Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre stereo na USB?

Snajper

Rekomendowane odpowiedzi

pitdog, 20 Lut 2006, 12:15

>i koniecznie na sterownikach ASIO, nie przez windosowskie sterowniki, ktore degraduja dzwiek

Niejaki ;) yayacek w tym wątku napisał:

>> Zreszta ASIO stosuje sie tak na prawde jedynie w rejestracjach wielosciezkowych i przy graniu za pomoca

>> instrumentow wirtualnych (samplery, generatory, automaty perkusyjne, syntezatory itp, itd) - sa to wiec

>> zaawansowane sterowniki i zle ich ustawienie powoduje cholerne komplikacje z dzwiekiem

O co chodzi z tymi ASIO? W jednym miejscu piszą, że super-duper i nie ma nic lepszego, a windowsowe stery suxxx. W innym, że szkoda zachodu, bo różnicy nie ma, a już na pewno nie ma różnicy słyszalnej. A ustawienia ASIO są na tyle pokopane, że ciężko jest zrobić to dobrze. Takie różnice zdań są nie tylko na forum, ale praktycznie gdzie się nie zajrzy.

Czy to kolejna jakaś legenda o złym smoku, czy faktycznie różnice są warte przemyśleń? ;)

> W innym, że szkoda zachodu, bo różnicy nie ma, a już na pewno nie ma różnicy słyszalnej.

zalezy, jesli ktos slucha mp3 128 kbps z sb live to nie ma roznicy czy uzyje wdm (windows) czy ASIO - emulowane zreszta na tej karcie.

Jesli natomiast nagrywasz wielosciezkowo, uzywasz instrumetnow wirtulanych a to wszytko na pozadnej karcie to moga wystapic roznice brzmieniowe jak i wydajnosciowe (mniejsza latencja) na kozysc ASIO oczywiscie.

WDM (windows) moze napsuc bardzo duzo nawet przy zwyczajnym sluchaniu np. jesli uzywasz dzwiekow systemowych windows (22kHz) to niektore karty np. echo gina przelaczaja sie na czas ich odtwarzania na 22kHz zamist 44.1. Wdm przechodzi tez przez "cudowny" windowsowy mixer - nikt tak do kondca nie wie (lacznie z ms) co tak naprwde sie tam dzieje :D

Warto sprostowac jedna informacje. Otoz, niezaleznie od sterownikow jakich uzywamy, dzwiek zawsze jest taki sam. Sterowniki nie degraduja dzwieku, nie powoduja, ze brzmi on inaczej. To tak jakby kalkulator podawal inny wynik dodawania w zaleznosci od scalaka na jakim zostal wykonany. Dzwiek bedzie zawsze taki sam niezaleznie od tego czy gramy pod ASIO, WDM czy MME. Roznice sa w obsludze i wygodzie.

ASIO to zaawansowany sterownik do prac profesjonalnych - prawie wszystkie sekwencery pracuja pod ASIO. Chodzi o jak najmniejsza latencje czyli jak najmniejsze opoznienia wyzwalania dzwieku przez wcisniecie klawisza na keybordzie, samplerze, elektronicznej perkusji itp. Gdyby opoznienia byly spore to sciezki podczas rejestracji by sie rozchodzily i niesynchronizowaly z soba.

WDM robi to samo co ASIO (no, prawie) - roznica jest taka, ze to protokol windowsowski i czasem moga zajsc niespodziewane niespodzianki jak zawieszenie systemu, error nie wiadomo dlaczego i skad itp, itd.

ASIO pomija otoczke windowsowska i komunikacja jest niemal bezposrednia. Tak samo jest w przypadku sterownikow MME - pod MME juz troche ciezej pracowac na sekwencerach ale jak ktos sie uprze to sie da choc opoznienia (o jakich bylo wyzej) beda wiele wieksze. Przy normalnym odsluchu, edycji dzwieku, nagrywaniu sladow bez korzystania z instrumentow wirtualnych MME sprawdza sie wysmienicie - czyli nie powoduje bledow systemu.

Wiele sekwencerow ma mozliwosc wybierania sterownikow. Np Samplitude/Sequoia oferuje mozliwosc przelaczania sie z jednego sterownika na inny w zaleznosci od tego jak chcemy wykorzystac sekwencer, w zaleznosci od problemow na jakie mozna napotkac sie w trakcie pracy wielosciezkowej. A np. Nuendo by Steinberg uparcie tkwi tylko przy jednej mozliwosci sterownikowej - czyli przy ASIO.

Jeszcze raz powtarzam - sterownik nie ma nic do rzeczy jesli chodzi o jakosc dzwieku. Jest to po prostu niemozliwe

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

jescze co do bit perfect to naewt na uznanych kartach i asio moga sie pojawic pewne gagi :) polecam ten topic:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przeczytalem watek. Czlowiek po prostu ma problem z poprawnym skonfigurowaniem miksera, wysylek i tzw. busow. Nie chodzi tu o mikser windowsowski ale o mikser pod DAW (digital audio worksation).

