Skocz do zawartości
IGNORED

Fusion 2 vs Mercury m2 vs.....??do 800zl

peper

Rekomendowane odpowiedzi

Slychac. Moim zdaniem duzo lepiej niz w Diamondach 9.1 i Fusionach. Na pewno bardziej punktowy. Poza tym te 65 Hz jest przy spadku -3dB ,a 50 Hz w Diamondach przy -6 dB-jesli chodzi o liczby. Jesli zas chodzi oprzejrzystosc dzwieku to z kolumnami wymienionymi w pierwszym poscie wygrywa spokojnie. No moze poza Gale bo tych nie slyszalem wiec nie wiem. Na tyle byly lepsze ze wolalem dolozyc niz wziac konkurentow.

Ja mam podobny dylemat co peper. Szukam monitorkow do zestawu. kubatura pomieszczenie - podobna ok 15 m2. muzyka - raczej spokojna - jazz, nu-jazz i lounge.

Duzo dobrego slyszalem o M2-kach, ale jak widze, ze na allegro sprzedawane sa powyzej 600 zl to sie zastanawiam czy mit ich dzwieku nie przerasta faktow. nowe Fusion 2 mozna kupic na tym samym allegro za 100-150 zl wiecej - i sa nowe, na gwarancji.

F2 to teoretycznie nastepca M2 - wiec dzwiekowo powinno byc lepiej o ile nie tak samo (na zdrowy chlopski rozum) ;-)

a moze cos innego????

tez slyszalem o missionach 701 (ale zadko sie pojawiaja z drugiej reki). a te m31... no nie wiem - jakos tak mi pasuja na tyl do kina domowego a nie stereo.... ale to tylko wrazenia na podstawie danych fabrycznych i wygladu!

Teraz jestem w kropce bo przekonanie Raziela do tych m31 wprowadzilo spore zamieszanie:) Zbieram sie wlasnie do miasta, ide pochodzic po sklepach i postanowilem ze nie poprzestane dopuki nie znajde i nie poslucham wszystkich tych kolumn!!Tak wiec za sybko sie nie uslyszymy;)

Dobra....reasumujac waham sie teraz pomiedzy Fusion 2 a Wharfedale 9.1...Bas pasuje mi w obydwuch powiedzcie mi tylko w ktorych jest lepsza gora?Fusion mialem wrazenie ze mnie troche mecza ale z moim koslawym uchem to roznie bywa.No i jeszcze nie mialem mozliwosc posluchac M31i te modele wchodza w gre....Chcialbym na dniach zamowic te monitorki tak wiec prosze pomuszcie mi co byloby dla mnie najlepsze???

Zapraszam wszystkich wątpiących w M2 do Kielc - udownodnie wam za pomocą Pioneera A-705R i CD Pioneera PD-S705 oraz paru dobrych utworów że moje Tannoy M2 Shadow z wymienionym okablowaniem zagrają bardzo dobrze i że bardzo cieżko znalesc dla nich konkurencje w przedziale do 700zł :)

Według mnie to bardzo dobre i bardzo mocne monitory które mają niesamowity bass, ogromną moc i scene a po wymianie okablowania są do tego szczegółowe i bardzo muzykalne.

Z czystym sumieniem moge je wszystkim polecic.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam 9.1 i powiem że to super kolumny. Warte wszystkich nagród, które dostały. MOżesz oczywiście pójść w większe 9.2. Albo tak jak ja w 9.4 (Głośniki jak 9.2 tylko że w wersji podłogowej. Wychodzi taniej niż 9.2 + Standy).

9.1 spokojnie wystarczą do nagłośnienia pokoju 20m2. Pokazują się super w muzyce spokojnej, Jazzie, i klimatycznej. Np. Dire Straits gra w tym super. Znikają głośniki pojawia się muzyka. TO jest super ! Wymagają wzmacniacza z zapasam mocy. POLECAM.

Noxnox a jak jest z basem w tych 9.1? Wez pod uwage ze Ty masz caly zestaw z podlogowkami i widze ze centralny tez tam widnieje.U mnie beda tylko i wylacznie te monitorki. Szczerze bylem juz przekonany je kupic ale troche zbija mnie z tropu to iz sa dostepne w kazdym super markecie, we wszystkich takich sklepach ktore nie lubie MM, carrefury, geanty i inne takie...ale to oczywiscie nie jest krtyterium mojego wyboru:) W Fusion 2 jestem spokojny o bas z tym ze boje sie iz gora bedzie za bardzo meczaca dla mnie a siedze naprawde sporo czasu przy muzyce.. Jak wysokie tony sprawuja sie w 9.1??

