Skocz do zawartości
IGNORED

GAINCLONE vs. BRANDS

kobayashi

Rekomendowane odpowiedzi

=>rochu, 28 Gru 2006, 10:41

odbiegamy od tematu Gainclone

ale niech Ci będzie

>Nie mniej nie bardzo sobie wyobrażam cichego słuchania np II Led Zeppelin.

To masz pecha bo to mój konik n.p." Whole lotta Love"słuchałem już z wielu nośników ,najlepszy to była płyta ! tłoczona przez Atlanik i to jeszcze przed tym zanim ta płyta na amerykańskich listach uzyskała 1 miejsce tak szczegółowo podanej informacji nie miałem już póżniej ani na CD ani na kolejnych tłoczeniach (1płytę z głupoty sprzedałem) W pomieszczeniu 36m rewelacyjnie słucha się na 1/3 mocy mojego 45w wzmaka naprawdę ściany nie chodzą ale nagranie wstrząsa i wszystko co jest zawarte w nagraniu słychać .Zapytaj na forum jaka może być dynamika z gramofonu ,czy jest sens głośniej słuchać,po co męczyć układ nerwowy,sprzęgać wkładkę z głośnikami.Zwróć uwagę że głośiki mam niższej mocy bo 40W a przez to lepiej pracują z niższym sygnałem sa bardziej precyzyjne,trzeba tylko osoby postrone,szczególnie przy imprezach daleko trzymać od gałki wzmaka.

>Swoją drogą kilku moich znajomych muzyków odsłuchuje u mnie dość regularnie materiał przygotowywany

>na płyty.

i bardzo dobrze robią, to ma grać w domu a nie w warunkach idealnie adaptowanego i o dużym poziomie dżwięku studia, to właśnie jest profesjonalne podejście do pracy.

Dodaj choć ćwierć decybelka aktualnie po Senicza +10 i moich 2 dynamika nagrań wynosi 62dB krytyka mile widziana;)

pozdr

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

=>senicz, 28 Gru 2006, 11:13

podepnij do dobrego wzmaka i posłuchaj

jeśli to akcja marketingowo sprzedażna to przepraszam

pozdr

>Ja mam jakies stare kolumny adama H.? 4drozne na audax plus bas 30cm monacor? czy to cos warte?

>bardzo skuteczne bo sredniak to 34mm audax z duzym magnesem ten hd a nie normalny.

podalem 60db aby latwiej policzyc moc oddawana w kolumnach. Czyli 1000 razy odnoszac sie do zmian napiecia bo do mocy to ho ho ho!! gacek gra dosc gladko ale rewelacja nie jest. Choc dla kogos co mial tylko zwykle wzm tranzystorowe czy kiepskie lampowce bedzie szokiem jakosciowym. gacek dosc dobrze gra na duzych poziomach sygnalu na wyjsciu. Pomiary wykazaly ze dla malych poziomow thd jest dosc wysokie. Wiec dobrze nadaje sie do sterowania niskoskutecznych kolumn. 84-88db/1w. Ale ma zbyt mala moc dla takich kolumn. Wiec dorobilem mu driver na tranzystorach aby go wzmocnic i umozliwic napedzenie takch kolumn, Roznica na korzysc nowego uladu jest szokujaca. Ale dlatego ze to jest moj schemat a ja ciesze sie bezinteresowna nienawiscia na tym forum wiec nikt nie chce tego zrobic. Glupole nie?

=>senicz, 28 Gru 2006, 11:27

nie przejmuj się niektórym to nawet przy kompie kawy dla siebie nie chce się zrobić a co dopiero wziąść za lutownicę. Ty i tak się ciesz że Ci odpisują bo większość jest teraz w pracy i powinna pracować a nie DIYować

pozdr

co do kolumn to zadna akcja sprzedazna. One satak ciezkie ze nie nadaja sie na sprzedaz. Raz tylko je wnosilem z windy do domu i juz wiecej nie bede. Chyab ze 40k sztuka. Lite drewno czy co?

Kiedyś dobre kolumny ważyły ,dziś to wszystko takie odchudzone,na wszystkim się oszczędza.Moje 40W ważą 22 kilo-czyli 1,81 Wata na kilogram,dziś przy tej wadze to i 150 wat można kupić-może się to trochę przy tej mocy przesuwać po pokoju,Twoje Adamy przynajmniej nie uciekną z pokoju.

