Skocz do zawartości
IGNORED

generator o super malych thd

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

skonczylem parace nad driverem do damfaka. rezultaty takie sobie. Do 10k thd mniejsze od 0.002% a dla 20k 0.004% i uwazam to za porazke. Oczywiscie dla 20-30V rms na wyjsciu. Uklad ma wzm 24 i pewnie wymaga poprawek. jednak potrzebny jest lepszy system pomiarowy i zaczynam go robic. Dobuduje drugi kanal do tego co jeszcze w pajaku na plytce do probnego mont. zamkne w obudowie zelaznianej i pomierze jeszcze raz. To bylo trudne zadanie.

Teraz przejde do damfaka nowej generacji. Postaram sie nie pogorszyc parametrow drivera.

No jak widac dokladny system pomiarowy jest jednak potrzebny choc wiekszosc woli sluchac znieksztalcen i napawac sie ich szorstkim brzmieniem muzy.

Pozdrawiam - poczatkujacy konstruktor!

przejrzalem troche adc na scalakach i nie bardzo jest z czym startowac do konwertera acd na spdif i do karty na obrazowanie. Jednak tanie uklady analogowe nadal lepsze. Pomyslalem sobie ze jesli w ukladzie genrt. zastosuje microdamfaka to thd moga byc naprawde male. Podobnie z filtrem na 2T. Co o tym sadzicie? potrzebuje tylko tranzystory o super malych szumach.

• 10 miesięcy później...

kupilem scalaki do super malo thd gen. ze stron aplikacji LT. No i trzeba dokonczyc ten temat. Inz. z LT podaja thd jako niemierzalna ale tu podaja cos innego. Bardzo mnie zainteresowalo jak to jest naprawde??

czy sa zainteresowani zrobieniem sobie takiego generatora? koszt samych scalakow to jakies 200zl a moze wiecej. Do tego dochodza elementy dobrej klasy tez kosztowne. Nie ma? no trudno bede robil sam.

Tak robie tego z AN67. Chyba najlepszy z opublikowanych gen. jeden z uzytkownikow diyaudio robil nawet pomiary jego ale nie bardzo sie moge rozpoznac na tych jego wykresach/skanach z ekranow analizatorow. Dzielnik wejsciowy ma ustawiony na 20dB wiec i to falszuje pomiary. Uklad jest dosc prosty niestety LT1230 dostane w smd wiec robi sie klopot z pcb. Dlatego calosc projektuje w smd. Narazie mysle nad drukiem a jak juz uloze kosci to poleci. Sam mam opracowany chyba lepszt gen. od tego z LT ale musze porownac, pomierzyc oba. DAc nie umywaja sie nawet do takich gen pod wzgledem thd i szumow. Gen z an67 jest na 10kHz i powstal do testowania ADC. Musze przyznac ze lebski gosc go wymyslil. Moj jest duzo prostszy o moze byc przestrajany. No i planuje znacznie wyzsze napiecie wyjsciowe nie 5V a 20V a moze wiecej.Tak wysokie napiecie przyda sie do testowania wtornikow mocy i ew. do testowania elementow w ukladzie zmodyfikowanego Curve Tracer z tematu obok.

zrobilem juz 50% pcb. Teraz mam pytanie- czy ten 4,7uF moze byc tantal? no i czy reszta tez moga byc tantale? z tych duzych? strona an67-65 na aplikacjach LT. No i do czego sluzy pot. gain trim?

wydaje sie ze LT uzylo op typu LT1007 i prawdopodobnie wymiana ich na 5534 lub lepsze moze poprawic parametry yego generatora? Wstawie podstawki DIP8 to bede eksperymentowal. Sporo tych 1007 uzyto takze w ukladzie prostownika i chyba niepotrzebnie. Tam tez je zmienie.

LT1007 zostaja nie da sie ich tak prosto wymienic a jesli to na podbnie drogie albo i drozsze. Druk juz w 80% ukonczony. Ale dal mi popalic ale pytka wyszla 50X70mm gdybym rozmiescil elementy po obu stronach to by wyszla duzo mniejsza. Ale sie zgapilem i taka olbrzymka wylazla. Robie tylko jedna wiec moze byc. Jak tylko scalaki przyleca to zaczne montowac. Ciekawe jakie to ma thd? w pomiarach? facet ktory to zrobil pisze ze niemierzalne? no i dobrze bo bede mial szanse cos lepszego nie zrobic? jak dokoncze adc to zobacze jak ten adc znieksztalca. Co ciekawe wyjscie z tego gen. jest symetryczne wzgledem masy. Co pozwala na bardzo latwy pomiar thd na drodze likwidacji przez odjecie sygnalu mierzonego przez sygnal z gen o przeciwnej fazie. Zostana tylko same thd a te juz latwo pomierzyc. Dobre co? no to taki moj patent. Geniusza samouka.

