Skocz do zawartości
IGNORED

Jak oderwać dźwięk od głośników ?

anlu

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

W tych Snellach (i w duzych Audio Notach podobnie) mamy do czynienia z innym patentem na stereofonie - namiastka nieskonczonej odgrody, w postaci bardzo szerokiej przedniej sciany. Jak widac, sposoby sa rozniste.

Ponadto w brytyjskich pudłach ich kształt wynikał także z konieczności optymalizacji ich wnętrza pod kątem redukcji fal stojących i innych świństw związanych ze zjawiskami rezonansu.

Tak jak istnieją idealne proporcje pomieszczeń (wysokość×szerokość×długość), tak takie proporcje dotyczą wnętrza kolumny. Dotyczy to nie tylko brytyjczyków, bo popatrzcie na klasyczne amerykańskie pudła. Oczywiście nie te do supermarketu lub do futurystycznego salonu, bo tu mamy zawsze smukłe, wąskie wynalazki, ale te stosowane przez fanatyków audio.

Wracając do początku wątku zamieszczam zdjęcia z aktualnym ustawieniem

[obrazekLUKASZ-35324_1.jpg] [obrazekLUKASZ-35324_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-374-100007056 1170253801_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fotel po lewej stronie, na czas słuchania, można przesunąć ponad 1 m do tyłu. Głośniki można nieco przesunąć do przodu. Skręcanie do woli.

Jakie sugestie ?

Ciut powazniej. Co sadzicie o wplywie stolu, bo kiedys znajomy (naparwde symaptycznie zakrecony audiofil) mowil mi zejesli stoi on w polowie odleglosci miedzy kolumnami a sluchaczem (lub blizej kolumn) to moze to miec negatywny wplyw na dzwiek.

a próbowałeś jak bez stołu? u mnie (gruba szklana tafla ok. 80x120x50, przed głośnikami, gorzej chyba byc nie może) psuje i barwę i scenę, no to go odstawiam na czas słuchania

anlu, nie napisałeś, czego już próbowałeś... ja bym na próbe głośniki do przodu, wywalił ławę, fotel raz out a raz na prawą stronę, kolumny i punkt odsłuchu w lewo, poduchy na szafke po prawej, prawa kolumna do przodu - linia kolumn nie równoległa do tylnej ściany, i kombinacje wszystkich powyższych...

=>anlu

Czy to pokój wyłącznie do słuchania muzyki?

Jeśli tak to zamiast ławy możesz uzywać stolika turystycznego

(łatwy do złożenia / wyniesienia).

Panowie bez jaj. Gdzieś trzeba mieszkać, nie tylko słuchać muzyki. Stolik turystyczny jest niezły na biwak. Zresztą ława się przydaje, jest gdzie położyć pilota i postawić piwko.

Od biedy mogę ją przestawić na czas słuchania, jeśli dzięki temu mam osiągnąć audiofilską nirwanę, to czemu nie.

=> Harvi

Dopiero teraz spojrzałem na Twoje o mnie - masz dobre kolumny.

(wzmacniacz też znam - kolega miał dawno, dawno temu do modelu 104.2)

Twoje kolumny nie powinny mieć problemów "ze znikaniem",

dźwiek w tym modelu powinien być oderwany od kolumn.

Pozdrawiam

=R.u.s.t

Kolumny sa bardzo symatyczne jednak przydla by sie do nich jaks lepsza ''elektrownia''.

Ale co najawazniejsze to musze troche podpracowac akustyke pokoju czyli wladowac pare m2 pianki:)))

anlu, pisałem zupełnie poważnie. jak juz będziesz wiedział co zrobić, żeby było dobrze, będzie czas na zastanowienie się jak to zrobić, żeby jak najmniej komplikować życie sobie i innym. taka przynajmniej jest moja metoda.

Wiecie, ja też mam takie kolumny co znikają. Wkladam płytę do CD, przyciskam PLAY i.... sru! nie ma kolumn! Producent podaje, że zastosował najnowszą technologię "Invisible sound power technology mkII".

Ostatnio, jak zapodałem Hardwire, to od tego czasu się nie pojawiły... może wrócą?

anlu, cholera, muszeCie zmartwić.

Miałem "na oko" identyczny układ, kiedy pzrerabiałem Eltaxy Liberty 5+ i wiesz co ?

Najlepiej mi grały, kiedy były odsuniete na odległosc 1/3 od tylnie sciany. Kolumna były skręcone do srodka, ja siedziełem im od tylnej ściany. Pośrodku byl dywani nic wiecej. scsena była szeroka i głeboka, mało precyzyjna, ale była .

Tu widzę fatalny układ. Cała góra pusta i łysa, a dołem graty. To jak te dźwiek ma się słać ?( Kontrast: wytłumianie na dole i pusto (pogłos?) na górze to nie będzie nic dobrego. No przecież to widać bez słuchania.

* * *

Rady:

1. poeksperumentuj, jak mówie i oceń, czy Ci sie podoba. 9umni ekwadrat 5mx5m- u Ciebie chybab podobnie. Oceć, czy staćcie nan taki kompromis ( zmeblami- połowa - won).