Uwaga Konkurs !

kto ma najniższy współczynnik watów na kilogram-chwalić się przypominam moc:masę

może jakaś marka w tym przoduje ? (uwaga kolumny z piaskiem i wszelkiego typami dociążników nie biorą udziału)

Jesli gacek ma sie zmierzyc z jakimis super wzm to zawsze w ocenie sluchaczy pozostaje ten glosniejszy z wiekszym dupem. Jak juz wspominalem zaprojektowalem juz taki gackowiec z duzym dupem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

LM jest bardzo pobudliwy jak mlody chlopiec przed mutacja wiec trzeba go obezwladnic i zmusic do prawidlowej pracy. Do tego sluza diody w zasilaniu i kondensator rozpiety miedzy nogami. Tfu, co za teksty wypisuje!!!! jak widac caly sygnal dosterowania tranzystorow mcy beirze sie z rezystorow 0,22om i to wystarcza do prawidlowego sterowania tranow. Jedank musza byc one wysoko wcz o malej pojemnosci wyjsciowej. Odpowiednim do tego jest ten npn tran a pnp dalem gdyz nie mialem komplementu katalogowego ale sprawuje sie dobrze. Jak juz pisalem LM najlepeij gra na duzej mocy gdyz wtedy dosc wysokie thd na malych sygnalach nie sa slyszalne a to powoduje ze kolumny o malej skutecznosci garajanajlepiej na nim. Np bardzo dobrze beda sie sprawdzac te nowe 15cm niskosredniotonowe stx. Ten ukald ma najwiekszy DF ze wszystkich znanuch i publikowanych ukladow. Damfak ma tylko wiekszy bo zamiast 30000 jak tu pokazany ma 100000. Ale jeszce nie skonczylem zwalczac w nim pewnych sklonnosci wiec ....................

Funduję kabelek z miedzi beztlenowej z cinchem z moich ukochanych śp. AKG K300Monitor,skromnie ale może coś się będzie na tym forum działo pozytywnego

pozdrawiam

Rafaell

p.s.

konkurs może ograniczmy czasowo do 2.01.2007 włącznie

Proszę się chwalić najniżsym współczynnikiem moc do masy głośnika (wzór obliczania n.p. 40Wat;20kg=2) Uwaga tylko własny kupowany fabryczny sprzęt, tym razem DIYowców przepraszam,podejrzewam nawet takich co mają gumę wulkanizowaną z pyłem ołowianym :)

Proszę podawać Producenta model moc wagę ewentualnie rok lub lata produkcji (mile widziane) i ponieważ jestem leniwy wyliczony współczynnik

no to moje prowadza wagowo ale moc moga miec spora? nie patrzylem na mietke z tylu tak ze 30W no moze 60. Wydaje sue ze wsp. u mnie to 1.5 (do 2). Czy ja zawsze musze byc najlepszy?

=>kobayashi, 28 Gru 2006, 20:50

>Rafaell, ja Cię bardzo przepraszam, ale co do k... nędzy ma to wspólnego z tytułem tego wątku?!!

kabelek może sie przydać do Gainclone ?lub innych marek

Jakbyś wcześniej czytał to Gainclon i twórca był przez co niektórych chamsko opluwany ,przy okazji doszło do konkluzji jakie miały być kolumny do Gainclonea i jak należy go słuchać czy słowa Kondo też nie wolno używać ? nawet proponowałem założyć nowy wątek Kolumny do Gainclone może to zrobisz Ty i przysłużysz sie sprawie.

W czasie dyskusji odbiegliśmy od tematu stwierdzając że czym nowsze kolumny tym mniejsza waga (oszczędności producentów) stąd fundowany kabelek żeby prześledzić to niepokojące zjawisko w dłuższym okresie czasu.

Może Ty coś zafundujesz bardziej wartościowego i konkurs zwiazany będzie z tematycznie wymienionym wzmacniaczem a innymi markami zapraszam !

(syn mi przed chwilą wytłumaczył z angielskiego tresć tematu.Mojej rodzinie komuna zabrała za uczciwie zarobione pieniądze; dom-kwaterunek,sklep z obrazami-domiary,wymuszanie łapówek i nie stać było mojej Matki na lekcje,Mnie ciężko ale angielski znają wzystkie moje dzieci na dobrym poziomie mimo IV Rrzeczpospolitej)

Rafaell, kochanie Ty moje! Ja nie tylko czytałem to, co się tu wcześniej działo. Ja w ogóle założyłem ten wątek.

GC może być opluwany przez kogo tam tylko - jego twórca już raczej nie, tu się zgadzamy, bo to bardzo nieelegancko! Z tego też powodu ten który tak pluł tymi tam, no, fekaliami, dostał już prawdopodobnie bana (chyba że jest inny powód jego zamilknięcia).

Jeśli nie potrafisz, założę i wątek "Konkurs Rafaella", tylko proszę Cię uniżenie - nie spamuj tu już o lekkości sprzętu haj-fi.

Senicz - ani słowa o Jopek! ;)

=>kobayashi, 28 Gru 2006, 22:26

Przepraszam rozmieniliśmy się na drobne i "jak to w życu rodzinnym każdy pieprzył o czymś innym" nie musisz zakładać wątku ,każdy kto chce brać udział w konkursie i wygrać kabelek( ja nie chcę z gęby robić cholewy) jest proszony o podanie żetelnych danych na PW póżniej to opublikuję w nowym temacie.

pozdrawiam

Rafaell

• 1 rok później...

senicz, 28 Gru 2006, 17:36

> Jak juz wspominalem zaprojektowalem juz taki gackowiec z duzym dupem.

Prześmigałeś tą zabaweczkę porządnie czy leży na półce? :]

Spodobała mi się ze względu na prostą prostotę i niedługo zabiorę sie do lepienia PCB z Twojego schematu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.