Skocz do zawartości
IGNORED

Jak oderwać dźwięk od głośników ?

anlu

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynając wątek chodziło mi o poszerzenie sceny.

Chciałem przeczytać wasze sugestie dotyczące wpływu poszczególnych elementów, wynikające z własnych doświadczeń.

Mam swiadomość, że akustyka pomieszczenia odgrywa jedną z najważniejszych ról. W moim pokoju, przy aktualnym ustawieniu scena jest dobrze ułożona między głośnikami. Nie narzekam też na lokalizację, która jest naprawdę niezła. Chciałbym nieco szerzej.

Na początek zrobię coś takiego. Zabiorę zestaw do jakiegoś pomieszczenia zaadoptowanego akustycznie i w optymalnych warunkach posłucham jak to gra. Jeśli będzie duża róznica to pomyślę o adaptacji pokoju.

Jeśli ten zestaw "tak ma" to nie ma sensu przestawianie i trzeba szukać innych rozwiązań. Od biedy mogę z drugiego pokoju przynieść monitorki Dynaudio i na krótki czas ustawić je w dowolny sposób ale to już nie ten dźwięk.

Dziękuję za dotychczasowe sugestie.

=>adamk

kiedys juz probowalem rozpoczac taki temat opisu efektow z plyty watersa ,ale nikt nie nawiazal do tego.wiec moze teraz po twoim przyp to sie rozkreci.wiekszosc zna te plyte i mozna sporo poeksperymentowac z ustawieniem kolumn to wykorzystujac.u znajomego uslyszalem na 3 utworze ze fortepian gra z prawej strony poza kolumna i przed nia .po kilku zmianach ustawienia uzyskalem ten efekt ,a telefon na koncu11 utworu zadzwonil z prawej strony tuz przy mnie

>galothron

Przejrzałem sobie wszystkie Twoje posty na tym forum. Niestety są to głównie impertynencje i połajanki, a rzetelnej wiedzy jaką prezentują profesjonaliści do których grona pretendujesz – tyle co kot napłakał. Ja wiem, że prawdziwi fachowcy bywają impertynentami, wide p. Jarkowski, ale oni zdają sobie sprawę, że trzeba zachować właściwe proporcje, bo inaczej nikt nie będzie ich poważnie traktował.

Wychodzi na to, że więcej niż Ty wnosi do tego forum glista, a i jakość impertynencji ma o wiele wyższą :-)

Uprzedzając Twoją reakcję, piszę to wszystko nie po to, aby Cię nastraszyć (czy kiedykolwiek ktoś chciał tu kogoś nastraszyć?), ale po to, aby Ci uświadomić, że wkrótce nikt na tym forum nie będzie Cię traktował poważnie, bez względu na to czy będziesz miał rację czy nie. A chyba nie o to Ci chodzi?

> anlu,

a tak sie napracowałem przy przenoszeniu tych gratów ;-)))

wej. na balkon i do kuchni - nie widze problemu. Może meble są wieksze niz sugeuje Twoj rysunek - zreszta do Ciebie oczywiscie nalezy wybor

jesli piszesz ze masz dobra lokalizacje i scene -to OK. Tylko - pomysl, co byloby gdyby glosniki mialy wieksza przestrzen z przodu i z tylu??? na pewno nie gorzej. W zasadzie w trojkacie kolumny-sluchacz nie powinno byc zadnych przeszkod, mebli itp.

Popróbuj, a przynajmniej pod nieobecnosc rodziny zrob taki eksperyment

odnośnie efetów z ATD Watersa:

3ci utwor - pianino (czy fortepian) - u mnie slychac mocno na zewnatrz prawej kolumny i jakis dobry metr z przodu. Co ciekawe, w miare trwania utworu pianino powoli przechodzi na srodek sceny, a potem jest na "lewo center". Utwór szósty - ok 40sekundy samolot wylatuje prosto z prawej sciany na wysokosci mojego ucha, i dzwiek jest przy tym wyraznie pod sufitem !!!! krople w tym utworze slychac mniej wiecej w polowie pokoju. Krowa muczy daleeeeeeeko w glebi z prawej. Wokal Rogera bardzo sugestywny, z przodu, na wyciagnięcie reki. Pod koniec utworu - jedno dziecko placze w pomieszczeniu odsluchowym, a przez chwile drugie jakby za sciana. Zgielk demonstrantow wyraznie z tylu, szeroko rozlozony po calej scenie. Eksplozja rakiety to popis dynamiki i "kopa", a poglos wybuchu rozchodzi sie niskim echem szeroko po calym pokoju i poza sciany.

Ten utwor znam chyba najdokladniej z tej plyty.

bardzo ciekawy efekt to poczatek utw 12 lub 13 - jakies odglosy ptaki-nie ptaki, dobiegają u mnie z .... prawego kąta, za glową.