Jest tam pomieszanie z poplataniem a chodzi w wielkim skrucie o zrozumienie wewnetrznej rozdzielczosci bitowej w jakiej pracuja rozne DAW. Czasem jest to 24 bit, czasem 32 float a czasem czyste 16 bit.

Jesli sygnal oryginalny w rozdzielczosci 16 bit nie przechodzi absolutnie przez zaden procesor dzwieku (volume, pan, dynamics itp, itd.) i jest kierowany przed tlumikiem na wysylke, bus badz grupe w mikserze, to nadal bedzie wszedzie sygnal 16 bit. Dopiero na kanale master gdzie zajdzie miks reszty kanalow z wysylka, grupa czy busem rozdzielczosc automatycznie przestawi sie na 24 bit. I o to chodzi temu kolesiowi - podaje on 16 bit, na wysylkach ma nadal 16 bit a na master ma 24 bit i sie dziwi :)

Jednak wiekszosci wypowiadajacych sie w tym watku te zawilosci na pewno nie interesuja.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

yayacek, 15 Lut 2006, 12:41

>UA-1X za 600 zl to spora przesada.

Oki. Udało mi się znaleźć tę kartę w cenie 220 PLN (nową, z fakturą i w ogóle). Ciekawe, czy to pomyłka w cenie, czy nie, bo na Allegro nawet pojawiła się ostatnio w cenie 359 PLN. Anyway - zamówiłem. Zobaczymy. :)

Jak się uda - za niedługi (mam nadzieję) czas opiszę wrażenia.

proplayer, 23 Lut 2006, 11:40

>Pochwal sie gdzie tak tanio :)

Proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

Znakomita cena. Choc raz cos kosztuje tyle samo albo i nawet ciut mniej niz u zachodnich sasiadow

Emu 0404 by Creative to zupelnie inna bajka. Zwiezle mowiac, Emu to wyzsza jakosc i nowsze rozwiazania. Poza tym Emu to karta wewnetrzna.

proplayer, 23 Lut 2006, 16:09

>Tylko teraz dylemat

Jeśli chodzi o mnie, to zdecydował aspekt, powiedzmy, wygodnościowy. UA-1X jest w 100% zasilane z USB. Ta karta DIY o którą się dowiadywałem jest dodatkowo dopalana przez zewnętrzny zasilacz.

Natomiast z chęcią porównałbym bardziej istotne aspekty, czyli dźwięk. :)

Dylemat musisz rozwiazac sam - najlepiej majac mozliwosc odsluchania tych dwoch kart.

Ja osobiscie nie ufam wszelakiej masci magikom i tworcom, ktorzy skladaja grajace cuda nocami w piwnicy. Nie ufam tez wszelkim przerobkom i tuningom.

Ciekawe czy ktos z Was kupilby telewizor skladany w wolnych chwilach przez jakiegos kolesia z czesci nabytych na gieldzie.

Ja bym nawet nie kupil czajnika elektrycznego od majsterkowicza a co dopiero karty dzwiekowej.

yayacek, 20 Lut 2006, 14:28

> ASIO pomija otoczke windowsowska i komunikacja jest niemal bezposrednia. Tak samo jest w przypadku

> sterownikow MME

Zanabyłem w końcu UA-1EX. Z UA-1X wystąpił problem zaopatrzeniowy. Produkcja już się zakończyła, a w tym miejscu, w którym znalazłem ten sprzęt w normalnej cenie ostatnia sztuka wyszła kilka dni przed moim najazdem. :( Ale dostałem ofertę zakupu następcy (czyli właśnie UA-1EX) z dobrym rabatem :), więc skorzystałem.

Teraz pytanie: skąd zassać sterowniki ASIO i/lub MME? Na razie zassałem coś, co się nazywa Asio4All - na razie nie miałem czasu się tym pobawić. Stabilne toto? A może jakieś inne coś?

>Teraz pytanie: skąd zassać sterowniki ASIO i/lub MME?

ta karta obsluguje asio 2 wiec sterowniki masz zapewne na plycie do niej dolaczonej.

Jesli nie masz plyty to ze strony producenta sciagniesz najnowsze wersje.

Potrzeba Tobie jeszcze tylko pluginu asio do winampa lub foobara - profesionalne softy zazwyczaj maja wbudowana obsluge asio i nic nie trzeba sciagac.

a pluginy asio bierz stad:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jak nie dziala link powyzej to stad

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak napisal kolega Liamk, wszystkie potrzebne sterowniki powinienes miec na plycie instalacyjnej dolaczonej do karty dzwiekowej.

ASIO4ALL - to sterownik jaki moze zastapic oryginalne stery dolaczane do kart, moze tez emulowac tryb ASIO na kartach pozbawionych tego standardu. Ogolnie, nie jest zupelnie Ci potrzebny o ile oryginalne dolaczone sterowniki nie sprawiaja problemu.

liamk, 1 Mar 2006, 11:49

>

Ukryta Zawartość

Dzięki. Stery faktycznie były w serii. Zassałem plugina do Winampa i śmiga. :)

Pierwsze wrażenia - koniec z software'ową regulacją głośności. Ustawienia Winampa czy nawet globalne Windowsa mają się nijak do głośności muzyki.

