Skocz do zawartości
IGNORED

JBL E80-gdzie i za ile kupić?

rae0113

Rekomendowane odpowiedzi

witam

... co do wafli 9.5 to mozna juz nowli za 1390zl dorwac:))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdr

Ukryta Zawartość

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Dobra...

Cała prawda...

Miałem JBL E80 przez rok...dopóki nie posłuchałem czegoś, co gra naprawdę. Wymieniłem na patrz "o mnie".

Chociaż posłuchaj zanim kupisz plasticzaki E80:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja się podepnę do tematu, bo sam nie mogę się zdecydować, co dobrać do yamahy 592 (moc 100/8, 120/6). Chodzi głównie o muzykę typu: ciężki metal, klasyczna, rożne rzępolenia, jak i nawet popularna. Wychodzi na to, że chyba najbardziej sprosta temu konstrukcja trójdrożna. Moje typy to:

JBL NORTHRIDGE E60 (bardziej niż E80, bo uważam, że lepszy będzie jeden głośnik niskotonowy, niż dwa mniejsze...choć z drugiej strony E60 jest słabsze i ma mniejszą skuteczność...ale tańsze;))

Wharfedale Diamond 8.4 lub 9.5 (mała skuteczność i nie mam pojęcia jak to zagra...ale wygląda ciekawie;))

Jamo E670 (System 3-drożny bassreflex ;głośnik niskotonowy: 2 x 165mm; głośnik średniotonowy 80mm; głośnik wysokotonowy 25mm;150W/220W; Skuteczność (2,8V / 1m): 90dB)

JAMO E 680 (2x 203mm; 76mm; 25mm; Skuteczność (dB - 2,8V / 1m): 90 dB)

JAMO S 708 (1x254; 2x165; 25mm; 92dB)

Jamo E660 (1x165; 1x76; 1x25mm; 88dB)

Może być coś podobnego w tej cenie...wszelkie sugestie mile widziane. To nie jest pilny zakup i jest czas na przemyślenie...dwa tygodnie mogę poczekać. Kubatura pomieszczenia pomijalna.

E60 to nie jest najszczęśliwszy wybór. Chyba, że lubisz duuużo baaaaasssssu i mało średnich. Dodatkowo maskownice mają duży wpływ na brzmienie.

Wolałbym już studio L. Albo E30 lub E80.

A takie JAMO E 680 (2x 203mm; 76mm; 25mm; Skuteczność (dB - 2,8V / 1m): 90 dB), wyglądają i zapowiadają się przyzwoicie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

No więc kupiłem kolumny....żadne z powyższych. KODA CV-20 F, myślę, że lepiej trafić nie mogłem. Poczytałem sporo (audio, kino domowe, audio video, hifi) i wszędzie wychwalają. Jak w swoim czasie dojdą, to przypomnę się jak to współpracuje z yamahą 592 i technics sl-pg 490.

Aha, wyglądają tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Pytanie troche z innej paki

Są jakieś znaczące różnice między JBL Balboa a JBL E60??

głośniki głównie do muzy......

ponieważ kupuje w tym tyg

a różnica 300zł...........

Prosze o odp

Infinity PRIMUS II 250 bym sobie od razu darował. E60 od Balboa się różni wielkością i mocą głośnika niskotonowego. Ostatnio sam doszedłem do wniosku, że taki mniej więcej budżet przyprawia o ból głowy, z powodu...małego wyboru.

JBL BALBOA 30 kosztują jakieś 1238zł. JBL NORTHRIDGE E 60 kosztują około 1398zł. Różnica w mocy jest 80W / 320W do 90W / 360W...oczywiście 8 Ohm. Dla mnie ładniejsze są E 60, no i te 10W...lecz bas E 60 nie zbiera dobrych opinii...o Balboa na forum nie dowiesz się za wiele...kiepsko.

Balboa różni się brzmieniem od Northridge (JBL-E to podobno wyższe modele, choć mi się ich brzmienie niezbyt podoba - może Balboa ładniej grają). Nic tylko udać się na odsłuch :)

Skibus

Nie każdy śpi na kasie i może sobie pozwolić na HI-END-owe głośniki. Ty je masz i nie krytykuj innych bo zaczynam wątpić, czy twój sprzęt służy do słuchania muzyki czy do chwalenia.

Tak na marginesie na tzw. marketowym sprzęcie też można słuchać muzyki.

Moim zdaniem E - 80 to dobre głośniki w swoim przedziale cenowym.

Pozdrawiam!!!!!!!!

Moje jak najbardziej służą do słuchania.

W cenie tych JBL jest dużo kolumn grających dużo lepiej. Nie tylko używanych ( choć warto rozważyć takie ). Nie zależnie co wymyślisz te JBLe grają źle i nie poprawi się tpo po tym jak na mnie nakrzyczysz. Nawet takie monitorki jak AE Avo1 biją te pudła na głowę.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Skibus!!! - masz obiekt niedawnych moich marzeń !!! - Harpie miniAMSTAFFki :) - już tu recenzyjkę widzę zaraz :D

Jak to one w ogóle cykją?? Miały oststnio być w Szczecinie no ale... :/

Czy słuchałeś Amstaffy?? 20kg różnicy w masie, czy w dźwięku tez podobnie? Mi pan z harpii napisał, że mini amstaff to to samo jeno mniejsza skala dźwięku i minimalnie lepszy środek w miniA. Widziałem gdzieś w rankingach, że te amstaffy to kategoria A (hi-end) z ceną 7600zł. A już B&W704 703 to kat. B :)

Jestem niemiłosiernie ciekaw każdego info :)

Pozdrawiam

Mała pomyłka. Miałem dokładnie na myśli :

Ukryta Zawartość

Zagrają dużo lepiej niż e-80.

Co do miniAmstaffów to trzeba samemu posłuchać. Słyszałem lepsze, ale w zupełnie innym przedziale cenowym. W bezpośrednim odsłuchu, jak dla mnie, zagrały lepiej niż ProAc Studio 130 ( z Naimem jak w podpisie )

Ukryta Zawartość

Skibus

Nie krzyczę na Ciebie, ale twoje posty do tej pory polegały na krytyce a nie na pomocy mniej doświadczonym w temacie. Idę o zakład, że nie kupiłeś sobie od razu Harpie, tylko składałeś różne sprzęciki. Nie odbieraj ludziom zabawy w audio. Więcej dobrych rad a mniej krytyki.

Pozdrawiam!!!!!!!!

Oczywiście życzę miłej zabawy w audio. Może i krytykuję ale tylko rzeczy, które uważam, że naprawdę nie są warte ceny jaką trzeba za nie zapłacić i jeżeli za tą cenę da się znaleźć alternatywę ( lub w bardzo zbliżonej cenie ).

Myślę, że nie ma co głaskać jak jest źle. Bo zabawa w audio jest dość droga. Jak jest źle trzeba o tym powiedzieć wprost. Nawet jeżeli brzmi to jak marudzenie :P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.