Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Sony CDP 970 na lepiej grający

Ola

Rekomendowane odpowiedzi

Łoj pany ale goraca dyskusyja sie narodziła.

Stelamch pierwszej generacjii fakt -był taki sobie i graŁ srednio co otwarcie mowiłem dlatego chetnie przy nich dłubałem z lepszym skutkiem(walery) lub gorszym (rafko i cynamon co my sie na poczte nachodzilismy) od pewnego czasu pan Andrzej zastosował nowy duzo lepszy druk , kondensatorki z naprawdę zacnych firm, całosc lepiej zaprojektowana (podejrzewam ze chodzi o dac w osobnej obudowie który od dawna jest zapowiadany) i to naprawde zaczeło fajnie grac!!!

Jak wszedzie wazne jest zestawienie z czym i na jakim interkonekcie Dac Stelmacha gra..no i jedna wazna rzecz nie oszukujmy sie z byle jakim serwem to jednak nie zagra:(

CDP970 to moim zdaniem znakomita maszyna do zaawansowanego tuningu PCM58P uważam za najlepsze daki Burr-Browna jakie zrodziła ta firma moim zdaniem znacznie lepsze niz PCM63, PCM1702,PCM1704....czy obecne ultra bolidy ten kto nie słyszy o co chodzi nigdy nie zrozumie ......zajączek siedzi na srednicy te scalaki maja wrecz genialną srednicę nie wiem co burbrownowcy tam zrobili(lub zchrzanili) ale wykonali jakis mały cud zauwazyłem ze podobne zajwisko maja budzetowe PCM61 ale tylko jak sa znakomicie zaaplikowane(tylko denon DCD1460)....owszem sa aspekty w których nowe dace firmy BB sa znacznie lepsze sam mam w swoim cedeku 4xPCM1702(budzetowa wersja słynnej 63ki) i jestem z nich zadowolony ale niekiedy brakuje mi tego małego piekiełka które ma własnie PCM58P!!

OLA ztuninguj tego cedeka bo warto!!

A oto fotki wnętrza Sony CDP228ESD również opartego o 2 DACi PCM58 Burr Browna:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100006834 1170284845_thumb.JPG

post-3550-100006835 1170284843_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry, pomyłka, miały być te zdjęcia:

Ukryta Zawartość

post-3550-100006831 1170284850_thumb.JPG

post-3550-100006832 1170284848_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Piotrek608

Wiesz ile taki tunning będzie kosztować?

Następne pytanie jest w kwestii brzminia. Lubię muzykę dość spokojną chill, ambient.

Dlatego ważne jest aby cd prezentował bardzo dobrą rozdzielczość i miał bardzo precyzyjną

"scenę". Lubie obserować jak dźwieki latają po pokoju. Już teraz nie jest tak źle ;)

Ale apetyt rośnie w miare jedzenia.

Czy po takim tuningu różnica będzie mocno widoczna?

Pozdrawiam

Ola

Ola

w takim razie posłuchaj rady Piotrka608 i daj Sonego do tuningu, tylko upieraj się przy wstawieniu lepszego zegara z osobnym zasilaniem:) w przypadku mojego Pioneera DAC Stelmacha i zegar dały największą, wyraźnie odczuwalną poprawę brzmienia, nawet na dość ciemnych i specyficznie brzmiących kolumnach jakimi są te KEF-y. Świadczy to też o tym, jak cienkim klockiem jest fabryczny, "dziewiczy" Pioneer PD-S 705. Myślę, że w przypadku twojego cedeka poprawa będzie jeszcze większa z uwagi na większy potencjał tkwiący w sonym.

Pozdrawiam

psg, 9 Lut 2006, 09:44

>w przypadku mojego Pioneera DAC Stelmacha i zegar dały

>największą, wyraźnie odczuwalną poprawę brzmienia,

Trudno żeby tak nie było, DAC + zegar to właśnie jedyne elementy które wpływają na brzmienie CD :) OK, moze jakość gniazd RCA ma jeszcze jakieś znaczenie :) Właśnie dlatego to już nie tuning, ale złożenie nowego CD w oparciu o obudowe i napęd :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Albo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

PD-S 904 zly nie jest ale nie nie jest to zadna rewelacja. Zastrzezenia mozna miec do gory pasma. Zbyt syczy i szelesci. W 1999 roku kosztowal 1800zl - pamietam jak robilem test w Big Foxie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Adam PD-S 901 ma niewielu rownych sobie jesli chodzi o Pioneery z tzw "normalnych" czyli nie referencyjnych serii. Jest takze duzo lepszy od Twojej 802-ki bez modyfikacji. Taki PD 9300 jest lepszy ale zalicza sie do serii referencyjnej (PD 71).

