Skocz do zawartości
IGNORED

GAINCLONE vs. BRANDS

kobayashi

Rekomendowane odpowiedzi

>LM3886 powinien dawac ponad dwa razy więcej prądu, a mostek na LM4780 około 23A. Sa to wartości którymi chwalił się Rotel czy Creek ... Nie kwestionuję faktu że pewnie chwalił się marketingowo i bez pokrycia w rzeczywistości (chodzi mi o te słabsze modele wzmacniaczy firmowych). Na tej podstawie przypuszczam czego mogę się spodziewać ze wzmacniaczy scalonych wraz z progresją w ich parametrach prądowych i mocy.

Qubric, przestań wierzyć w bzdury marketingowe. Jesli impedancja kolumn nie spada poniżej 1 ohma to takie prądy nigdy nie popłyną.... Nic na tej podstawie nie możesz przypuszczać. To są jedynie parametry graniczne elementów, jakie sie tam znajdują.

jar1, 9 Lip 2006, 11:48

No właśnie napisałem ze się chwalili...

Ale jakie parametry graniczne elementów? W tym LM4780??? To nawet lepiej bo już mnie trochę te ampery przerazały :))) Bezpieczniki mam tylko na 16A - a tam 23A :))) Musiałbym ciągnąć audiofilskie kable w ścianach :)))

No ale - ile tych amperów bedzie na 8-6 omach?

Ale od Was ciężko cokolwiek wydobyć :)))

No widze że ma wspólne jednostki miary na pewno. Więc jeszcze raz - ile bede potrzebował pojemności jesli dam na jeden LM4780 trafo 200W 2*24V (czyli jakieś 2*3-4A) ?

20A to tylko w konfiguracji równoległej, sam mostek nie podwaja prądu, ale może być też układ mostkowo- równoległy z 4-ma lub 6-ma układami. Do takiego wzmacniacza potrzeba od ok. 2x6800 do ok. 2x10000-15000uF (więcej przy głośnikach 4 ohm i większej mocy, w pewnym stopniu zależy to też od jakośći i ilości kondensatorów - jeden duży czy kilka mniejszych połaczonych równolegle). To są typowe wartości spotykane we wzmacniaczach do ok. 100W/kanał.

Qubric, jeżeli mogę dwa słowa apropos planowanego prez Ciebie trafa: za małe.

Próbowałem jak gra pojedyncza kostka(3875) na trafie 200VA i 650VA. Różnica przy tym samym napięciu jest jak między którymkolwiek kaczorem i Lennoxem Lewisem. Może trochę przesadzam, bo L.L nie zasłużył sobie, ale różnica jest naprawdę konkretna(dynamika/oddech/swoboda). Miej litość dla swoich uszu i zaplanuj miejsce pod trafo minimum 400VA. Tata dobrze radzi;)

Nie mam pojęcia dlaczego tak jest, ale to działa. Jezeli będziesz zamawiał w Toroidy.pl to poproś o drut 1,8mm na wtórnym nawiniętym przy rdzeniu(zwykle przy rdzeniu nawijane jest pierwotne). Im mniejsza impedancja wtórnego tym lepiej, a kondensatory zasilające nalezy umieścić możliwie blisko samych chipów(ogólnie stopnia końcowego)

Pozdrawiam

lancaster, 9 Lip 2006, 20:00

Ale przy tych eksperymentach z zasilaczem pozostawiłes małe pojemnosci kondensatorów?

Nie wiem dlaczego Veteran napisał o trafie 2*24V. Wydawało mi sie że mostek 2*LM3886 (LM4780) mozna zasilać jednym napięciem. Wtedy trafo 200W 1*24V ma dwa razy wiekszy amperaż na uzwojeniu wtórnym.

PS. A w ogóle to jest to 7 strona wątku i dopiero - jak widze - pierwsza szczegółowa informacja na temat parametrów trafa! Nic dziwnego że niektórym ten GC nie ciagnie kolumn ;)

Jeśli ludzie czytają te watki o GC, to muszą wykazać anielską cierpliwość w sledzeniu informacji

(ja np. nie miałem pojecia, że sa takie zależności parametrów od sposobu konstrukcji trafa).

Niestety trzeba sledzić i czytać wątki od A do Z. O trafach było już kiedyś sporo napisane, więc nikt tego nie powtarza.

W temacie traf zgadzam się z lancasterem. Trzeba przewymiarować, bo słychać różnicę. Krótkie połączenie trafo - mostki i co ważniejsze mostki - LM, oraz kondensatorki na nóżkach LM-a to podstawa. Zresztą nieinaczej jest z sygnałówką. Układ jest bajecznie prosty, ale jednocześnie występują ciekawe i słyszalne zależności związane z doborem elementów.

Dobrze, że jest tak prosty, bo w bardziej skomplikowanym ilość kombinacji byłaby olbrzymia, a tak jest jeszcze do przyjęcia.

Właśnie z tego powodu tak wiele osób może poeksperymentować z doborem swojej konfiguracji i wyciągać wnioski jaki element gdzie pomaga, a gdzie jest nieporządany.