no skonczylem ale w morde jeza trudna sprawa. teraz tylko sprawdze poprawnosc z sch i dodam pare elementow w zasilaczu. Dam osobny zasilacza kolo trafa i taki dodatkowy na pcb. Tam jest 7.5V+/- troche malo ale sygnal wysjciowy to tylko 5vpp wiec styka. Lyknalem troche kawy i jak odpoczne skoncze to scierwo. Chcialem pokazac gifa z tym drukiem ale takie jakies krzywa te sciezki wyszly ze strach??? moze to przez ten nowy monitor 22" philipsa za 100zl z allegro? Jutro biore sie za adc na cs5396. wyjscie na cs8405. projekt z elektora. Wyienie tylko stopien wejsciowy bo zrobie nie na 627 bo kiepskie a na tranach super maloszumny. Szkoda ze 5396 ma tylko 96k zegar. Moze potem sklece cos na 5381? i pomyslec ze tyle roboty dla glupich pomiarow thd na pozomie 0.0001%. Inni tam wymienia kondensatory i ciesza sie jak dzieci!!!!

jutro na wolumen po perki i nie wiem jakie kupie pod wzgledem wielkosci ale to juz pare padow tylko do przesuniecia. Wymiar pozostal 50x70mm. Tak wiec bedzie to malenstwo z czystym sygnalem 10khz oczywiscie zmian f nie bedzie bo uklad2T pilnuje fazy i pasma w kazdym z super wzm wewnatrz generatora. Musze przyznac ze facet posiedzial nad ukladem. Z marszu takich rzeczy sie nie robi. Ciekawe ile dostal kasy? Martwia mnie troche masy gdyz sa cienkie i wlocza sie po plytce jak pajeczyna/ Ciekawe co z tego wyjdzie? jak by co to zrobie dwa moduly i wtedy bedzie latwiej. W tym schemacie wszystko tak popetlone dl;atego bo uzyto poczwornego scalaka LT1230 a to powoduje straszne krecenie sygnalu. Gdybym wiedzial ze tak bedzie zamowil bym podwojne. Mysle ze w ciagu miesiaca zakoncze robote nad tym generatorem. Zanim scalaki przyleca wyszykuje im obudowe zasilacz i zbuduje adc dla towarzystwa.

kupilem pr i kondy 10n i 10/10n uzyje takich wartosci bo proponowana zmiana na inna wartosc od czlonak diyaudio moze byc trudna do realizacji bo wartosci jakies takie nietypowe. Na wolumenie pelno telpodow olejakow i miflex 10/100V np. Z lamp to 6p1p. Niestety uzylem innych do projektu pcb i drobna zmiana jest potrzebna. Akurat przewidzialem to i nie ma problemu. Elementow wyszlo cos 100szt??? kurcze dosc duzy ten ukladzik. wymiary utrzymane 50x70mm. temat mozna uwazac za zamkniety teraz juz tylko zmontowac i uruchomic. naszczescie procedury sa podane. Zrobie duzy zestaw pomiarowy z 2 gen jeden od LT jeden moj projekt, dac z wejsciem opto i adc z wyjsciem opto i ew. zwykle galwaniczne spdif na adc i dac. Jak mamy dokladnie mierzyc to trzeba sie omiernikowac.

senicz>>> a czemu nie zerknąłeś na AN 43 str 33. Mam nadzieje że dostałeś już filtr zaporowy mailem który powinien poprawic ci humor, o ile wczesniej już takiego nie wymysliłeś.

cos tam dostale ale skasowalem bez ogladania! a to byl od kolegi? no to bardzo przepraszam ale nie bylo nic opisanego? mozna jeszcze raz?

szukam dziewczyny na stale do opieki nad chora. Mieszkanie, pare zlotych ................. sa chetne?

odkopalem z kosza dzieki ciekawy uklad podobny do 2T ale prostszy. Ile on moze tlumic? ja opracowalem 2T o tlumieniu 160db a moze wiecej? ale niestabilny lubi plywac. pracje teraz nad automatyka do pilnowania nastrojenia? narazie teoretycznie i samoucznie. Wydaje sie ze czas zejsc z pomiarami ponizej -140dB.

robilem uklady na fotorezystorach ale thd z samych fotorez. byly zbyt duze. Moze te urzyte w tym ukladzie sa lepsze ale? zreszta podaja 0.0003% jako minimu a 0.0009% jako typowe wiec zbyt slaby to uklad chco przestrajanie to jego wielka zaleta. Pewnie za kilka lat zrobia przetworniki cyfrowe o dostatecznie dobrej dynamice i malych thd aby dac se siana z nalogowymi ukladami. Zreszta analogowe sa skazane na zaglade. Cyfra zwyciezy. To tylko kwestia czasu. Muszu wtakim razie szybko zbudowac swoj gen o malych thd i niech wreszcie rekord swiata w najnizszych thd zostanie pobity. Ksiega piwna czeka.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

>senicz, 2 Lut 2007, 04:57

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wchodzisz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem Europejczykiem.

Jak czytales gen ma byc zrobiony na elementach TI a ja zrobilem gen na zwyklych elementach bez uzycia super techniki. Ale sadze ze macie Panowie szanse bo ja niestety jestem tylko samoukiem ale wy dacie rade no nie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.