To jak będą grały kolumny (przestrzeń i oderwanie dźwięku od głośników) zależy w 95 % od samych głośników urzytych w kolumnie.Akustyka pokoju owszem,ale jesli głośniki kiepskie to na nic się zda.Również teoraia o tym ,że obudowa musi być jaknajwęższa jest delikatnie mówiąc bardzo naciągana.Jest wiele kolumn ,które mają bardzo szerokie przednie ścianki (40,50 a nawet 60cm) grających rewelacyjnie.Niestety raczej wśród tanich kolumn ich nie znajdziemy.Mają bardzo drogie głośniki wewnątrz.

z tymi 95% to bym dyskutował ....

tak na logike - wstaw referencyjne kolumny do pustego pokoju, albo zastaw je wkolo gratami - bedzie kicha i koniec.

Oczywiscie im lepsze kolumny tym wieksza szansa na sukces i dobry dzwiek. Ale zle ustawienie lub zla akustyka pokoju zabije potencjal kazdego glosnika. Nie mozna traktowac tyh dwoch spraw w oderwaniu od siebie

> Arek

Opisałeś tak sugestywnie ATD, że jestem niesamowicie ciekaw jak zabrzmią u Ciebie moje dwa mixy z efektami na płycie testowej.

No formalnie nie dam Ci spokoju :-).

Będziesz musiał coś napisać.

Zbig; ależ ja nie potrzebuję rzadnej aprobaty z waszej strony, bądz z jakiejkolwiek. Po prostu dobrze się bawię czytając wasze posty. Dalej nie rozumiesz? Nie mam zamiaru nikogo tutaj uczyć czegokolwiek, bo i tak nie nawet nie zadacie sobie trudu pomyśleć nad tym, co miałbym wam do powiedzenia. Ja wiem, tacy są po prostu audiofile i nic na to nie poradzę.

Dlaczego jak zapytałem Jozwy; "co to jest płyta dobrze nagrana" to zniknął? czy to trudne pytanie? I tak by było za każdym razem; trochę trudniejsze pytanie czy zagadnienie i... nie ma nikogo chętnego.

A może Ty zechcesz zadać mi jakieś pytanie odnośnie audio? czemu nie?

Pozdrawiam

>galothron

Ad.1. No to powinieneś zostać pustelnikiem. Takim nowoczesnym, z dostępem do internetu w przerwach między medytacjami :-) Aczkolwiek, szczerze mówiąc, ani trochę Ci nie wierzę.

Ad.2. Ciepło, ciepło... Jeszcze tylko trzeba ustalić dlaczego nie było chętnych. Czy aby na pewno z braku chęci do dyskusji samej w sobie.

Ad.3. Pytanie nt. audio? Nie ma sprawy, na początek jakieś łatwe.

Co to jest płyta dobrze nagrana?

galothron

Ja też mam do ciebie pytanie:

W jaki sposób reluktancja wyjściowego transformatora wysokonapięciowego zastosowanego we wzmacniaczach lampowych ,

wpływa na liniowość impedancji wyjściowej w zależności od modułu impedancji zestawu głośnikowego ?

=> Leszek

Sybilanty z różnym natężeniem słychać również w sprzęcie High-End`owym.

Taka to przypadłość.

Polecam jakiś "bezpieczny" interkonekt firmy Monster Cable.

Pozdrawiam

>Leszek

Znaczy tak nagrane. Ostatnio często słucham składanki Lady Sings the Blues. Jakość sybilantów jest bardzo różna w poszczególnych utworach.

Zbig, racja. Na tzw składankach slychac to bardzo dobrze, - ale nie tylko

Np "Travels" i "The Road To You" Pata Methenego. 2 koncerty, 15 lat róznicy w technice nagraniowej. Brzmieniowo - 2 rózne światy

• Redaktorzy

Nie przejmuj sie, galathron, nie zniknalem na stale, juz jestem z powrotem. Tez mam pytanie: ile jest tych sloni w sandwiczu, stanowiacym (jak wiadomo powszechnie) podstawe antywibracyjna dla plaskiej Ziemi. A jak juz, to moze od razu czestotliwosc rezonansowa dla ukladu z jednym, dwoma i trzema sloniami.

Zbig;

O tę płytę "dobrze nagraną' to JA pytałem i jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi... O ile wiem, to rabini odpowiadają pytaniem na pytanie.

Ktoś pytał o sybilanty... I ten ktoś myśli, że odpowiedz jest jedna i wyczerpująca? tak jak: ile jest dwa razy dwa?

To tak jak bym zapytał :JAK OSIĄGNĄĆ DOBRE BRZMIENIE? nie ma jednej odpowiedzi, zależności jest tysiące i nie ma innej drogi jak metoda odsłuchowa. Gotowej recepty nie zna nikt. Prosiłbym o KONKRETNIEJSZE dane.

Fadeover, jak chcesz się ze mną "pobawić" to zapraszam na mojego maila.

ja też to potrafię.

Wybaczcie, ale na jakiś czas was opuszczę, ponieważ pracuję i ta praca przynajmniej przynosi mi jakieś zadowolenie. Zazdroszczę wam tyle wolnego czasu, że możecie sobie cały dzionek spędzać przy kompie...

Do wieczora

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.