2. Zrób - jak ja zrobilem w domu: ustaw stolik ze sprzętem pod oknem i kolumny - też. Daj im z 1.2m od tylnej ściany i baza ze 2,5-1,8m. Pomiedzy kolumnami i stolikiiem - ustaw duże i mniejsze kwiaty. Siedzisko najwieksze - pod przeciwległą do okna scianę i na drodze przed kolumnami zero gratów. Moz ezdecydujesz sie na fotel naprzeciwko kolumn- też dobzre, a stolik po lewej rece, gdy już zasiadziesz w fotelu. Zmień duży na mały, ale z podwójnym blatem i na gumowych kółeczkach, byśmógł łatwo go przesuwać. (Takie przeróbki wykonałem we własnym zakresie.) Masz moje zdjęcia - mam szklany blat pod górnym = 2x więcej miejsca na płyty i szklanki - tak kombinowałem, by dolny blat był trochę niżej, niż wynosi wysokośc szklanki.

Skręć kolumny zdrowo do środka, by osie przecinały Ci się z 1m przed nosem.

Zachwyć się dźwiękiem, który uzyskasz i tym, co nabroiłeś z przestawianiem. Polub nowe !

Pomyśl, co zrobić z resztą gratów- może da się jakoś estetycznie upchnąć po kątach. ( Wątpię - ew. komis lub do drugiego pokoju - masz meble gratis.)

Sorry, że tak radykalne rady, ale mnóstwo czasu straciłem w podobnym układzie, a widzę ze zdjeć, że Ty kompletnie tego nie czujesz.

A jak będziesz już miał, co chcesz- pomyśl o obrazach czy - gorzej - ustrojach akustycznych w rogach i na ścianach. (Cwierćwalcei w rogach- pod sufitem- trójkąty.) Eksperymentuj. zasilanie pzrykreć pod parapetem- najlepiej listwa komputerowa. Gniazdo 230v- obok, przewody instalacji poprowadź po listwaprzypodłogową.

Może połowica nie zaprotestuje, kiedy zamiast delikatnych zasłon zawisną cięższe kotary (Idzie zima - bedzie przytulniej ; ). A tak na serio=- to mógłbyś je rozsuwać na czas odsłuchu. To mój pomysł i siedzi mi on mocno

pod czaszką. Szyny na zasłony można zamontować tak, by lekko zachodziły łukami na boczne od okna ściany. W "Komforcie" dostaniesz takie łukowe profile i wszystko, co Ci potrzeba.

Działaj ! Nie zapomnij zaprosić mnie na piwo i odsłuch ; )

Pozdrawiam.

anlu.

zdjęcia duzo nam wyjaśniaja

ja widze na nich kilka powaznych "wad" obecnej konfiguracji:

1. goła, plaska sciana za kolumnami - mnostwo odbic

2. kanapa między kolumnami, lawa posrodku, fotel z boku - dzwiek nie ma sie jak "rozejsc", tym bardziej ze te wszystkie graty :-) stoja praktycznie na wysokosci glosników i blisko nich

moja rada

na ile to mozliwe - uciekaj z glosnikami pod sciane z oknem. Na rogach tej sciany - zawies kotary, ciezkie, gesto upiete. Albo lekkie, mocno "przepuszcaajace", a za nimi platy gabki przyklejone do sciany i zachodzące na narozniki. Firanka jak najbardziej moze zostac, jako rozpaszacz. Im gęściej upięta i pofalowana, tym, lepiej. Ja w pewnym momencie mialem tez troche gabki przyklejonej do sciany pod oknami za glosnikami, ale po kilkunastu dniach wywalilem -jednak - u mnie- -dzwiek stal się przez to zbyt "grzeczny", pastelowy. Miedzy kolumnami conajwyzej stolik z sprzetem. Miedzy stolikiem a kolumnami, tak jak sugeruje Andrea - kwiaty, jesli to mozliwe. Najwazniejze - daj kolumnom troche otwartej przestrzeni z przodu,

Tak jak masz teraz (na zdjęciach) - wg mnie jest fatalnie. Sorry za szczerość ....

Andrea, Arek, ta goła płaska ściana na górze między kolumnami - u mnie jest podobnie, zacząłem już z tym walczyć, ale ciekaw jestem waszych "udomowionych" sposobów (przyklejenie jeża na środku pokoju dziennego nie wchodzi w grę). będą obrazy (bo to też lubię), ale raczej duże, raczej olej na płótnie, i jeśli w ramach, to o nowoczesnej formie. chciałem coś za nie władować - typu wełna mineralna, gąbka, czy inne patenty. macie jakieś pomysły/sugestie/doświadczenia?

mowicie waska obudowa...

[obrazekLUKASZ-35403_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>anlu

Możesz jeszcze zrobić zdjęcie pokazujące jak wyglądają tylna ściana i rogi? Mi się wydaje, że największym problemem są odbicia boczne i tylne oraz gołe rogi. No i sufit oczywiście, ale z tym najtrudniej coś zrobić.

Tu i tam można kupić różnej grubości plecione maty. Jakby je dać do farbowania na kolor korespondujący z barwą ścian, to efekt mógłby być nawet niezły.

Sprawa nie jest taka prosta. Pokój jest w kształcie pieciokata nieregularnego z jedna ścianą częściowo otwartą i połaczony z kuchnią.

Dzieki temu nie mam problemów z wzbudzaniem się basu.

Nie narzekam na uporządkowanie sceny i lokalizację. Chciałbym jedynie trochę wyciągnąć dżwięk na zewnatrz głosników, o ile to możliwe.

Wieczorem zrobię zdjęcia i postaram się zamieścić rysunek z kształtem pokoju.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.