Wiesz, co do mojej 802, to już rozwiałeś moje złudzenia :-)) Zacząłem szukać do niej porządnego zewnątrznego DACa, stąd te namiary na LITE DAC-AH, który ma dobre opinie. Nie żebym ulegał magii ilości, ale jednak... 8 przetworników TDA1543 na pokładzie robi wrażenie, no i całkiem niezły hałas.

zwolennik łagodności

>lenam

Czy jezeli bym kupiła tego Lite dac-AH co do niego lika podałeś:

Ukryta Zawartość

to czy można do niego podłączyć DVD i oglądać filmy?

Czy jakość będzie też wyższa?

Na jakiej zasadzie działa to urządzenie?

Pozdrawiam

Ola

Ukryta Zawartość

>Ola

Mam nadzieję, że pytanie jest serio i nikt mnie tu nie wkręca :-)

DAC odpowiada za przekształcenie zapisu cyfrowego z płyty w analogowy sygnał elektryczny, który następnie jest wzmacniany i po wzmocnieniu słyszany przez głośniki. Tyle w skrócie. Z technolgią DVD i oglądaniem filmów nie ma niestety wiele wspólnego :-( NIc z tego.

Sam się poważnie przymierzam do tego zakupu. Jak się zdecyduję, napiszę co i jak. Wydaje mi się, że i dla Ciebie mogłoby to byc ewentualnie dobre rozwiązanie pośrednie: najpierw zakup DACa i wykorzystanie Sony jako napędu, a w przyszłości wymiana Sony na jakiś lepszy transport. Tym sposobem na raty mogłabyś zbudować fajny zestaw.

Przyjrzyj się jeszcze temu Rotelowi z allegro. To może być niezła sztuczka.

zwolennik łagodności

Oli na pewno chodziło o przepuszczenie przez niego dźwięku z odtwarzacza DVD... Nawet miało by to sens tylko nei wiem czy takie tanie odtwarzacze mają wyjście SPDIF stereo?

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Lenam tak się zastanawiam czy nie byłoby lepiej zamówić NOS daca u Petera (koszt zmontowanego to 315$ wraz z przesyłką) Zastosowane przez niego komponenty są na pewno wyższej jakości niż w proponowanym przez Ciebie Lite dacu. Ponadto znając Petera to wyciągnął on maximum z tej aplikacji. Jedynym problemem jest brak obudowy, jednakże można coś samemu sklecić lub poprostu zamontować go na desce ponoć wtedy dźwięk jest bardziej "otwarty" :-).

ps.

Lenam bądź człowiekiem i wyślij mi zdjęcia swojego preampa :-)

>micmar

Do NOS DAC Petera potrzebny byłby Oli jeszcze szlachetny majsterkowicz do wykonania obudowy. Znajdzie się?

LITE DAC jest natomiast w ładnym opakowaniu, a komponenty też niczego sobie. Opinie ma świetne. Zresztą, sam jestem o włos od kupienia, więc może się przekonam nausznie.

Off-topic: Wiem, nie idzie mi to wysyłanie zdjęć, wczoraj już zrobiłem, ale podczas zrzucania do laptopa wyczerpała się bateria. Daruj. Dziś będą, w nagrodę zrobię nawet rozbierane, OK?

zwolennik łagodności

>micmar

He, he, jesli chodzi o potencjał wykonania estetycznej obudowy, to myślę, że Ola ma większy ode mnie. U mnie zapewne NOS Petera grałby w wersji saute, co mogłoby rodzić konflikty małżeńskie :-)

Spójrz, Olu, jeszcze na coś takiego:

Ukryta Zawartość

Wiem, wiem, ta cena, ale chodzi mi o przykład, czego szukać, o czym śnić...

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

>leman

Ten Musical Fidelity bardzo ładny. Wiem, że czasami zadaje pytania nie na poziomie ;)

ale co oznacza, że on ma 24 bitowy przetwornik?

U mnie na Sony jest napisane 45bit, 8 times oversampling.

Czy po przejściu z 45bit na 24bit będzie lepiej?

Pozdrawiam

Ola

>Ola

Ten napis "45bit" na SONY to jakiś marketnigowy bajer, do zignorowania. Przetwornik jest, jesli się mylę, niech mnie poprawią koledzy, 16-bitowy bodajże.

O co chodzi z tymi bitami? W wielkim uporszczeniu: przetworniki wielobitowe (14, 16 czy 24-bitowe) są lepsze od przetworników 1-bitowych, które generalnie zostały wymyślone po to, aby zaoszczędzić. Tańsze i gorsze.

Jednak z drugiej strony nie można przeceniać "bitowości". Jest to tylko jeden z bardzo wielu parametrów. Brzmienie zależy od od ich sumy. Lepiej mieć przetwornik wielobitowy od jednobitowego, ale sam ten fakt nic nam jeszcze nie mówi o brzmieniu CD.

A Musical jest szykowny, fakt.

zwolennik łagodności

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.