No, a teraz zaczynam słuchać. :)

Ukryta Zawartość

liamk, 1 Mar 2006, 13:58

>regulacja glosnosci bedzie teraz dzialac tylko w mixerze karty lub w foobarze z wlaczonym pluginem

>volume control.

Na szczęście mam wzmaka pod ręką. A wzmak ma bardzo wygodną gałkę potencjometra... :)

• 1 miesiąc później...

Odświeżam wątek, bo mam pytanko małe.

Otóż. Mam problem ze sterami ASIO pod Winampa. A dokładniej - ciężko mi stwierdzić, na jakich sterach działa EDIROL w danym momencie. Już opisuję, o co mi chodzi.

Sytuacja taka: EDIROL podpięty pod USB, onboardowy SoundMax wyłączony spod "Menedżera urządzeń".

Odpalam Winampa, software'owa regulacja głośności działa, muzyczka gra jak zawsze (dźwięk w jakości, nazwijmy to, ). Wchodzę w ustawienia ASIO, zmieniam cokolwiek, wciskam OK i... O, niespodzianka. Zrobiło się nagle duuużo głośniej i przestał działać winampowy potencjometr. Żeby tego było mało - wszystko zaczyna inaczej brzmieć! Lepiej czy gorzej - na razie nieistotne. Ważne, że inaczej (jakość ).

Wyłączam Winampa, włączam ponownie. Znów jest po staremu. Potencjometr działa, dźwięk jest w wersji sprzed poprzedniej zmiany. Wchodzę w ustawienia pluginów OUT. Wywalam jeden z nich (taki co do zapisu na dysk służy, czyli teoretycznie nic do ASIO nie ma). O, kolejna niespodzianka. Nie ma dźwięku. Nie, jednak jest, tylko panicznie cicho. Dobra, wyłączam Winampa, włączam ponownie. Oki, słychać normalnie. Znaczy nie do końca normalnie, bo w jakości , nie standardowej .

I teraz najlepsze. Otóż jakość jest na zupełnie innym poziomie niż . Znacznie ciekawsza dynamika, więcej powietrza, etc. No po prostu inna jakość. Tyle, że qrka, wskakuje rzadko, standardem jest ... :-/

Qfa...

O co może tutaj chodzić?

Acha, i jeszcze jedno.

W sterach ASIO jest opcja "Gapless mode", czyli odtwarzanie kawałków bez charakterystycznych dla Winampa przerw pomiędzy nimi. Gdy włącza się dźwięk w jakości (czyli tej według mnie lepsiejszej), gapless działa OK. Ale jak włączy się standardowe to już po gaplessie nie ma śladu... :-/

Czy to możliwe, żeby te stery raz działały a raz nie? Albo żeby raz działały "w kawałku" a raz w całości?

Nie pamiętam wątku dokładnie, ale czy foobara próbowałeś? jak dla mnie włśnie jest to ta jakość j2:) po prostu gra inaczej, lepiej. Ostatnia wersja obsługuje sterowniki ASIO chyba bez żadncyh tam pluginów itd... do pobrania na stronie programu. Co prawda foobar jest brzydszy, ustępuje w niektórych funkcjonalnościach, ale jest lżejszy, mniej zasobożerny i lepiej gra - przynajmniej tak było w porównaniu dostarszych winampów. Teraz może już nie ma takich dysproporcji.

> Ostatnia wersja obsługuje sterowniki ASIO chyba bez żadncyh tam pluginów itd

jesli chodzi o 9.0 to nie obsluguje wcale asio a co gorsza nie ma mozliwosci napisana plugina. dopiero wersje >9.0 maja miec mozliwosc napisania plugina.

>Tyle, że qrka, wskakuje rzadko

postaraj sie znalesc taki ciag postepowania po ktorym zawsze wskakuje j2 oraz taki po ktorym nigdy nie wskakuje. Prawdopodpbnie zachowanie to powoduje jakis konflikt sterownikow. Te druga karte najlepiej wylacz w biosie i calkowicie usun sterowniki razem ze wpisami w rejestrze.

Dla testu powylaczaj wszytkie inne urzadzenia usb. Czasem myszka usb potrafi nakaszanic karcie usb. Problem polega na tym ze transmisja do karty dzwiekowej usb nie jset w 100% synchroniczna - tzn. w razie bledu nie mam tam pelnego powtarzania transmisji (cos jak spdif) natomiast w przypadku myszki czy innych urzadzen - nie real time - jest 100% korekcja i powtarzanie. to moze powdodowac konflikz zwlaszca gdy ten sam kontroler (to samo przerwanie) obsluguje urzadzenia obu rodzajow.

Inne urzadzenia nie do konca synchroniczne to np. kamery internetowe i inne strumieniowe czasu rzeczywistego. Lepiej podlaczyc kamere i karte na jendym kontrolerze niz karte i np. dysk twardy usb.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.