Z drugiej strony moje doswiadczenie audio naprawde jest nikle, w zasadzie to bedzie moj pierwszy porzadny sprzet tak wiec mam wrazenie ze nie wazne ktore z tych kolumn wybiore i tak bede zadwolony.Za 9.1 przemawia to ze sa tansze (ok 580 zl na allegro) ale potem boje sie ze nie bede mogl ich sprzedac skoro jest ich tyle na rynku.Tannoy fusion 2 sa nieco drozsze (ok 780zl) ale podejrzewam ze ze wzgledu na znakomitego poprzednika M2 nie bedzie zadnych klopotow ze sprzedaza.Jeszcze zastanawiam sie nad Mission M31i ale niestety nie mialem mozliwosci posluchania tych kolumienek....Ogolnie jestem zly na siebie bo jak zwykle gdy cos kupuje nie jestem w 100% pewny co wybrac a to mnie strasznie trapi:/ Ostatnio bylem w jednym sklepie muzycznym i powiedziano mi ze whardedale to ogolnie shit, moze przyczyna bylo to ze nie mieli zadnych na stanie ale generalnie mi odradzano...Co o tym sadzicie?

Nie zgadzam się. 9.1 to naprawdę fajne kolumienki!

A poza tym ogólnie lubię wszelakie Wafle, co prawda bywają czasem torchę "zamulone", ale poza tym jest super. Gdyby tylko miały lepszą dynamikę byłyby bez konkurencji.

Przecież za 5--zł mozna kupić audiofilskie premium Tonsila na zaawansowanych technologicznie przetwornikach i audiofilskich zwrotnicach zamiast wegierskich M2 wykonanych na badfziewiastych częsciach.

pozdrawiam

Przytachałem dzisiaj do siebie Tannoy Fusion 2 i zapiołem do swojego Pionka bo nie dawało mi spokoju to czy są w stanie dorównac M2.

No i katastrofa - Fusion 2 to chyba jakiś wypadek przy pracy inżynierów Tannoya.

Nie mają startu do M2. Grają mało dynamicznie, sucho i sztywno....to zupełnie inne kolumny, jedyne co mają ze sobą wspólnego to marka.

Zdecydowanie odradzam Fusion 2. No chyba ze ktoś słucha naprawde mocnego Rocka i ma ciepły wzmacniacz to wtedy ewentualnie tak ale do niczego innego sie nie nadają.

Witam!

Od jakiegos czasu widze straszna nagonke na Tannoye serii Fusion. Jednoczesnie pod niebiosa

wychwalana jest seria Mercury. I strasznie trudno jest mi uwierzyc, ze firma Tannoy po super

fajnej serii wypuscila gniota, ktory dodatkowo juz jakis czas trzyma sie na rynku i wcale nie jest

wymieniany kolejna seria ktora mialaby zrehabilitowac wpadke...

Czy nie wydaje sie Wam, ze to tutaj może istnieć jakiś spisek? Ciąg dalszy konsekwencji, związanych

z tym, ze o Tannoyu nie pisze sie w polskiej prasie audio? (Czy może ktoś mi wyjaśnić o co tam poszlo?,

Moze być jakiś link do wątku, o ile taki już był) Że ktoś celowo chce dokopać Tannoyowi

wmawiając, ze Fusiony to straszny syf? Zawsze, kiedy ktos porusza temat, ze Fusiony graja w miare

ok, natychmiast znajduje sie ktos kto bardzo glosno mowi, ze to totalna porazka... dziwne.

Probowalem poszukać czegoś na zagranicznych, niezależnych forach na ten temat. Ale nie znalazlem

opinii potwierdzających te z naszego polskiego poletka. Ponadto na audioreview.com znalazlem jeden

wpis dajacy 5 punktow na 5 Fusionom. Może jednak ktoś ma jakies namiary na zagraniczne źrodła

porownujące Mercury vs Fusion?

Oczywiscie rozwiazac zagadke mozna samodzielnie, po prostu sluchajac jednoczesnie jedych i drugich.

Tylko, przynajmniej jezeli chodzi o trojmiasto, to nie znam miejsc gdzie moznaby sensownie posluchac

(czyli nie sklepie dla idiotow) Tannoy. Osobiscie jestem w posiadaniu Mercury M1 i mam podobne problemy

jak zalozyciel watku, szukam bookshelfow mniej wiecej do 800 zl ktore podnioslyby brzmienie o stopien

wyzej. Nie wykluczam, a na pewno bede dazyl do posluchania, Fusionow 2, bo mimo, ze jestem

audiofilskim mlokosem, nauczylem sie juz, ze najwazniejsza jest wlasna opinia po odsluchu :)

Pozdrawiam

Tomek

Eeeee tam Tannoy....poki co zamowilem Mission M31i zobaczymy jak to pogra,jesli nie bede zadowolony wtedy zastanowie sie nad Fusionami:)Dziekuje wam za pomoc teraz pozostaje tylko czekac na przesylk...

