Skocz do zawartości
IGNORED

JBL E80-gdzie i za ile kupić?

rae0113

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, nie histeryzujcie z tymi JBL-ami. Zupełnie jak baby... jedni pieją, inni ganią.

Przymierzałem się dawno temu do E80 i nie kupiłem, to fakt, ale z pewnością spodobają się wielu amatorom "głośnego grania". Ten bas - faktycznie dziwnie to brzmiało, taki gumowy, jak nomen omen nóżki, na których stoją te paczki ;) Ale na plus na pewno należy zaliczyć poważne podejście do średicy. Ona tam JEST (inna sprawa - jaka jest), w odróżnieniu od wielu innych grajów z marketów, w których średnicy po prostu się nie stwierdza ;)

Tak, czy siak, 1500-1600 za noofki sztooki, nie bite, itd. to propozycja do rozważenia, zwłaszcza dla wielbicieli pożądnego targania nogawek basem, o ile nie zależy nam specjalnie na jego wyrafinowaniu. Dodatkowo łatwo dobrać do nich wzmocnienie - idziesz, kupujesz HK i po zawodach. One były strojone na tym sprzęcie.

Żeby nie było z kolei tak słodko, to słuchałem ich zaledwie kilkanaście minut i już wiedziałem, że kupię co innego. Wolałem dopłacić i mieć więcej muzyki w dźwięku, miejcie jednak na uwadze, że kto inny dopłacić nie jest w stanie, bo dysponuje sztywnym budżetem i kropka.

Kobayashi, z tym, że w tej cenie można znależć coś,co spokojnie będzie miało spory bas i w dodatku lepszej jakości, a resztę nieporównywalnie lepszą(mowa o używanych). Wystarczy sobie tylko zadać "trud" posłuchania, a nie przeć na oślep w kierunku JBL

Sugeruję posłuchać miniAmstaffów z Naimem jak się da. Bardzo mi podpasowało takie brzmienie. Producent sugeruje również połacznie z NAD.

A wracając do tematu uważam, że choć by Ushery 520 ( wiem, wiem, że monitory ), lub AA Phoebe zagrają lepiej i to dużo lepiej. O używanych kolumnach nie wspomnę.

annwroc>

Zgadza się, dokładnie o to mi chodzi. Jak również o to, że jednemu się ten używany będzie podobał, a innemu nie. Kwestia gustu/preferencji. Natomiast są jeszcze tacy, którzy używek nie kupują i to także należy uszanować.

Jednemu podpasuje HK do JBL, innemu nie. Mi nie podpasował, a inni sobie chwalą. Nie wiem, co w tym dziwnego. Tutaj nie da się sparametryzować zagadnienia i wyliczyć co jest bezwzględnie lepsze. Ja noszę granatowe dźinsy, Ty czerwoną spódniczkę, OK? ;)

Kobayashi, w tym akurat nic dziwnego. Dziwne jest to, że ktoś posłuchał JBLa, ok spodobało mu się, bo wcześniej słuchał boomboxa i nie zamierza szukać niczego innego. Jest to oczywiście jakieś wyjście i ok, nic mi do tego, niech kupuje i się cieszy. Natomiast jeżeli pyta o poradę to naprawdę te JBLe są bardzo słabe i to już nie chodzi o gust, tylko o jakość. Wiem jeden lubi ciepły dźwięk, drugi co innego, ale jeżeli są na dobrym poziomie to ok, kwestia gustu, ale jeżeli ten poziom jest lichy to już o guście chyba nie można mówić ( a może można-kwestia gustu;))))

Eee no, nie dramatyzuj, one nie są wcale BARDZO SŁABE, właśnie o to chodzi. Inna sprawa, że oczywiście są lepsze i znalezienie takich nie jest też trudne. Ty chyba bardzo słabych nie słuchałaś/łeś ;)))

Wg mnie są bardzo słabe, ale fak można znaleźć słabsze (i słuchałam), natomiast uważam, że większą sztuką jest znaleźć słabsze niż lepsze (w tej cenie oczywiście;)))

No dobra są słabsze. Dlatego dla mnie E80 plasują się na końcu listy najsłabszych. Czyli : Najlepsze z najsłabszych ( w kategorii muzyka, bo do filmów to już wyżej oceniam, w szczególności takich z dużą ilością wybuchów, strzelania itp ).

Oj znalezienie czegoś słabszego to na prawdę żaden problem. Idziesz do MM, wybierasz wszystkie Heco, Jamo i cotamjeszcze w tej cenie stojące obok E80. Porównałem tak z ciekawości kilka zestawów i JBL-e wypadły najlepiej, choć jednocześnie na tyle niesatysfakcjonująco (trudne słowo), że przestałem o nich w ogóle myśleć. Ale mój znajomy, pomimo że znał moje zdanie na ten temat i tak postanowił stać się ich posiadaczem i jest dzisiaj bardzo szczęśliwy. Szanujemy go :)

Zgoda może i w MM tak ,ale miałam na mysli miejsca, gdzie ludzie(przynajmniej więszkość chyba) z tego forum kupują kolumny. "Inne" sklepy, głoszenia, forum ,allegro itd. W MM to można płyty kupić, bo tańsze niż w EMPIKU;)

Krótka piłka

1. YAMAHA RX - 497 + E60

2. YAMAHA RX V 459 + E80

3. Pioneer VSX 516 + E80

czy może coś innego. Cena 2500-2600 niestety. Co i dlaczego. Wiem,że pierwszy to stereo ale kombinuje....... dziś ide na odsłuch lecz porsze o odp No chyba,że jeszcze inne opcje. E80 i E60 słuchałem lecz na HK , nie na tych wymienionych.Przede wszystkim sprzet do muzyki. z kolumn NIC innego tylko która konfiguracja najlepsza. Jutro kupuje..........

Annawroc, jeżeli uważasz, że jakość tych JBL-i i altusów jest zbliżona, to musisz być naprawdę osobą posiadającą słuch absolutny. Może lepiej też kup sobie altusy, a Swój sprzęt oddaj do jakiegoś domu dziecka, pewnie i tak nie usłyszysz róznicy...

GT, odradzam JBLe właśnie dlatego,że słyszę różnicę. Za te pieniądze można kupić dużo lepsze kolumny. A co ma z tym wspólnego słuch absolutny?

ps. Czyżbyś posiadał JBLe?

Z tymi JBL-ami mam często styczność, gdyż posiada je mój brat w zestawie KD. W KD gra to bardzo dynamicznie i efektownie, w stereo mi się nie podoba, ale bez tragedii i porównywania do altusów. Kolumny były kupione pod konkretne preferencje brzmieniowe, tzn. muzyka trance itp., która na serii E gra świetnie, a na lampie i podstawkowcach raczej nie. Masochizmem byłoby, gdyby brat kupił do takiego repertuaru lampę i podstawkowce. To forum powinno pomagać ludziom w dokonaniu właściwego wyboru, tzn. gdy ktoś niedoświadczony, chce do klasyki kupić JBL-a, to można mu to delikatnie wybić z głowy i poradzić coś innego, ale to nie powód do oczerniania i porównywania e80 do altusów, itp. Te kolumny nie są uniwersalne i nie każdemu muszą podpasować, nie nadają się do spokojnej muzyki i cichego słuchania, gdyż pokazują "pazur" dopiero na dużych poziomach głośności, gdzie inne kolumny wypluwają membrany. Patrząc na zadziwiającą popularność serii E, w Polsce musi mieszkać naprawdę wielu masochistów :-) Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.