W bardziej skomplikowanym układzie jest to już bardzo trudne do stwierdzenia i większość opiera się po prostu na sprawdzonych schematach. W GC jest możliwość eksperymentowania dla szerokiego grona mniej doświadczonych "składaczy" - no i dobrze, bo mogą się czegoś nauczyć i "wciągnąć" w tematykę, a później kto wie co znich wyrośnie ;)

Jako że klunkry praktycznie zdobyte w przyszłym tygodniu chyba skończę składanie :-)

GC symetryczny na LM3875, sygnał podawany będzie z opa1632 (2 szt.) głównie z myślą o torze 'winylowym'. MMki pójdą przez VSPSy a MC przez PHONOCLONy.

Chodziło mi o konstrukcję w miarę możliwości jak najlepszą (elementy w torze aplikacji tego LMa). Przy chipach BG1000ustd, przy mostkach BGN100u, rezystory Cadock (22kx2 i Riken 680).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1494-100009150 1170296235_thumb.jpg

post-1494-100009151 1170296233_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Kolega pytał o trafa: 2x 300W; wtórne drutem 1,8mm ; pełna opcja audio z 'toroidów'. Każde trafo na jeden kanał. A i 2x20V na wtórnym.

Mam też zrobione 4 LMy3886 do takiej konfiguracji (tu jednak Panasonic 1500/50 ; ale Cadock i Riken jako rezystory). Zastanawiałem się co zrobić, które wybrać. Po odsłuchach zdecydowałem się na LM3875. Między tymi dwoma chipami jest taka różnica ... jak między Bruce'm Lee a Arnoldem ... Każdy może się podobać :-)

Pozdrawiam

O! No własnie. Rozumiem że Ahaja ma konfiguracje symetryczną wiec na kazdy kanał ma po jednym trafie dającym dwa napięcia wyjściowe? Taki układ jest konieczny do konfiguracji symetrycznej - dwa uzwojenia wtórne na kanał i dwa mostki prostownicze?

A czy można tę konfiguracje zasilac z trafa o jednym uzwojeniu wtórnym i przez jeden mostek prostowniczy???

Czy jeśli dwa LMy bedą mostkowane ale bez odwracania fazy to trzeba mieć też dwa uzwojenia z trafa do zasilania tego, czy wystarczy jedno napięcie do zasilania takiej pary? Może wie ktos gdzie znaleźć schematy zasilania w różnych opcjach?

Qubric, można kombinować do woli. Kiedys też pytałem o parametry trafa, dostałem odpowiedź, że lepiej jak są 2 wtórne nawinięte grubszym dtutem i dopiero potem rozdzielone na osobne podwójne moctki każdego kanału, niż 4 wtórne nawiniete cieńszym drutem i poprowadzone bezpośrednio na mostki. Bez wnikania w detale uznaje, ze tak jest. P grzyba wyważać otwarte drzwi? A zapeniam, ze żadna z kombinacji, które do tej pory słyszałem nie zagrała równie dobrze jak na tych egzotycznych rezystorach.

Ale to w sumie temat na DIY, a nie Stereo.

Pozdrawiam

Jasne ... że jak skończę i nic się nie spali to posłuchamy. Kłopot mogę mieć z preampem ... tam muszę zmieścić dużo klunkrów i 2 potworne akku ....

Pre: 4xlt1210 (słuchawki); 2xVSPS; 2xPHONOCLONE; 2xopa1632; potek (na początek apsik zielony, potem drabina); switch Elmy; stado gniazd... ale podołam jakoś. Grunt że obudowy zrobione :-)

Pozdrawiam

->qubric

Prawo ohma chyba bylo w lo;) jak ktos nie pamieta to

Ukryta Zawartość

jak masz zasilanie 1x24 to na wyjsciu potrzebny kondzior a na glosnik leci polowa czyli 12V minus spadki na chipie okolo 10V max:) policz sobie tak istotną dla Ciebie moc. co innego przy zasilaniu symetrycznym. dowiedz sie jakie spadki ma lm i mozesz policzyc teoretyczna ilosc A jaka przyjmie 8R glosnik (8R to tylko teoria, bo glosnik nie ma liniowej imp. chyba ze wstega DIY ktora prawie jest liniowa:) )

Ukryta Zawartość

ahaja> wymiękam ;-) , koniecznie napisz jak to zagra.

Myslę też że wystarczą ci tylko dwa BG N 100 do mostków, po jednym do minusowej gałęzi ...przy wersji z STD zyskujesz na kontroli i szybkosci basu znika też ten lekki koc na głosnikach i co ważniejsze nie ma wpływu na "wydolnośc" zasilania. ...tak czy owak robisz super wypasik :-)

uwe300, 10 Lip 2006, 06:50

Tyle że nie pytam ani o prawo Ohma ani o zasilacz z czterema uzwojeniami (a wręcz przeciwnie).

Pytam jedynie jak podłączyć kabelki zasilające do zmostkowanego LM4780…

Czy dajemy dwoma kabelkami z trafa o jednym uzwojeniu wtórnym 24V przez jeden mostek prostowniczy?

Czy dajemy czterema kabelkami z trafa o dwóch uzwojeniach wtórnych 24V każde, przez jeden mostek prostowniczy?

