Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Meridianem 506.20

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

Zdążyłem się juz pochwalić w co poniektórych wątkach, że jakiś miesiąc temu kupiłem od jednego z naszych byłych forumowiczów używanego Meridiana 506.20. Niestety, wczoraj wyszedł na światło pewien feler, którego nie zauważyłem do tej pory (albo się nie ujawniał). Otóż przy płytach, których czas przekracza 70 minut, odtwarzacz regularnie przerywa odtwarzanie ostatniego utworu, tuż przed samym końcem płyty. Na wyświetlaczu pokazuje się napis "error", a transport zaczyna głośno "trzepotać". Przy płytach poniżej 70 min. problem w ogóle nie występuje.

Czy ktoś z Was ma pojęcie, co może być przyczyną? Tak czy inaczej urządzenie oddam do serwisu, ale wolałbym wiedzieć z góry co może być nie tak - choćby po to, żeby od razu nie skasowali mnie za wymianę transportu, płyty głownej i zasilacza, jeśli wystarczy na przykład coś przeczyścić albo udrożnić.

Odtwarzacz ma już swoje lata (bodajże siedem) i jestem trzecim użytkownikiem.

Pzdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/24189-problem-z-meridianem-50620/

> cles

G07 mam nadal, 507.20 kupiłem żeby mieć zacne źródło do słuchawek. Choć przyznam, że kiedy wpiąłem pięćset siódmekę w system "stacjonarny" zacząłem się mocno zastanawiać, który odtwarzacz ma być tym głównym, a który pójdzie "na zesłanie" do słuchawek.

> stempur

zaraz poślę

Gutten -> moze byc problem czysto mechaniczny i to wywolany jakims zabrudzeniem. Moze sie np. zacinac mechanizm prowadzenia laseru albo plyta moze sie za bardzo kolysac w napedzie. Nie sadze w kazdym razie, zeby konieczna okazala sie wymiana napedu lub plyty.

Pozdr.

> qb_1

Też tak podejrzewam, bo przy większej awarii transportu miałbym pewnie problem przy wszystkich płytach, a tutaj odtwarzacz grymasi tylko przy tych bardzo długich. Software na pewno nie ma tu nic do rzeczy, wygląda to na feler czysto mechaniczny. Jak już wspomniałem, odtwarzacz ma już swoje lata, więc mogło się w środku odłożyć trochę paprochów. No, ale zobaczymy. To naprawdę doskonały odtwarzacz, warto go "dopieścić" żeby jeszcze trochę pograł.

Jeśli jest to 506.20 to przyczyną jest zabrudzenie mechaniki, ktorą trzeba wyczyścić i wymienić smar - mój czyta płyty płyty o długości 82 min - a jak skacze to czyszczę mechanike i problem znika.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Dzięki za podpowiedzi.

A tak a propos - jak wygląda sprawa dostępności części zamiennych do 506.20? Czy w razie - odpukać - jakieś większej awarii można je bez problemu dostać? Transport z tego co wiem jest chyba pionierowski, o reszcie flaków nie mam pojęcia.

mechanizm pochodzi od Philipsa pewnie to CDM12... Nie powinno byc problemu z zakupem, koszt około 100zł. To chyba jedyny element, który może sie uszkodzić. Posiadam równiez 506.20 i póki co działa poprawnie.

W 500 były dwa lasery ... najpierw 4/19, potem jakaś 12ka. Jak laser posusza się po prostej to jest to 12ka, jak po łuku to starszy CDM4/19.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

gutten, 31 Sty 2006, 18:45

>Dzięki za podpowiedzi.

>A tak a propos - jak wygląda sprawa dostępności części zamiennych do 506.20? Czy w razie - odpukać -

>jakieś większej awarii można je bez problemu dostać? Transport z tego co wiem jest chyba

>pionierowski, o reszcie flaków nie mam pojęcia.

Transport jest Philipsa, a Meridian jest znany z tego że, podobinie jak Naim, Quad serwisuje wszystkie swoje urzadzenia niezależnie od wieku.

Napęd to CDM12.4 a z rozbiurką nie ma problemu - Wyciagnij szufladę i pod spodem sa śrubki to je odkręć i nastepne 4 śrubki które trzymają plastykową obudowę mechaniki, nastepnie odczep amortyzatory i odblokuj taśmę głowicy- i masz dostep do trybów .

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• 2 miesiące później...

Kazik II >

ponieważ w moim nowo nabytym Meridianie 506.20 występuje, niestety, "problem przeskakiwania", a sam mam jednak psychiczne opory w takim samodzielnym demontażu odtwarzacza, proszę Cię o kontakt na priv - może będziesz mógł mi pomóc...?

Z góry dzięki i pozdrawiam

Proszę osoby kompetentne o potwierdzenie, czy na pewno transport i laser w Meridianie 506.20 to właśnie CDM 12.4? Czy to możliwe, że jest jakoś modyfikowany (np. zmiany pinów, modułu lasera etc.) ?

Dowiedziałem się właśnie, iż serwis p. Jasiaka oferuję wymianę "modułu lasera" za jedyne 1200 PLN, rzekomo dlatego, że "to nie takie proste"...

Czy to prawda? czy też mam się czuć jak nabijany w butelkę?

Dzięki z góry za wyjaśnienie problemu

Napędu nie wymienialem na orginalnym jest nalepka CDM 12.1 i podejrzewam że ktoś dorobił filozofię o specjalnej wersji z innym wyprowadzeniem taśmy aby kupowac u nich za odpowiednia kase , bo wstyd do CD za 9000,- wstawiać wersje napędu za 90,- . Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.