świetlne temu. Robił również skalowanie do wyzszych rozdzielczości w tej chwili nie pamietam juz do jakiej max.

Pewna zaleta bylo to, ze soft do Kiss-a byl na licencji GPL i powstawalo na jego podstawie troche jego pprawionych wersji, z tym , ze poprawki raczej wprowadzały nowe funkcjonalności niz naprawialy bledy programistow KIss-a.

Najwieksza wada Kissa jest niestabilnosc oprogramowania, cala przyjemnosc z ogladania psuła myśl, czy powiesi się znów w trakcie obecnego filmu czy moze następnego.

Zagadka jest dalsze wspierania rozwoju tego odtwarzacza (Linksys) przez Cisco, ktore wykupiło Kiss-a. Z tego co gdzies ostatnio czytalem Linsys w DP600 wprowadzil calkowicie nowy soft.

Brzmienie Kiss-a 1500 po analogu nie rzuca na kolana. Przecietnosc w kazdym calu, powiedzmy poziom ciut wyzszy niz Manta, ale o wiele nizszy niz Samsung HD750. Podlaczony po cyfrze ma dosyc mocno niekontrolowany i podbity bas, z zestawami ktore potrafia go odtworzyc efekt moze byc wrecz nieprzyjemny.

barni=> cenne uwagi bo mocno myślę o nim , tylko później był Dp 600 już nioeco poprawiony i chyba na innym oprogramowaniu ,a ja mowie o następcy 600 czyli o 1600 z najnowszym programem ,

ale na oczy go nie widzialem .... ;-)

Gość rochu

(Konto usunięte)
  • 1 miesiąc później...

gutekbull, 30 Lis 2007, 12:03

>Zdecydowanie brakuje mu USB , mam 3 dyski zewnętrzne , ale nie maja one wyjścia sieciowego ;-)

>Czy ktoś myśląl o KISSie 1600 ???! ;-) Chyba jeszcze taniej :-) I wieksze możliwości ?

A ja tu wesprę Zephyra, i potwierdzę => Squeezebox + ew. NAS z dyskami (jeśli ma być bez chodzącego kompa) to chyba najlepsze rozwiązanie... w przeciwieństwie do całej reszty (za wyłączeniem dedykowanego laptopa) ma duży i czytelny wyświetlacz! Dla mnie nieakceptowalne było włączanie TV by skazać co chcę słuchać. Większą wygodę może tylko oferować komp z myszą lub ekran dotykowy... lub nowy braciszek Sqeezeboxa z wyświetlaniem nawigacji w pilocie sterującym ;)

gdzie w Polsce można dostać MonCaso Ultimate HTPC?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

niezły design...

Ukryta Zawartość

post-29-100009989 1203182001_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Ciekawa obudowa wraz z osprzętem - radiatory boczne robią za chłodzenie - procesor i dysk łączone są z nimi przy pomocy heatpipe-ów. Zasilacz jest typu notebookowego. Zatem maszyna jest w pełni pasywnie chłodzona. Byłaby idealnie cicha gdyby nie dysk. No ale jeśli zainstalujemy system na flashu i wyrzucimy storage gdzieś indziej (podłączymy się do niego przez sieć) to nie będzie nam hałasował. Pewną wada jest akceptowanie tylko napędów optycznych typu slot-in.

Gdy dodamy do tego, że wkrótce na rynku ma się pojawić iNTEL Atom (model Z530 to 1.6GHz przy TDP=2.3W) wraz z odpowiednią do niego płytą to zaczyna wyglądać to sensownie. Pozostaje kwestia softu...

Ukryta Zawartość

post-6067-100004334 1209372139_thumb.jpg

post-6067-100004335 1209372139_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Cooger, 28 Kwi 2008, 10:42

> Zasilacz jest typu notebookowego

To raczej źle.

Mam taką małą obudowę Silverstona z takim właśnie zasilaczem i słysze tętnienie w głośnikach, co nie zadarza się na zwykłych duzych pecetowych zasilaczach.

• 2 tygodnie później...

mała reaktywacja

jako, iż koncepcja kompa muzycznego krystalizuje się coraz szybciej tak więc mam parę pytań:

1) dyski - planuję RAID 5 - szkoda stracić cenne dane przez oszczędności - kontroler mam już sprzętowy (max obsługa 6 dysków), na dobry początek 2TB starczy

teraz pytania:

a) 5x500GB czy 4x750 - pięćsetki wyjdą odrobinę taniej ale więcej dysków to wiadomo większy hałas, dodatkowo trację jeden port na kontrolerze (czyli potencjalnie mogę potem dodać 500GB zamiast 1.5TB) - są jeszcze jakieś plusy większej ilości dysków (gdy prędkość ma bardzo małe znaczenie)?

wstępnie obstawiam 750GB

b) jaki dysk - wariany do rozważenia:

- WD seria GP - najcichsze ale zauważalnie droższe od podobnej pojemności - na ile faktycznie są one cichsze od poniższego?

- Samsung 750GB HD753LJ - podobno ciche i najtańsze

- inny?

2) płyta główna i procek - generalnie celuję w AMD (coś serii x2 o małym poborze prądu) ale od bidy Intel obejdzie - kryterium - możliwość chłodzenia pasywnego lub minimalne obroty wiatraka

płyta - najlepiej ze zintegrowaną grafą, musi mieć wyjście cyfrowe z muzycznej, brak wiatraczków, mile widziane e-Sata, ew. sieciówka 1Gb

3) zasilacz - cichy, conajmniej 6 wtyczek do SATA, ze 3-4 Molexy

jestem otwarty na sugestie i konkretne propozycje (za duży wybór na rynku i nie jestem w stanie przeczytać wszystkich opisów / recenzji itp.)

z dysków wymienionych przez Ciebie to Samsung, ale polecam też Seagate. Po 2 latach pracy non stop mojego serwera stwierdzam, że obecnie, nie robiłbym RAID 5. Wystarczyłby mi 1T w kompie i 1T na usb do robienia backupu co kilka 2-4 miesiące. Nawet jak nawali pomiędzy tymi backupami to większość ocalisz. W ciągu kilku lat backup trafi do kompa a nowy dysk dużo większy na backup i tak dalej. Zasoby rosną i Twoje dyski też.

A jak mniej dysków w kompie to wszystko i cichsze i mniej awaryjne na zasilaczu kończąc.

karta sieciowa - koniecznie giga!!! Kopiowanie plików też kiedyś Ci się zdarzy przy pomocy etherneta. No chyba że nie zapiszesz tam nigdy żadnego video HD ;-)

niby sam posiadam obecnie 6 dysków - od 20GB do 250GB i wszystkie żyją ale kto wie, że zawsze będę miał szczęście ;)

odecenie samych FLACów ~600GB - do tego czeka ~1500 płyt na zripowanie - to już prawie 1.5TB - widomo, że za rok kupię 1TB za 250zł ale moja płytoteka nie będzie tak rosła - po prostu tego się nie przesłucha...

co do WD GP widzę masę zgłoszeń o padach :( - czyli raczej Samsung - teraz można dostać 750GB za 280zł - dobra cena

josef=>

z mojego skromnego doświadczenia ; koniecznie sieć 1GB !!, nie łaczyłem dyskow bo 750GB to i tak za dużo na moje potrzeby , bardziej istotne jest zrobienie od razu na drugim dysku zewnętrznym kopii tego serverowego dysku.

Procesor - czy Intele nie grzeją sie mniej od AMD ?

Ja bym kombinował z pasywnym chłodzeniem gdzie tylko sie da.

Konecznie wyjście cyfrowe !!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.