Czy dajemy czterema kabelkami z trafa o dwóch uzwojeniach wtórnych 24V każde, przez dwa mostki prostownicze?

Przegladalem wlasnie artykuly na 6moons i wpadlo mi w oko zdjecie zamieszczone tu:

Ukryta Zawartość

W tak doborowym towarzystwie znajduja sie takze moje monobloki (na wycinku ponizej). Z tego co slyszalem, wlasciciel tego zestawu preferowal je w porownaniu z DarTZeel.

Z kolei w tym artykule:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Srajan wypowiada sie ze GC amp jest jednym z 3 najlepszych tranzystorowych wzmacniaczy jakie kiedykolwiek slyszal:

"This is one of the three best transistor amps I've heard yet. If rumors about 40-watt single-stage Power JFET F4 monos are true, it'll still be one of the best four. Now that's one small wee group. Welcome then, Vinnie, to this very exclusive club of a new sound class: single-ended transistors. SET II. "We're SET too" they whisper if you pay attention; if you're open to finding satisfaction in completely unexpected corners of the HiFi industry, namely the audio underground whose most outspoken promoters aren't professional reviewers but actual owners. Can you see and say the changing of the old guard? It's happening right now, right under our noses. The leaders in this solid-state revolution are folks like Peter Daniel, Nelson Pass and now, Vinnie Rossie. It's the audiophile Da Vinci code. Without the blood shed..."

Tyle na temat "audio underground" i "gainclone vs. brands" ;-)))

post-3442-100008978 1170296483_thumb.jpg

post-3442-100008979 1170296481_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiele osób traktuje nazwę gainclone hasłowo, podobnie jak inne brands z rynku audio. Twierdzi ( ocenia) i rozumie zdanie: "słuchałem klona " podobnie, jak zdanie "słuchałem Accuphase, Krella" A tak się nie da.

Firmy rynkowe, to jakaś powtarzalność- accu słuchane w Warszawie brzmi podobnie jak w Lonynie. Po odsłuchach możemy wyrobić sobie jakieś zdanie.

Klon jest rękodziełem artystycznym, którego jakość zależy od tego, co potrafi wykonawca. A jeszcze bardziej od tego, czy rozumie filozofię pomysłu (czyli, czy nie buduje kolejnego klasycznego wzmacniacza, tylko w innej konfiguracji).

Wystarczy poczytać wątek o gainclonie. Zasłużona legenda klona powoduje, że robią go wszyscy, którzy potrafią trzymać lutownicę. Często nie wiedząc zbytnio co robią. Mają więc klona na miarę swoich możliwości.

Słuchając więc jakiegoś klona często właściwie nie wiemy, czy słuchaliśmy ezgzemplarza reprezentatywnego dla możliwości tego pomysłu, czy tylko urządzenia, które można nazwać: "Wydawało Mi Się, Że Zrobiłem Gainclona" Ocenę brzmienia egzemplarza trzeba więc poprzedzic jakąś próbą weryfikacji wykonania.

Może powinno się zbudować jakiś forumowy wzorzec klona i do niego odnosić jakość odsłuchiwanych klocków?

Dodatkowo musimy sobie uświadomić, że jednym z największych atutów klona (obok muzykalności) jest niespotykana analityczność. Jeżeli urządzenia, które podłączamy do klona osiągnęly kres swoich możliwości (pod tym względem) w poprzedniej konfiguracji, to wielkich cudów nie będzie.

Nieprzypadkiem pojawiły się pomysły na minimalistyczne urządzenia do współpracy z klonem: przetworniki non oversampling, phonoclone. Ludzie uświadomili sobie, że przepuszczanie w zródle (preampie) sygnału przez co najmniej kilkadziesiąt elementów i metry ścieżek, zabiera klonowi jego największą przewagę i rewolucyjną wyjątkowość- kilka elementów na kilku cm kwadratowych.

stefanB, 14 Lip 2006, 08:08

>Firmy rynkowe, to jakaś powtarzalność- accu słuchane w Warszawie brzmi podobnie jak w Lonynie. <

No co Ty?! W łondynie mają całkiem inne wtyczki, zasilanie itp. Skoro słychac róznice w sieciówkach to tym bardziej pomiedzy sieciami w Londynie i w Warszawie, a na pewno wtyczki robią dużą różnicę!

>No co Ty?! W łondynie mają całkiem inne wtyczki, zasilanie itp. Skoro słychac róznice w sieciówkach

>to tym bardziej pomiedzy sieciami w Londynie i w Warszawie, a na pewno wtyczki robią dużą różnicę!

Doktor Woody Mongo Netzpiss z Malawi Ecole Technique opublikował w 1998 r, w branżowym magazynie " Esoteric Engineery " porównanie wtyków sieciowych z podstawowych systemów zasilania wystepujących na świecie . Jak pamiętam, niemiecki system Schuro z miedzianymi śrubami i angielskie płaskie mosiężne wtyki typu BBQ wykazały niewielką (praktycznie pomijalną) wyższość pod względem przewodzenia naskórkowego częstotliwości od 12560Hz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.