Mozliwe ze nie uslysze ale kupilem je po bardzo okazyjnej cenie i az grzechem bylo odmowic:) Przerazaja mnie te 65 Hz w dolnej czestotliwosci ,Tannoy'e maja 48 Hz a Wharfedale 50 Hz tylko jak ktos wspomnial przy 6 dB spadku a w przypadku M31i przy 3 dB spadku.Moglby mi ktos wytlumaczyc o co tu chodzi? Czy pasmo przenoszenia w M31i przy 6dB spadku bedzie inne?

Mnie też bardzo podoba się bas wydobywjący się z głośników Tannoya. Gdy pierwszy raz usłyszałem M2 byłem pod wielkim wrażeniem. Gdy teraz słucham moich M5 jestem pod jeszcze większym.

>peper

ja kupiłem ostatnio jakieś male głośniki które miały pasmo od około 65Hz - niskiego basu tam nie słychać. Miałem M2 i wiem, że potrafią calkiem nisko zejść. Mission 701 też były całkiem niezlem pod tym względem.

Jeśli dałeś nie więcej niż 250-300zł to chyba można mówić że cena była interesująca.

• 4 miesiące później...

Kupiłem sobie Fusion 2 - i musze przyznać że to ten sam dobry bas Tannoya co w innych jego produkcjach. W porównaniu do M2 jest nieco więcej sopranu wiec już nikt nie powinien narzekać. Jest tez bi-wiring.

Moim zdaniem Fussion 2 warte są swojej ceny. Bas Tannoya jest chyba niepowtarzalny. Czym więcej słucham różnych głośników dochodzę do przekonania że chyba nie ma piękniejszego basu na świecie niż ten w wydaniu Tannoya. Czy może ktoś potrafi wskazać inne głośniki z podobnym kolorem basu? chętnie bym potestował...

Iceman, 1 Mar 2006, 17:20

>ja kupiłem ostatnio jakieś male głośniki które miały pasmo od około 65Hz - niskiego basu tam nie

>słychać. Miałem M2 i wiem, że potrafią calkiem nisko zejść. Mission 701 też były całkiem niezlem pod

>tym względem.

Nic dziwnego. Producentem wooferów dla Tannoya i Missiona do tych serii jest tajwański OEM-owy potentat NMB. Woofery te wykorzystują ten sam kosz, ten sam napęd i zawieszenie, a różnią się tylko materiałem z którego wykonane są membrany. Bliźniacze głośniki były też w kolumnach ALR Entry xM (aluminium), Heco Xenon (celuloza wzmacniana ceramiką), Magnat Vector (to samo co w Tannoy Fusion, ale z logiem magnata na koszu), MB Quart QLX (polipropylen), Sony (żółte włókno szklane) i Dali Blue x00x (mocno powlekana celuloza).

Były jeszcze Magnaty Vector 22 na identycznym wooferze i w takim samym litrażu, tak samo strojonym, tyle że miały okropny, sycząco-szeleszczący tweeter który zagłuszał wszystko psując totalnie cały efekt.

ktoś wspomniał o Missionach 701, owszem ładnie sobie cykają, ale Tannoy M2 biją je na głowę, skalą dźwięku, jego otwartością i pełnią. Nie ta klasa.

Ja nie wydałbym nigdy w życiu 800 zł na powyższe, szukałbym używanych, podaż jest ogromna, a popyt mały, ceny 60% sklepowej, poczekać i upolować okazję.

Należy wiedzieć, że Missiony serii 700 z początków produkcji były lepsze. Zawierały woofery produkcji NMB z logiem Mission nadrukowanym na magnesie i tweetery wytwarzane przez Peerlessa. Potem produkcję przeniesiono do Tonsilu, zaczęto stosować podobnie wyglądające woofery produkcji tonsilowskiej typu GTC17/50 (całkiem dobre zresztą) oraz niestety również tweetery z Tonsilu, a te były o kilka klas gorsze od Peerlessów. Odbiło się to oczywiście niekorzystnie na jakości finalnego produktu. Zatem jeżeli ktoś ma starsze Missiony, to ma powód do zadowolenia. Nowsze to już nie to samo, mimo że z zewnątrz są trudne do odróznienia.

Radzę więc przy zakupach takich kolumn z drugiej ręki zwrócić na to uwagę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.